Új hozzászólás Aktív témák

  • hatnor

    tag

    válasz hatnor #41642 üzenetére

    Sziasztok!

    Rég jártam errefelé, gondoltam írok egy kicsit a fejleményekről.
    Megkaptam a Freud Lu1c fűrészlapot, tényleg szépen viszi a bükkfát, csak ott látszik meg a fűrészelés nyoma, ahol kicsit félremegy az anyag. Igazából tényleg elég lenne megcsiszolni a két oldalát a fának, csak közben rájöttem, hogy a pallóból elég szépen lesznek olyan maradványok, amikből 2-3 mm-t kéne gyalulni, hogy a következő mérethez elhasználhassam.

    Közben beszereztünk egy 4 fejes kisipari gyalugépet. Elvileg egy gyári alapján lett elkészítve, elég sok időm belement az állításokba, még mindig nem az igazi, cserébe elég jó áron volt és ha be lesz állítva végre, két oldalát egyből gyalulja.

    Annyi gondom volt/van vele, hogy a fa hullámos lesz. Azt olvastam, hogy valószínűleg a gyalukések nem jól vannak a tengelyen. Beszereztem egy mágnesen késbeállítót 10k...legolcsóbb...hát inkább tolómérővel állítom be a magasságot rajta mint, hogy a skálázására hagyatkozzak...

    Egyengetőt beállítottam, szinte tökéletes lett.

    Beállítom a vastagolót, ugyan olyan hullámos, maradt. Aztán látom, hogy az egyik kés bentebb van(kb 0,2mm), mint a másik kettő...,csak tudnám hogy, miközben a mágneses késbeállítón nem változtattam. Indikátor órával megnéztük a tengelyt, 1-3 század ha van benne. Állítgattam még rajta, de egy nagyon pici hullámosság még van benne, kézzel ha nem is vészesen, de érezhető.

    Olyan kérdésem lenne, hogy a késnek a késtartótól(éktől) hány mm kell kiállnia a vastagolónál? most kb 1,5 mm-el van fentebb.

    Ezt a hullámosságot, csak az okozhatja, hogy a kések nem egy köríven forognak, vagy lehet ennek más okozója is? életlen kés stb.?

Új hozzászólás Aktív témák