Új hozzászólás Aktív témák

  • tjozsi

    csendes tag

    válasz vodkaboy22 #22119 üzenetére

    Gondolkodóba estem válaszodon a White-Aikidó ügyben. Valamikor régen már foglalkoztam ezzel a kérdésssel, most beugrott.
    A két kapcsolás között azonosságnak tekinthető, hogy mindkettő un. aktív katódellenállást használ egy passzív ohmos ellenállással szemben.
    Nagy különbség viszont az aktív katódellenállás - alsó csőfél - vezérlésében rejlik. White kapcsolásában az alsó cső vezérlése a felső cső anódjáról történik, tehát a kapcsolás kvázi ellenüteműként működik és így mutat előnyös tulajdonságokat.
    Az Aikidó féle kapcsolásban az alsó csőfél vezérlése a pozitív tápról történik! Az alsó csőfél nem kap hangfrekis vezérlést, csak az anódtápon lévő brumm, vagy egyéb zaj vezérli az alsó csőfelet.
    A két kapcsolás közötti különbséget jól lehet prezentálni, ha az alsó csőfelet vezérlő kondit felváltva a felső anódjára, vagy a tápra csatlakoztatjuk, ez miden veszély nélkül megtehető akár működés közben is. Hangzásban is nagy különbség vehető észre, a White féle szerintem szebben szól. Az Aikidó esetében viszont döbbenetes mértékben csökken az egyébként alig hallható, nemkívánt brumm és egyéb zaj.
    Egyébként a fentieket nem én találtam ki, ez le van írva valahol a TUBECAD lapon is.
    Üdv!

Új hozzászólás Aktív témák