Új hozzászólás Aktív témák

  • Haris1

    tag

    Én simán váltogatok a visszajátszás/felvétel között, nem kapcsolom folyton ki-be a gépet. Eddig semmi probléma nem mutatkozott, azt csinálja amit szeretnék.
    (Na jó, az első héten néha félállásba csúsztattam a nagy sietségben, de azóta se.)

    Az elmúlt két hónap alatt egész jól összecsiszolódtam vele hála Nektek is (thx!). Persze én is igyekszem fejlődni, de a gépre egyre kevésbé kell figyelnem...
    Még mindig nagy öröm kézbe venni, fotózni, videózni vele (lehet, hogy ez szentségtörés, de bizonyos korlátokon belül nálam kiváltotta a DV kamerát is :-)

    Egy egész jó kis kompakt gép után kézreállóságával, természetesebb színeivel, erősebb vakujával, manuális zoomjával és a több, szélesebb körű állítási lehetőséggel engem lenyűgözött (mármint az ár/érték-használhatóság arányt tekintve). Igaz egy pár közvetlen(ebb) elérhetőségű funkció hiányát én is érzem.

    Utólagos képfeldolgozásban jártasabb tulajtársaktól kérdezem, hogy ha RAW-ban fotózok 6MP-es - tehát eredeti felbontású - képpel lehet-e dolgozni, mert a Fuji programja és az s7raw is 12 MP-esre interpolál. Így átméretezgetve nem az igazi...
    Ráadásul eredményesebbnek tűnt számomra a "JPEG formátum zajosodását" kikísérletezni (pl. homogén felületeknél, kevés fénynél...), szóval az adottságokhoz jobban idomulni, mint utólag RAW-al ügyeskedni, zajt szűrni. Jóval kevesebb időráfordítás, kis részletgazdagság vesztés.

    Szóval eleddig nem láttam igazán előnyét a "nyers formátumnak", miközben sok helyet foglal és nehézkesebb a feldolgozása. Persze ez utóbbi alapvetően az én hibám lehet.
    Az meg a sokadik érdeme a Fujinak, hogy a RAW állományhoz 2 MP-es JPEG képet ment így bárhol meg tudom nézni és akár fel is használhatom, míg az eredeti képet eltehetem a jobb időkre, amikor tudok majd velük foglalkozni.

    A RAW bekapcsolását egyébként igazán betehették volna a "Finepix/Funkció" gombra, mert szerintem kissé körülményes külön a Menüben, azon belül a Setup-ban megkeresni...persze így, hogy egy ideje nem használom, ez sem gond :-)

Új hozzászólás Aktív témák