Új hozzászólás Aktív témák

  • dchard

    veterán

    válasz zizol #3870 üzenetére

    Az államnak semmilyen trükköt nem kell alkalmaznia, egyszerűen helyesen kell kiírnia a pályázatot és azt vár el, amit csak akar, és mindenki eldöntheti, hogy az ismert feltételekkel pályázik-e vagy sem. Például a 2100MHz-en meglévő még szabad 15MHz-es blokk megvásárlásából egyszerűen kizárta a meglévő három szolgáltatót, és kész. Vagy éppen korlátozta a korábbi tendereken, hogy azonos frekvencián kinek hány blokkja lehet maximum, és annál többre semennyi pénzért sem pályázhattak. Például a legutóbbi tenderen a Telenor már nem vásárolhatott 1800-on semmit, mert eleve volt 29MHz-e ami sok.

    Abban igazad van, hogy a legutóbbi két tenderen egyértelműen a pénzbehajtás volt a cél, többek között ezért sem fizetett a Voda több mint 10 milliárdot a számára egyébként eléggé hiányzó 5Mhz-ért, amit a Digi vett meg. Ennyit egyszerűen nem ért.

    A lényeg az, hogy az államnak kötelessége, és lehetősége is van arra, hogy akár szigorú szabályozással elősegítse a versenyt, például úgy, hogy ha azt látja, hogy egy igen kevés frekvencia készlettel, kizárólag magas frekin induló szolgáltatóval - amivel törvényszerűen nem lehet lefedettséget csinálni - a meglévő operátorok nem akarnak szóba állni, akkor mint szabályozó szerv közbelép. Ilyen esetben sincs ingyen ebéd, mert attól, hogy előírják a nemzeti roamingot, a feltételei még így is rosszabbak mint a saját hálózatnak, így a szolgáltató a mielőbbi bővülésben érdekelt, a nemzeti roaming pedig csak arra jó, hogy 2-3 évre széthúzza a kezdeti bődületesen magas beruházási igényt. Ha lesz is ilyen, szinte biztos, hogy nem azonos feltételekkel fog működni a szolgáltatás a honos és a nemzeti roaming vonatkozásában.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák