Új hozzászólás Aktív témák

  • dchard

    veterán

    válasz TeeJay #82521 üzenetére

    Biztos hogy nem ilyen közepes méretű OLT-jük van, hanem a legnagyobb 16/24U-s. Egy port maximum 128 ONT-t tud kiszolgálni, de nem hinném, hogy bárki is erre tervez.

    "Na most egy ilyen OLT alsó két vastag kártyája az uplink?"

    Lényegében, de nem kizárólag. Általában rajtuk fut a vezérlő szoftver is, generálják az alarm-okat, SNMP-n kérdezik le őket és megy az adat a hálózat felügyeletbe, illetve a komplett L2 forwarding és QoS is bennük van. Nem véletlenül van belőle kettő :) A 2x4 darab port általában 10gigás, így összesen maximum 80Gbps aggregált kapacitást lehet összerakni CWDM-mel.

    " Nem lenne logikusabb több kissebb OLT-t alkalmazni több helyen?"

    Nem. A cél a nagy agrregált OLT lokációk létrehozása. Nyilván vidéken, ahol a távolságból és a célszerűen nagy osztási arányból relatíve kisebb áthidalható távolság jön ki, ott lehet más a helyzet, de alapvetően a nagy portszám és a nagy aggregált forgalom a cél így kevesebb lokációt kell fenntartani, klímázni, felügyelni, UPS/Agregátorral ellátni, mindezt karbantartani stb.

    Ahogy korábban már írtam, lehet egy komplett kártya, de lehet hogy backplane (vagy egy része), de lehet az egyik uplink kártya egyik portja is, ami a terheléselosztás miatt kihat a teljes forgalomra.

    "Szóval lehet hogy a kerület másik felében jó minden nálunk meg panel telep kapott egy kisebb külön OLT-t és azon valami nem frankó?"

    Simán lehet a kerületben úgy is jó, hogy csak a telepet kiszolgáló 1-2 krátya a szar egy nagy OLT-ben.

    Ezt a traceroute-olást felejtsd el. Egy MPLS vagy L2 tranziton nincsenek IP hopok, nem fogsz belőlük látni semmit. Nálunk pédlául L2 kapcsolatok vannak, így a user ha traceroute-ol, akkor az első IP a központi PPPoE szerver lesz, pedig kaddig is van pár "hop"... Diginél valószínűleg az OLT PPPoE szerverét használják Radius-on, tehát a 10.0.0.1 az az OLT-ben lesz. De utána még mindig lesz egy összetett L2 vagy MPLS tranzit, amiben nem fogod látni a hopokat.

    Livius:

    BME-VIK? Na ne röhögtess... Normális szinten modern router vagy switch architektúrákat egyébként sehol nem oktatnak, a modern - különösen telkó specifikus - protokolok is erősen hiányosak, egyeteme válogatja hogy hol mennyire... Nincs Magyarországon normális műszaki felsőoktatás, mert abba rengeteg pénzt kéne tolni.

    [ Szerkesztve ]

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák