Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz MurdR #72394 üzenetére

    Ja, a DOS nem felhasználóbarát, kell ismerni egy csomó rejtett trükköt, fdisk /mbr, sys, format /s, tudni kell mi kell a CONFIG.SYS-be, hogy-mivel érdemes memóriát kezelni, szabad memóriát hogy kell kisajtolni memmaker vagy hasonló progival, milyen driverek kellenek, hogyan érdemes menüpontokra bontani. Nagyon kell ismerni a DOS-os memóriakezelést is. Kifejezetten tudomány, sőt egyenesen művészet és fekete mágia a DOS-t mélyen ismerni.

    Ebben a korszakban még nem nagyon használtak grafikus felületet meg nem voltak a programok annyira felsúgózva, magyarítva, lokalizálva, stb.. Ez még az az időszak, amikor csak az vett gépet, aki értett hozzá valamennyire, vagy hajlandó volt a technikai részét megtanulni. Internet meg grafikus alkalmazások híján a teljesen laikusok nem vették, inkább játékkonzolt, meg home micro-t használtak helyette.

    Volt ugyan Win3.x, meg OS/2, ilyesmi, de azokat az átlag ember nem nagyon használta, nem sok grafius progi volt rá, főleg professzionális felhasználás, az átlag felhasználó inkább DOS-on csapatta a dolgokat. Volt persze akkor is, aki GUI-zott, meg BBS-ezett, stb., de azok szintén haladók voltak.

    Az is igaz, hogy akkoriban ez a felhasználóbarátság hiánya nem csak a DOS-ra, de az egész PC-s ökoszisztémára is igaz volt, pl. új hardvernél néha vért kellett hugyozni, mire nem volt IRQ/DMA ütközés, meg szerzett hozzá az ember drivert, és be tudta lőni az egészet optimumra. Nem az, mint ma van, hogy minden egyféle interface standardot, csatolót, portot támogat, csak csatlakoztatod, BIOS, OS automatikusan felismeri, lekezeli, bekonfigurálja, csak használni kell. Aki ez utóbbihoz szokott, annak a DOS mindig is lyukkártya lesz.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák