Új hozzászólás Aktív témák

  • instantwater

    addikt

    válasz Devid_81 #38080 üzenetére

    Kell insurance, nem opcionális.

    A következő 3-at szokták alapból megkötni:

    Professional Indemnity - ha kárt okozol a munkáddal.

    Public Liability - ha nyilvános helyen dolgozol vagy a nyilvánosság tagjai látogatnak el hozzád, és őket éri baleset a te hibádból.

    Employers Liability - ezt leginkább akkor, ha rajtad, mint tulajdonoson kívül van alkalmazottad, akkor viszont kötelező.
    Contractoroknál akkor is ajánlják sokan, ha nincs alkalmazottad, hogy az IR35 Substitution Clauset könnyebb legyen bizonyítani.

    Ez a 3 és még néhány másik pl munkaeszközök/gépek biztosítása megvan havi 50 fontból a Superscriptnél.

    Választhatsz 2 féle Self-Employed forma közül:

    Sole Trader: itt minden profit jövedelemként adózik.

    Limited Company: itt a cég adózik a profit után, és osztalékként kiveheted kedvezményesebb adózással az Income Tax szabályozásban meghatározott kulcsokkal és sávokkal.
    Plusz a kedvezményesebb adózáson felül kivehetsz évi 6x50 font Tax Free Trivial Benefitet, és heti 6 font Use Of Home pénzt, ha otthonról dolgozol, ez lehet több is ha tudod bizonyítani, hogy a lakásod adott részét csak és kizárólag munkára használod pl irodahelység/műhely, vagy van külön mérőóra.

    Évi 50k fölött érdemes LTDként működni, de ezt majd a könyvelő megmondja pontosan.

    Könyvelő nem kötelező jogilag, viszont azt a havi kb 100 fontot nagyon érdemes rászánni egy JÓ könyvelőre, mert nem egyszerű a matek, és évente változnak a dolgok.

    Persze van aki magának csinálja, excelben, vagy befizet valami könyvelőprogramra, de ezek egyike sem ajánlott önmagában.

    Excelben ingyenes, viszont macerás, időigényes, nem éri meg.

    A könyvelőprogram jó kb havi 30 font, de az csak egy eszköz, nem válaszolja meg a kérdéseidet, hogy mit, mikor, mennyit, hova, kell/lehet/érdemes.

    Nekem megér havi 100 fontot, hogy kapjak könyvelőprogram licenset (FreeAgent), a könyvelőm figyelje a határidőket a különböző dolgokra (VAT return, Corporation Tax return, Confirmation Statement, Self-Assessment) és közben válaszoljon az ügyes-bajos kérdéseimre, hogy mit, mikor, mennyit, hova lehet/kell/érdemes.

    Ha valamit benézel, vagy lekésel akkor szép büntiket oszt a HMRC.
    Én felfogom egyfajta adóhatóság-biztosításnak.

    Könyvelő választás pedig egy bizalmi kérdés, és némi szerencse is kell hozzá.

    Az első könyvelőm contractor körökben viszonylag ismert, nagy iroda brandje volt, de kóklerek, lassúak, pontatlanok voltak.
    Ezt ingyen is tudom magamnak.
    Ráadásul csak egy arctalan support email inbox volt a contact lehetőség, amin kérdezve csak napokkal később, homályosan válaszolta meg valami junior a kérdésemet.
    Természetesen angolok voltak.

    A második, mostani könyvelőm viszont egy kis családi vállalkozás, ismerem pontosan a könyvelőmet és tudom ellenőrizni a szakmai szervezeteknél a regisztrációját, válaszol pontosan, gyorsan.
    Ő nem angol, de tökéletesen beszéli a nyelvet, és magas szinten űzi a szakmáját.

    Dobj egy üzenetet, szivesen megadom a contactját, egy email vagy egy előzetes telefonos érdeklődés nem kerül semmibe.

    A lakhelyed nem számít, én is mindent online intézek vele.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák