Új hozzászólás Aktív témák

  • lao ce

    aktív tag

    válasz bronin7 #7247 üzenetére

    valoszinuleg "lokalis" ozonviz volt valahol amelyik sok falut elmosott es varost elontott a folyok menten. gondolom tul lassan jartak a hirek akkoriban az amerikai indianokrol, meg a kinaiakrol, ausztralokrol, szoval ha elontotte a viz a vilagot amit ismertek akkor elontotte az egesz vilagot :)

    nicht kompot

  • kymco

    veterán

    válasz lao ce #7249 üzenetére

    Isten nem a körülményeket akarja megváltoztatni, hanem a népet. Ez pedig nem megy másképpen.
    Bizonyság volt ez anno nem csak a zsidóknak, hanem az Egyiptomiaknak is... és már akkor is, ha egy egyiptomi kente be az ajtófélfát, akkor az ő családjuk is békében maradt és ha egy zsidó nem kente be, akkor a zsidó család is megjárta...
    Egyszerre itt a felelősség megjelenése, a családért felelős a családfő, itt a kegyelem megjelenése, hogy nem bőrszínen múlt, nem vallási hátteren, hanem azon, hogy elhiszem-e, hogy ez be fog teljesedni, elhiszem-e hogy megvéd...
    És hogy ezt értették az egyiptomi nép misem mutatja jobban, hogy az országot elhagyó zsidókat elhalmozták ajándékokkal...
    Isten nem fogja a dolgokat csettintéssel megoldani... minket akar formálni...
    Ő a nehezebb utat választotta... mivel tiszteli az embert...

    www.refujvaros.hu

  • Dany007

    veterán

    válasz kymco #7250 üzenetére

    Szerintem azért más a kevés ember, és más egy családnyi ember.
    Nem is beszélve a családon belüli vérfertőzésről, ami igen nagy arányban ad sérült, testi vagy szellemi, vagy mindkétféle beteg utódot.
    Ha Noé fehér ember volt, akkor az utódai közt, hogy születhetett fekete? Kínai? Stb. Erre nincs értelmes magyarázat főleg ilyen rövid időn belül.

    Szerintem be kell látni, hogy a Noé Bárkája mese csak egy mese. Még alapjaiban sem lehet valóságtartalma. Tehát még ha azt vesszük, hogy egy felszínezett mese, próbáljuk cunamival vagy egyéb dologgal magyarázni, akkor sem lehetséges.
    Persze, azt bármire lehet mondani, hogy Istennek minden lehetséges. Ez a legegyszerűbb.

  • cucka

    addikt

    válasz Noddy #7246 üzenetére

    Nem azért mert jobb (bár ez elég tág fogalom, hogy mi a jó), hanem mert jobban illeszkedik a saját elmélet halmazukba (ami persze egyet jelenthet azzal amit írtál).
    Igen. A tapasztalat az, hogy nagyon ritka a tudományos világot megrázó jelentős felfedezés, a többség illeszkedik a korábbi elmélet halmazba, ezért óvatos mindenki a nagy újdonságokkal.

    A tudományos társadalomban sajnos nagyon sok hitvita van, ami megkeseríti és sokszor lehetetlenné teszi sok fiatal, ambiciózus kutató térnyerését.
    Természetesen van, a tudományos társadalom is emberekből áll. Összességében, több száz éves történetét nézve a tudomány mégsem a hitvitákról szól, hanem épp ellenkezőleg.

    Mint a magma is vulkán kitöréskor a hegy oldalán, és persze a gejzírből is lefelé folyik a víz miután feltör.
    Tudom, de igazából tökmindegy, mert egy feltételezett özönvíz feltölti a földalatti üregeket is, tehát az azokban lévő víz nem igazán ad hozzá semmit a felszíni vízmennyiséghez. Meg a felszín alatt amúgy sincs túl sok víz a földi vízkészletekhez viszonyítva.

    És "sajnos" a tudomány olyan, hogy ahogy halad előre az ember egyre több kérdés vetődik fel, ha olyan tudomány területen dolgozol, ahol fogynak a kérdések, akkor sürgősen irányt kell változtatni.
    Nem dolgozom a tudomány területén, egyszerű érdeklődő vagyok csupán.
    Amúgy nem tudom, milyen kellemetlen kérdésekre, gondolsz, de például az özönvíz sztorinál a "honnan lett az a sok víz és hova tűnt?" kérdés meglehetősen kellemetlen, ugyanis a földünk vízkészletét elég jól ismerjük, a földi körülmények között lezajló fizikai jelenségeknél sem számíthatunk ekkora meglepetésre. Nem tudom, a te szakterületeden találkozol-e ilyen horderejű kellemetlen kérdéssel. (Ha jól értettem, te tudományos munkát végzel)

  • lao ce

    aktív tag

    válasz kymco #7253 üzenetére

    ertem es logikus amit irsz, de megis... :)
    "elhiszem-e, hogy ez be fog teljesedni, elhiszem-e hogy megvéd..."
    istennek ugyi tudnia koll hogy ki hisz benne es ki nem. ehhez neki nem kellene festek, ugyehogy?

    ha az emberek hiterol lett volna szo, akkor eleg lett volna egy eltort kanal, egy marek elegetett csirketoll, egy szo, sot egy gondolat, ami "megved" es a hitet bizonyitja - es a tobbiek holtan osszeeshettek volna masnap reggel. de, igy nem lehetett, kellett a jelzes a katonaknak. a katonaknak pedig kellettek fegyverek, es a "hetkoznapi" eroszak hogy kiirtsak a csaladokat.

    es ugye az elmeleted nem mukodik a tobbi esetre sem.

    nicht kompot

  • Dany007

    veterán

    válasz cucka #7255 üzenetére

    "A tapasztalat az, hogy nagyon ritka a tudományos világot megrázó jelentős felfedezés"

    Ez bizony sajnálatos. Sok mindennek köszönhető a dolog. Sokat közrejátszik a sci-fi is talán. Hogy, ha valakinek van valami ötlete, ami túl extrém az elismertekhez képest, akkor az egyből le van nézve, biztos valami sci-fi bolond vagy hasonló.
    A másik meg, hogy eléggé pénzéhessé vált a világ. Mindig is az volt, de talán most még jobban. Meg persze a mai kísérletek, ami áttörés szagú, sokkal többe is kerülnek, mint egy átlagos kísérlet 100-200 éve.
    Aki pedig támogatná, azt sajnos nem más érdekli, mint a pénz, a profit.
    Ergo, ha a kísérlet olyan, hogy az eredmény messze bizonytalan, a várható profit meg nagyon távoli, esetleg a kettő együtt, akkor azt feladják, inkább maradnak a hagyományos megoldásoknál. Az olcsóbb, biztosan működik, kalkulálható a profit és a megtérülés ideje is.
    Ezért kezdtünk kicsit lelassulni a nagyobb ugrásokban.
    Mert mondjuk egy 3D tv, vagy érintős mobil szinte nulla ugrást jelent. De pl egy újfajta meghajtás, esetleg újfajta energia forrás, vagy energia kinyerési lehetőség már nem kis dolog lenne. Vagy esetleg a nanotechnológia kiaknázása, (inkább tökéletesítése) az orvostudományban.
    Ennyiből jó a háború. Talán. De mégjobb a hidegháború, akkor emberek se halnak meg. Viszont kényszerített fejlődés van. A pénz nem számít, csak a cél. Aztán ha szerencsések vagyunk e technológiák egy kis részét a 7köznapokban is fel lehet használni.

  • kymco

    veterán

    válasz lao ce #7256 üzenetére

    Először azt hittem, hogy félreértettelek, de nem... nem voltak katonák, akik gyilkolászták az elsőszülötteket... szó sincs erről!
    A festés valójában a hit, ami cselekedetté lett. Csak az a hit az élő, ami cselekedetekhez vezet. És ha nincs festés, csak belső elhatározás, akkor nem láthatták volna az egyiptomiak...
    És a vér annak is a jelképe, hogy a kegyelem az csak nekünk ingyenes, a megmenekült gyermek életéhez egy bárány halálán keresztül vezet az út... remek Jézusi előkép.
    Cucka:
    Nos a birka létet talán egy kicsikét értékesebbé teszi az a tény, hogy Jézus is Isten báránya.... és vele szívesen vagyok közösségbe.

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz Dany007 #7254 üzenetére

    Kevés vagy egy családnyi... tök mindegy... sokáig éltek, jól szaporodtak, a génállomány romlását Isten tartotta kézben... Nem tudjuk pontosan hány évről van szó. Lehet számolgatni, de nem érdemes... Lehet, hogy a nemzetségtáblázatok hiányosak, mert csak azok szerepelnek, akik számítottak valamit... Ez akkoriban egyáltalán nem volt ritka...

    Én a Noé bárkájára nagyon sokrétegű történetként tekintek. Az egyik legerőteljesebb üzenet, hogy nem írja le a Biblia, hogy Noé miért volt igaz ember. Biztos nem azért, mert bűntelen lett volna, mert később a hiteles tájékoztatás miatt szerepel részegsége is... Már akkor sem attól volt igaz valaki, hogy bűntelen lett volna, hanem attól, hogy kapcsolata volt az Úrral.
    Noét kellően megalázhatták kortársai miközben az bárkát épített. És a történetben sokszor kellett és sokáig várakozni... Hihetetlen időintervallumok vannak, mi akik nem szoktuk a várakozást, nem is érthetjük ezt... pedig kellene
    Az özönvíz után nem oldódik meg az alapprobléma. Az Isten egyoldalú szövetségkötése nem azért történt, mert megváltozott az ember.... kegyelemből történt... már akkor is, már ott is.
    Már ez a történet is példa lehetett volna az inkvizíciónak, hogy a "bűnösök" elpusztítása nem teszi tisztábbá a világot....

    Semmiképpen nem mese... nagyon mély üzenetet hordozó történet.....

    www.refujvaros.hu

  • JJános

    addikt

    válasz bronin7 #7248 üzenetére

    A vízözön kitárgyalásakor nem figyeltél.
    A mennyezet feletti vízek leesésével, eltünt az ami védte az embereket. A vízréteg a föld körül volt. Volt egy másik dolog is. Isten úgy döntött, hogy megvonja a saját szellemét az emberektől, ami addig benne volt minden emberben!

    2007-05-06 óta itt!

  • JJános

    addikt

    Még egy gondolat. Miért is éltek Noé-ig az emberek oly sokáig?
    Más volt az időszámítás? Nem.

    Isten Noé után már a szellemét nem adta oda minden embernek. Csak a próféták kapták, vezetés céljából. Ma Isten adja gyermekei számára is, aki, mármint a szent lélek, a szívünkbe költözött.

    A másik dolog pedig az özönvízkor a mennyezet feletti vizek leestek, amik addíg jótékonyan megszűrték a káros sugarakat.

    2007-05-06 óta itt!

  • JJános

    addikt

    válasz kymco #7259 üzenetére

    Így van! A biblia így ír:
    "De Noé kegyelmet talála az Úr elõtt. Noénak pedig ez a története: Noé igaz, tökéletes férfiú vala a vele egykorúak között. Istennel jár vala Noé."
    Igaz, és tökéletes volt, és kegyelmet talált Isten előtt.

    2007-05-06 óta itt!

  • bronin7

    csendes tag

    válasz JJános #7261 üzenetére

    Most itt akkor valamit tisztázzunk:
    Isten, hiába volt Noé és családja a legméltóbb Isten szemében, elvette ezt a szellemet az emberektől...
    De miért?
    Hiszen Noé és családja érdemesnek bizonyult arra, hogy megmeneküljön az Özönvíztől.
    Erre mégis megbünteti őket, azzal hogy az eddigi 800-900 év helyett, 40-50 évet (az akkori egészéségügyi és hiányos orvosi ismeretek miatt kb. ennyit élhetett egy átlagember) adott már csak nekik...
    Tehát Noé, aki ugyebár csak 600 éves volt az Özönvíznél, kénytelen volt végignéznie azt, hogy a közvetlen fiai, majd azoknak a fiai, majd azoknak a fiai, meghalnak?
    Hiszen a Biblia írja, hogy Noé 900 valamennyi éves korában (nem tudom a pontos számot) halt csak meg, tehát legalább 300 éven keresztül figyelte hogy meghalnak lassacskán a fiai, az unokái, a dédunokái...
    Ez nagyon durva! :Y

    Ilyen kegyetlen büntetés annak, aki hűen szolgálta az Istent.

    S még valami:
    A te elmondásod alapján, akkor Noé előtt egy átlagember 800-900 évet élt?
    Mennyien lehettek akkor a Földön? :F

    Még valami:
    Szintén a te elmondásod alapján, akkor egy ember akit megszállt a Szentlélek, az ma is 800-900 évet élne?
    Meg a kiválasztott próféták is ennyi évet le tudtak volna élni?
    Ez elég durva, ha tényleg így van!

    [ Szerkesztve ]

  • kymco

    veterán

    válasz bronin7 #7263 üzenetére

    Hiszen a Biblia írja, hogy Noé 900 valamennyi éves korában (nem tudom a pontos számot) halt csak meg, tehát legalább 300 éven keresztül figyelte hogy meghalnak lassacskán a fiai, az unokái, a dédunokái...

    Hát ez csúcs :)
    Ekkora butaságot rég olvastam...

    Noé 950 évet élt...
    Noé 500 éves volt, mikor született Sém
    Sém 500 évig élt
    Ki halt meg előbb?
    A nyertesek közt áldást osztok :)

    Folytatom:
    Ha Isten valakinek ad 950 gazdag évet, akkor csak azok találnak ebben kivetni valót, akik a kákán is csomót keresnek...
    Ez kb olyan, mintha valakinek ajándékoznék két nyolcmagos procival és 4 legújabb videokártyával összekötött 256 GB RAM-mal ellátott gépet 3 db 36" monitorral, hogy a repülőszimulátor élethű legyen... nos erre te azt reagálnád, hogy milyen szemét vagyok, mert mekkora lesz a villanyszámla.... :)

    [ Szerkesztve ]

    www.refujvaros.hu

  • bronin7

    csendes tag

    válasz kymco #7264 üzenetére

    Egy kicsit csalódtam benned, kymco... :(((

    Tehát akkor te (már ha ilyen hosszú életet kapnál, mint Noé) mindvégig boldog lennél.

    Gondolom akkor is ezt mondanád, amikor már mondjuk a 8. unokádat temetnéd...
    Tudom, hogy nagyon morbid példa, de te mondtad hogy csak az talál benne kivetnivalót, aki a kákán is csomót keres...
    Kérlek egy kicsit gondold végig a helyzetet!

    Ez kb olyan, mintha valakinek ajándékoznék két nyolcmagos procival és 4 legújabb videokártyával összekötött 256 GB RAM-mal ellátott gépet 3 db 36" monitorral, hogy a repülőszimulátor élethű legyen... nos erre te azt reagálnád, hogy milyen szemét vagyok, mert mekkora lesz a villanyszámla....

    Elnézést kérek, de ez rohadt durva csúsztatás!
    Amiről beszélünk ott életekről van szó, erre pedig te jössz egy számítógépes példával...
    Ezt nem néztem volna ki belőled. :(((

    [ Szerkesztve ]

  • lao ce

    aktív tag

    válasz kymco #7258 üzenetére

    hmmm. nekem ugy maradt meg hogy kommandoakcio volt.
    talan azert mert allandoan seregezik abban a reszben.... majd kihozza a seregeit aztan jol elagyabugyal mindenkit. hmmm. lehet hogy egyeni akcio volt. lehet hogy osszekeverem sodomaval. :)

    mindegy, gondolom te tudod jobban.

    amugy nem ertem minek kellene latni az egyiptomiaknak a festest ha lemeszaroltak (vagy egyedul az isten) oket meg aznap ejszaka.

    [ Szerkesztve ]

    nicht kompot

  • kymco

    veterán

    válasz bronin7 #7265 üzenetére

    Olvastad, hogy a fia 50 évvel Noé halála után halt meg? :B

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz lao ce #7266 üzenetére

    Az az egyiptomi, aki befestette, nem veszítette el elsőszülöttjét... nem tudni hányan voltak, nem írja a Biblia, de azt igen, hogy ez volt a jel....

    www.refujvaros.hu

  • cucka

    addikt

    válasz lao ce #7266 üzenetére

    Nem, Szodománál tűz esett az égből.
    Azért milyen már, minden látványos isteni csoda és megnyilvánulás az ókorban történt (sok esetben ügyelve rá, hogy ne legyenek szemtanúk, vagy mind meghaljanak), a modern embernek nem jár isteni showműsorból, nekünk csak ellenőrizhetetlen eredetű sok ezer éves, sokszor átfordított kéziratok maradnak. Most komolyan, hol van ennek a meggyőző ereje egy tűzviharhoz vagy szétnyíló tengerhez képest? :D
    De most komolyan, ha jönne egy ember, aki pusztán az akaratával (vagy isteni segítséggel) ketté tudja választani a tengert, akkor becsszó, bármit is mondjon, elhiszem neki bemondásra. :D

    [ Szerkesztve ]

  • bronin7

    csendes tag

    válasz kymco #7267 üzenetére

    Igen, olvastam.
    S mit akarsz ezzel mondani?
    Rendben, hogy a fia túlélte Noé-t 50 évvel, de a családi többi tagjával mi van?
    Azokat látta meghalni.

    [ Szerkesztve ]

  • JJános

    addikt

    válasz bronin7 #7263 üzenetére

    Isten ezt még akkor elvette, amikor még szó nem volt Noéról. Nem kell a szavakat kiforgatni. Aztán bezárják a totyikot.
    Isten látta az emberek gonoszságát, és azt mondta, hogy " ne maradjon az én lelkem az emberben, legyen az ő életének ideje 120 esztendő."
    Mózes idejében pedig már csak 70-80 évről beszéltek.

    2007-05-06 óta itt!

  • JJános

    addikt

    válasz bronin7 #7263 üzenetére

    Ezt Noé nem kegyetlen büntetésnek látta! Hanem kegyelemnek, mert láthatta az ükükük unokáit is. És nem utolsó szempont, hogy ott volt gyermekei utolsó idejében.
    Én nem tehetek arról, ha mindent fordítva látsz.

    2007-05-06 óta itt!

  • bronin7

    csendes tag

    válasz JJános #7272 üzenetére

    JJános, 7262-es hozzászólás:
    "Isten Noé után már a szellemét nem adta oda minden embernek. Csak a próféták kapták, vezetés céljából. Ma Isten adja gyermekei számára is, aki, mármint a szent lélek, a szívünkbe költözött."

    Ezt te írtad.

    Még annyi:
    Szerencsésnek éreznéd magad akkor is, amikor éppen a fiad/lányod sírját eresztik be a földbe?
    Én nem érezném magam annak.
    Ahogy mondani szokták: "Nem jó dolog az, amikor az apa a fiát temeti..."

    [ Szerkesztve ]

  • kymco

    veterán

    válasz cucka #7269 üzenetére

    Akkor ez nem show műsor volt. Épp te írtad, hogy nincs szemtanú, mert a szemtanúk meghaltak :)
    A csoda nem fog hitet fakasztani, mert a hit nem az, hogy hiszem, hogy a víz kettéválik, hanem a hit az, hogy bízom az Istenben. Ha elhiszem, hogy valaki baromi erős, akkor a hit helyett félelem is születhet meg bennem iránta...
    Jónás egy pogány városba ment, Ninivébe. Egy csodát sem tett, a város mégis megtért, mert elhitték azt, amit mondott csodák és retorikai képesség hiányában is... sőt a prófétai motiváció sem volt tökéletes...

    Jézus kenyeret szaporított, a nép királlyá akarta tenni ezért. Nem sokkal később az emberek, s közülük sokan, akik kaptak a kenyérből a halálát kívánták...
    A csoda nem fakaszt hitet max elgondolkodtat...

    www.refujvaros.hu

  • bronin7

    csendes tag

    válasz kymco #7274 üzenetére

    Konkértan nincs leírva a Bibliában.
    De mint ahogy tudod a Biblia nem írja le az emberek mindennapjait.
    És mivel hogy Noé 950 évet, a fia Sém 500 évet élt, így valószínű, sőt egyértelmű hogy az unokái és a dédunokái már ennél is rövidebb ideig éltek csak.
    Ergo, látta Noé meghalni őket, de ezt nem írták le, mert nem erről szól a Biblia.

  • JJános

    addikt

    válasz bronin7 #7273 üzenetére

    Ezt úgyértettem, hogy Noé még kapta, és valamilyen részben a fiai is, aztán egyre csökkent az életkor.

    "Szerencsésnek éreznéd magad akkor is, amikor éppen a fiad/lányod sírját eresztik be a földbe?" Koporsójára gondoltál, vagy felétek különös szokások vannak?
    Ezt a mondást akkor nem ismerték. Nézd a dolog jó oldalát is.

    És még valami. Ábrahám 175 évet élt. Izsák 180 évet. A 120-hoz képest azért még volt itt kegyelem.

    [ Szerkesztve ]

    2007-05-06 óta itt!

  • kymco

    veterán

    válasz bronin7 #7276 üzenetére

    Tehát te a feltételezéseid alapján hozol ítéletet?
    Ennél többet produkáltak a főpapok is Jézus perében.... :)

    Tegyük fel, hogy Sém gyermeket 300 éves kora után nemzett, és az azok csak 300 évig éltek ... Így már jobb?

    Egyébként nem a halál a legrosszabb, ami velünk történhet.

    www.refujvaros.hu

  • bronin7

    csendes tag

    Akkor jöjjön az utolsó téma, amit még fel akartam hoz, s átbeszélni:

    Jézus, Isten fia és halála:

    Újszövetség:
    Máté evangéliuma:
    28 fejezet, 41-dik verstől:
    41. Hasonlóképen a főpapok is csúfolódván az írástudókkal és a vénekkel egyetemben, ezt mondják vala:
    42. Másokat megtartott, magát nem tudja megtartani. Ha Izráel királya, szálljon le most a keresztről, és majd hiszünk néki.
    43. Bízott az Istenben; mentse meg most őt, ha akarja; mert azt mondta: Isten Fia vagyok.
    44. A kiket vele együtt feszítének meg, a latrok is ugyanazt hányják vala szemére.
    45. Hat órától kezdve pedig sötétség lőn mind az egész földön, kilencz óráig.
    46. Kilencz óra körül pedig nagy fenszóval kiálta Jézus, mondván: ELI, ELI! LAMA SABAKTÁNI? azaz: Én Istenem, én Istenem! miért hagyál el engemet?
    47. Némelyek pedig az ott állók közül, a mint ezt hallák, mondának: Illést hívja ez.
    48. És egy közülök azonnal oda futamodván, egy szivacsot vőn, és megtöltvén eczettel és egy nádszálra tűzvén, inni ád vala néki.
    49. A többiek pedig ezt mondják vala: Hagyd el, lássuk eljő-é Illés, hogy megszabadítsa őt?
    50. Jézus pedig ismét nagy fenszóval kiáltván, kiadá lelkét.
    51. És ímé a templom kárpítja fölétől aljáig ketté hasada; és a föld megindula, és a kősziklák megrepedezének;
    52. És a sírok megnyílának, és sok elhúnyt szentnek teste föltámada.
    53. És kijövén a sírokból, a Jézus föltámadása után bementek a szent városba, és sokaknak megjelenének.

    54. A százados pedig és a kik ő vele őrizték vala Jézust, látván a földindulást és a mik történtek vala, igen megrémülének, mondván: Bizony, Istennek Fia vala ez!

    Márk evangéliuma:
    15. fejezet, 31-dik verstől:
    31. Hasonlóképen pedig a főpapok is, csúfolodván egymás között, az írástudókkal együtt mondják vala: Másokat megtartott, magát nem bírja megtartani.
    32. A Krisztus, az Izráel királya, szálljon le most a keresztről, hogy lássuk és higyjünk. A kiket vele feszítettek meg, azok is szidalmazzák vala őt.
    33. Mikor pedig hat óra lőn, sötétség támada az egész földön kilencz óráig.
    34. És kilencz órakor fennszóval kiálta Jézus mondván: Elói, Elói! Lamma Sabaktáni? a mi megmagyarázva annyi, mint: Én Istenem, én Istenem! miért hagyál el engemet?
    35. Némelyek pedig meghallván ezt az ott állók közül, mondának: Ímé Illést hívja.
    36. Egy ember pedig odafutamodék és egy szivacsot megtöltvén eczettel és azt nádszálra tűzvén, inni ada néki, mondván: Hagyjátok el, lássuk, ha eljő-é Illés, hogy levegye őt.
    37. Jézus pedig nagy fennszóval kiáltván kibocsátá lelkét.
    38. És a templom kárpítja fölétől aljáig ketté hasada.

    39. Látván pedig a százados, a ki vele átellenben áll vala, hogy ekként kiáltva bocsátá ki lelkét, monda: Bizony, ez az ember Isten Fia vala!

    Lukács evangéliuma:
    23. fejezet, 41-dik verstől:
    41. És mi ugyan méltán; mert a mi cselekedetünknek méltó büntetését vesszük: ez pedig semmi méltatlan dolgot nem cselekedett.
    42. És monda Jézusnak: Uram, emlékezzél meg én rólam, mikor eljősz a te országodban!
    43. És monda néki Jézus: Bizony mondom néked: Ma velem leszel a paradicsomban.
    44. Vala pedig mintegy hat óra, és sötétség lőn az egész tartományban mind kilencz órakorig.
    45. És meghomályosodék a nap, és a templom kárpitja középen ketté hasada.

    46. És kiáltván Jézus nagy szóval, monda: Atyám, a te kezeidbe teszem le az én lelkemet. És ezeket mondván, meghala.

    János evangéliuma:
    19 fejezet, 18-ik verstől:
    18. A hol megfeszíték őt, és ő vele más kettőt, egyfelől, és másfelől, középen pedig Jézust.
    19. Pilátus pedig czímet is íra, és feltevé a keresztfára. Ez vala pedig az írás: A NÁZÁRETI JÉZUS, A ZSIDÓK KIRÁLYA.
    20. Sokan olvasák azért e czímet a zsidók közül; mivelhogy közel vala a városhoz az a hely, a hol Jézus megfeszíttetett vala: és héberül, görögül és latinul vala az írva.
    21. Mondának azért Pilátusnak a zsidók papifejedelmei: Ne írd: A zsidók királya: hanem hogy ő mondotta: A zsidók királya vagyok.
    22. Felele Pilátus: A mit megírtam, megírtam.
    23. A vitézek azért, mikor megfeszítették Jézust, vevék az ő ruháit, és négy részre oszták, egy részt mindenik vitéznek, és a köntösét. A köntös pedig varrástalan vala, felülről mindvégig szövött.
    24. Mondának azért egymásnak: Ezt ne hasogassuk el, hanem vessünk sorsot reá, kié legyen. Hogy beteljesedjék az írás, a mely ezt mondja: Megosztoztak ruháimon, és a köntösömre sorsot vetettek. A vitézek tehát ezeket művelék.
    25. A Jézus keresztje alatt pedig ott állottak vala az ő anyja, és az ő anyjának nőtestvére; Mária, a Kleopás felesége, és Mária Magdaléna.
    26. Jézus azért, mikor látja vala, hogy ott áll az ő anyja és az a tanítvány, a kit szeret vala, monda az ő anyjának: Asszony, ímhol a te fiad!
    27. Azután monda a tanítványnak: Ímhol a te anyád! És ettől az órától magához fogadá azt az a tanítvány.
    28. Ezután tudván Jézus, hogy immár minden elvégeztetett, hogy beteljesedjék az írás, monda: Szomjúhozom.
    29. Vala pedig ott egy eczettel teli edény. Azok azért szivacsot töltvén meg eczettel, és izsópra tévén azt, oda vivék az ő szájához.
    30. Mikor azért elvette Jézus az eczetet, monda: Elvégeztetett! És lehajtván fejét, kibocsátá lelkét.
    31. A zsidók pedig, hogy a testek szombaton át a keresztfán ne maradjanak, miután péntek vala, (mert annak a szombatnak napja nagy nap vala) kérék Pilátust, hogy törjék meg azoknak lábszárait és vegyék le őket.
    32. Eljövének azért a vitézek, és megtörék az elsőnek lábszárait és a másikét is, a ki ő vele együtt feszíttetett meg;

    [ Szerkesztve ]

  • bronin7

    csendes tag

    válasz bronin7 #7279 üzenetére

    Ezek idézetek a Bibliából, mégpedig az a rész, hogy mik voltak Jézus utolsó pillanatai a keresztfán.

    Pár dologra felhívnám a figyelmet:
    1. A kiemelt részekből jól látható, hogy 3 evangáliumban megemlítenek két dolgot, ami megtörtént akkor amikor kilehelte Jézus a lelkét:
    - Kettéhasadt a kárpit templomban
    - Elsötétült az ég
    János meg se említi ezeket...
    2. Furcsaságok:
    - Az is fura, hogy Máté és Márk azt írja, hogy az egész Földön sötét lett, ellenben Lukács csak azt, hogy a tartományban. János meg se említi.
    - Máté és Márk azt írja le, hogy Jézus utolsónak ezt kiáltotta:
    "ELI, ELI! LAMA SABAKTÁNI?"
    azaz: "Én Istenem, én Istenem! miért hagyál el engemet?"
    Lukács szerint Jézus ezt mondta: "Atyám, a te kezeidbe teszem le az én lelkemet."
    János szerint: "Elvégeztetett!"

    Kérdések:
    Miért nem egyeznek a leírások?
    Miért csak ketten írták le azt, hogy az egész világon sötét lett?
    A harmadik viszont miért írta le, hogy csak a tartományban lett sötét?
    János miért nem említi meg egyáltalán?
    Miért térnek el Jézus utolsó mondatai?
    Miért mondta Jézus hogy elhagyta az Isten, amikor tudta hogy mi a rendeltetése?

    [ Szerkesztve ]

  • bronin7

    csendes tag

    válasz bronin7 #7280 üzenetére

    Az én felvetésem és gondom még ezzel a résszel:

    Én Jézust és kereszthalálát, valamint természetesen újjászületését tartom az utolsó Isteni csodának, ha megtörténtnek tekintjük.
    Azóta nem történt hasonló nagyságú dolog, s szerintem nem is fog.
    Kérdem én:
    Nem ez lett volna a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy Isten kinyilatkoztassa magát MINDEN embernek?
    Azért emeltem ki a "minden" szót, mert azon a térségen kívül, ahol Jézus meghalt, tehát Jeruzsálem és környéke, SEMMILYEN írásos feljegyzés nem készült arról, hogy a Jézus halála körüli időben történt volna valami rendkívüli.
    Magyarán, a világ többi népe, aki ezen a térségen kívül élt, miért nem tudott SEMMIT meg arról, hogy mi történt azon a napon?
    Tehát elvileg maximum pár százezer, vagy esetleg millió ember tudhatta meg, hogy mi történt... Viszont ez kb. a Földnek csak 5-10 %-a az akkori népességet figyelembevéve.
    Vagy még kevesebb, sajnos nem tudom hogy mennyien éltek akkor a Földön.

    [ Szerkesztve ]

  • bronin7

    csendes tag

    válasz bronin7 #7282 üzenetére

    Én Isten helyébe a következőt tettem volna, amivel ÖRÖKRE tisztáztam volna a tényt, hogy "Én, Isten vagyok a ti Uratok.":
    Vagyis:
    Isten a hatalmával fogva, miért nem jelentett ki mondjuk a következőt, telepatikus vagy más módon, hogy mindenki számára egyértlemű legyen az esemény fontossága:
    Mondjuk így:
    "Halljátok teremtményeim!
    A mai napon, én a ti Uratok, magamhoz veszem a Fiamat, akit leküldtem ide, hogy a ti bűneitekért haljon meg.
    Legyen számotokra örök példa, hogy mit tett értetek az én Fiam.
    Ne felejtsétek el a tettét és szolgáljátok az Uratokat az idők végeztéig, immár a bűneitek nélkül, amelyet a Fiam által eltöröltettem."

    Vagy valami ilyesmi.
    Csak az lett volna a lényeg, hogy mindenki megkapja, vagy leírja ezzel is jelezve azt, hogy egy nagy, sőt sorsfordító dolog történt az emberiséggel.
    De sajnos semmi ilyen nem történt.
    Csak kevesek tudták meg a hírt.

    Kérdem én megint:
    Isten miért nem üzente meg az EGÉSZ VILÁGNAK megfelelően, hogy a fia meghalt, azért hogy az emberiség bűnét ezzel eltörölje?
    Miért érte be ennyivel?

    Egyértelmű, hogy a próbálkozása megbukott, hiszen ezért van ennyi vallás a Földön, s ennyi álkeresztény...
    Ha jó munkát végzett volna, akkor ma nem tartanánk itt.

    [ Szerkesztve ]

  • JJános

    addikt

    válasz bronin7 #7283 üzenetére

    Isten megüzente!
    Általunk a fórumon. Te pedig döntsd el, hogy hiszel-é ebben az Istenben.

    "- Kettéhasadt a kárpit templomban
    - Elsötétült az ég"

    Kettéhasadt a kárpit, azaz az ószövetség véget ért. A szentek szentje megszünt.
    Elsötétült az éj, azaz Isten elfordította a fejét a földről. A sötétség a démonikus hadak nagy tömege, ünnepelték győzelmüket.
    Aztán később rájöttek, hogy vereséget szenvedtek.

    [ Szerkesztve ]

    2007-05-06 óta itt!

  • kymco

    veterán

    válasz bronin7 #7280 üzenetére

    A válasz egyszerű.. Aki tanúvallomásokkal foglalkozott valaha, az tudja, hogy nincs két egyforma tanúvallomás annak ellenére, hogy minden tanú igazat mondott, mert nem egy helyen álltak, mert nem egyformán dolgozzák fel a történteket, eltérő dolgokat tartanak fontosnak ...
    Egy jó bizonyítási eljárás számára fontosak ezek a tanúvallomások, és fontosak az eltérések is, mert van, aki olyat láthatott, hallhatott, érezhetett, amit a többi nem.

    Szerintem még külön jó is, hogy nem egyformák... nem egyformák, de ennek ellenére nem egymásnak ellentmondók....

    1. Az egész föld, vagy a tartomány kérdése... Kérdés az, hogy a görög vagy arám kézirat milyen szót használ.... és a föld mit is jelent az eredetiben.... Ehhez arámi és vagy görög ismeret kellene. Utánanéztem, hogy a lukács evangéliumii tartomány (Károli fordítás) kifejezés helyett mind a Szent Istváni mind a revideált református fordítás földet ír tartomány helyett... Annyi, hogy Lukács görögül írt, a másik kettő alapnyelve az arám... szvsz ezt fordította másként Károli...

    Az utolsó szavak eltérése megfelel annak, hogy ki hol állt, és mit hallhatott... János állt a legközelebb, vsz a legutolsó szava Jézusnak Jánosnál található, Máté Márk azért érthette utolsónak, amit értett, mert távolabb álltak és ezt nem is kellett hallani, mert ezen a mondatán morfondíroztak a közelebb álló jelenlevő emberek....
    Egyébként Jézusnak hét utolsó szava volt :)
    János evangéliuma született a legkésőbb. Ő rendszerezte leginkább Jézus gondolatait, Jézus közvetlen tanítványaként olyan finomságok is megjelennek a leírtakban, ami máshol nem található.
    Márk nem volt a tizenkettőben, de vsz tanítványa volt Jézusnak, ezt a szűkszavú leírás ellenére a benne található nagyon részletes leírások, személyes élményszerű beszámolók igazolják őt.
    Máté zsidó vámszedő volt, aki a tizenkettő egyikeként Jézus közelében volt. Az általaírtak főleg a zsidókhoz szóltak. A kárpit szétszakadása azt üzeni a zsidóknak, hogy vége a szentély elszigeteltségének, Jézus által szabad az út mindenkinek Istenhez. Ez pld a nem zsidó Lukácsnak nem mondott semmit, de pld a népe által kiközösített és a kultuszból kizárt Máténak nagyon sokat jelentett... bele is írta.

    Jézust azért hagyta el az Isten, mert Isten és a bűn nem fér meg egymással. Ez egy szörnyen nehéz döntés volt, mert elszakadt a fiától, de Jézus így tudta magára venni a mi bűneinket. Csak így... Vér nélkül nincs bűnbocsánat.

    www.refujvaros.hu

  • JJános

    addikt

    válasz bronin7 #7280 üzenetére

    "Miért mondta Jézus hogy elhagyta az Isten, amikor tudta hogy mi a rendeltetése?"

    Mert Isten elfordult tőle azok miatt a bűnök miatt, amit miattunk vett magára. Vagyis a mi bűneinket.
    A szentek szentje megszünése, vagyis a kárpit kettéválása, valóban azt jelentette, hogy megnyilt az út Isten felé. Jézus által.

    2007-05-06 óta itt!

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz kymco #7250 üzenetére

    De ami fontosabb, hogy ez a történet miért is van a Bibliában. Nem azért, mert Isten történelem leckét oktat nekünk, és az eredetünkre akar pontos választ adni (Noé volt az ősünk?). A történetben mi az, ami számít? Noé kapcsolata az Úrral. Megjelenik Isten mindenhatósága a történetben.

    Mindezt egy valós megtörtént természeti csapás köré építi fel.

    Ez pont az a tipikus történet, amit nem szabad tudományos ténynek venni, és tudományos alapokon boncolgatni. Lám, a lényeg el is veszett, de méginkább elő sem került. Vallás topicban vagyunk, de nem láttam előjönni Noé és az Úr kapcsolatát. És hogy miért Noé volt a kiválasztott, mit tudott,amit a többek nem? És miért kellett a többieknek veszniük? És ennek mi a mondanivalója számunkra, mai emberek számára? Ezek a lényeges kérdések!!!

    A tudományoskodóknak pedig ajánlom Jónás könyvét, mert már várom az értetlenkedést a cethal torkának átmérője, és Jónás testének átmérője kapcsán. És persze a vallásosan tudományos választ is, ami nem kevésbé megmosolyogtató, mint amikor tudományosan esnek ezeknek a történeteknek.

    A mondanivaló és a lényeg pedig elsikkad a cethal torka és a megfeneklett bárka között.

    Kymco, azt hiszem leginkább nem neked szólt ez a hozzászólásom.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    Közben továbbolvastam...

    Most komolyan, számolgatni kell, ki hány évig élt? Elég vicces :) És ezzel bárki is bizonyítani akar bármit is... És ha Noé is csak 70 évig élt? Akkor mi van? Akkor már nem is érvényes számunkra a történet mondanivalója? Akkor már nem is hihetünk Isten létezésében? Csak akkor, ha bizonyítjuk, hogy a feketék Noé leszármazottai? Itt megint tudományt kell cáfolnia annak, aki ezen az úton jár, mert a közös ősanyáink (asszem 7 ilyet találtak) sokkal régebben éltek Noénál.

    De ebbe inkább bele se megyek, annyira semmi értelme nincs. Ha nemhívőként ilyennel találkoznék, percekig nem tudnék semmit szólni a nevetéstől. Égi víz lejön, ezért nincs uv szűrés, az emberek rövidebb ideig élnek. A fosszíliák a víz miatt ilyenek, az evolúció bizonyítékai csalás, vagy tévedés eredménye, szegény cethal meg majd belefulladt, hogy az 5 centis torkán lecsússzon Jónás. És persze visszafelé is arra távozott.

    Nem lehetne kicsit komolyabbra fordítani a szót? Miben hiszünk? Valami egészen kifacsart történelemben, vagy a jelen lévő élő Istenben? Persze mindenki másban, de én az utóbbiban. És hogy Jézusnak mik voltak az utolsó szavai... És mit cáfol, vagy erősít meg, hogy a föld mekkora területe borult sötétségbe?

    Mikor lesz szó már a vallásról?

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • kymco

    veterán

    válasz bronin7 #7282 üzenetére

    Hát igen a legtöbb hollywoodi filmrendező ezt jobban is megtudta volna rendezni. :)
    Már leírtam, és ismétlem magam, de a csoda nem fakaszt hitet... sőt a csoda alapvetően félelmet kelt...
    Ellenben Isten azt mondja: Nem hatalommal és nem erőszakkal, hanem az én lelkemmel! Zak 4,6
    Isten gondoskodik a világról:
    Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet,.... Mt 28,19-20.
    Nem maradhat ki a személyesség.... Nem úszható meg a szeretet :)
    Igen, Isten ezt másképp gondolja, mint Hollywood-ban.

    Egyébként Jézus halálakor számos rendkívüli esemény történt... A kárpit szétszakadása nagyon jól szemlélteti, hogy a "szentek szentélyébe"/Isten jelenlétébe nekem is van bejárásom... És elég rendkívüli volt a római százados és a lator bizonyságtétele..

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz bronin7 #7283 üzenetére

    Ha jó munkát végzett volna, akkor ma nem tartanánk itt.
    Nem gondolnám, hogy ez Isten hibája lenne. Itt vagy pld te. Többször olvastad a Bibliát, mégsem hiszel abban, hogy Jézus megváltott téged is... Pedig szinte szó szerint le van írva....
    A kereszténység egy kis csoportból indult, volt egy rabbi és néhány műveletlen, egyszerű követője, most pedig a Föld minden részén elhangzik az evangélium, még ott is, ahol ezért fennáll a veszély, hogy ezért megölik mind a hallgatót, mind a prédikálót.

    Isten olyan "módszert" választott, hogy Őt az emberek egy népen keresztül ismerjék meg... Isten népén keresztül. Ez volt anno Izrael, de ezt a feladatát nem töltötte be, és most ezt a munkát végezzük mi, keresztények... Mi sem vagyunk hibátlanok... de annyi különbségünk van Izraellel szemben, hogy mi nekünk van Jézus, aki velünk marad a világ végezetéig.

    www.refujvaros.hu

  • bronin7

    csendes tag

    válasz kymco #7289 üzenetére

    Hát igen a legtöbb hollywoodi filmrendező ezt jobban is megtudta volna rendezni. :)
    Már leírtam, és ismétlem magam, de a csoda nem fakaszt hitet... sőt a csoda alapvetően félelmet kelt...
    Ellenben Isten azt mondja: Nem hatalommal és nem erőszakkal, hanem az én lelkemmel! Zak 4,6
    Isten gondoskodik a világról:
    Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet,.... Mt 28,19-20.
    Nem maradhat ki a személyesség.... Nem úszható meg a szeretet :)
    Igen, Isten ezt másképp gondolja, mint Hollywood-ban.

    Ezt nem Hollywoodban gondolnák így...
    Hanem minden értelmes ember.

    Egyébként Jézus halálakor számos rendkívüli esemény történt... A kárpit szétszakadása nagyon jól szemlélteti, hogy a "szentek szentélyébe"/Isten jelenlétébe nekem is van bejárásom... És elég rendkívüli volt a római százados és a lator bizonyságtétele..

    Igen, ez max. csak azon a területen történt, ahol Jézus meghalt, tehát Izrael környéke.
    Azon kívül semmi volt...
    Ha volt, akkor kérlek szépen példákat felhozni, mert egyébként nem számít semmit.

  • bronin7

    csendes tag

    válasz kymco #7290 üzenetére

    Ha jó munkát végzett volna, akkor ma nem tartanánk itt.
    Nem gondolnám, hogy ez Isten hibája lenne. Itt vagy pld te. Többször olvastad a Bibliát, mégsem hiszel abban, hogy Jézus megváltott téged is... Pedig szinte szó szerint le van írva....
    A kereszténység egy kis csoportból indult, volt egy rabbi és néhány műveletlen, egyszerű követője, most pedig a Föld minden részén elhangzik az evangélium, még ott is, ahol ezért fennáll a veszély, hogy ezért megölik mind a hallgatót, mind a prédikálót.

    Isten olyan "módszert" választott, hogy Őt az emberek egy népen keresztül ismerjék meg... Isten népén keresztül. Ez volt anno Izrael, de ezt a feladatát nem töltötte be, és most ezt a munkát végezzük mi, keresztények... Mi sem vagyunk hibátlanok... de annyi különbségünk van Izraellel szemben, hogy mi nekünk van Jézus, aki velünk marad a világ végezetéig.

    Az a vicces, hogy te beszélsz arról, hogy nem fogott meg a Biblia pedig az üzenet benne van. Viszont ti vetitek a szememre, hogy mindent túl szó szerint veszek.
    Tehát csak a mondanivaló számít, nem a konkrét leírt tartalom.
    Isten és ember kapcsolata számít, nem a konkrét körítés.
    Ti Pl. Özönvíz, Noé életkora, feketék származása, stb. hoztátok fel.

    Akkor most már döntsük el végre, hogy a Biblia egy hiteles forrás-e, néhány csúsztatással, vagy csak az egész egy kitalált történetbe bújtatott tanmese...
    Egyszerre nem lehet mindkettő.

    [ Szerkesztve ]

  • bronin7

    csendes tag

    válasz Dalai Láma #7288 üzenetére

    Mikor lesz szó már a vallásról?

    Amiről beszélünk, az a vallás.

    Nem az a vallás, hogy: "Isten jó!"
    "Isten valóban jó szerintem is!"
    "Isten szeret!"
    "Szerintem is!"
    "Mindketten ugyanazt gondoljuk!"
    "Tényleg!"
    Ezután a két hívő, kéz a kézben ugrándoznak a zöld mezőn...
    Ritka röhejes így leírva, nem? :P

    De ebbe inkább bele se megyek, annyira semmi értelme nincs. Ha nemhívőként ilyennel találkoznék, percekig nem tudnék semmit szólni a nevetéstől. Égi víz lejön, ezért nincs uv szűrés, az emberek rövidebb ideig élnek. A fosszíliák a víz miatt ilyenek, az evolúció bizonyítékai csalás, vagy tévedés eredménye, szegény cethal meg majd belefulladt, hogy az 5 centis torkán lecsússzon Jónás. És persze visszafelé is arra távozott.

    És röhögök is rajta.
    Persze te ezt mind elhiszed...

    Most komolyan, számolgatni kell, ki hány évig élt? Elég vicces :) És ezzel bárki is bizonyítani akar bármit is... És ha Noé is csak 70 évig élt? Akkor mi van? Akkor már nem is érvényes számunkra a történet mondanivalója? Akkor már nem is hihetünk Isten létezésében? Csak akkor, ha bizonyítjuk, hogy a feketék Noé leszármazottai? Itt megint tudományt kell cáfolnia annak, aki ezen az úton jár, mert a közös ősanyáink (asszem 7 ilyet találtak) sokkal régebben éltek Noénál.

    Ha ennyire nem számítanak a tények, akkor a Biblia csak egy fantasy, nem? :U
    Hiszen egy fantasy regénynek is van mondanivalója, de attól még nem tekintik szent könyvnek, meg felsőbbrendű hatalom kijelentésének. :P

    [ Szerkesztve ]

  • kymco

    veterán

    válasz bronin7 #7291 üzenetére

    Az értelmes emberről csak annyit, hogy az embert sokszor a tényközlések sem győzik meg... Miért népszerű ma az asztrológia, mikor tanuljuk az iskolában, hogy azt, amit mi kosnak/vízöntőnek stb látunk az egymástól sok fényévnyi távolságba lévő csillagok csak a Földön látható képe, ami a sorsunkra semmiféle hatással nincs, hogy a Jupiter, nem befolyásolja a szerencsémet, mert az egy nagy gázgömb "csupán"?
    Én azt gondolom, hogy önmagában paradox, hogy Istennél jobban tettem volna kritikával próbálod Isten létét megkérdőjelezni akkor, mikor a világból időben és térben is csupán egy kis szeletet tudsz érzékelni.

    Nem fog meggyőzni téged semmilyen mennyei hang, semmilyen lelkedbe ültetett üzenet, ha csak nem vagy nyitott arra, aki üzen...

    Ha valakiben nem bízok, akkor pusztán kommunikáció technikai megoldásokkal nem fog bennem bizalmat ébreszteni, vagy ha igen, akkor nem vagyok értelmes ember...

    Jézus halála és féltámadása minden földrészen ismert... Mi ez, ha nem rendkívüli...
    Nem hozok fel példákat, te magad idézted be...
    Jézus halála után 20 évvel már Európában is voltak keresztények... És az egész egy közel-keleti porfészekből indult (Názáretből támadhat-é valami jó? Jn 1,47)

    www.refujvaros.hu

  • bronin7

    csendes tag

    válasz kymco #7294 üzenetére

    Nem fog meggyőzni téged semmilyen mennyei hang, semmilyen lelkedbe ültetett üzenet, ha csak nem vagy nyitott arra, aki üzen...

    A mennyi hang egy BIZONYÍTÉK ha minden ember hallja egyszerre, a "lelkedbe ültetett üzenet" nem.

    Jézus halála és féltámadása minden földrészen ismert... Mi ez, ha nem rendkívüli...
    Nem hozok fel példákat, te magad idézted be...
    Jézus halála után 20 évvel már Európában is voltak keresztények... És az egész egy közel-keleti porfészekből indult (Názáretből támadhat-é valami jó? Jn 1,47)

    Csúsztatás. Eszméletlen csúsztatás.
    Megint csak Izraelről és Európáról beszélsz... Nagyon közel vannak egymáshoz.
    Mind kultúrában, mind történeti vonatkozások szempontjából.

    Mi van Ázsiával, Afrikával, Amerikával?
    Ott miért csak az európai ember által ismerték meg Jézust?
    Onnan sorolj példákat, kérlek!
    Ha nem tudsz, akkor írd le hogy nem ismersz ilyeneket...
    Inkább ne írjál le zagyvaságokat, meg bárhogyan magyarázható Bibliai idézeteket... :(((

    [ Szerkesztve ]

  • kymco

    veterán

    válasz bronin7 #7292 üzenetére

    Az a vicces, hogy te beszélsz arról, hogy nem fogott meg a Biblia pedig az üzenet benne van. Viszont ti vetitek a szememre, hogy mindent túl szó szerint veszek...

    Nem értem, ne haragudj...
    A szó szerinti értelmezést én nem vetettem a szemedre, sőt gyakran mondom vagy célzok rá , hogy Istennek van hatalma arra, hogy akár szó szerint is értelmezhető az igéje...
    Ha aszó szerintiség alatt te történelemkönyvet értesz, akkor nem az én készülékemben van a hiba...
    Ha szerelmes levelet írsz a kedvesednek és benne leírod, hogy érted dobog a szívem, akkor ezt ki érti biológiai értelemben szó szerint? Én nem, ellenben lehet szó szerint érteni a szerelem tekintetében.

    Amikor Jézus mond egy "sztorit", akkor azt szó szerint kell érteni? Vagy amikor Dániel álmában megjelennek a különleges képek, szó szerint kell érteni? Te is tudod, hogy nem...
    De akkor, mikor Jeremiás próféta kiábrázolja elég kemény képekkel, hogy jön Babilónia és elfoglalja Izraelt, végig képeket használ, szakállát tépi, ürüléken főzi az ételt, egy oldalán fekszik hosszú ideig... Szó szerint kell érteni?
    Azt, amit Jeremiás tett, igen, mert ezt tette tényleg, amit kiábrázolt, nem pont úgy történt meg, mert képi megjelenítése volt a jövőnek.... nem... de a nép mégis értette...

    Én nem gondolom, hogy te szó szerint értelmezed az igét, sokkal inkább, hogy a kedvedre való szó szerinti értelmezést választod ki azért, hogy érvelhess az álláspontod mellett...
    És ehhez van, mikor még csak nem is szó szerint értelmezed a dolgokat, hanem a saját feltételezéseidet szövöd bele... (pld Nóé látta gyereke halálát... stb)

    Akkor most már döntsük el végre, hogy a Biblia egy hiteles forrás-e, néhány csúsztatással, vagy csak az egész egy kitalált történetbe bújtatott tanmese...
    Te ezt már a vita előtt eldöntötted, ne próbáld elhitetni, hogy ez kérdés a számodra ;)

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz bronin7 #7295 üzenetére

    Afrikában hamarabb volt keresztény gyülekezet, mint Európában (Etipopia)... Izrael pedig Ázsiában van.
    Erről ennyit... mármint a zagyvaság írásáról...
    Nem kellene személyeskedésbe átcsapni... szvsz

    [ Szerkesztve ]

    www.refujvaros.hu

  • bronin7

    csendes tag

    válasz kymco #7297 üzenetére

    Afrikában hamarabb volt keresztény gyülekezet, mint Európában (Etipopia)... Izrael pedig Ázsiában van.
    Erről ennyit... mármint a zagyvaság írásáról...
    Nem kellene személyeskedésbe átcsapni... szvsz

    Akkor konkrétan leírom, mert látom hogy számodra nem egyértelmű...
    Ázsia: Kína, India, Japán, Mongólia, Szibéria, stb. területek
    Afrika: Kongó, Dél-Afrika, Közép-Afrika
    Amerika: Egész területe
    Európa: Északi részek, Izland, Anglia
    Ausztrália egész területe

    Így már elég világos voltam?

    Etiópia közel volt Izraelhez, Izrael-t pedig már említettem, hogy ott természetesen voltak keresztények, mert ott halt meg Jézus és ONNAN indult...
    Nagyon fárasztó vagy, kymco. :(((

    [ Szerkesztve ]

  • bronin7

    csendes tag

    válasz kymco #7296 üzenetére

    Az a vicces, hogy te beszélsz arról, hogy nem fogott meg a Biblia pedig az üzenet benne van. Viszont ti vetitek a szememre, hogy mindent túl szó szerint veszek...

    Az első mondat szól rólad, a másik a többiekre vonatkozik.
    Így értettem, bocs.

  • euchi

    aktív tag

    válasz kymco #7290 üzenetére

    "Többször olvastad a Bibliát, mégsem hiszel abban, hogy Jézus megváltott téged is... Pedig szinte szó szerint le van írva...."
    [IRÓNIA]Ez aztán a megdönthetetlen érv.[/IRÓNIA] :C

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák