Új hozzászólás Aktív témák

  • Zola007

    veterán

    válasz Ļantos #140513 üzenetére

    Akkor nyúljunk vissza némi középiskolás biológiához és nézzük meg, hogy miből is áll a zselatin.

    A porított, főzött zselatin nem más mint részben hidrolizált állati kollagén.

    A mátrixfehérjékre jellemzően a kollagén molekulás szerkezete túl nagy és nem teszi lehetővé a bőrön keresztüli felszívódást még hidrolizált formában sem. Pont.
    Legfeljebb a bőr felsőbb rétegei (epidermis/dermis) puhulhatnak fel tőle, erre építenek a kollagéntartalmú testápolók/kozmetikumok, de a mélyebb rétegekbe sem, subcután pedig garantáltan nem jut be, mert pont ez a bőr alapvető funkciója, hogy mechanikai gátat nyújtson ekkora molekulák ki és bevándorlása ellen. Így az ízülethez sem jut el, ha egész nap zselatinban fürdesz is.

    A bélen keresztüli kollagén felszívás szintén nem megoldható, mert - mint minden polipeptidet - az emésztőrendszer alapegységeire bont. Az így keletkező aminosavak teljesen ugyanazok, mint más állati fehérjék bontásából származók. A bélrendszerből felszívódott aminosavakat a májkapu vénás gyűjtőere szállítja a májba, ahol metabolizmusuk vagy továbbszállításuk történik a keringéssel a belső szervek és izmok, ízületek felé. A szövetek nem tudják, hogy az a konkrét aminosav miből származik, nekik tök egyforma a zselatin és a csirkecomb eredetű leucin, triptofán, glicin, stb.

    Tehát ha valaki pozitív nitrogénegyensúlyban van, elég fehérjét visz be, akkor jótékony hatást nem tapasztalhat tőle. Természetesen azok az emberek, akiknek a fehérjebevitele deficites, azoknál működik mint "csodaszer", mert gyakorlatilag a fehérjebevitelbe beszámolandó és a hiányt kompenzálja. Ezáltal alapanyagként szolgálhat a szervezet saját kollagén-reszintéziséhez. Így lesz az egyébként a zselatinban lévő nem-esszenciális aminosavakból kondicionálisan-esszenciális aminosav.

    Másrészt a pozitív beszámolók többsége annak köszönhető, hogy az emberek mikor elkezdenek használni valamilyen "tápkieget" vagy "csodaszert", akkor több figyelmet fordítanak a vitaminbevitelre, étrendre, bemelegítésre, ízületkímélőbb módon edzenek és nagyrészt ez járul hozzá a csodával határos "gyógyuláshoz", nem a napi fél zacskó 100 forintos Horváth Rozi zselatin.

    [ Szerkesztve ]

    Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

Új hozzászólás Aktív témák