Új hozzászólás Aktív témák

  • Cifu

    Topikgazda

    Előre bocsátom, hogy tegnap este indult el felém egy használt ASUS ROG Strix B650E-E, amit az eladó szerint csak kipróbált, és amúgy csak éppen elkezdtem a saját AM5 gépem alkatrészeit összeszedegetni, tehát félig-meddig a partvonalon állok még. :DDD

    Az egész procedura előtt pedig elég alaposan utánajártam, a dolgoknak, a gyártók fórumait is körbeolvasgattam, r/AMD-t és r/ASUS-t, r/AsRock, stb. pörgettem hosszú ideig a döntés előtt. :)

    Az, amit az ASUS a kijelentéseivel tett az egész EXPO, vSOC, stb. témában, kétségkívül csúnya dolog, tehát a HardwareNexus videója ebből a szempontból teljesen jogos.
    Viszont azon is el lehet gondolkozni, hogy nem csak itt voltak gondok BIOS terén, és ahogy pont nemrég említette Donnie, nagyon nagy bin-lottó megy a CPU-k terén.

    Nem egy és nem két esetet olvastam, ahol adott összeállítással betonstabil a rendszer -30CO-val is, máshol ugyan olyan összeállításban képtelen 6000Mhz-n futtatni egy 16GB-os G.Skill memória csomagot (amit ugye mindenhol ajánlanak). Olyat is olvastam, hogy csak QVL memóriát vegyél... de a legtöbb alaplap gyártó oldalán például egyszerűen nincs 64GB-os RAM csomag a QVL-ben, de ha akad, akkor is csak 4800Mhz vagy 5200Mhz sebességgel (én ugye 64GB ramot szeretnék).

    Most kanyarodnék rá a deszka-problémámra. Nekem annyi volt a fontos, hogy legyen az egyik x16-os PCI-E csati 5.0-ás (miért mondjuk jövőt állónak, ha az egyik nagy újdonság nincs benne? :U ). Illetve 2db fizikailag 16x (vagy legalább egy fizikai 4x méretű csati a 16x mellett) PCI-E csati, legyen két iGPU kimenet és lehetőleg normális audio kimenetet adjon. RGB és WiFi nem érdekel.

    [Itt találtam egy egész jó összefoglaló táblázatot] , de még ez sem százas, mert a megosztott PCI-E csatikról nem szól. Itt meg azért vannak már érdekes dolgok, mert pl. a B650E-E esetén is a honlap nem, csak a kézikönyv szól róla, hogy a második PCI-E 5.0-ás nVME csati bizony azon az áron van ott, hogy a PCI-E 5.0-ás x16-os csati akkor x8-asra lassul be, ha raksz bele SSD-t. Az olyanokról meg például csak fórumokon lehet olvasni, hogy az AsRock Steel Legend-ekbe is eléggé alsó polcos SATA vezérlőket raknak, így több felhasználó is panaszkodik a gyenge SATA teljesítményre. Szintén az AsRock-nál az olcsóbb lapokban találkozni AC897-es audio codeccel, ami már nagyon nem mai darab.

    Viszont az E-s deszkák listája eleve nem túl bő, például az MSI-nek nemes egyszerűséggel nincs is B650E típusa, az ASUS-nak is csak három, az AsRock-nak négy, a Gigabyte-nak kettő (a Biostar, NZXT, stb. kimarad, itthon nem kaphatóak). Így eléggé beszűkültek a lehetőségek, és mivel nem kívántam 200e Ft-t költeni egy normális deszkára, ezért én végül a B650E-E-t néztem ki, noha tudok róla, hogy sok a memória probléma kapcsán a beszéd, panaszok vannak nem működő hát oldali USB-kre és hát a mostani BIOS-balhé is eléggé árt a cég renoméjának...

    Hozzáteszem, hogy a kutatások során bőven találkoztam más gyártóknál is problémákra. Szintén memória nem megy az adott gyári értéken, instabil rendszer gyári beállításokkal, USB eszközöket eldobálja menet közben, stb. Olyanok is voltak bőven, hogy az AsRock support pl. egyáltalán nem reagált, vagy a GigaByte support egyszerűen belinkelte az alaplap hibakereső FAQ-ot, hogy menjen végig rajta (holott azzal kezdte, hogy már mindent megpróbált).

    Az biztos, hogy most az ASUS-nak kemény fejhajtást kell(ene) produkálnia, hogy a bizalmat visszanyerje...

    [ Szerkesztve ]

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Új hozzászólás Aktív témák