Új hozzászólás Aktív témák

  • csakb

    őstag

    válasz z123456789 #1688 üzenetére

    A fényszennyezés nagyon alattomos, főleg ha fotózol. Szabad szemmel szinte alig látszik valami, a képen meg tiszta narancs minden.

    "Én meg pont azt hittem hogy ha minél több csillagot szeretnék felvenni, akkor újholdnál kell fotózni."

    Nem mondtam, hogy több csillag látszódik, sőt, nyilván kevesebb. Minél több a Hold, annál kevesebb a csillag. A háttér viszont kékebb lesz, mert a holdfény elnyomja a fényszennyezést. Persze nem árt, ha pluszban még jó az átlátszóság is. :)

    Ezeket a csíkhúzósokat teleholdnál lőttem, igaz, január-februárban, amikor általában hidegben elég kevés a pára: [link], [link], [link].

    A harmadik helyszín újholdkor. Gyöngyös miatt tiszta blöe az ég, pedig elég messze van a város: [link].

    Esetleg érdekes lehetőség még, ha a kék óra környékén, nyilván annak is a sötétebb részében lődözöl, amikor még elég fényes az égi háttér. Szerintem a háttér sötétedése/világosodása még adhat is egy kis pluszt a videóhoz.

    Szóval kísérletezni kell, ez nem egy könnyű műfaj.

    "Viszont az utómunkát meg tudom úgy csinálni hogy egyszerre csinálja minden képpel? Vagy mondjuk 300 képet egyesével kell megbütykölni."

    Persze, a Lightroom, Bibble/AfterShot, RAWTherapee simán tud ilyet. Egy képre belövöd a beállításokat, aztán azt rádobod az összes többire. RAW formátummal nyilván többre mész, mint JPG-vel.

Új hozzászólás Aktív témák