Új hozzászólás Aktív témák

  • vmarci21

    tag

    válasz aldebaran #27366 üzenetére

    "És a 3 kartelezésébe miért nem szól bele a hatóság? Nehogy már..."
    Már egy csomószor olvastam ezt, hogy a 3 mobilszolgáltató kartelezik, csak ma, csak ebben a fórumban többször említésre került, de még sosem sikerült senkinek megindokolnia ezt a dolgot.
    Mert az, hogy egy kevés szereplős piacon, ahol nagy a belépési küszöb (már mint alapból is nagy, most az más kérdés, hogy a hatóság folyamatosan emeli egyre magasabbra), ott egy idő után beállnak egy szintre az árak, az az ilyen piacok általános jellemzője.
    Ez nyilván logikus, hiszen a magas belépési küszöb miatt nagyon ritkán jönnek be új szereplők piacszerzési céllal, így marad a meglevő, már piaci részesedéssel rendelkező cégek közötti verseny, ahol a gyors, jelentősebb piaci részesedés bővítésre mutató lépések ritkán optimálisak. (tehát nagyobb hasznot hoz nem belemenni egy árversenybe plusz piaci részesedés szerzésének reményében, mint amennyit az alacsonyabb árak elsőként való bevezetésével szerzett plusz előfizetők hoznának.) ez gyakorlatilag majdnem minden minden kevés szereplős, ritkán bővülő piacra jellemző, ebből még nem következik a kartel. Sőt, az óvatos próbálkozásokból inkább annak hiányára lehetne következetni: pl. Hello Data, vagy Vodafone Tuti. Ezekből nekem úgy tűnik, hogy nem tudják előre egymás lépéseit, és próbálják megtudni, hogy a másik meddig hajlandó elmenni az árversenyben (aláigérnek-e, vagy nem), illetve egyáltanán mekkora mértékben reagál ilyenekre a piac (váltanak-e az emberek szolgáltatót).
    Talán Vodafone Tuti a jobb példa, mert ott látható volt, hogy gyorsan léptek a Vodafone ajánlatára hasonló kártyás csomagok bevezetésével, majd miután felmérték ennek piaci és pénzügyi hatásait, vissza is léptek tőle, és már nincs 19 Ft-s percdij a másik két szolgáltatónál. (avagy ezt a lépést nyerte a Vodafone).

    Hogy ennél határozatrabb lépések is legyenek ahhoz nyilván az kéne, hogy valami (például egy új szereplő) felborítsa ezt a (szolgáltatók szemszögéből) egészen ideális állapotot. Az hogy amíg semmi nem borítja fel a piacot, addig nem mennek bele jelentősebb mértékű ár-versenyekbe, az még nem jelent kartelt (bár nem is zárja ki, csak önmagában elég kevés információ ahhoz, hogy egyáltalán jogosan felhozhassuk, mint valószínű opció), csak azt bizonyítja, hogy nem hü.ék az egyes cégek vezetői, és nem elelnségük a saját profitjuknak.

    [ Szerkesztve ]

    >> into.hu - https://into.hu <<:::>> Webfejlesztés: https://intomedia.hu <<

Új hozzászólás Aktív témák