Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
f.lorand
Topikgazda
Ha már monitor kalibrálás: aki az elmúlt másfél hónapban nagyon szaturált képekkel találkozott a friss képeknél nálam, egy ostoba hiba következtében látta így őket. Egyes kijelzőkön (jellemzően telefonok, egyszerűbb monitorok, notebook kijelzők) nem jelentek meg jól a képek, csak túl erős színekkel. Nem srgb-n mentettem a képeket, hanem véletlenül a monitorom színtartományában. Nálam szép volt persze, csak mindenhol máshol szaturált. Korrigálva. Az oldalamon is cseréltem, de az előzmények törlésével, vagy shift + F5 paranccsal frissül csak (törlődik a régi kép a memóriából).
Elnézést.
Asztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu
-
-
f.lorand
Topikgazda
válasz kuyarashi #7302 üzenetére
Sajnos így volt. Egy fotóra optimalizált IPS natív sRGB-t megjeleníteni képes monitoron. Helyesebben 3 IPS van, hogy leellenőrizzem a finom eltéréseket is. Na ehhez képest jól rámentettem a saját színterébe a képeket és csiricsáré volt mindegyik
-
t72killer
titán
válasz t72killer #7298 üzenetére
Nna, v0.1:
A teló kamerájával szuper, belefér a komplett ibolya-mélyvörös spektrum, a d5100ra kéne egy 18mm körüli, egyelőre 14 és 105mm között nincs rá lencsém (a 14es meg egy óriási dög, macerás lenne ráapplikálni a gettóspektró dobozt
És a lényeg (egyelőre), szobai cfl égő:30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
tvamos
nagyúr
válasz t72killer #7300 üzenetére
Mostmar nagyon kivancsi vagyok a vegkimenetelre! Remelem, irsz legalabb egy blogbejegyzest rola, hogy sikerult!
(#7305) t72killer
Hu, de klasz! Van nekem is ir szuro nelkuli raspberry pi kameram. Azzal is mukodhet?[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
t72killer
titán
Lesz logout . Ma a webkamerával szerencsétlenkedtem: win10en nem hajlandó megnyikkanni, úgyh csinálok alá egy usb-linuxot. Jövő hétre várok kisdobozos szállítmányokat ebayről, úgyhogy lesz erősebb kuckó, aminél már a fekete belsőre is odafigyelek majd.
A noir pi kamera tökéletes erre [link]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
válasz t72killer #7305 üzenetére
A 105-ös lencsével sikerült szerencsétlenkednem egyet az inframoddolt d5100-al is, határozottan többet mutat: (ultra)ibolyában egy nem elhanyagolható csík és a vörös vég is gazdagabb:
A teljes spektrum így csak 2 képbe fér bele, viszont szuperjó a felbontás+ennyi pixelt lehet mindenféle zajszűréssel pluszban nyúzni.
SzVSz szerzek mellé egy 35-45mm környéki öreg, minél kevesebb bevonatos/lencsetagos obit, ami tűrhetően átengedi az UV-t is.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz t72killer #7308 üzenetére
Ezen az oldalon nézek "egészspektrumos" lencsének valót, a soligor cuccok apróért mennek fleabayen, kb az lesz a projekt egyetlen pénzbeni kiadása.
-
t72killer
titán
ezen én is gondolkodtam, ma éjjel kipróbálom mi van obi nélkül.
A 78£ maradjon csak a zsebben/menjen hasznosabb dologra, a spektrót megépítem magam*. Pénzt amúgy pont most tettem bele a projektbe, igaz ennél kevesebbet: vettem egy nikkor-E 1.8/50-es obit - úgyh megy a szurkolás, hogy az 50milis lencse látószögébe beleférjen majd a spektrum (elvileg pont belefér).
Csakhogy ez akkor is érték lesz - valszleg a mostani nominál ár többszöröse, amikor az unokák dobra verik az örökséget*Ha egyszer sikerül levakarni a kiccaládot a fejemről, akkor lehet összebarkácsolok egy ilyen csinos dobozkát fából, rendesen csavarozva-fekete textillel bélelve.
[ Szerkesztve ]
-
-
t72killer
titán
válasz t72killer #7311 üzenetére
Érdekes, itt a rács elé tesz egy kollimátor-lencsét. Ennek vajon mit kell tudnia ? Nem ír paramétereket, a fókusztáv elvileg ahogy a rajzon szerepel, de pl elég-e egy mezei szemüveglencse kicsit hozzáadva a spektrum szétbontásához vagy még az apokromát is sovány...
+azt látom saját +yt példákból is, hogy kollimátor nélkül is műkszik a dolog, max nagyon számít a geometria.
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
válasz t72killer #7314 üzenetére
Az lenne a jo, ha nem kellene semmilyen extra optikai akarmi uveg! Olyat nem talaltal, ahol csak a racs van, meg mondjuk egy lyuk. (Hogy hivjak azt az objektivet, ami csak egy lyuk? Kiesett a fejembol.)
Szetoffoljuk ezt a topicot, es nem erdekel ez senkit. Esetleg folytathatnank masol!
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Lyuk+rács (dvd-ből, annak jobb a felbontása, mint a cd-nek) működik, a fenti dobozkám, amivel a #7308-as képeket csináltam se tartalmaz semmiféle extra lencsét . Tény viszont, hogy elég nyűglődős beügyeskedni a komponenseket ahhoz, h jól látszódjon a spektrum: precízen egy vonalba kell állítani a fényforrást, rést ÉS rácsot plusz(!) látatlanban beállítani a rács dőlésszögét. Ha ezek megvannak, egy CFL égő szépen prezentálja a #7308-as eredményt.
Ma bevásárláskor szereztem egy kicsit nagyobb, erősebb kartondobozt, egy kis tervezgetés és megcsinálom egyenesen a v1.1-et, árnyékolt belsővel, valamiféle "célzóalkalmatossággal" + hevenyészek hozzá kanerarögzítőt.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz popey37 #7318 üzenetére
Majd magammal fogom kinyomtattatni . Amúgy kartonból+ház körüli mindenféle aprólékból hamarabb megvan a fizikai összerakás, mint a modellezgetés, és akkor már látom is, h működik. A v0.1-et kb bruttó negyed óra volt összerakni + bónuszképp a gyerek is játszhatott vele.
Annyi optikai tudásom-tapasztalatom nincs, h 0ról buktatómentes "spektro-adaptert" tervezzek a fotógép elé, kell a fizikai trial-and-error, lássam hol futok ki a látómezőből, hol szivárog be fény feleslegesen, hova kéne finom mozgatási lehetőség, mechanikailag hol nyaklik szét az egész a saját súlya alatt...
-
f.lorand
Topikgazda
Kiváló nyugodtságom volt. Érdemes nagyban is: https://fenyeslorand.hu/a-tu-galaxis/
-
senior tag
válasz f.lorand #7321 üzenetére
Sziasztok! Szia Loránd!
Egyszerűen fantasztikus a topik! Megyek az oldalakon visszafelé és nem tudom abba hagyni...Olyan mint egy jó sorozat. Csak még egy oldalt ...
Loránd! Esetleg nem szoktál "nyílt " napot tartani? Vagy esetleg valami online oktatás.Vagy akár egy beszélgetős délutánt. Csak ámulok . -
f.lorand
Topikgazda
Nagyon örülök, ha tetszik, szerintem is jó topic ez. Én azért szeretem, mert alapvetően segítőkész, jó tanácsok vannak, nem egymás felülbírálgatása a jellemző.
Tavaly tettem egy felajánlást egy online nyílt beszélgetésre, de nem volt rá túl nagy érdeklődés.
-
t72killer
titán
válasz t72killer #7311 üzenetére
Laassan halad a munka, egyelőre inkább fejben - illetve közben megérkezett a kis nikkor obi, ami a modern kilós bumszli lencsék világában egy aprócska csoda .
Kicsit elcsábultam a cikkben lévő profi összeszerelés láttán és megfordult a fejemben, hogy én is akarok egy ilyen vagány szabályozható rést - aztán az aliexpresses árát (kb 70£) meglátva gyorsan ki is vertem a fejemből . A sniccerrel kartonba bevágott rés valóban nem jó a bentmaradó papírgalacsinok miatt, de van itthon borotvapenge, bár lehet valami hosszabb vékony+egyenes dolgot keresnék, hogy több fényből lehessen gazdálkodni.
-
t72killer
titán
válasz popey37 #7329 üzenetére
Jó szimatjuk van a levélben küldött vékony áruhoz. Lett még1 5letem, pont a lézerrel vágásról: borotva helyett japán gyártmány sniccer-pengék: ezekből van itthon két csomaggal is, és bőven elég hosszúak.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Kicsit más kérdés: 2"os asztro-szűrők (mélyég pl) belemennek a natúr m48-as fotószűrő-menetbe?
Tudtommal mindkettő m48x0.75... van itthon egy Baader uhc, amit egy step-down gyűrűvel ráapplikálnék a frissen szerzett 50mm-es nikkorra
-
popey37
addikt
válasz t72killer #7330 üzenetére
az lehet, de ez nem kereskedelmi termék, boltban nem veszed meg sehol, igy nincs vám és áfa tartalma, sima liba a posta.
kuyarasi barátom olyan bahtinov maszkot csinált a canon 600D-re hogy ihaj./ csak egy volt a baja: átlátszo volt, de lefestettem./
[ Szerkesztve ]
Teló: +36302105384 SW 120/600
-
t72killer
titán
válasz popey37 #7333 üzenetére
Igazából nem mélyég-szűrő lenne főműsor (persze azt is kipróbálnám), hanem UV-fotózás: sikerült egy igencsak drágaszág Baader-U szűrőt megcsípnem 3 éve pontom valutáért, eddig a fiókban
poroso, izé, kamatozott, most játszanék vele kicsit - óvatosan persze, mert valódi értéke egy vagyon +2 . Szőrőtlenített gép adott, UV-áteresztő obi tegnaptól adott, úgyhogy kíváncsi vok, milyen rövidhullámon a világ .Ebből úgy tűnik, hogy szeretett Baaderünk saját szűrőmenetet talált ki : M48x0.70! Kérdés, vajon kopik-e/károsodik-e extrán, ha 0.75-ös menetemelkedésű step-down ringbe csavarom ? Mert ha igen, marad a szűrő obi elé szigszalagozása...
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz t72killer #7334 üzenetére
Bocsánat, link lemaradt.
-
t72killer
titán
válasz popey37 #7336 üzenetére
Van ezeknek némi toleranciája, a szűrőkre azt írják, hogy 1 egész fordulatot meg tud csinálni szorulás nélkül. Viszont máshol látam egy tök jó 5letet: kiveszed a 2"-os szűrő üvegét (vagy spéci villát, vagy extra óvatos csavarhúzós műveletet igényel) és beleteszed egy mezei m52-es fotószűrő keretébe =problem solved. +még olyanra is gondoltam, hogy ki se veszem az eredeti tokjából, hanem simán szigszalag egy nagyobb kínai szűrő keretébe, abba belecsúsztat = örül.
[ Szerkesztve ]
-
.mf
veterán
válasz t72killer #7334 üzenetére
UV-fotózás?
Szoktam én is UV-val fotózni, igaz nem átalakított géppel, hanem csak UVIVF. Album Fb-on, igaz rég töltöttem fel oda új anyagot.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
t72killer
titán
wow, ezek nagyon szépek. Valódi UV-t valószínűleg nem látsz rajta, hanem ahogy a cím is írja, vizuális fluoreszcencia 400nm felett (eteted a virágocskákat 365-380nm-el, válaszolnak valahol 400-600 között). A gépekbe rakott BG39 úgy néz ki meg van bolondítva egy kis extra UV-blokkolással - ha az ember szerezne is UV áteresztő obit. Egy modern nikon gyári állapotban nem lát semmit 400nm alatt:
UV-ben a lencse is komoly kérdés, egy sokbevonatos csodával nem sokra megy az ember.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Biznisz-kérdés: most 500 fontért (kb 230k huf) meg tudnék csípni egy használt Starlight Xpress SXVR-H694 Mono kamerát. Vajon 1-2 éven belül ki lehetne ebből veszteség nélkül szállni? A speckói elég jók, újonnan ez a kategória jóval drágább.
Mennyire romolhatnak el ezek évek során? Mezei dslr simán 10+évet bír...[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz t72killer #7340 üzenetére
Esetleg ezt az imx183 mono alapú kamerácskát még bele tudom kalapálni a büdzsébe, viszont se hűtése, se 14+bit dinamikája. DSLR-nél viszont esélyesen még így is jobb. Vajon itt mennyire számít a brand? A cég írja hozzájuk a drivert pl és az "óccó" (ez 375£, a zwo-tól uez a szenzor hűtetlenül másfélszeresébe kerül), tartok tőle, van valami hátulütő: béna összeszerelés, igazi mono helyett kukázott színesből levakarászott szenzor, botladozó driver, mittudomén ?
Olvasok róla visszajelzéseket mindenesetre. A fém ház ha jól össze van kötve a chippel, akkor ad esélyt némi extra, akár egyenest Peltier hűtésnek is.
[ Szerkesztve ]
-
-
t72killer
titán
válasz f.lorand #7342 üzenetére
/+egy kis hangos gondolkodás, bárki nyugodtan belevau
Jogos, a házikón, elektronikai körítésen spórolhattak. Még agyalok egy kicsit a fenti használt Starlight Xpress H694 és eközött. A mostanság divatos CMOS-ról leginkább a gyártó reklámait papagálykodó "review"-k között nehéz megtalálni a tényfeltáró jellegű tartalmat, ITT találtam egy kicsi észheztérítőt, ami miatt nem biztos, hogy hanyatt-homlok rohanok CMOS-ért (ok, ha nagyon occó, talán ):
"On the read noise front, it is important to note that these are the per-pixel values. Because the IMX183 has smaller pixels, the read noise in apples-to-apples terms is actually higher than that of the MN34230ALJ. When normalizing the pixel size to 3.8 microns, the IMX183 has an effective max read noise of about 4.5e-/3.8um, and effective minimum read noise of about 2.2e-/3.8um. "
gyorsan ránézve az ICX694-re: az ugyebár 6MP-eles, ergo hiába a cmos reklámozott ~harmadakkora kiolvasási zaja, ebből a szempontból kvázi ugyanott van a kettő.
A dark történetnél meg még el se kell menni a normalizálásig: ICX694: 0,0005, IMX183: 0,003, mindkettő -10fokon.Ránézésre az ICX694 tudja a cmos-oknál reklámozott turbómódot nulla hátránnyal ÉS mellé jól teljesít hosszú expókban, és bár a bitszám nem azonos a dinamikával (a full well inkább), esélyes, hogy abban is jobb lesz. Ami nekem nem egészen világos: a CCD-t milyen gain mellett szokás használni? A CMOS gainjét jellemzően kicsit megemelik, hogy csökkenjen a kiolvasási zaj - ez viszont rontja a dinamikát, nem is kicsit.
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
válasz t72killer #7343 üzenetére
Azt nem lehet, hogy mind a kettot megveszed, es a jobbat megtartod, a masikat visszakuldod?
Azert azt is erdemes figyelembe venni, hogy az egyik 6, a masik 20 MPix... mondjuk nem tudom hogy erdemes ezzel szamolni.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Nem, a ccd privát eladótól sokéves használt, örül h végre vki megveszi tőle = nem fogja visszavenni. A cmost áruló boltok visszaküldési policyje meg változó.
"Érzésre" a ccd lenne az igazi asztrokamera, viszont kérdéses több év használat után nem örgedett-e el. Tudom, nem autó persze.
-
t72killer
titán
Van lehetőségem 1db ipari FLIR Blackfly MONO kamerácskát megcsípni mono IMX249-es chippel nagyon mélyen bolti ár alatt.. Fém házikó, hűtés nuku, fenti adatlap azt írja, hogy max expóidő 3,9sec. Vajon meg lehet ezeket hekkelni, hogy legalább 2-3perces expóidőt produkáljanak?
-
Video_rodeo
újonc
Kedves szakértők/járatos fórumozók!
visszaolvastam 2019-es a hozzászólás halmazt, mert alapvetően vizuális észlelésben tovább lépőként szeretnék asztrofotózással is ismekredni, és én is útkeresésben vagyok, mint a 2019-es hozzászólást indító topictárs.
Értem, hogy stabil állvány, goto, vezetés, teherbírás névleges/valós-tapasztalati, kómakorrekció, filterek stb, de én most pusztán az állvány-tubus kombóra fókuszálok úgy, hogy tovább tudjak lépni később.
És az én tudásom még bőven nincs ott, hogy egy irtó nagy tubust vegyek és forgassak egy megfelelő állványon, de most kb egy 150/750 newtonban gondolkodom, mint jó kompromisszum a mindenféle célok között (bolygózás, mélyég is).
Ugyanakkor én a kislánoymmal történő vizuális észlelésre IS gondolok most, és nem tudom egyelőre, hogy mikor, és milyen tempóban fogok eljutni asztrofotózásban a vezetett felvételig, bolygókameráig, stb...
Amiben segítséget szeretnék kérni:
Abszolút kezdő asztofotósként (de tükrös géppel fotózásban jártsaként) jó kompromisszum lehet-e indulásnak egy SW EQ5 goto + SW 150/750 Newton?
(én most egy AZ állványos lencsés távcsőnél járok kezdőként, tehát nekem az eq átállás, pólusraállás, gotoval ismerkedés, newtonnal ismerkedés, kollimálás stb is előttem álló feladat)Ha ezt megtanulom kezelni, akkor továbblépni majd egy átalakított dslr vásárlással, annak rögzítésével, első fotók elkészítésével tudnék, minden mást csak ezután.
Én most naívan azt gondolom, hogy egy ilyen tubussal évekig ellennék, tehát olyan állványt keresek, ami a tubust stabilan elbírja majd akkor is, ha ráteszek egy dslr vázat és esetleg valamilyen vezetést is.
És az árak 2019. óta sajnos az egekbe mentek (kb duplája), őszintén szólva MA boldog lennék ilyen árakkal.
Egy EQ5 goto ma kb 330-370 újonnan, akcióktól függően, használtan kicsit kevesebb, egy HEQ5 viszont 520e körül indul, használtan nem is nagyon láttam, és ez azért óriási, 1,5X különbség. Tubus, stb. A 2019-es árakat nézve egy induló szett fele kb az állvány, arányaiban ez ma sem hiszem, hogy nagyon másképp lenne, de ha én a következő legalább ~3 évben nem fogok nagyobb tubusra váltani, akkor a gyakorlatban ki fog engem szolgálni egy EQ5 a fentiek mentén?
Mert sajnos nekem sincs korlátlan anyagi lehetőségem, és nagyon nem mindegy, hogy az állvány 1,5X indul... De persze értem, hogy minden egyes tételnél a határ a csillagos ég árban, próbálom megtalálni azt, ami még elfogadható. Az világos, hogy ilyen célre eq3, illetve ilyen olyan "félkarú rablók" felejtősek, de még egy sima eq5 goto is?
Megköszönöm, ha orientálnátok, segítenétek egy kicsit!
Szép napot kívánok!
-
t72killer
titán
válasz Video_rodeo #7348 üzenetére
a vizuál és a gondolom főleg mélyég fotó egy műszerben egy kalap alá vevését el kell engedni, hacsak nincs végtelen büdzsé. A goto előtt is volt élet, nem az a lényeg, hanem a masszív felépítés és a PRECÍZ megmunkálás. Nézegess astrobin és egyéb helyeken képeket, hogy mások mivel dolgoznak: ha több olyan/hasonló kombót találsz, amit terveztél, akkor jó helyen jársz.
szvsz a 750 fókuszú, kamerasúly által oldalról nyúzott Newton tubus nagyon kemény dió egy mechanikának valós körülmények közt. A fotózást én 50-200-400mm teleobjektívvel kezdeném, és távcső helyett kamerában lépnék feljebb mono asztrokamera irányba idővel. Ha ez kevéssé válik, már tudni fogod, milyen távcsövet akarsz majd.
[ Szerkesztve ]
-
Video_rodeo
újonc
válasz t72killer #7349 üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
Ezt az astrobin oldalt nem ismertem, rá is reülök, hálásan köszönöm! (vannak ilyen kombók, 150/750 + EQ5)
És amit írsz, jogos, és értem, ezért is nem akarok illúziókat kergetni. Tubus, dslr, egyéb minden is elég komoly nyomatékkal mozgatást igényel, főleg, ha mindezt precízen szeretném, márpedig ugye az lenne a lényeg fotózásnál....Azon is gondolkoztam, hogy lehet akkor egy kisebb, 130/650 Newton fér bele indulásnak, az súlyra kisebb, én azt gondolom, a korlátaitól még annak is messze vagyok.
Igyekszem kellő alázattal hozzáállni a történethez, és valami elfogadható ár-érték kompromisszumot találni...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs