Hirdetés
- Máris elérhetőek a WarCraft sorozat első két részének remaster kiadásai
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- PlayStation 5 Pro teszt
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Call of Duty: Black Ops 6
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Call of Duty: Black Ops 6
- Age of Mythology: Retold teszt
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bakus
tag
válasz Szalmakutya #41092 üzenetére
Felsőmaróval is meglehet oldani de nagyon idő igényes mivel élbe núttárcsás maróval meglehet csinálni, lapba pedig sima nútmaróval, de nagyon pontosan kéne őket beállítani.
Ha van otthon flexed akkor azokhoz is kapni lamellozó adaptert.[ Szerkesztve ]
"A víz örök, de a gép változik"
-
hzsolee
őstag
A linkelt képeden tolónak gondoltam. Nálam nem volt gond mivel nem látszik. Szerintem jó az excenteres, max ragasztani kell rá színazonos foltot, de talán van hozzá kupak is.
A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
thomgrande
tag
válasz Szalmakutya #41100 üzenetére
Nem tudom mi a logikus. Én a lamellózó alaplapot használom bázis felületnek az élbe maráskor. Másik esetben is ez a bázis csak akkor csavarozok ide egy kilógó plexi lapot, és ezt ütköztetem a lap széléhez.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
Szalmakutya
tag
válasz thomgrande #41106 üzenetére
Aha, kösz. Sajnos nem mindig az működik jól, ami logikus
-
Bakus
tag
válasz Szalmakutya #41103 üzenetére
Ha havi pár nútra kell a lamellozó akkor jók ezek a 20-30 ezer forintosak is (bár új korukban se pontosak), de komolyabb használatra mindenképp szerezz be egy normálisat.
[ Szerkesztve ]
-
trialboj
őstag
Üdv,
Tüzifából szeretnék telefon kisebb váza, stb tartót faragni. Kis költségvetésű projekt, nem sok cuccom van, profi szerszám meg főleg nincs.
Így állok jelenleg: [link] [link]
Az érdekelne, hogy pl egy ilyen.[link]
Kézi csiszolóval, lehet-e ilyesmit csinálni? Már hogy fában apró részleteket finomításokat marni.Köszönöm
"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //
-
trialboj
őstag
válasz trialboj #41109 üzenetére
Itt az aljában szeretnék egy ívet, ezt nagyjából már kifaragtam, vésővel, de pl ha 4 lábad akarnék formálni az már nem menne a jelenlegi szerszámokkal.
Ezt pedig szeretném letisztogatni a lehető legjobban.
"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //
-
Szalmakutya
tag
válasz trialboj #41111 üzenetére
Próbálkoztam hasonlóval. Ha nem akarsz sok pénzt rákölteni, akkor:
Van a Dremel meg rokonai, nem drága egy induló készlet, de már ekkora darabhoz is gyenge. Szóval nagyon pepecs meló, de azzal tudod a legprecízebb munkát végezni. Youtubeon találsz hozzá anyagot.
Van az egyenescsiszoló, mondjuk egy olcsóbb Makita, abba lehet egy fejet tenni, kb 5-6-szor jobban viszi, mint a Dremel, haladós. De nem tudom, itthon lehet e igazán jó fejeket kapni hozzá.
Van a sarokcsiszoló (flex), az is olcsó. Azzal is lehet haladni rendesen, de a mérete meg formája miatt csak elég lekerekített, vagyis kis görbületű formát tudsz vele megfogni. Vettem rá egy nagyon jó marótárcsát, azzal lehet haladni ennél nagyobb darabokban is, tálca, stb, simán kijön vele. De a tárcsa kétszer annyiba kerül mint a flex, igaz, nem használódik el, mint az elég drága csiszolókorongok. Nekem ez okozta a legtöbb örömet eddig, nagyon jó formákat ki lehet hozni vele. Lehet flexre kapni ilyen mini láncfűrészt is. Na azt NE. Megvettem, soha nem fogom bekapcsolni, mert megnéztem, megijedtem. Utánaolvastam, simán letépi az ujjad.
Végül, ha tényleg nagyon kevés pénzből, akkor fúróra vagy egyenescsiszolóba van lamellás fej, azzal is lehet haladni. De nem leszel tök boldog vele.
Ja, es ha nagyobb darab, akkor ott a láncfűrész azt nagyon jó tolni.
-
Szalmakutya
tag
Gondolkodom azon a Triton TRA001 felsőmarón. Screwfix-en most megkapom 200 GBP-ért, ingyenes szállítással.
Kérdések:
- 12mm vagy 1/2 inch-es marófejekben gondolkodjak? Ha itthon veszem, akkor nyilván 12mm, kintről meg 1/2 inch. De az gondolom nagyobb piac.
- Ha Magyarországon veszek marófejet (vagyis 12mm), mi az a márka, ami elfogadható minőség, de nem iszony drága? Mi vált be nektek?
A kis kézi felsőmarómhoz annak idején vettem egy készletet Németországból (8mm), elégedett vagyok vele.
-
Bakus
tag
válasz Szalmakutya #41113 üzenetére
Nekem a Hitachi marókkal semmi bajom. Van olyan 10-es nút maróm amivel több száz méter nútot martam fenyőbe de még mindig éles. Nem a legolcsóbb de megéri az árát.
-
thyeby
őstag
Triton TRA001 -> Nekem nagyon bejön ez a gép.
"- 12mm vagy 1/2 inch-es marófejekben gondolkodjak?"
Bármelyikben. (Én biztosan a metrikust váálasztanám. Megjegyzem, bármit megkapsz itthon is, amire csak eltátod a szádat.)
"- Ha Magyarországon veszek marófejet (vagyis 12mm), mi az a márka, ami elfogadható minőség, de nem iszony drága? Mi vált be nektek?"
Massive tools
Nekem nagyon bevált egy tíz éve fillérekért vásárolt Extool (Vigyázat, nem Expert!) (valami 20-30 részes készlet alu kofferban.) Azóta is iparszerűen használom sok darabját. Néha éleztetem, olykor csapágyat cserélek rajta.
Ám tudni kell hozzá, hogy amely profilokkal kiugróan sokat marok, azokból beszereztem Dimar példányokat. Ezeknek darabja kerül annyiba, mint az Extool-tól egy soksokdarabos készlet. Vérprofi darabok.Több fa van, mint asztalos!
-
Szalmakutya
tag
válasz thyeby #41115 üzenetére
Aha. Extol készletből én csak 8mm-est láttam. A tied 12mm-es? Jó tudni, hogy elvagy azzal is, én nem mertem volna megvenni.
1/2es Freud készletet láttam még, 200USD, 13 darabos, vagyis darabja 4e Ft, az szerintem nem rossz. Ha jól tudom, a Freud elég jó minőség, de nem tudom, például a Hitachi-hoz képest hol van. Mondjuk be kell hozni, de megoldható, mert nem nehéz. Persze a készlettel meg az van, hogy van, amit sose használ belőle az ember.
https://www.amazon.com/gp/product/B0000225YX/ref=ox_sc_sfl_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=ATVPDKIKX0DER
-
Soká
senior tag
válasz Szalmakutya #41116 üzenetére
A Freud valóban ilyen szerszámok készítésére szakosodott cég (igaz felvásárolta a Bosch) a Hitachi meg kalapomat rá, hogy csak címkéztet.
[ Szerkesztve ]
-
Szalmakutya
tag
Láttam egy egész jó deal-t, legalábbis nekem annak tűnik, 70 darabos Yonico készlet, 35e, vagyis 500 forint darabonként. Plusz posta. A Yonico nem rossz marka.
https://www.amazon.com/gp/product/B00KZM2Z6A/ref=ox_sc_sfl_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=A3T9BYOG4H7RPO
Két dolog van ezzel.
- Az egyik hogy maguk is írják, hogy némelyik szár rövdebb kicsit mint a szokásos marófejnél, ezért elég közel kell lennie az alsómarónak az asztallaphoz, hogy mindegyiket használni tudja az ember. Nem tudom, ez mennyire para vagy mennyire nehez egy Tritont asztal ala szerelni ugy hogy ne vegyen el sok helyet.
- A másik, hogy ez mind inch-ben van, pl a núttárcsamarók fix 1/8, 1/4 meg 1/2 inch szélességet marnak. Nem tudom, nem okoz e ez majd gondot a használatban itthon. Például tablasítani akarnék, megmarom szépen 1/4-del, de honnan szerzek 1/4 vastag illesztőt vagy pogácsát. Stb.
-
mdk01
addikt
Sztem a 12mm az nem 1/2inch.
Ha kintről(angolszász országok) rendelsz gépet akkor esélyes, hogy a patronja is az inch-es szerszámokhoz lesz igazítva amivel itthon bajban leszel. Ha itthon veszel gépet, akkor pedig a inch-es szerszámokkal leszel bajban, de mivel nincs ezzel tapasztalatom, majd mindjárt kisegítenek azok akik ezt jobban körbejárták, mivel én itthoni gépekkel dolgozom, itthoni szerszámokkal.
Ha körbenézel a neten találsz magyar oldalakat ahol kapható 12,7mm-es, és 6,35mm-es szárral marófejek és értelemszerűen kapható 12mm, és 6mm-es is. A patronok nagyon pontosak nem hiába van 6,35mm-es és 6mm-es szárral is marófej.
-
Skillet
addikt
válasz unreg1 #41028 üzenetére
Kérdés: felső szekrény, 120 széles, 30 mély és 50 magas, ezen lesz egy ajtó, hozzávetőlegesen 120x50-es. Felnyíló kellene legyen. 3 db kivetőpánt elég hozzá? Továbbá ez (amire most válaszoltam) a hafele olló megfelelő lenne? Elég az egyik oldalra rakni? Ha jól sejtem, ez felnyitni nem segít majd, csak megtartja felső állásban az ajtót. Nagyjából 7 kg (?) lesz az ajtó, érdemes lehet inkább valamilyen gázrugót használni? Ha igen, akkor milyen erejű és méretű kellene ehhez az ajtóhoz?
Köszönöm!A makita lapostiplimaró már másnap megjött a szervizbe... a szervizből
Később majd mondom a fejleményeket.[ Szerkesztve ]
Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
mdk01
addikt
válasz Szalmakutya #41121 üzenetére
Ok, ezt nem tudtam.
A vágás szélességet viszont nem értem. -
Szalmakutya
tag
Hát én nem értek ehhez, úgyhogy lehet hogy hülyeséget beszélek.
Tegyük fel hogy táblásítani akarok, mondjuk. Ha ezt alsómaróval és núttárcsamaróval szeretném megtenni: Beteszem a fejet a maróba, nekiviszem szépen a deszkát lenyomva, gyönyörűen belemar fix magasságban egy nútot. Aztán a másikba is, pont olyan magasságban, szóval király. A nútok belső magassága lehet 1/8 inch, 1/4 vagy 1/2, mert ilyen fejek vannak a készletben. (Egy metrikus szettben pedig adott milliméterek lennének).
Nade valamivel össze is kell fogni most. Ez értelemszerűen egy 1/8 inch, 1/4 vagy 1/2 vastag pogácsa (darab fa, ellipszis, stb) kell hogy legyen. De azt honnan szedjek. Magyarországon tuti hogy mm vastagokat kapok majd. Vagy gyártsak magamnak 1/4 inch vastag pogácsákat? Egy kicsit pepecs melónak tűnik.
Persze itt jön be az, hogy 1/4 inch az már tényleg kb 6mm. Lehet hogy nem számít.
Megint, ez csak egy példa volt, csak arra vagyok kíváncsi, nem rúgom e tökön magam egy 1/2 inches szettel hosszú távon ilyenek miatt.
-
thyeby
őstag
válasz Szalmakutya #41118 üzenetére
"Nem tudom, ez mennyire para vagy mennyire nehez egy Tritont asztal ala szerelni ugy hogy ne vegyen el sok helyet."
Van a Tritonnak saját spéci asztala. (opció, ami nem olcsó) Ez egy fájintos kész lemezasztal inzertekkel, stellerrel, kurblihoz a pontos lyukkal. Ami a marógépnek nem lesz rövid szár, az ennek az asztalnak se. Kérheted állvány nélkül is csak az asztallapot. Nézd meg az árait, vagy keress rá az ebay-on egy használt asztallapra.
Egyébként nem akadt még a kezembe olyan marógép márka, ami annyira fullos asztal alá, mint a Triton marógépei. (Ezt nagyon átgondolták, és újragondolták a divloperek. Meg a gyári asztal is jól át van gondolva persze.)
"Nade valamivel össze is kell fogni most. Ez értelemszerűen egy 1/8 inch, 1/4 vagy 1/2 vastag pogácsa (darab fa, ellipszis, stb) kell hogy legyen. De azt honnan szedjek."
Kigyalulod, Főnököm. Vagy használsz páros tipli fúrót, Festool Domino-t, vagy lamellózót. Különben lehet kapni nútmaró profilt párban is, kontra profillal. Egyébként meg bizonyos táblavastagság felett (ez úgy 18 mm) simán táblásíthatsz csapolás nélkül is, csak úgy simán.
[ Szerkesztve ]
Több fa van, mint asztalos!
-
laca54
csendes tag
Szép estét mindenkinek! Egy pánthely fúrót kellene vásárolnom, ebben szeretnék tanácsot kérni. Bútorlaphoz szeretném csak használni, hobbi szinten, max 100 furat elkészítését kellene hogy kibírja.Egy ilyen jó lenne a célra?
[link] -
thyeby
őstag
válasz laca54 #41127 üzenetére
Kb száz darabhoz több, mint elég.
Ha 35 lesz az a 35, akkor több ezer darabot is fúrhatsz vele úgy, hogy még mindig nem kell vinned éleztetni. (Egy kedves ismerősöm elhozott egy ilyesforma forstnerfúrót, meg az ajtólapjait, hogy segítenék neki kifúrni vele a pánthelyt, mert neki nincs állványos fúrója. Nos az speciel bő 36 mm-t fúrt 35 helyett. De semmi probléma, a kivetőpántot úgyis két csavar fogja. Ki is lehet tölteni a rést, ha van idő, és türelem. Ettől függetlenül, biztosabb az, ha pont pászol a fészekbe a kivetőpánt, mert úgy a csavar nem tart, csupán rögzítő szerepe van.)Több fa van, mint asztalos!
-
mdk01
addikt
válasz Szalmakutya #41125 üzenetére
Nem tudom mennyibe kerülnek külföldön az ilyen inch-es szerszámok, de ha őszinte akarok lenni nem is érdekel. Akkora különbség árban nem lehet, hogy érdemes legyen vele vacakolni. Nem kell sok felsőmarószerszám egy asztalosnak, ezért ami kell abból érdemes jót venni(ez már többször elhangzott itt a fórumon és van benne igazság). A jó meg külföldön is drága.
Ha valamiért mégis az inch-eseket szeretnéd használni és ilyen problémába ütközöl, mint amit példaként felvázoltál, akkor keresel rá megoldást, pl. amit thyebe is írt.
Én a helyedben maradnék a milliméternél, abból nagy baj nem lehet. -
mdk01
addikt
válasz thyeby #41129 üzenetére
Én is találkoztam ilyennel.
Meg olyannal is amit véletlen a tokmányban megkoccintottam valamivel és biliacélból volt a szára ami kicsit meghajlott. Onnantól nagyjából kuka, mert ha egy kicsit is üt az már megint bő 35mm és nem is szép ha a pánt mellett hézag van.
Ismét egy jó példa, hogy minimálisan több pénzért már olyat lehet venni ami kiszolgál egy hobbistát. -
laca54
csendes tag
Köszönöm a segítséget. Szerintem bepróbálom. Elmentem azért azt az ebay linket is. További szép estét!
-
Soká
senior tag
válasz Szalmakutya #41118 üzenetére
Neked kell tudnod, hogy milyen asztalba teszed a Tritont, mennyire vastag a betét. Az biztos, hogy venned kell majd 1/4colos patront, hogy be tudd fogni. Ez patrononként kb. 5-7ezres plusz kiadás. Attól én különösebben nem tartanék, hogy a profilok méretezése colos, mert olyan nagy jelentősége nincs annak, hogy mondjuk a rádiuszmaró kereken 3mm vagy mondjuk 3,25 (a hasamra csaptam) A kontramarók is egymással kell, hogy kompatibilisek legyenek. Talán az ujjmaróknál okozhat gondot, ha te kerek számoknak megfelelő nútokat szeretnél marni. De ez is leginkább akkor, ha abba a nútba valami metrikus profil kerülne. Bár a készlet felét, harmadát lehet, hogy soha életben nem fogod használni, de akkor is megéri. A legfontosabbakat pedig úgyis meg fogod venni külön jó minőségben. Én azt mondom, hogy ha egy marót annyit használtad, hogy élezésre szorul, az már biztosan kitermelte az árát.
-
Szalmakutya
tag
Kösz mindenkinek a választ, mindig tanulok belőle.
A Tritonhoz adnak alapból 12mm-es meg 1/2 inches patront, szóval az nem kell hozzá. A darabonként 500 Ft-os készlet nekem állati olcsónak tűnik. Ennyiért itthon kb az Extol van, de abból nem találtam 12mm-est, csak 8-ast. De értem az idegenkedést, azért is kérdeztem rá.
Ami a Tritonhoz adott asztalt illeti, most megnéztem, tényleg jó. Ezt a verziót találtam a Kreg-től, ami nem is annyira drága, csak a lap:
https://www.amazon.com/gp/product/B01LVYLMXN/ref=ox_sc_sfl_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=A3SPLR0MSOYZ8O
Ezen azért lehet fogni, ha az ember helyette megfúr magának egy textilbakelit lapot. persze azt nem tudom, kört hogyan vágnék bele kulturáltan stb. Fúrni már fúrtam ilyet, már az jó büdös volt. Lehet hogy van ahol kivágnak ilyet méretre? Vagy elhasználok rá egy olcsó nútos marót.
-
Soká
senior tag
válasz Szalmakutya #41135 üzenetére
Bocs, én telefonról olvastam az előbb a hozzászólásaidat, azt hittem 8,x mm-nek megfelelő szárú az a készlet. Azért írtam negyed colos befogóról. Így hogy 12,x mm-es, le a kalappal előtte. Szerintem megéri az árát. (gondold el, egy db CMT plattoló maró kb. 30.00Ft körül van)
Én a helyedben - de nem akarlak nagyon belevinni a bozótosba - 8mm-es aluból lézerrel vágatnám ki a lapot. Vagy a legjobb egy CNC-s megoldás lenne. Középen a lyukat akkorára kell vágatni, hogy mondjuk 1cm-rel nagyobb legyen, mint a triton talpán a lyuk. Ekkor a lemezbe kerülő szűkítő betétek szépen felfekszenek a Triton talpára, körben fél cm. Én kicsit bonyolultabban oldottam meg.Szerintem ezek a bolti talpak mindig kicsit alulméretezettek. Jól látom, hogy ez a Kreg is műanyagból van?
Arra majd figyelj, hogy a Triton talpában NEM metrikus csavarok vannak! Tehát ha hosszabbat szeretnél venni, akkor azt például a Faborynál teheted meg, sima barkácsboltban nem kapsz megfelelőt. -
Szalmakutya
tag
Igen, a Kreg lap műanyag (compression-molded phenolic construction, bármit is jelentsen ez), de 10mm vastag és elég masszívnak tűnik. Van összeszerelés youtube-on, nekem nem jutott eszembe róla, hogy gyenge lenne.
Mondjuk azt is be kell akkor hozatni, mert Európában nyoma nincs a Kregnek, pontosabban dupla áron van.
Ami a lapot illeti, kivágathatom én aluból is vagy vasból, biztosan lehet találni, aki megcsinálja. De nem fogja a nyers fém elszínezni a fát, amit megmunkálok rajta? A kérdésen láthatod, mennyire nem értek ehhez, másrészt, gondolom, nem véletlenül van vastagológyaluk alsó lapja néha márványból. Megint másrészt, ott a fa izomból neki van nyomva, ugye.
Nekem egy szaki kifejezetten textilbakelitet javasolt erre, vagyis ipari gép felfüggesztésére. Mondjuk nem szuper olcsó (4000 / kg) a pora mérgező, és megfúrni megfúrom, ha kell, de marni már nem nagyon szeretném. Csak van valaki, aki formáz/vág ilyet, elvileg bármi elvágja.
-
Soká
senior tag
válasz Szalmakutya #41137 üzenetére
Én nem akarlak lebeszélni a textilbakelitről, ha van beszerzési forrásod, ha úgy gondolod, hogy azt jobban meg tudod munkálni. De készülj rá, hogy semmi garancia arra, hogy a textilbakelit lap eleve sík lenne. Nem akarok hülyeséget mondani, de tán érzékeny a vízre... (ezt nagyon félve mondom, lehet, hogy oltári hülyeséget állítok)
Hogy az alu megszínezi-e a fát? - erre nem tudok válaszolni, mert a körfűrészem asztala alu, de én nem tapasztaltam ilyet. Gyalunál talán más a helyzet, mert ott tényleg rápréselődik az anyag.
Az acél nem színezi a fát, az biztos, de abból macerásabb megoldani a feladatot.Az én lapom acélból van (8mm) esztergált alu betétekkel. De maga az asztal is szürkeöntvény.
-
Szalmakutya
tag
Hát ezeket nem tudom (főleg a vízben oldódást, bár az durva lenne egy ipari műanyagnál), de hátha valaki tudja itt.
Egy hely van a közelemben (Quattroplast Kft.), ahol lehet venni textilbakelitet, kisebb darabokat is, ha épp van. Van is egy darabom tőlük, bár az csak 4mm-es, de már az is elég masszív. Nem tudom, mennyire van síkban, nem néztem. Az a logikus, hogy ezek teljesen síkban legyenek, de a logikus meg az igaz, az nem ugyanaz A vasnál nem olcsóbb, az tuti.
Amúgy simán lehet hogy a Kreg is ugyanez az anyag mert a textilbakelit angol fordítása gyanúsan stimmel ahhoz, amit amazonon írnak az anyagáról.
Te hol-hogyan csináltattad az acél lemezedet? Lézer CNC-n vágattad? Tudsz jó helyet erre? Kéne nekem majd máshoz is úgyis.
-
Soká
senior tag
válasz Szalmakutya #41140 üzenetére
Hogy én hogy csináltattam, azt felejtsük el, mert úgy nem szabad Megjártam vele négy céget. Egyik helyen kivágták lézerrel, aztán láttam, hogy nem sík meg vékony, úgyhogy újra kivágták vastagabb anyagból, aztán másik helyen megmarták, harmadik helyen síkra köszörülték, negyedik helyen újra marták... aztán elvesztettem a fonalat
Lényeg az, hogy egy szakinál csináltasd meg és csak a kész jó darabot vedd meg, hozd el. Aluból sokkal könnyebb megcsináltatni. Az acél lemez ahányszor kapott hőt, annyiszor vetemedett. Persze nem sokat, de engem idegesített, hogy lefektetem és billeg kicsit.Végtére is lehet, hogy legegyszerűbb ha készen veszed meg. Gyártani akkor érdemes, ha van rá kapacitás, van szakértelem.
-
Szalmakutya
tag
Kösz, ez elég jó reklám volt a Kreg mellett 15 ropi, nincs szaladgálás, elő van fúrva a Tritonhoz.
Nem tudom, egy esztergályos mennyiért csinálná meg készre aluminiumból, de gyanítom hogy legalább ennyit elkérne.
Ettől függetlenül érdekel a lézer CNC vágásos sztorid, mert össze akarok rakni egy 2m-es szalagcsiszolót magamnak nyárra, és a korpuszát CNC vágatni terveztem (azt nem tudom még hogy hegesszem vagy menettel rögzítsem a keresztlapokat). Tudsz jó helyet esetleg CNC lézervágáshoz Pesten?
-
Soká
senior tag
válasz Szalmakutya #41142 üzenetére
Mondjuk, hogy az alutechnika.hu
Ha hegesztesz valamit, ott a hő hatására valamilyen fokú torzulás létrejön. Nekem szimpatikusabb a szerelés.
Közben megkérdeztem a textilbakelitet, de miután egy titkárnő válaszolt, aki körbekérdezett valakiket az irodában és nem volt túl meggyőző, szóval nem veszem készpénznek, de azt mondta, hogy dagad a víztől. Vagyis lehet, hogy nem mondtam hülyeséget. Az biztos, hogy a poliamid például vesz fel vizet.Valószínűleg legegyszerűbb a Kreg, más kérdés, hogy én a fémekben jobban bízom...
A legegyszerűbb kivitelezés egyébként az lenne, ha lézerrel, vagy még inkább vízzel kivágatod mondjuk 8-as lemezből minden szükséges furattal együtt és neked vagy egy lakatosnak csak be kell süllyesztenie a csavarfejeknek a helyet. De ehhez az kell, hogy megrajzold .dwg-ben vagy dxf-ben(?) a vágandó cuccot. A rajz alapján meg tudják mondani neked, hogy mennyiért vágják ki. Ha nem akarnak átvágni, akkor olcsóbban jön ki mint a Kreg.
A vizes vágás a drágább, de ott nincs hő, kevésbé torzul(hat) a lemez. De a vizes vágásnál nem teljesen függőleges a vágás, enyhén kónuszos lesz a vágott él. Ha ügyes a szaki, úgy tud vágni, hogy a lemezedbe a kerek betét fordítva betéve úgy ül bele, hogy nem esik át rajta. Nem tudom, érted-e? -
Szalmakutya
tag
Értem, asszem, bár azt nem vágom, miért nem megy merőlegesen a vízzel.
Tudsz ilyen vizes vágó helyet esetleg? Lézeressel már tárgyaltam, az Csepelen van, adják az anyagot is, és nem kérnek teljes táblaárat. A lézerre azt mondták még, hogy kicsit megkeményíti a vágás helyét (hőkezeli). Ami a furatok miatt lehet macera.
-
Soká
senior tag
válasz Szalmakutya #41146 üzenetére
A kónuszosság vágási sebesség kérdése. Ha lassabban "tolják", akkor jobban közelít a függőlegeshez, de ha fele, harmada a vágás sebessége, akkor duplája, triplája lesz a gépidő és nem fogod kifizetni.
De pár fokos eltérésről van szó, lényeg, hogy nem tudsz úgy résmentesen egymás mellé tenni két vágott élt mint mondjuk lézernél vagy főleg forgácsolásnál.
Próbáld meg ezt: amplus.hu, ők egy kisebb cég, ha van megfelelő anyaguk akkor vágnak. Ez azért nem lapszabászat, ahol egész táblát kell venned De nem ajánlanám a lemezmegmunkalo.hu-t mert ott már köszönésképpen le kell perkálnod 25.000Ft-ot.
A lézeres "hőkezelés" acélra érvényes, de mi most aluról beszélgetünk. De egyébként nem fog beletörni az acélba a süllyesztőfúród. Legfeljebb x százalékkal hamarabb kopik el. -
Szalmakutya
tag
Aha. Azért fura ez nekem, mert nem értem, a szerencsétlen vízsugár honnan tudja, hogy merre kell kónuszolnia. Valószínűleg aszimmetrikus a víz fecskendezése, van egy preferált iránya (nem egyszerűen egy csőből jön ki egyenesen).
Kösz a cégcímet, hát ezt nem találtam volna meg magamtól, nem a hirdetés nagymesterei
Ha aluból akarom csináltatni a lapot és nem Kreg, akkor gondolom felesleges luxus a vizes vágás. Menjek el egy esztergályoshoz vele? Megnézem az Alutechnika céget, amit ajánlottál.
Na, közben beszéltem az amplus-szal. Azt mondták, hogy 10mm-es vasban .3mm pontosságot tud a technika. Az nem is olyan kevés, mármint fémben (fában nem lenne nagy szám). Nem tudom a lézer CNC-nek ehhez képest mi a pontossága. Szerencsére ez a projekt ráérősebb, nyárra akarom csak.
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz Szalmakutya #41146 üzenetére
A vízsugár az párhuzamos, merőleges, tökéletes. A vízbe kevert abrazív anyag vág. Amikor ráirányítod a sugarat az anyagra, hogy lyukassza át, akkor nem pattan ki a túloldalon már a legelső abrazív (vágó/koptató) szemcse, hanem megreked, önálló - pontosabban kényszerített - pályára tér, ami már nem is a vágás iránya. Ekkor azt koptatja, aminek épp ütközik. Úgy kell ezt elképzelned, mint amikor a homokozóban játszol a slaggal. Azt vágsz ki, amit csak kitalálsz, de a vágásfelületek nem lesznek tiszta, egymással pontosan párhuzamos síkok. Nyilván, minél lassabban vágsz, annál kisebb esélyt adsz a vízsugárnak ahhoz, hogy a visszaverődő szemcsék eltérjenek.
A lézer és az edzés:
Magad írtad, hogy a vágás helyén edződik meg az anyag. Tán csak nem akarsz a vágás helyébe fúrni? Magyarul nem az egész táblát edzi meg az a szegény lézersugár, hanem a vágás mentén egy vékony (szinte film) réteget. És mivel nem is vízben/olajban hűtöd vissza nagy sebességgel a felhevült vasat, ez nem egy klasszikus edzés, mint általában az edzési eljárások.Szoktam vízzel vágatni. (A napokban is készülök oda, most épp plexit kérek vágni. De a bakelitet ugyanúgy kivágja a víz, mint a vasat.) Ne úgy képzeld el ezt a "rendellenességét" a vízzel vágásnak, hogy akkor jól gérbe fogják neked vágni. Ezt a differenciát szabad szemmel még vastag anyag vágásakor sem tudod meglátni, mi több, ha ki akarod mérni, fel kell kötnöd a gatyát, mert nem lesz elég egy subler, vagy egy digitális szögmérő. A milliméter századrészeiről beszélünk. Konkrét célra szerintem szőrszálhasogatás, és parttalan okoskodás csupán belemenni ennyire a részletekbe.
És ha már a bakelitet is érintettem:
Sík az, nyugi! Neked tökéletesen pontos sík. Hogy víztől bedagad? Nna, vazze, ezt se úgy képzeld el, mint a kőttestészta, vagy a PU hab dagadását, de még csak úgy sem, mint a fáét. Ismét csak az elvek, meg a tudományos részletek térítenek el a lényeglátástól. A gyakorlatban nem dagaz az a bakelit. Erre a célra teljesen megfelel. A felsőmaród talpán is bakelit van. Észrevettél valamit, hogy ködös időben a felsőmaród emelkedett emiatt több centit? Azért tettek rá bakelit borítást, mert:
- Nagyon jól csúszik (nem úgy, mint az alumínium, ami szabályosan ragad - ezmiatt szokták eloxálni, nem a szép színek miatt).
- Nagyon kopásálló.
- És nem érdekelte a gyártót, hogy ez vízre dagad-e, vagy hogy egy napkitörés milyen hatással van a bakelit rácsszerkezetére.
Ahogy a felsőmarót sem víz alatt használod még akkor sem, ha történetesen az uszodában marsz, hát a maróasztalt sem ott fogod. Gondolom, nem a slaggal fogod időnként portalanítani, mert az macerás, ugyanis ha nem szeded ki alóla a marógépet, hát az tönkremegy. De a bakelit asztalodnak még akkor sem lesz semmi baja. Nem kezd korhadni tőle, nem válik pudvássá, még csak be sem rozsdál tőle. És ezt a kurva dagadást sem úgy kell elképzelni, hogy ahányszor csak ködös az idő, mindannyiszor mégjobban bedagad. Szóval sz@rd ezt a részét le. Ha belemegy a hákettőó, hát majd kimegy belőle - csak nem fog kovalens kötéssel ragaszkodni ahhoz, hogy neki sehol máshol nem jó ezután, mert az ő igazi hazája a bakelit. A bakelit meg? Figyelmeztetni fog hetente több nyelven kiabálva, hogy szomjas vagyok, kiszáradok: Vizet! Vizet!Nem tapasztaltam máig meg a bakelitnél alkalmasabb anyagot olyan esetekre, amikor jól kell csúsznia a fának. A vastagológyalum asztala igen jól csúszik. Vékony, rozsdamentes acéllap, olyasmi, mint egyes vasalók talpa. Nagyon fényes, még a gyanta se szeret ráragadni. De az meg gyorsan kopik. Sok használat után ki is lyukad - láttam már ilyet. A bakelit is kopik, de az elhanyagolható mértékben. Mire elkoptatod, addigra már gazdag ember leszel, és telefonon rendelsz másikat, hogy hozzák ide neked ízibe, mer' ez elkopott.
Több fa van, mint asztalos!
-
Doki16
addikt
Mi a legjobb módszer egy bútorlap átfúrásához, hogy a túloldalt ne szakadjon fel amikor átér a fúrószár?
A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest