Új hozzászólás Aktív témák

  • Calogero

    addikt

    válasz MPowerPH #10162 üzenetére

    Olyan nem létezik hogy teljesítmény adó+ luxusadó.......

    A NAGY TELJESÍTMÉNYŰ SZEMÉLYGÉPKOCSIK ADÓJA
    Az adó tárgya, alanya, az adókötelezettség
    29. § Adóköteles a 125 kilowatt teljesítményt elérő hajtómotorral rendelkező személygépkocsi, az OT betűjelű rendszámtáblával ellátott személygépkocsi kivételével.
    Az adó alanya
    30. § Az adó alanya az a személy vagy szervezet, aki vagy amely a naptári év első napján a személygépkocsi hatósági nyilvántartásban feltüntetett tulajdonosa. Hatósági nyilvántartásban nem szereplő személygépkocsi esetén a személygépkocsi - személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti magánszemély vagy belföldön bejegyzett szervezet - tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok.
    Az adókötelezettség keletkezése, változása, megszűnése
    31. § (1) Az adókötelezettség a személygépkocsi tulajdonjogának megszerzését követő év első napján keletkezik.
    (2) Az adókötelezettségben bekövetkező változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.
    (3) Az adókötelezettség a személygépkocsi elidegenítése, megsemmisülése évének utolsó napján szűnik meg.
    Az adó alapja
    32. § Az adó alapja a személygépkocsi hatósági nyilvántartásban feltüntetett teljesítménye kilowattban kifejezve. Ha a hatósági nyilvántartásban a személygépkocsi teljesítménye csak lóerőben van feltüntetve, akkor a lóerőben kifejezett teljesítményt 1,36-tal kell osztani, s az eredményt a kerekítés általános szabályai szerint egész számra kell kerekíteni. Hatósági nyilvántartásban nem szereplő személygépkocsi esetén az adó alapja a személygépkocsi műszaki adatait tartalmazó hatósági okiratban szereplő teljesítmény kilowattban kifejezve.
    Az adó mértéke
    33. § Az adó mértéke a Gjt. 7. §-ának (1) bekezdése szerinti adómérték 2-szerese a 125 kilowatt teljesítményt elérő és 175 kilowatt teljesítményt meg nem haladó, 2,5-szerese a 175 kilowatt teljesítményt meghaladó és 200 kilowatt teljesítményt el nem érő, és 3-szorosa a legalább 200 kilowatt teljesítményt elérő személyszállító gépjármű után.
    Adókedvezmény
    34. § 50%-os adókedvezmény illeti meg:
    a) a kizárólag elektromos meghajtású, valamint a Gjt. szerinti hybrid meghajtású személygépkocsit;
    b) annak az adóalanynak a - legfeljebb egy darab - személygépkocsiját, aki szülőként, nevelőszülőként, örökbefogadó szülőként háztartásában 3 vagy annál több gyermeket nevel (tart el).
    A kétszeres adóterhelés kizárása
    35. § Az adóalany az adóévben levonhatja a fizetendő adó összegéből a személygépkocsi után a terhére az adóévre kivetett (járó) gépjárműadó összegét.

    De viszont ha az autó lízingelve van akkor a luxusautó adót a bank fogja kifizetni, mely értékét kiszámlázza az adósnak.
    Ekkor van szívás, mert így az adó meg lesz megint adóztatva, mert amikor a bank kiküldi a számlát az adósnak, akkor az összegre rájön még + 25% áfa.

    ui: Erre már van ígéret hogy talán változás lesz... de hát tudjuk hogy ebben az országban mi történik az ígéretekkel.....

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák