Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #25911 üzenetére

    "Vagy szerintetek hány óra üzemtől kopik el egy szénkefe?"

    Ez nagyon idevaló kérdés.
    Nagyon sokan fáznak a szénkefés gépektől. Pedig nem kell. A jóféle gépekben jóféle szénkefe szok lenni. Nagyon sokat kibír. Hogy hány óra, az a terhelés függvénye is. Ha erőltetjük a gépet, tizedénél is rövidebbre csökkenthető a szénkefék élettartama. Egészséges használat mellett mennyi? Ez meg az indítások számától, és a felvett áramerősségtől függ nagyon. Konkrét motoroknál konkrét munkamenetnél beszélhetünk egzakt módon ilyenről. Ha nem is mond semmit, mégis sokat mond az, hogy sok. Ha most ideírnám, hogy a TS 250 biztos elmegy egy pár szénkefével ezer órát, akkor lehet, hogy valaki méltatlankodva beír majd, hogy neki már ment 1500-at is, és még mindig megy, más meg azt, hogy 200 óra után cserélnie kellett.
    Nekem a DeWalt 702-es gérvágóm például szénkefés megoldás. Nagyon nehéz becsülnöm, hány üzemóra lehet benne, de megpróbálom. Vagy ötszáz biztosan. És ötezer indítás, ha nem több. Évek óta használom, a többi gérvágót gyakorlatilag be se kapcsoltam, mióta ez megvan. Tavaly megnéztem a szénkefét benne. Mint az új! Nem tudom, mekkora lehet az új szénkefe, de azt láttam, hogy ez még sokszor annyit fog menni, mint amennyit eddig ment.

    Nem köll annyira berosálni attól, ha egy gép szénkefés. Van annak előnye is. Pl gyorsabban felpörög, kisebb méretű, mint hasonló teljesítményű indukciós, így a súlya is kisebb. Számomra nem az a hátránya, hogy a szénkefe elkop, és ki kell cserélni. Nem drága, és nem nagy munka. Inkább az, hogy hangos. Meg az, hogy ha nincs lágyindítás, kirántja a gépet az ember kezéből. A B&D sarokcsiszolóm burka így tört ripityára. A Makitához szokott a kezem, elővettem ezt, és elrepült.

    "Egyébként szerintem van benne hővédelem, legalábbis szerintem a legolcsóbb barkács gépekben is van."

    :N

    Nekem elég sok gépem van már, de egyedül egy (egyébként 2kW-os) Güde motort védtek hőrelével.
    Nem kell utánanézned. Bekapcsolod, és hallanod kell egy halk kattanást (mágnes beránt) azonnal. Kikapcsolod, és néhány másodperces késéssel hallanod kell egy másik halk kattanást (mágnes elenged, rugó visszaránt)
    A bekapcsológomb mágneskapcsolója tök más célból van, abban nincs hőrelé. (véletlen indítás ellen véd csupán áramszünet esetére) Ez valóban van még sok egyébként gagyikategóriás szerszámgépen is.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák