Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#85578752
törölt tag
-
mpo
veterán
válasz #85578752 #4851 üzenetére
Citromsavra vonatkozik a kérdésem.
A Grohe WC kagyló leírása mindent tilt, ÜFSZ a Groheclean-t javasolta:Grohe Grohclean tisztítószer 500 ml, 6.231 Ft
Nyomozás német oldalról.
Datasheet:
Chemical name: Citric acid
Quantity: 5-10%Vettem a patikában 50 g citromsavat 200 Ft-ért.
A permetező flakon 500 ml, 319 Ft volt.
Legközelebb 500 g citromsav lesz 800 Ft-ért, így egy adag 80 Ft-ba fog kerülni, ami nagyon messze van a 6231 Ft-tól.A kávéfőzőhöz vettem 1500-ért a WPRO CLD250 Kávéfőző Vízkőoldót 250 ml, a fele kell egy tisztításhoz, de ebben tejsav is van.
Lehet-e a sima citromsavat használni és hány %-os oldatban?Ha érted, akkor már elavult.
-
arcsin
senior tag
Off grohe/hansgrohhe témában
DM sajátmárkás spricnije a hangsgrohe ajanlasaval (empfohlen von hangsgrohe) -
Dr. Szilikát
őstag
A Heinner / SilverCrest karos / pumpás gépek utasításaiban (többet is átnéztem korábban) citromsav 3 %-os oldatát javasolják:
Méghozzá emelt hőmérsékleten, azaz gőzfűtésre kapcsolva, átnyomatni a bojlert. Sőt, felforralva, majd állni hagyni egy ideig. Ezek alumínium "fazékbojleres" kialakítású gépek egyébként. Kaptam egy ilyen gépet, kipróbáltam rajta ezt a savazási eljárást, utána szétszedtem a bojlert.
Mivel ezt korábban elhanyagolták, ahol a citromsav a vízkővel reakcióba lépett, egyes helyeken az alumíniumba is belemart, noha baja nem lett. Magam részéről ezt az agresszív forralásos savazást nem csinálnám, inkább csak a normál főzési hőfokon.
De itt a témában saválló acélcsöves bojlerekről beszélünk, ami azért más műfaj.
Tejsavas adalék valószínűleg elősegíti a fémtiszta felület kialakítását.
Tasakos citromsav kapható a Spar, DM stb. helyeken is.
A DM háztartási spiccelője nagyon jó, mert nem támadja meg a csaptelepeket, de kávégépbe erős illata miatt sem használható. Szétszedett alkatrészeken kísérleteztem vele, de különösebb előnyét sem tapasztaltam.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
Tudja valaki, hogy automata gépben, ha dupla kávét nyomok, az 2x annyi kávét is használ hozzá, vagy csak 1,5x?
Azért lenne fontos, mert munkahelyen közösen használunk egy Jura F50 gépet, amihez becsületkassza van, de aki duplát iszik, annak kétszer kéne húznia, ha 2x mennyiségű kávét használ hozzá a gép.
Köszi! -
Dr. Szilikát
őstag
válasz zolnagy #4858 üzenetére
Természetesen, az a lényege, hogy az automaták egy normál adag őrleményre vannak méretezve (7 g, ami erősségi beállítástól függően valamennyit változhat).
Duplához két teljes menet szükséges, két pogácsát dob ki.Ez persze nem összetévesztendő azzal, hogy egy adagot mennyi vízzel nyomat át valaki. De az egyszerre történik és világosabb főzetet eredményez.
[ Szerkesztve ]
-
zszell
újonc
Sziasztok. Philips Saeco 2200 kávégépnél világit a három lámpa ( viz , cseptálca és a kávé)
Mi lehet a baj? -
#85578752
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #4862 üzenetére
Tényleg, lehet hogy csak az korlátozza be, hogy mekkora a maximális adag, lehet hogy ha egy babszemes az erősség, minimális az őrlemény mennyisége, akkor abból belefér kettő is.
Én csak kipróbáltam egyszer és észrevettem ezt a csökkentett adagot, utána nem is használtam.[ Szerkesztve ]
-
markussandor
senior tag
Ma hazahoztam a KRUPS EA810B kávéfőzőt, elvégeztem a kezdeti tisztítást, majd kipróbáltam az összes funkciót. Beállítottam a vízkeménységet 3-ra. Sajnos szűrőt nem csomagoltak hozzá, csak két tisztító tablettát. Rendelni fogok hozzá egy Krups automata kávéfőző karbantartó készletet, abban van egy szűrő is.
Kértem kölcsön egy zacsi Omnia szemes kávét, mivel nem volt itthon csak kapszulás kávé.
Az első főzet nagyon átlátszó lett, hab nélkül, alig került pogácsa a tárolóba.
A 2. már egész jó lett, de a teszt alanyom szerint sok vízzel főztem, így a 3. lett az ideális, ezen már megjelent a crema réteg is. Én is megkóstoltam, nekem nem ízlett, de én sok tejhabbal szoktam inni, teljesen máshoz vagyok szokva.
Még maradt 4-5 kapszulám, alig várom, hogy elfogyjanak :-) -
mpo
veterán
válasz markussandor #4867 üzenetére
Két hónapja van meg a Philips gépem.
Elfogyott 2 kg Lavazza Qualità Oro Perfect Symphony.
Barátom 3 év alatt sokfélét kipróbált, az ő javaslatára áttértem a Tchibo Espresso Sicilia Style-ra azért, mert nem savas.
A Tchibotól rendeltem, mert ingyen házhoz szállítva is olcsóbb, mint a boltokban.Az öblítésnél és kávéfőzésnél a forró víz előállítása az normális, hogy hangos?
Ha érted, akkor már elavult.
-
őstag
szerintem a Sicilia Style már túl sötét, én a Milano Style-ra rápróbálnék a helyedben - egy pici állítgatással abból is teljesen el lehet tüntetni a savasságot (talán 1-2 fokozat az őrlőn), szüleimnek így jött be, nekem egy kis savval is ízlett volna.
"... and I hope you have a great day!"
-
ToBeY
nagyúr
Van valami 'ultimate settings" philips automata darálójához? Vacilálok,hogy 1 v 2-re állítsam az őrlőt.
Takarítás közben valahogy elcsavartam 4-re és már egy jó ideje éreztem,hogy nem az igazi a kávé,de azt hittem a lidl-s kávé sz@r amit utoljára vettem. -
#85578752
törölt tag
Nálam is 1-5 skála van, ahol a 2 és egyharmad ami a 4-esnek felel meg az újabb skálán. De most üres volt az őrlő, 1-esre raktam és jót főzött friss pörkölésű robustából. Pár hónapos sötétre pörköl bolti kávéknál már zavaró tud lenni a keserű íz, olyankor durvábbra állítom, Kimbonál, Tchibonál 2 körül már megjönnek az aromák, savak. Persze ehhez az kell, hogy legalacsonyabb fokozaton már összeérjenek a kések, be legyen kalibrálva az őrlő. Gyárilag az 1-es szokott lenni ami nálam a 2-es...
-
Dr. Szilikát
őstag
Egy szimpla eszpresszó 1:3 arány felett elkezd kivilágosodni. Tehát 7 g őrlemény és 21 ml víz (mármint kész ital).
Valaki hogyan kapja el azt a pillanatot, amikor már kivilágosodik, mikor állítja meg, ez már lehet egyéni dolog, azaz milyen íz és aroma tetszik valakinek. Lehet 25-35 ml is.
https://en.wikipedia.org/wiki/Espresso
Másik téma az őrlési finomság, ami további befolyásoló.
Az erősséget pedig a bedarált mennyiséggel szabályozzák a gépek. Mai gépeknél fordulatot számol, vagy csak időt, típusfüggő.
-
ToBeY
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #4879 üzenetére
Automatánál fogalmam sincs hány grammot őröl be 5-ös aroma erősségen,így nem tudom 1:3 arányt sem számolni.
-
Dr. Szilikát
őstag
7 g általában a standard középérték. A Saeco főzőegységbe 9 g még belefér, tehát ami max. erősségi fokozatnak számít.
De akármennyi, a főzet kivilágosodása, amit lehet látni. Aromás eszpresszóhoz elvileg akkor kell lelőni, ahogy elkezd kivilágosodni. Vagy arra programozni, ez már mellékes. Többi majd kialakul, hogyan tetszik valakinek.
-
ToBeY
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #4881 üzenetére
Aha,így már értem.Akkor figyelem a színét, és ha világosodik nagyon akkor lelövöm a főzést
-
markussandor
senior tag
Sziasztok, ha már téma a mennyiség, vajon mennyi kávét őrölhet a Krups EA810B normál és erős módban? A kézikönyvében nem említik, és a neten se találtam róla infót.
Legfeljebb grammos mérlegen lemérem a zaccot. -
[Ixub]
tag
válasz Dr. Szilikát #4884 üzenetére
Nekem van ilyen kis mérőpoharam, ott lőttem be 40ml-re, de ahogy néztem után kalibrált és majdnem 50 lett. Amúgy finom, szóval nem gond.
-
mpo
veterán
Konyhai mérleggel kimérek 200 g kávét, ebből 27 kávé jön ki átlagban, ez 7,4 gramm/eszpresszó.
A kávé (folyadék) mennyiségét addig növeltem, hogy beleférjen a csészébe.
Most csak vízzel tudtam lemérni, kb. 50 ml.
A 12 fokozatú őrlés a legfinomabbra van állítva, a kávé erőssége 1-3 között 2-re.
Tisztán iszom a kávét, ez elég erős nekem.Ha érted, akkor már elavult.
-
ToBeY
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #4884 üzenetére
Én is bejelöltem az üvegpoháron 60ml (én ennyit szoktam a lattehoz engedni) ,de nem tudom hogy így is igaz az állítás,hogy 25-30mp kell lefolynia a kávénak. -ennyit tudtam tenni az ügy érdekében
-
Dr. Szilikát
őstag
Voltaképpen a Wikipédián azt fejtegetik, hogy a normál adag (7 g) hosszabb kivonata a lungo, ahol az ital mennyisége két-háromszoros.
De ezt lehetőleg nem (csak) az átfolyási idő növelésével érik el, hanem inkább az őrlést is durvábbra állítják, hogy ne legyen túl keserű a végeredmény.
-
#85578752
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #4889 üzenetére
-
ToBeY
nagyúr
Most csináltam egy latte macchiato-t és 60ml presszót kb 20mp nyomta ki 2-es fokozaton,ami szerintem nem a legjobb,de eltünt a zavaró savas íz ami jó.
-
markussandor
senior tag
válasz markussandor #4883 üzenetére
Lemértem, igaz ez még a nedves pogácsa, a normál 15g, az erős 17g volt. Most szárítom őket :-)
-
mpo
veterán
válasz markussandor #4892 üzenetére
Betöltesz 200 gramm kávét és egyformákat főzöl (nálam átlag 27 lungo) és kiderül mennyi kávé fogy csészénként.
[kép]
Amikor kb. 400 Ft-ért kaptam espressot, félig volt a csésze, otthon meg tele van.Ha érted, akkor már elavult.
-
markussandor
senior tag
Az is egy módszer, csak sok a papírmunka vele, ha pontos szeretnék lenni :-)
Szerintem nincs összefüggés a kávé és a víz mennyisége között, nálam a hozzáadott vizet 20-220 ml között szabadon lehet tekergetni. Lassan kiszárad a pogácsa, és akkor lesz egy egészen pontos adatom. -
mpo
veterán
válasz markussandor #4894 üzenetére
csak sok a papírmunka vele
Húzod a strigulákat és ha elfogy a kávé összeszámolod.Ha érted, akkor már elavult.
-
#85578752
törölt tag
Hagyjátok az INEI szabványnak való megfelelés kényszerét, az autmata nem kell hogy minősített olasz presszót főzzön, nem kell hogy 25 másodperc alatt jöjjön le. Még a karos újhullámos kávénál is van olyan (tudományosan megalapozott) irányzat, hogy durvábbra veszik az őrleményt és kevesebbre, mert így kevesebb kávéból jobb a kioldódás, persze gyorsabb is a lefolyás - pont mint egy automatával.
Az viszont szerintetek létezik, hogy a gyengébb kávé erősebb? Úgy értem, ha minimumra állítom az aromát, kb 5(?) grammot őröl és készül 21ml főzet, erősebb koffeinben, mint ha az aromát közepesre állítom (~7g), kicsit savanyúba billen a balansz, nem annyira keserű, tejjel pedig világosabbnak tűnik mint alacsony aromán(!).
-
viktorhu
veterán
válasz #85578752 #4896 üzenetére
A kofffein állítólag gyorsan kioldódik, szóval az inkább függhet a mennyiségtől. De az ízextrakciót növeli, ha kicsit hosszabbra főzöd - én a savanyú kávéknál a kávé mennyiségét szoktam csökkenteni (amíg külön őröltem, addig az őrlési finomsággal játszottam, de most az automatát max finomságon használom alapból, és mégis hamar savanyú lesz a kicsit világosabb kávé).
-
bigmasterg
addikt
DeLonghi ECAM 21.117 -nél valahogyan a gyári legfinomabb örlésnél finomabbra lehet állítani a gépet?
Esetleg lehet valahogyan moddolni? Bár augusztusi vársálás, visszaalakíthatlan módosítást még gari időben nem vállalnék be.Ha külön őrölt, finomabb szemcséjű kávét rakok bele, akkor szebb lefoyású, finomabb kávét lehet vele főzni, mint a beépített örlővel.
Csak nem azért tartok automatát, hogy külön őröljek hozzá. Akkor már lefőzöm másik géppel, amivel jobb espressot lehet készíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mobil flották
- Telekom mobilszolgáltatások
- ASUS ROG Ally
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- MIUI / HyperOS topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- iPhone 16 vagy Oppo Reno13?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest