Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dragon3000
veterán
-
fanti
addikt
Sziasztok!
Nos, megtörtént a váltás a 3700X-ről a 2700X-re, és le is írom annak akit érdekel az okát és menetét.
Privátban ugyanis többen kérdeztétek, hát íme.Igen, gyors felindultságomban eladtam a 3700X-et 85-ért, és vettem LeC-től egy BOX 2700X-et újonnan, házhoz szállítással 55-ért. És már ennek is eladtam a gyári hűtőjét 7-ért
Úgyhogy nagyjából 35 ezret tudtam így kiszedni a bótolásokból.Tudodjátok, vettem nemrégiben egy 75Hz-es, Freesync-es 32"-os 2560X1440-es moncsit, előtte FullHD 60Hz-es volt.
És rájöttem arra, hogy az 5700X alatt így tök mindegy hogy egy 3700X dolgozik-e, vagy akár egy sima 2700.
Első körben 2700-as akartam venni, de a 2700X újonnan csak 6 ezerrel volt több, mint amennyi a 2700 lett volna, így hát végül a 2700X lett.Beleuntam abba is, hogy nem lehet semmivel sem hatékonyan hűteni a 3700X-et, mert olyan picike a 7nm miatt a CCX, hogy alig van hőátadó felszín. Így aztán majdnemhogy mindegy az, hogy egy átlagos 8 ezres toronyhűtőt rakok rá, vagy egy nagy lóbaszó Noctua D14-et, majdnem ugyanott vagyok, mert képtelen azon a picike helyen a CCX normálisan leközölni a hőt, ezért pl. BF V alatt (AVX) igaz, hogy csak 50-60% CPU terhelés van átlagban, de még is ott topog a CPU hőcsúcs HWINFO-val mérve 76 fokon....(20 fokos szobában) egy duplatornyos hét hőcsöves duplaventis hűtő alatt, TG Kryonauttal felkenve.....
És még egy érdekes szösszenet az előzőhöz.
Ugyebár semmi más változás nem történt a gépemben, csak a 3700X helyett beszereltem egy 2700X-et.
CMOS CLEAR megvolt, ugye csavarhúzóval 10 másodpercre rövidre zártam a megfelelő két érintkezőt, hogy ne zavarodjon össze az alaplap.
Bekapcsolást követően szépen elindult a gép, beléptem a BIOS-ba, és "Load default settings". Save. Reboot.Vissza BIOS-ba, ami így tényleg totál alapra is állt.
Mindent szépen beállítottam pár perc alatt, és bepróbálkoztam a Load X.M.P settings-el is (ez ugyanis NEM működött a 3700X alatt, és Usmus1 Dram Calculatorával kellett beállítgatnom a memóriát).
Save, Reboot, pitty, és megy minden mint a karikacsapás!!!
Aidával azonnal teszteltem is, mert alig hittem a szememnek, és csakugyan DDR4-3200-on megy a memória a gyári időzítéseivel, és y-cruncher stabilan
Mind a három érték (olvasás,írás,másolás) 48-49GB/s között van!!!És ez azért is érdekes, mert 32GB-os G.skill Ripjaws V DDR4-3200-as kittem van (2x16GB), viszont nem egy hanem kettő kitt, AZAZ ÖSSZESEN 64GB MEMÓRIA, AMI AZÉRT ELÉG SPECIÁLIS ESET.
Ugye?!Pedig a 3XXX-esek Infiniti Fabrikja....a minden(memória)evő....
Ennyi a sztorim.
-
Pferi
senior tag
válasz Speed® #20750 üzenetére
Ugyanez a kit van nekem is, G.SKILL 32GB KIT DDR4 3000MHz CL16 Gaming series Aegis, 3400 MHz-en tökéletesen működik.
Gigabyte B650M DS3H ; Amd Ryzen 7 7800X3D; CoolerMaster ML 120 Lite; Patriot Viper Elite 5 48GB KIT DDR5 6000MHz; Asrock 6900XT OC Formula; 2 Hdd 2 db SSD ; FD ION + 2 Platinum 860W; CoolerMaster HAF XB ház
-
rumkola
veterán
válasz Dragon3000 #20752 üzenetére
én szűz de friss 7-est tettem fel a ryzen+b450-hez és működött minden, aztán azt frissítettem 10-re
azt tudom elképzelni, hogy RÉGI Win7 ISO ill. nem frissítgetett Win7-el nem műxik az USB
-
rumkola
veterán
válasz Dragon3000 #20758 üzenetére
passz, szerintem MSD-n volt
anúgy azért azt nehéz elképzelni, hogy aki win7 alá beteszi az új rendszert, nem tudja USB hiányában használni
emberek százerei szopnak vele akkor mostanában? vagy befrissít netről automatice az USB, csak meg kellene várni?[ Szerkesztve ]
-
Dragon3000
veterán
válasz rumkola #20759 üzenetére
Az a helyzet, hogy ahogy elindul a win7 telepítő, lelövi az összes usb-t és nem tudsz vele tovább menni, lehet próbálkozni ps2-vel ha van az alaplapon vagy szerkeszteni kell a win7 telepítőt. Mivel csak meg akartam nézni egy dolgot win7 alatt, ami számomra nem volt olyan fontos, hogy ezzel szarakodjak így hagytam a fenébe és vissza raktam a win10-es ssd-t.
-
rumkola
veterán
-
apollo12
veterán
Heló sikerült szert tennem egy 3800x re, AsRock x370 Taichi lapban mit érdemes állítani, hogy stabilabb legyen a memória? Mostanim egy 3600mhz cl19 ram de csak 3200mhz akar üzemelni, SOC voltaget 1.1v fel raktam
-
csiga8
senior tag
Nekem MSI X470 Gaming Pro Carbon van. Jelenleg 2700-al megy a mostani 3xxx-ek belemennek, és ígéret szerint még egy generáció majd belemegy.
A VRM bírni fogja ( gari ide vagy oda a padot kicseréltem a VRM borda alatt és a felette lévő műanyag csilivilit leszedtem, így vagy 10 C fokkal mindjárt hűvösebb lett. 8 cm ventivel szellőztetve meg nem megy 60 C fölé stressz teszteknél sem)
Majd egy jó BIOS kell, azt csókolom.
-
Lacpac
őstag
válasz rumkola #20746 üzenetére
Szia!
Az volt a gond, hogy a W7 nem rendelkezik az újabb hardverek drivereivel.
ps/2 átalakítóval mennie kellene, de nem ment, csak a patkány. ezzel nem tudtam beírni jelszót. Vettem egy bill-t. így már ment.
Telepítettem, el is indult, települt, volt egér, volt billentyűzet is, de valami nem volt ok, úgy döntöttem felmegy a w10.
4 éves rendszer volt, megjárt két AMD és 3 intel konfigot, szinte felváltva.Az lett volna csoda ha megy gond nélkül. Mondjuk én azért reménykedtem. Valahogy jobban is el tudtam volna képzelni a napom. -
csiga8
senior tag
válasz GIORGIONE76 #20772 üzenetére
A képen a VRM borda feletti Gaming Pro feliratú műanyag
Nekem felment 74 C fokra stressz teszt alatt és zavart.
Valahol olvastam, hogy a borda alatti pad csak 80%-ban fedi a feteket, de ettől függetlenül egész jó hőfokot produkál.
Keresem, hátha megtalálom mégegyszer
-
csiga8
senior tag
válasz GIORGIONE76 #20775 üzenetére
Majd tolok egy ilyet én is, - összehasonlításképp - csak most keresem azt a fránya tesztet, de nem találom
-
csiga8
senior tag
válasz GIORGIONE76 #20777 üzenetére
Ez lesz az:
"Removing Heat-sinks
MSI used dense aluminum heatsink in this board. VRM heatsink are secured in place using screws and spacers. Heatsinks base is having very small thermal pad installed mostly only covering 80% of MOSFETs area for VRM cooling. Wont effect in normal operations but may result in system stability under higher overclocks." -
csiga8
senior tag
Így néz ki, ha leveszed a műanyag csilivilt:
Minus pad lett alatta. Gyárilag a bordacsavarok - szerintem - lagymatagul voltak meghúzva, én egy picit határozottabban húztam vissza.
Miután beszereltem a lapot, megnéztem, jobb lett-e. Igen.
Ezután próbaképp tettem rá bordákat. ( Már a helyén volt a lap mikor feltettem) Valamennyit az is hozott:
Sekisui hővezető ragasztóval lett rárakva: [link]
Nagyobb : [link] és kisebb borda : [link]
Igazából a műanyag levétele, a padcsere és a 8 cm-es Coolink Swif2 80P venti hozta a legtöbbet, a borda csak kb 3-4 C fokot, de most már marad rajta.
-
GAbre
veterán
Üdv!
Szereztem ilyen memóriát:
Zeus Dragon DDR4 RGB Gaming,Ahogy nézem ez ízig-vérig oc ram.
x370es lappal vajon hogy fut?Van tapasztalat?
Elég nyűgös ez a giga lap,és most rájöttem,hogy ha húzom procit benne,akkor auto fesszel a rendszer nem tölt be.
Normál fesszel meg ha úgy gondolja,akkor biosz se tölt,csak várhatom mikor resetelődik,és végre alapra áll vissza,és csinálhatok 1 biosz frissítést,ha húzva akarom használni procit.
Szóval ez se tetszik
De majd ha találok valami jobbat cserélek.[ Szerkesztve ]
-
csiga8
senior tag
-
GIORGIONE76
őstag
válasz csiga8 #20780 üzenetére
ok, köszi, az innfo-t
majd ha egyszer költöztetem a lapot akkor megműtöm, mostt már nehézkes lenne, de amúgy LLC4-5 környékén 4Ghz-g már nem láttam jelentősebb VRM hőfokot, általános használatban meg pláne..https://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
GIORGIONE76
őstag
szerintem szánd rá magad és a lapot cseréld ki, ne a ramokat próbálgasd, lehet még egy B450 Max-al is jobban jársz, legalábbis nem lesz ilyen kényes,
akinek 4-5xx deszkája van azért nem küzd ennyit vele, sokan használnak 3000es ramkiteket még 3466on is vagy 3200-t 3600-on ha a deszka is tudja, és nem kell hozzá még a Zen2 semhttps://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
Kolbi_30
őstag
válasz GIORGIONE76 #20784 üzenetére
B350 lapomba simán ment 3400 cl14 a régi predator kitem. Persze ez inkább mázli.
You want some birth control, you can smoke a cigarette.
-
MaddeNNNN
őstag
válasz rumkola #20747 üzenetére
Próbáltam az állítgatást, de sajnos nem vált be.
@ (#20748) Kolbi_30: elemkiszedés is megvolt, sajnos az sem segített
ugyan úgy be van ragadva ez a 3700mhz ami ráadásul nem is a gyári 3600mhz és akármit csinálok nem módosul. nincs már más ötletem, csak a win reinstall. soha többet nem fogom használni ezt a Ryzen Mastert
To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
-
Sanyi2000
újonc
Üdv!
Adott egy gép:
Alaplap: Asus b450-f gaming
CPU: AMD Ryzen 5 2600
Memória: kingston hx432c16pb3k2/16
GPU: AMD rx 570 rog
Táp: Chieftec 700WAz lenne a problémám, hogy random idő közönként lefagy, néha 2-3 perc, de néha 20-30 percig is bírja, a régi videókártyával is csinálta ezt. A memória az alaplap támogatottjai közül lett kiválasztva és mégse fut 3200 Mhz-en, csak 2400 Mhz-en. Ezek mitől lehetnek? Minden driver új, egyedül BIOS nem volt frissítve, nem tudom, hogy az befolyásolja-e. Köszönöm a válaszokat!
-
csiga8
senior tag
válasz GIORGIONE76 #20783 üzenetére
Kipróbáltam.
2700-as CPU 1,3125V, 4000 MHz, LLC1. Három kör IBT very high szinten
CPU max 81.8 C fok, vrm 58 C fok. ( 167 W ) Csak jó lett az a vrm hűtés modding.
[ Szerkesztve ]
-
Aranygyerek
aktív tag
Sziasztok.
A gyári hűtőt használnám ideiglenesen. A kérdésem, hogy a rajta lévő valamit letakarítsam és rakják pasztát, vagy jó ami rajta van?Privire válaszolni illik.
-
raubisoda
senior tag
válasz Aranygyerek #20792 üzenetére
Jobb ha leszeded.
104 pozitív és 0 negatív https://outervision.com/power-supply-calculator
-
Sanyi2000
újonc
Értem. Köszönöm!
-
GAbre
veterán
válasz GIORGIONE76 #20784 üzenetére
Mint mondtam,ha találok jobb lapot,akkor cserélek,de újonnan +10-15ezerért nem veszek lapot 3200-ért.Az is jó,hogy 3200-es 3000en megy végre.
Csak 22-ért sikerült a fenti ledes oc ramot kifognom(ha már full plexi oldalú ház lett,meg giga lap is ledes).Csak kíváncsi voltam,hogy van-e valakinek tapasztalata vele,és mennyi esélyem van több mhz-re,vagy legalább az alap 3000re.b350-ben is ment 3000felett állítólag.[ Szerkesztve ]
-
MaddeNNNN
őstag
válasz Kolbi_30 #20787 üzenetére
kb 20 percet volt kikapcsolt, kihúzott táppal elem nélkül amíg átcseréltem a ventiket benne és ugyan úgy maradt ez a beragadt 3700mhz. hagyom így amíg nem lesz új processzorom nyár környékén, akkor úgy is csinálnék egy windows reinstallt. de biztos hogy soha többet nem fogom használni a ryzen mastert.
To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest