Új hozzászólás Aktív témák

  • Ghandi

    aktív tag

    válasz Aryes #8368 üzenetére

    Sajnos a sima hőfok szabályozás nem elég. Most egy digitális termosztát van rákötve, de a rendszernek nagy a hőtehetetlensége, hiába állítom a hiszterézist 0.2 fokra akkor is túlszalad rendesen és később kapcsol be. A sous vide lényege az lenne hogy pontosan azon a hőfokon kell tartani 6-20 óráig is a vízet ami be van állítva. Nem is beszélve arról amikor előmelegítem a vizet, aztán belerakom a főzni kivánt ételt és leviszi a víz hőfokot 5-10-15 fokkal is hirtelen, de ez annyira nem lényeg mert utánfűt, de utána képes egy órán keresztül ingadozni a hőfok. Ide PID vezérlés kell. Az ebayon kapni kész 230V-os PID termosztátort, de az is csak hőfokot tud, és az sem a legpontosabb mint ahogy értesültem, ami tényleg jó az már nem pár dollár hanem szép összeg. Egy arduinoval állítólag jól meg lehet csinálni, rengeteg videó van fent a youtube-on, de azok csak hőfokot szabályoznak időt nem. Egy sous vide főzőhöz az csak fél megoldás, a gyáriak mindig tudják mind a kettőt, de azok horror összegek. Egyszerüen csak beállítanám az időt, hőfokot majd beleteszem a kaját és ott is lehet hagyni, ha kész akkor csipog és nem kell se órát nézni, se egy konnektoros időkapcsolót beiktatni ha ezeket mind tudná az arduino is. Az orosz oldalon arduinio nano-t használnak az is elég és olcsó, mindegyik másik videóban vagy uno-t vagy megát használnak és csak hőkontrollra. Az a baj hogy ha működik a dolog akkor anyámnak is kellene egy (már mondta) és egy nano-s szett sokkal olcsóbb lenne.

    Elmélet és gyakorlat közt nincs különbség elméletben

Új hozzászólás Aktív témák