Under the Waves – teszt

A víz alatt, vagy az űrben játszódó egyszemélyes játékoktól valószínűleg mindenki egy izgalmas túlélő kalandot vár, azonban a Quantic Dream valami egészen mást kínál a közönségnek.

Mit rejt a mélység?

Mikor megláttam, hogy érkezik az Under the Waves, rögtön lecsaptam a tesztelési lehetőségre, hiszen víz alatt búvárkodhatok, van sztori, túl kell élni… ismerős nem? Bizony, rögtön a Subnautica 1-2 jutott az eszembe, és már dörzsöltem a tenyerem, hogy akkor most napokig nem alszom majd, mert alapanyagokat kell gyűjtenem, küzdök majd az oxigénellátással, barkácsolom a bázisom és a közlekedési eszközeim, és közben felfedezem, miért is vagyok ott, hiszen mindig van valami izgalmas kerettörténet. Nos ebből végül csak az utóbbit kaptam meg, és bár vegyes érzések maradtak bennem a végigjátszás után, összességében nem volt rossz élmény.

A Quantic Dream szárnyai alatt jelent meg a játék, a fejlesztést a Parallel Studio végezte, amely egy francia indie játékokat készítő csapat. A kiadó korábbi játékai alapvetően sztori alapú, egyszemélyes címek, és az Under the Waves esetében is ezt ígéri a trailer: egy személyes tragédiát megélő, és azt feldolgozni próbáló mélytengeri búvár kalandjaiba csöppenhetünk bele.


[+]

Történetünk főszereplője Stan, akinek az életét a már említett, borzalmas személyes tragédia árnyékolja be, és mivel képtelen azt feldolgozni, ezért elmenekül előle, egészen az Északi-tenger mélyére, ahol karbantartói munkát vállal egy olajfúró társaságnál. A rövid átvezető után meg is kapjuk az irányítást Stan felett, és mivel a teszt PC platformon történt, így az alapvető W-A-S-D plusz E (interakció) és F (járműből való ki és beszállás, illetve nézetváltás), plusz egér kombinációval lehet mindent véghez vinni. Már itt érződik, hogy sokkal inkább illeszkedik kontrollerre a játék, mint PC-re, ami akkor bizonyosodik be végképp, mikor megtaláljuk az egyszemélyes tengeralattjárónkat, a MOON-t. Ennek az irányítása ugyanis kínkeserves a billentyűzeten, de szórakoztató a kontrolleren, úgyhogy még szerencse, hogy PC-n is van lehetőség kontrolleres kezelésre.


[+]

A játék első félórájában még úgy éreztem, hogy egy klasszikus Quantic féle „ interaktívan végigmegyek a történeten” dolog lesz, ami miatt egy kicsit csalódott voltam, mivel hozzám közelebb állnak a Subnautica-szerű túlélős dolgok. De szerencsére a kezdeti bezártság után kinyílt a világ, gyakorlatilag bárhová el tudtam menni gyűjtögetni és felfedezni, de ismét csalódott voltam… ugyanis az Under the Waves survival játéknak édeskevés, sztori játéknak viszont nagyon vontatott és szájbarágós. Lehet szedegetni műanyag szemetet, fémdarabokat, algát, felkutatni roncsokat, lefotózni állatokat, fókával barátkozni (JO volt a kedvenc szereplőm az egészben), de végig lehet menni úgy az egész történeten, hogy a kötelező feladatokon kívül egyáltalán semmit nem csinálunk. Ez leginkább a „van, de minek?” érzést erősítette bennem. A fejlesztők és a kiadó mentségére szólva fontos megemlíteni, hogy sosem egy craftolós túlélőnek szánták ezt a játékot, csupán pár morzsát csempésztek bele ebből a stílusból.


[+]

A játék legnagyobb erőssége a történet lehetett volna, de sajnos az sem sikerült igazán jól. Félreértés ne essék, az alap sztori hihetetlenül szomorú, megérinti a játékost, viszont túl hamar teszik egyértelművé, hogy mi történt, és nem engedik, hogy mi magunk jöjjünk rá, éljük meg Stan fájdalmát, és értsük meg, hogyan dolgozza azt fel, vagy épp süllyed el benne. Nincs lehetőség igazán elmerülni a témában, mert mindent szó szerint kimondanak. Vagy Stan narrálja végig nekünk az eseményeket, vagy a rádiós beszélgetéseiből kapjuk meg az információkat, vagy amikor a feleségével beszélget. És ha ez nem lenn elég, emellé még bekerül a környezetvédelem témája is, ami ugyan fontos dolog, de itt most erőltetettre és szinte feleslegesre sikerült.


[+]

Azt azonban fontos megjegyezni, hogy bár sok ponton ment félre ez a játék, mégsem lehet egyértelműen csak negatívan értékelni. Egyrészt, mert a zenéje fantasztikus, a hangok végig, az egész játék során kiválóak, és a látvány is nagyon jó. Nagy területet tudunk bejárni, és bár a végig játszáshoz nem szükséges, mégis érdemes barangolni kicsit, hiszen az ember nem minden nap úszkálhat együtt cápákkal, vagy éppen hatalmas bálnákkal. Vannak grafikai hibák a játékban, de már készül a frissítés, amivel ezek remélhetőleg megszűnnek. És bár többször is említettem, hogy a történetvezetés nem a legjobb, a játék végén kapunk választási lehetőséget a lezárást illetően, ami mindenképpen pozitívum.

Az Under the Waves PC-re, Xbox Series X/S-re, Xbox One-ra, PlayStation 4-re és PlayStation 5-re jelent meg.

Összegzés

Az Under the Waves egy sztori alapú játék, felesleges túlélő elemekkel és vontatott történetvezetéssel. Sokszor túlságosan szájbarágós és erőltetett, mégis a főszereplő, Stan története mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Ha valaki Subnautica-szerű élményekre számít, csalódni fog, hiszen a műanyag gyűjtögetésen, és a búvárruhán kívül más hasonlóság nincs a két játék között. Kisgyermekes szülőknek érdemes rengeteg zsepit a gép mellé készíteni a játék során!

Az Under the Waves legfőbb pozitívumai:

 • Kimondottan jó a zene az egész játék alatt;
 • bálnákkal, cápákkal és akár fókákkal is úszkálhatunk;
 • két lezárási lehetőség is van a játék végén;
 • van magyar felirat!

Az Under the Waves legnagyobb hiányosságai:

 • Egyszerre szeretne sztori és túlélő játék lenni;
 • a túlélő elemek szinte teljesen feleslegesek;
 • grafikai hibák, melyek javítása még zajlik;
 • PC-n nehézkes az irányítás.

Winler Mariann

Azóta történt

 • Hidden Through Time 2: Myths & Magic teszt

  Az elveszett, elrejtett dolgok keresgélése a lehető legritkább esetben vidám dolog, de természetesen ebből is lehet játékot csinálni. De vajon mire képes itt egy folytatás?

 • The Fabulous Fear Machine teszt

  A fantazmagórikus félelemmasina megkezdte működését – az összeesküvés-elméletek, városi legendák és ősi mítoszok üzemszerű terjesztése végre gond nélkül zajlik!

 • Wizard with a Gun teszt

  A Galvanic Games jóvoltából újabb online sandbox-túlélő játékkal gazdagodott a játékpaletta, amiben sokkal, de sokkal több van, mint elsőre gondolnád.

 • SteamWorld Build teszt

  Városépítés játék a föld felett és a föld alatt, jól kidolgozott játékmenettel, a már jól ismert steampunk világban.

Előzmények

 • Blasphemous 2 teszt

  A vaskos pixelekbe ontott, erős vallási felhangú erőszakhadjárat rajongói éljenezhetnek: négy év után végre elkészült a Blasphemous folytatása, melynek sikerült minden téren rálicitálnia az elődjére!

 • Dave the Diver teszt

  Vajon mi vár ránk az óceán mélyén? A Dave the Diver világában elsősorban a lehető legfrissebb sushi-alapanyagok, igaz, annak megszerzése nem feltétlenül könnyű dolog.

 • Smushi Come Home teszt

  Gilgames, Odüsszeusz és Gulliver után újabb fővel gazdagszik azon hősök névsora, akik elsősorban millió veszéllyel járó utazásaikról lettek híresek – íme, Smushi, a gombasrác!

 • Ghost Trick: Pantom Detective teszt

  A Ghost Trick ott kezdődik, ahol más játék szomorú zene kíséretében felvillantja a Game Over feliratot: a főszereplő szomorú és visszavonhatatlan halálával.