Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
blueboi69
senior tag
Megjártam Berlin-t, meló miatt.
Első nap, hajnali 3kor kelés, a reggeli gépet elérni kollégával, 10től már kinti irodában fejtágítás, meetingek, workshop folyamatosan (csak ebéd és néha kvszünet volt), délután 4ig, utána hajókázás, sörözés, este 10kor kidőlés, másnap 8-14ig meetingelés, workshop, miazmás, majd indulás a reptérre, mivel kollégát nem engedte a wizz app checkinelni.
Kiértünk a reptérre 2órával korábban, mint a tervezett indulás, majd a a tervezetthez képest 2órát csúszott a járat, addig izgultunk, hogy felengedik-e a gépre.
Enyhe overbooking volt, kb 30ember várt arra, hogy feljusson úgy, hogy nem volt helye... Kollégám kisírta, hogy engedjék fel, de a gépen, kiderült, hogy ülnek a helyén (akinek szintén nem volt helyre szóló jegye). Mivel kollégámmal egy másik légitársaságnál dolgozunk, ő a céges belépőjével kampányolt, hogy mégiscsak kolléga és ne hagyják már ezt annyiban, így végül aki a helyén ült, azt felállították és leküldték a gépről....
A 30ból kb 20an maradtak ott a reptéren és mondták egyébként, hogy a másnap reggeli járat is már fullon van, szóval semmi garancia nincs arra, hogy arra felférnek. Végül kb este 10re sikerült hazaérni. -
blueboi69
senior tag
válasz Sipi- #134284 üzenetére
Köszönöm, ha már meg lettem szólítva és Tiga is tud segíteni
Wizard:
1. Veled van a baj
2. Egyébként puma sztem túlzás, de ha hozzájutsz akkor oké.
Bujdy-val ellentétben én azt mondom, hogy az itthon kapható szelektív gyomirtók, azok felszívódóak, a zöld levélen keresztül és nem ártalmasak gyereknek/kutyának. Viszont eső árt nekik (másnap már nem), és érdemes tapadásfokozót használni. Kifújod és 2-3hét mire kipusztítja a gyomokat. 6-8hetes vetésre már mehet a szelektív gyomirtó, hamarabb nem.
3. Amiről képet raktál be, azzal nincs akkora probléma. Ezt nem lenne szabad hagyni ennyire megnőni! Ez a legnagyobb hiba. Most annyit tegyél meg, hogy a fűnyírót alacsonyra állítod (nemtudom mennyire hepehupás a talaj), és lenyírod 2-3naponta. Akár úgy érzed, hogy nőtt, akár nem, de lenyírod. Öntözöd is 2naponta. Inkább legyen olyan öntözés, ami átáztatja a talajt. Nemtudom ez mikori fű, de gyanítom elég friss.Majd augusztusban, amikor kicsit hűvösebb van és nem kánikula, akkor kérsz kölcsön/bérelsz egy drótos!!!( nem körmös) gyepszellőztetőt és az kiszedi a maradék gyomokat. Előtte mondjuk megküldöd a szelektívvel. Addig is rendszeresen, sűrűn nyírjad.
Ősszel, szeptember közepén, a területre hozatsz térkőhomokot és kiszórod rá, elgereblyézed úgy, hogy mindenhova jusson 1 ujjnyi. Ez segít lazítani a talajt, és szépen tudsz egyenes sík felületet létrehozni. Utána kiszórsz rá még fűmagot, műtrágyát (majd mondom milyet) és szerves trágyát (majd mondom milyet), és öntözöd. És nyírod nyírod nyírod.
Na ezzel a módszerrel, tavasszal és jövőre lesz olyan pázsitod amit szeretnél.
Aztán már csak győzni kell munkával és pénzzel (műtrágya/víz). Na meg persze nyírással.Az öntözőberendezést csinálhatod magadnak is, nem tudom mekkora a telek, de csodálkoznék ha mondjuk 300ezernél többe lenne. Nem drágák a cuccok. Attól lesz drága, ha más csinálja.
Ja és ha nem mondtam volna, akkor nyírni kell sűrűn.
Ez volt a gyors és rövid tanácsadás.
-
Bujdy81
aktív tag
válasz blueboi69 #134352 üzenetére
"Bujdy-val ellentétben én azt mondom, hogy az itthon kapható szelektív gyomirtók, azok felszívódóak"
Azért lehet, hogy mást mondunk, mert én receptre kapható, Puma szintű gyomírtóban gondolkodom, mert van növényvédelmis ismerős. Szóval ugyanazt mondjuk!
Ja, és nyírni nem kell?
-
-
Sipi-
őstag
válasz blueboi69 #134354 üzenetére
Azt hiszem elsírnád magad, ha meglátnád "füvet" a nyaralónál. Van fű is benne, de inkább zöld Az első rész idén jobb, mint tavaly, mert májusban kigereblyéztem egy zsák mohát belőle, meg trágyáztam, fűmagoztam. De így sem túl szép még. A hátsó rész szebb, ha nem fűként tekintek rá, hanem zöld felületként Nagyobbik gyerek nagyon lobbizik, hogy kezdjünk vele valamit. Teljes gyomírtós, nulláról újratelepítőset nem akarok, mert fel sem tudnám rendesen ásni, van jópár nagy gyökér benne, ami a felszínen is látszik, kicsit lentebb gondolom még több.
De locsolva naponta van Juteszembe, mikor ajánlott locsolni? Hajnalban vagy este? Elég párás a levegő (Balaton 350-400 méter légvonalban), este 9 körül már nedves kezd lenni a fű locsolás nélkül is.
Nyírni kb. 2 hetene szoktam tavasszal, nyár elején és ősszel, nyáron meg amikor már nagyobbnak tűnik (főleg, ha másnap grillezni akarunk, akkor előtte lenyírom, hogy ne tapossuk le).[ Szerkesztve ]
https://www.ferfiakonyhaban.hu
-
blueboi69
senior tag
válasz Sipi- #134356 üzenetére
Mindenképpen hajnalban ajánlott az öntözés, esti locsolás ilyen melegben az a gombás fertőzések melegágya. De ha este már amúgyis vizes a fű vagy zöld vagy akármi, akkor az elég kemény. Ott szinte állandó gond lenne a gombásodással.
A mohás részekre homokszórás, vasgálic permetezés a megoldás, de leginkább semmi.
Viszont felásni nem kell, lehet ezen segíteni anélkül is. Majd elmondom élő szóban, mert fél órát gépelhetnék a témában. Csak a bevezetőről.
-
Sipi-
őstag
válasz blueboi69 #134357 üzenetére
Gombával nincs gond (kopp-kopp), évek (évtizedek ) óta ilyen, hogy este már vizesedik és délelőtt addig vizes, amíg nap nem éri. Tuják betegek, de lehet, hogy csak kevés a vizük. Most este 11-kor és és hajnalban fél 6-kor is kapnak csepegtetős locsolást, összesen 50-55 percet (nem emlékszek pontosan melyik mennyi). Bár már mindegy nekik, eléggé lyukacsosak lettek, de ha annyit elérek vele, hogy több ág nem szárad le, akkor már az is valami, amíg ki nem találjuk és neki nem kezdünk a cserének.
Fű locsolás reggel 5:20-ra van állítva, akkor azt hagyom is ott.https://www.ferfiakonyhaban.hu
-
Sipi-
őstag
Tudom, hogy esélytelen, de nincs valakinek eladó mobil klímája?
-
Sipi-
őstag
válasz Jahno #134360 üzenetére
Nem riad vissza, ha csinálni kell valamit, pár napja a tároló tetejéről szedett le kb. fél zsák tűlevelet, tobozt, meg ereszt takarított, leveleket gereblyézett, stb.
Majd tavasszal nekiállunk a fűvel kezdeni valamit, addig kiadom neki is, hogy olvasson utánahttps://www.ferfiakonyhaban.hu
-
WiZARD
addikt
válasz blueboi69 #134352 üzenetére
Puma ugye csak a muhart viszi, mert az 1 szikű, így a többi szelektív arra nem hat.
Azért volt ilyen hosszú, mert 10 nap nyaralás alatt nem volt nyírva. Gondoltam mire hazaér hátha kicsit sűrűsödik. Erre csak a gyom sűrűsödött és eléggé elkeseredtem.
Most már megy mindennap a robot.Az a baj hogy nem hiszem ez a szar föld sokat javul attól hogy tetejére szórok homokot. Beforgatni meg fű előtt kellett volna.
Mind1, meglátom mi lesz ebből, legrosszabb esetben nulláról kezdem a többivel, ha a kert hátsó fele is ott tart hogy füvesítés...Öntözőhöz először nyomásfokozó kéne az aknába, oda áramot kéne alkotni, stb.
Azt se tudom milyen nyomásfokozó legyen. Grundfos scala2 -re gépész azt mondta vegyek fele annyiért gagyit és cserélgessem amikor beszarik (és akkor még csak háztartási használatról volt szó, nem öntözésről), úgyse bírja sokáig egyik se. Mondjuk grundfos-t a kamody árul 5 év garival, lehet az kéne.
Ami picit is iparibb és tartósabb az annyiba is kerül mint 3-4 db scala2.Persze olcsóbb ha magamnak csinálom, de amikor 30+ fokban kéne kertet felásni hozzá, akkor sokat megér ha mégse nekem kell csinálni
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
WiZARD
addikt
válasz Bujdy81 #134363 üzenetére
A földszinten 2 bar a nyomás (alulról súrolja). A kert vége még ~1-1.5 méterrel feljebb is van.
Kertész mondta hogy ez q kevés. Nem tudom mennyi kéne. Mondjuk ilyen bólogatós öntözővel kb semmire se mentem, olyan kis területet tud lefedni ezzel a nyomással, pedig papíron sokat tudna.
Emeleti zuhanyzóban is érezhetően q kevés.(Ezért jó a "hegynek" az abszolút tetején lakni. Utca lenti végén meg 6 bar van és nyomáscsökkentő kell...)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
Jahno
veterán
válasz WiZARD #134364 üzenetére
Gyárban ilyen nyomás van és akkor ifjúság csak pislog, mikor mondom, hogy nem játékszer, mert ha elindul akkor nem csak megskalpol a fenébe, hanem elmetszi a nyakadat. Van egy külön 150 báros palack amit elektronikusan indítunk, az a nyomás tudja kiverni ebből a szelepet, mert annyira tart, hogy elektromosból nincs akkora erő ami megmozdítaná:
-
Samott
addikt
De gyonyoru, a Fradi harom gollal eg a Bl selejtezoben egy feroer szigeteki csapat ellen. Szet fogjak szedni a stadiont.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
Sipi-
őstag
válasz A. Crowley #132854 üzenetére
Megcsináltam ma otthon sütőben, nem grillen. Nagyon jó lett, a szósz is, a tészta is. Köszi a receptet! Én 4 részre vágtam a tésztát, mert csak kicsi pizzalapátom van és nem akartam sütőpapírozni. Csak egyszerű sonkásat és szalámisat csináltam. Csak az elsőt sikerült kerekre nyújtani, a többi formátlanabb lett, de az ízét ez nem befolyásolja
Majd kipróbálom grillen is, de ott valahogy kicsi tűzzel kell kezdenem, hogy ráférjen a pizzabox.[ Szerkesztve ]
-
Jahno
veterán
Na, első körös Akvavit tesztelésen túl vagyok. Nem nyilatkozom, de megyek a következő körre.
-
-NoVa-
addikt
2 órája folyamatos villámsorozat megy, valahol Duduék fele lehet a durvább része. Amúgy a víz jó, főleg akkor, amikor a homok fölött hullámzik a levegő a hőtől, de semmi elviselhetetlen otthoni szintű hőhullám.
-
Bujdy81
aktív tag
válasz WiZARD #134364 üzenetére
Ez a vezetékes víz, jól gondolom?
Ha öntözöl, akkor nagyon sok víz fog fogyni!
Napi öntözési igény:
- kora tavasz: heti 2x 2-3 liter, azaz heti 5 liter, kb. 0.7 l/nap
- tavasz: heti háromszor 4-5 liter, azaz három hét alatt 7x4.5 liter, kb. 1.5 l/nap
- nyáron: kétnaponta 5-6 litere, azaz heti 3.5x5.5, kb. 2.75 l/nap
- kánikula: napi 8-10 liter, kb. 9 l/napHa ezzel számolunk (ahogy én nem, csak úgy locsolok, vaktában! ), akkor egy szezonban kb. így nézne ki nekem:
- kora tavasz, ősz: április, október, - 61 nap - 43,6 l
- tavasz, ősz: május, szeptember, - 61 nap - 91.5 l
- nyár: június, augusztus - 61 nap - 167.75 l
- kánikula: július - 31 nap - 279 lEz szumma 581.85 l per szezon vízigény. Ebből jön le a természetes csapadék, statisztika szerint az április-októberi időszakban kb. 416 l Győrben. Ennek azért maximum a fele hasznosul optimálisan, mert amikor nagy tavaszi zuhé van, akkor annak jelentős része elfolyik, de ez csak az én becslésem. Szóval akkor kell kb. 300l/m2 víz szezononként. 500 nm öntözött felülettel az már 150 m3/év.
Nem érné meg fúrni egy kutat? A kút beruházási költségéből lejön a nyomásfokozó ára, mert azt akkor nem kell venned! (fingom sincsen mennyi egy nyomásfokozó, bevallom)
Ahogy hallom 14-20 ezer között van a kút métere, plusz egy szivattyú, áramláskapcsoló. Utóbbi gépek olyan 150 ezerből kijönnek. Kérdés, van-e vized és ha igen, hány méteren? Itt a faluban is van, aki a "hegyen" lakik, de van vize, igaz 72 méteres kútból...
-
-
WiZARD
addikt
válasz Bujdy81 #134380 üzenetére
thx, igen vezetékes.
most ~120 m2 az öntözött terület, így most még tolom a kutat, de a végén majd 800 m2 környéke lesz, akkora kell majd.
A hegy öröme, hogy kb 110-120 méter mélyre kell fúrni, szóval 2-2.5 milla.Nyomásfokozó a zuhanyzó miatt se ártana. A scala2 az 200-250k, a komolyabb az 500-900k.
-
WiZARD
addikt
Hőszivattyús hűtés örömeire még várok, mert valamiért nem müxik rendesen (10 percenként 1-2 percig hűt, de így se a kívánt hőfokot nem éri el, se a kompresszornak nem tesz jót az állandó kapcsolgatás).
Most volt itt harmadszor a gépész nyomkodni a beállításokat, megint várok a csodára, aztán hétvége aztán jön jövőhéten ha most se jó. (bár én már most sejtem hogy nem lesz jó)Azt mondja 15 éve dolgozik ezzel a márkával (Nibe) és nem szokott ilyen gond lenni.
Most rajtam kívül még 1 helyen volt hasonló probléma, és már mindenkivel beszéltek, végül a svéd központból bökték ki, hogy talán az a gond, hogy a user modbus-on rácsatlakozott a vezérlőre. Bár csak readonly-ként, logolni, de mégis bekavart. Kikapcsolták és azóta jó.
Mondta én vagyok a másik akiről tud, hogy "rákapcsolódtam" és arra tippel hogy nálam is hasonló a gond. Nekem másik verziójú gépem van, én nem modbus-ról kapot adatot, hanem a gyártó weblapján elérhető online api-n keresztül. Érdekes hogy ők adnak hozzáférést és mégis szar, kapcsoljam ki.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
zetor2000
őstag
válasz Bujdy81 #134384 üzenetére
Ha az őszinte véleményem kicsit is számít, akkor a múltheti Rammstein jobban szólt.
Az saját cucc volt, meg sok, a GnR meg nem tudom, kinek a cuccát használta, mert nagyságrenddel kevesebb technika volt felvonultatva. Szólt, de felém (127es szektor) most a közép/magas tartományon kívül nem sok szar jutott el, a Rammsteinnél meg éreztem, hogy bzmeg ez szól...Maga a koncert nekem tetszett, annak ellenére, hogy a számok fele nagyon nem volt meg, hogy én azt ismerném. Igaz az is, hogy nagyon régen hallgattam őket, és akkor is csak a best of félét. Itt meg volt pár olyan, ami azon nem szerepelt. A vége felé azért előkerültek a nagy slágerek, persze, énekelt a stadion, mint az állat. Axel hangját mondták, hogy lehet, nem fog menni neki az éneklés, és ja, volt 1-2 strófa, ahol el-elment a hangja, de ez élő. Ha rosszul vett levegőt, akkor az is hallatszott. Rohangált fel-alá, szép nagy színpadon, 3 órás volt a koncert, én szeretnék annyi idősen ilyen formában lenni.
Slash játékára nem lehetett panasz, szerintem a legjobb gitárosok közt megérdemelt helyen van. A basszeros koma is oké volt, a vokalista kislányt én nem tudom, ki hallotta, talán 1 számban 1 sort ha... a billentyűst se nagyon lehetett hallani, de azért néha megcsillant.
Az elejéről lemaradtam, mert sorban álltam sörért, ott asszem 3 szám lement, hogy láttam volna bármit is. Hallani meg egy beonbunkerben kintről szóló izéből nem sokat. Utána még egy nóta volt, amikor kimentem wcre meg sörért, de az valami olyan melódia volt, ami felejtős.
A Civil War ütött az ukrán zászlós kivetítős jeleneteivel, meg Axel pólójával.
Ez után kezdtek el jönni az igazán nagy slágerek, bár az első másfél órában is volt a Welcome to the jungle, ami ismerteb volt előttem.Szóval nekem összességében tetszett. Olyan volt, mint egy rockkoncert.
Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.
-
zetor2000
őstag
válasz Bujdy81 #134384 üzenetére
Ja, a menekülő tömeg...
Az utolsó nóta a Paradise CIty volt. 3 órája gubbasztottam egy kemény műúanyag széken, ami szélességre még csak-csak, de a lábtér az ohne, kinyújtani lehetetlen, mert előtted a másik szék háta vagy az előtted ülő feje. 2x voltam kinn sörért, ezek összesen ~20 percet vettek igénybe, megváltás volt felállni és járkálni kicsit.
Na, lement a tékmidáun tu peredájzsziti ver de görlz árcheappriti, aztán ováció, amit én már nem vártam meg. Ováció 1 perc, aztán meghajlás, taps, ováció megint, és asszem itt én már lenn voltam a stadion murvás részén. Ekkor már nagyon sokan voltunk kinn, akik...
Ez este 11:10 kor volt, elértem a villamos pótlót úgy, hogy az előttem beugró pár végett visszanyitotta a sofőr az ajtót, aztán 5 percet vártam a metrót még, majd a hazavivős buszom már benn állt, és 10-15 perc alatt haza is vitt. Szóval ~40 perc alatt otthon voltam tömegközzel, este/éjjel, ami nem rossz.A zindexes cikk jobb akkor, szerintem.
Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.
-
Jahno
veterán
válasz zetor2000 #134389 üzenetére
"Ha rosszul vett levegőt, akkor az is hallatszott. "
60 éves. És nem Demjén. Meg legalább nem haknizott, mert ez rákenroll. Egy szintig nekem belefér, közben Demjént is éltették, ami konkrétan a legalja volt, be kellene tiltani, ha így önerőből nem érti, hogy rég be kellett volna csukni a bótot.
Civil Wart csak elképzeltem, mert olvastam a suttyó vidéki FIDESZes nyuggerek kommentjeit, akik azt sem tudják mi az a Gázrózsa zenekar, de már magyarázzák, hoyg bojkottálják és soha többet nem fognak elmenni rá :-D Aranyosak ja.
-
Bujdy81
aktív tag
János, kérem, segítsen! Anyámnak kell egy 5+ portos, gigabites, "broadcast képes" switch otthonra. Arra kellene, hogy a bejövő UTP kábelen az IP TV gond nélkül szaladjon tovább a set-top-box felé.
Milyen márkát/típust ajánlanál?
-
A. Crowley
tag
High speed test meg kerékcsere:
https://photos.app.goo.gl/2GPLXUReKkBn9YeX9 -
Jahno
veterán
Megnéztem a lezárt rakpartot ahol jómunkások százezrei buliznak, gyalogolnak és önfeledtül kerékpároznak:
Villamos alatt kidzsuvázták a BKK raktárakat, abból egész értelmes művészhely lehetne, de van még mit dolgozni az egésszel, hogy a naplementés nézős padról ne a napernyőket és a grillsütős szakácsok hátát lássuk, meg ne 1190 legyen a 4 decis tré ház söre. A pohár nem kuponos, de visszakapjuk az 500 forintot akkor is, ha kártyával fizetünk. Rajtam kívül még 2-5 ember bámészkodott, kétszer visszamentem és kb, ennyi volt a népszerűségi indexe.
Új hozzászólás Aktív témák
- RAM topik
- Itt a HyperOS 2, gyorsan érkezik a régi modellekre
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Tudományos Pandémia Klub
- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen mosógépet vegyek?
- További aktív témák...
- DELL LATITUDE 7390 8th generációs I7-es processzor
- Beszámítás! Acer Predator Z35 UW-QHD 4ms 120Hz monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan állapotban
- BESZÁMÍTÁS! Apple Watch Series 10 GPS + Cellular 46mm okosóra garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI P65 Creator 9SD notebook - i7 9750H 16GB RAM 512GB SSD GTX 1660TI MAX Q 6GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest