Sony Konferencia - röviden

Ha már a Microsoft konferenciáról írtunk egy összefoglalót, akkor úgy illik, hogy a Sony és a Nintendo se maradjon ki. Bár utóbbinál sajnos kevés volt a komoly bejelentés.

Na de nézzük akkor, hogy mit láthattunk a Sony tegnap esti (helyi idő szerint) bemutatóján. A házigazda ezúttal Jack Tretton volt. Ő első nekifutásra néhány számot sorolt el, többek között, hogy 2009-ben 364 db játékot fogunk kapni Playstation gépekre (ebbe beletartozik a PS2 is). Majd rövid időn belül beindult a pörgés és elindult az Uncharted 2 bemutatója, ahol nem volt hiány az akcióból. Megjelent a helikopter és őrült menekülésbe kezdtek hőseink (néha pont a golyó zápor kellős közepén ugrálva), miközben a házak egyre romosabb állapotba kerültek, míg végül az egyik összeomlott, de szerencsére időben sikerült azt is elhagyni. A bemutató természetesen nagy ovációval végződött (itt érdemes megjegyezni, hogy a Nintendo-nál ez nem igazán volt jellemző).

Ezután nem kisebb név következett mint a MAG, amiben bemutatták a 256 szereplős online játéklehetőséget, bunker foglalással, légi csapással, védekezéssel és minden egyébbel együtt.

A következőkben pedig a PSP került a főszerepbe, láthattuk a PSP GO-t, ami bár meglepetést nem okozott önmagában, de jó volt látni, hogy valóban nagyon pofásan néz ki élőben is. Bár leírtuk de álljon itt is róla egy rövid összefoglaló. Tehát a gép szétcsúsztatható lesz, beépített 16 gigás tárolókapacitással (UMD ugrott), amire a PSN segítségével tölthetjük majd le a játékokat, és mindezért 249 dollárt kérnek cserébe. Pofátlan módon az európai árcédula is pontosan ennyit mutat, csak éppen dollár helyett euróban.  Újdonság lesz még a MediaGO ami egy letöltéseket segítő program lesz. A gép október elsején lesz kapható.

A gépről térjünk át a játékokra, ugyanis a Sony komoly neveket tartogat a tarsolyában a PSP-vel kapcsolatban. Elsőre itt is van a Gran Turismo, amit Kazunori Yamauchi prezentált. Amiről annyit érdemes tudni, hogy 800 járgány, 35 pálya számtalan variációban és 60 fps jellemzi. Tehát egy teljes értékű GT részre kell számítani. Lesz egy mission chalange mód is valamint garázsunkat megoszthatjuk barátainkkal, így könnyítve az autók összegyűjtését. Szintén oktober elsején debütál.

Mi más jöhetett volna ezután mint a Metal Gear Solid: Peace Walker, személyesen Kojima bemutatásában. A játék csak úgy mint a GT, szintén egy teljes értékű Metal Gear lesz, illeszkedve a történetbe és nem egy mellékszálat bemutatva. Az események 10 évvel az MGS 3 történései után fognak játszódni, és Big Boss irányítását vehetjük majd a kezünkbe. A játékot a MGS4-et is fejlesztő csapat készíti és Kojima is részt vesz a munkálatokban. Nagyon, várjuk a 2010-es megjelenést!  De repüljünk is gyorsan tovább.

Következő bejelentés a Resident Evil Portable volt, erről több nem is derült ki. Csak reménykedni tudok, hogy a klasszikus részeket veszik elő és nem az új irányvonalat erőltetik a PSP-re.

A hosszúra sikerült PSP-s bemutató után jött a PS3. Kaptunk egy mixet, amiben rengeteg játékot láthattunk (ja, ez a PSP-s blokk előtt is megvolt). Volt itt Heavy Rain, Fight Night, Ninja Gaiden, Ghostbusters, Batman, Uncharted, inFamous és még számtalan jobbnál-jobb játék.

Kiderült, hogy készül a Lost Planet 2 PS3-ra is és, hogy a Rockstar is egy új játékon dolgozik, név szerint az Agent-en. Amit lehet róla tudni, hogy GTA szerű játék lesz.

Igen, befutott az Assassin's Creed 2 is, méghozzá egy jó pár percesre sikeredett gameplay bemutatóval, melyből Ezio különleges új képességeit nézhettük meg. Két ellenfél egyszerre történő leterítése, repülés, fegyverek elvétele, kivégzések, úszás. A játék gyönyörű lesz és remélhetőleg hosszú távon is szórakoztató.

Jött a Final Fantasy vonal, kezdve a XIII-al majd hatalmas meglepetésre megjelent a Final Fantasy XIV, ami kizárólag PS3-ra készül, mielőtt elaléltok azért tegyük hozzá, hogy MMORPG-ről van szó.

Gyorsan-gyorsan, haladjunk tovább. Az MS-hez hasonlóan a Sony is előállt az új irányítóval, amiről az első benyomás, hogy az utolsó pillanatban előkapott eszközről van szó, ami még nagyon nincs kiforrva. Ez esetben az irányításhoz a PS3 kameráját az Eye-t és még egy mikrofonra emlékeztető világító izét használ. A lényege, hogy a képernyőn annak megfelelően jelenik meg a kezünkben lévő izé, hogy mire akarjuk használni.  Itt egy csomó tech demót láthattunk, amiből később kiderült, hogy kettőt egyszerre használva akár íjként is alkalmazható az eszköz. Megjelenni valószínűleg tavasszal fog, reméljük, addig még finomítják.

Volt itt ModNation Racers, melyben saját pályákat építhetünk és amolyan Mario Kart szerű versenyeket rendezhetünk, majd megoszthatjuk kreálmányainkat a közösséggel. Amolyan Little Big Planet Kart. Jó mókának tűnt.

A móka után viszont komolyabb dolgokat láthattunk, bemutatták Fumito Ueda játékát a The Last Guardian-t, amiről már egy ideje kijött egy gyönyörűséges trailer, most ugyanezt mutatták be, picit kibővítve.  PS3 exkluzív lesz.

Megjelent a GT5 is egy videóval, amiből kiderült, hogy lesz hivatalos Nascar és WRC licenc, valamint törés. Hurrá!

A konferenciát a God of War III zárta és koronázta meg a kiválóra sikerült demó prezentálásával. Igen, ez egy jó konferencia volt, aki lemaradt nézze meg az alábbi videón, érdemes!

 

Azóta történt

Előzmények