Új hozzászólás Aktív témák

  • gyapo11

    őstag

    válasz softguner #1414 üzenetére

    Én elég nagy különbséget látok az arduino és a raspi között. Az egyik egy mikrovezérlő pár alkatrésszel és kivezetésekkel, a másik egy számítógép. A megbízhatóságuk között nagyságrendek vannak. Nem mintha egy mikrovezérlő nem tudna megfeküdni vagy nem lehetne hibás, de az már eléggé kiderült volna.

    Gondoljunk csak a windowsra, olyan nagy, olyan sok hiba van benne és annyira bonyolult, hogy ha nem csinál meg valamit, akkor csak megrándítjuk a vállunkat és újrabootolunk. Vagyis ha egy rendszer elkezd nőni, akkor egyre többet tud, de egyre megbízhatatlanabbul.

    Ipari pc-k talán el tudják érni az ipari alkalmazáshoz szükséges szintet, de az nagyon más árkategória. Nekem tetszenek az SBC-k, mehet rajta dos, windows, linux, kinek mi jön be, de még egy házvezérlést se mernék rábízni. Viszont kiváló megjelenítő és beavatkozó felületet adhat. És már jönnek a nagyobb pendrive méretű gépek teljes windows kompatibilitással. Még kicsit drágák, de lesz az olcsóbb is.

    Szóval elosztott intelligenciával érdemes ezeket megoldani, egyszerűbb de biztosabb eszköz a végeken, iparban pl. ipari plc-k, és valamilyen számítógép az ember és végek közötti kommunikációra. A raspi végeknek fölöslegesen erős és bonyolult, valami más való neki, pl. multimédia központ a tv-hez, mosógép vezérlés, bár talán arra is elég az arduino, játékrobothoz vezérlő stb., aminél nem olyan nagy gond ha kicsit összekavarodnak a bitek, mert anyu bekapcsolta a porszívót vagy vakuzott egyet. :)

    Azt jól látod, hogy az arduino kicsi a megjelenítéshez, hanglejátszáshoz stb., belefér sok minden, de nem arra való, és ha elfogy a hely, akkor szívás van. Persze itt csak egy kazán meg x szenzor van, ezt még simán elbírja, főleg ha nem kell csicsa weblapot is generálnia.

    Abban is egyetértek, hogy a raspi annyira jól sikerült hobby eszköz, hogy egy életen át el lehet vele játszani. Ilyen linux, olyan driver, ilyen konfig, namég ezt is, meg akkor már ezt is, és még azt is. Nekem kiesett a linux miatt, a wint meg majd meglátjuk milyen lesz rajta.

    Nekem is sikerült egy-két idegen eszközt behozni, de legalább el tudjuk helyezni az arduinot a skálán.

    menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

Új hozzászólás Aktív témák