2019. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  DIGI internet (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-01-23 15:56:32

GAMEPOD.hu

Gyakran ismételt kérdések:

Szeretnék saját routert használni a Digis eszköz helyett, mi a teendő?
Telefonon fel kell hívni a Digi ügyfélszolgálatát és az ONT eszközt bridge módba kell kérni, amit általában pár órán belül teljesítenek. Ezután az - ekkor transzparens - ONT gigabites portjára kötve a saját routeren kell beállítani a PPPoE kapcsolatot.

Problémám van a távoli eléréssel és/vagy az aktív torrent kapcsolatokkal. Mit jelent, hogy NAT-olva vagyok?
A Digi a rendelkezésre álló IP címek limitált száma miatt több felhasználót NAT-olt hálózatba tesz, ilyenkor a publikus IP cím nem ugyanaz, mint ami a router beállításánál látható. Ha 100-zal kezdődik a WAN IP címed, akkor az egy NAT-olt cím. Telefonon fel kell hívni a Digi ügyfélszolgálatát és kérni, hogy vegyenek ki a NAT-olásból, amit általában pár órán belül teljesítenek.
Publikus IP cím ellenőrzése pl. https://www.whatismyip.com/

Mi az alapértelmezett felhasználónév és jelszó?
A legtöbb eszköznél a felhasználónév és a jelszó is: user
A WiFi-vel rendelkező ONT-be a felhasználónév szintén user, de a jelszó: digi

Mi az a DIGI Online?
Minden DIGITV/DIGI/DIGI+ televíziós csomaggal és DIGI internetes szolgáltatással egyaránt rendelkező előfizető külön díj fizetése nélkül számos televíziós csatornát nézhet már Android-alapú táblagépén, okostelefonján, vagy akár okostévéjén, illetve számítógépén is. Az alkalmazás letölthető a Google Play áruházból, asztali számítógépen vagy laptopon való használathoz pedig látogass el a www.digi-online.hu weboldalra.

Mennyi idő telik el a megrendeléstől a bekötésig?
30-90 nap között vállalják, általában kevesebb.

Már előfizető vagyok, lejárt a hűségidőm. Lehet újra okos csomagom?
Meglévő ügyfeleknek szóló akció keretében ügyfél a meglévő 1 vagy 2 kábeles előfizetését 3-as TV+NET+TEL előfizetésre kiegészítve csatlakozhat az OKOS csomag akcióhoz. Nem vehet részt az akcióban, aki meglévő két szolgáltatását (tv+net) csak telefon szolgáltatással kívánja 3 szolgáltatásra bővíteni. Tehát le kell mondanod a TV vagy NET szolgáltatást 3 hónapra, majd akkor újra igényelni, így jogosult leszel újra okos csomagra szerződni.

Mikor érkeznek az Én utcámba bekötni, emelni, átállítani?
Nincs ilyen ütemterv publikálva. Az ügyfélszolgálat kommunikációja szerint üzletkötőik felkeresik a lakókat, ha elérhetővé válik a szolgáltatás egy címen.

Nem működik a levelezés?
A Digi hálózatán belül a TCP/25-ös port kifelé irányuló forgalma tiltva van, csak a Digi SMTP szerverén keresztül tudsz levelet küldeni, azonosítás használata mellett - ehhez a már létrehozott Digi levelezőrendszerhez való hozzáférésed tudod használni. Ha más levelezőkiszolgálóhoz szeretnél csatlakozni, akkor azt másik porton kell elérned (például titkosított kapcsolat esetében a sztenderd portok a 465 vagy 578-es, melyek engedélyezettek).

Miért és mikor kell az általuk biztosított ZTE routert használnom?
100Mbps-ig elmegy két érpáron a hálózat, a maradék kettőből egyik telefon, egyik pedig vakon marad,
viszont 100Mbps fölött az UTP mind a négy érpárjára (8 vezeték) szükség van, így az analóg telefonvonal "nem fér rá" a kábelre. Sok helyen nem megoldható új kábel behúzása, így a VoIP az egyetlen jó és időtálló megoldás. Hogy rá tudd kötni az analóg készüléked, kell egy eszköz, mely biztosítja az analóg telefonos vezeték hozzácsatolását a VOIP telefonközponthoz, ezt a feladatot pedig a kapott CPE látja el.

Használhatom a saját FXO/FXS adapterem a telefon csatlalkoztatásához?
Nem, mivel jelenleg nem ismertek a SIP beállítások.

Mindenki kap ZTE ZXHN H298N CPE-t / routert?
Csak azok az előfizetők kapnak ilyen eszközt, akik
FTTB hálózatos környezetben (társasházi terület, ahol UTP kábelen csatlakozol a Digi gerincre) DIGINet 200, DIGINet 500 vagy DIGINet 1000 megabites csomagot rendelnek telefonnal együtt.
Ezen az eszközön van 802.11n (vezeték nélküli aka WiFi) hálózat, valamint egy darab analóg telefon csatlakozó és 1 darab gigabites WAN, valamint 4 darab gigabites LAN port.
A 4. port későbbi tervezett funkciók miatt nem használható internet elérésre.
FTTH (optika, családi házas övezet) területen minden internetcsomag esetében egy optikai terminál kerül kihelyezésre (Huawei EchoLife HG8242-B, ZTE ZXA10 F625G, ZTE F668 GPON ONT, vagy eltérő/újabb típusú).
Ebbe csatlakozik fixen a bejövő optika, valamint van rajta egy analóg telefon csatlakozó, egy adathálózati csatlakozó és egy koaxiális jelkimenet van rajta, amire a TV koaxiális kábele csatlakozik.
Ezekben az eszközökben nincs WiFi és router/switch funkciójuk sincs.

A ZTE-ben van wifi és router/switch funkciójuk is van. [link]
Van rajta 2 szép antenna, megy is rajta a wifi, 4 lan csatija van, melyből 3 biztosan működik kábelen.
Switch/bridge funkciót is tudna, ha kérné az ügyfél. ZTE területen újabban ezt adják.

Akármelyik eszköz is kerül kihelyezésre hozzád, az a Digi tulajdona, melyet a szolgáltatás lemondásakor vissza kell szolgáltatni. A szolgáltatói eszközökben keletkezett, nem rendeltetés szerű használatból eredő károkért az előfizetőt terheli felelősség.

Állítható a ZTE router csatlakozás dinamikus vagy statikus IP-re?
Nem, kizárólag PPPoE kapcsolatra jó. Egyes fórumozók észrevételei szerint előfordulhat, hogy a kapcsolódáshoz szükséges autentikációs paramétereket üzembe helyezéskor sajnos visszaírja a központi menedzsment.

Milyen routert vegyek gigabites Digi nethez?
Csak 2,4 GHz-es wifi-vel: Asus N18U
Dual band wifivel: Asus AC57U/AC58U/AC66U B1/AC1300G+, TP-Link Archer C5v4/C7
Külföldi rendeléssel: Xiaomi Mi Router 3G (kínai menüvel és 2 LAN porttal rendelkezik, javasolt rá padavan custom firmware-t tenni)
Bővebben a Milyen routert topikban tudnak segíteni!

Inkább nem telefonálnék, használhatom a bejövő UTP-t saját routerrel, vagy egyből a gépbe dugva?
Igen, csak a PPPoE csatlakozást kell beállítani. Nem árt megjegyezni, hogyha úgynevezett VPN-en keresztül lett kiépítve a végpont, akkor ez nem ilyen triviális beállítás és okozhat meglepetést a kapcsolat felélesztése saját routerrel, de nem jellemző ez a megoldás.

Hogyan kössem be a saját routerem a ZTE-vel egy hálózatba?
1. Egy gigabites switch-be dugod a DIGI bejövő UTP-t, a saját routered WAN portját és a ZTE router WAN portját.
A ZTE-n kitörlöd a PPPoE kapcsolatnál a felhasználót, így nem fog felcsatlakozni, de telefon lesz rajta.
A saját routereden pedig beállítod a PPPoE kapcsolatot, így az kezeli majd az internetet továbbra is.
Tehát: bejövő UTP a switchbe és ezen a saját router és a ZTE.

2. Plusz switch nélkül a legegyszerűbb ha a saját routereden kikapcsolod a DHCP-t (vagy switch módba kapcsolod, ha van ilyen opció) és a két eszközt a LAN portból LAN portba kötöd. A bejövő UTP-t pedig a ZTE WAN portjába.

3. Plusz switch nélkül a másik lehetőség, hogy a ZTE egyik LAN portjára kötöd a saját routered WAN portját és dinamikus (vagy statikus, ha érted mit csinálsz) IP-t állítasz be a saját routered WAN csatlakozásának. Ekkor a saját routered nem lehet 192.168.1.1 IP című, ezért állítsd át például 192.168.2.1-re.

Bővebb segítségért és információért a Router gondok topikba írj! A port átirányítás, WiFi és LAN beállításokkal kapcsolatos témákban hamarabb lelsz releváns segítségre a megfelelő topikban.

Szakadozik az adatkapcsolat
Először is próbáld meg közvetlenül a szolgáltatótól kapott eszközre csatlakozva, ezzel kizárva a saját hálózati eszközeid hibáját. Amennyiben így is hibát tapasztalsz és lehetséges, akkor próbáld ki közvetlenül a bejövő jelvezetékre csatlakozva. Ha így is szakad, bont és lehetőségedben áll, akkor egy másik számítógéppel is érdemes megpróbálni, illetve a hálózati interfész meghajtó szoftverének a frissítése is megoldást jelenthet. Érdemes lehet a NIC vagy az alaplap gyártójának az oldaláról beszerezni a legfrissebb driver-t, valamint a router-nek a gyártójától beszerezni a legfrissebb firmware-t, gyakran hasonló problémákra tartalmaznak hibajavítást (csak akkor frissíts firmwaret ha biztos vagy benne, hogy mit csinálsz).

Lassú a kapcsolatom, mit tegyek?
Közvetlenül a számítógépről csatlakozz fel (a PPPoE kapcsolatot be kell állítani), majd a http://digi.hu/meres oldalon csinálj egy sebességtesztet és a képernyőkép mentését küldd el a hibabejelento@digikabel.hu címre a szerződésszámoddal együtt.
A felhasználók egy részénél - szolgáltatási terület, vizsgált időszak és még sok más befolyásoló tényező függvényében - nem (mindig) adott a használt díjcsomag maximum sebességi értéke, előfordulhat attól alacsonyabb is, de a szerződésben garantált sebesség elérése esetén nincs hibabejelentési lehetőség, viszont a kellően alátámasztott (például a levélhez csatolt, különféle hálózati áteresztőképességet vizsgáló mérések eredményei) sávszélesség ingadozási anomáliákat meg szokták vizsgálni.

IPv6 is adott már a szolgáltatónál?
Igen, bővebb információt a szolgáltató oldalán, az IPv6 számára létrehozott aloldalon találsz. A szolgáltatói eszközökön (routing módban) nincs szükség konfiguráció módosításra a dual-stack kapcsolatlétrehozásához (IPv4 és IPv6 egyaránt működőképes). Az IPv6 kapcsolat létrejöttét például Huawei ONT esetén slug fórum társ logout bejegyzése alapján tudod ellenőrizni, tesztelni.
Akik az eszközeiken egyéni tűzfalszabályokat definiáltak otthoni hálózatuk védelmének érdekében, azok mindenképp ellenőrizzék, hogy a szabályok IPv6 kapcsolaton keresztül is az elvárt módon funkcionálnak.
Az IPv6 kapcsolatot tesztelni ezen az oldalon keresztül tudod többek között.
OpenWRT alatt a DIGI IPv6 kapcsolat beállításáról szintén slug írt egy logout bejegyzést.
TP-Link SOHO útválasztók esetében sok típusnál egyelőre csak a beta firmware kezeli rendesen az osztott IPv4 és IPv6 PPPoE sessiont. Ehhez linket a fórumban a router típusára keresve vagy a gyártó oldalán találsz, de a firmware frissítést csak az végezze el, aki tudja mit csinál, illetve a router beállításai is elvesznek. WDR3600 esetén a beállításokról itt találsz egy logout bejegyzést.

VOIP témával kapcsolatban a DIGI telefon topikba fáradjatok át.

moli.hu készített egy RSS feed-et a Digi hírek és közlemények oldalakhoz, így ha feliratkozol, értesülhetsz az új bejelentésekről és karbantartásokról.

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  DIGI internet (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.