Hirdetés

Star Wars: KOTOR - Nosztalgia bemutató

Bevezetés és történet

Hosszú idő után végre Steamen is elérhetővé vált a Star Wars: Knights of the Old Republic II című sci-fi RPG játék, ezért elhatároztam hogy írok egy kis nosztalgia tesztet mindkét részről. Az Electronic Arts és BioWare által tavaly kiadott MMO, a The Old Republic több szempontból is csalódás volt számomra (Leginkább azért, mert a készítők szerint az tekinthető a K.O.T.O.R. folytatásának, pedig ha maradtak volna az egyszemélyes játék mellett és nem erőltetik az MMO-t, akkor egy K.O.T.O.R. 3. azóta már akár Év Játéka is lehetne).

Hirdetés

Kezdjük az első résszel, ami még ennyi év után is képes volt órákra lekötni, pedig olyan játékok vannak a gépemen, mint a Diablo 3, Mass Effect 3 és Skyrim, mégis, valahogy sokkal jobban esik játszani a Knights of the Old Republic-kal (Továbbiakban: KOTOR), mint ezekkel.

Mivel a játék 2003. december 5-én jelent meg (2009 óta érhető el Steamen), ezért nálam Windows 7 alatt adódtak vele kellemetlenségek. Többek között az, hogy alapból csak 4:3-as felbontást támogat, így kénytelen vagyok vele 1600x1200-ban játszani, mondjuk ez nem akkora probléma. Nagyobb baj az, hogy le kellett tiltanom a játék átvezető mozibetéteit, ugyanis abban a pillanatban lefagyott és kilépett, amint egy ilyen videónak vége volt.

Másik probléma a fű megjelenítése. Ha bekapcsoltam, akkor a karakterek szó szerint eltűntek benne, azaz a "semmiben", hiszen maga a fű textúrája sem látszott. A felső képen a bekapcsolt, míg az alatta lévőn a kikapcsolt fű melletti látványt vehetitek szemügyre. Ezektől eltekintve más technikai probléma nem volt a játékkal, így is teljesen élvezhető volt vele foglalkozni.

A grafika még mai szemmel nézve sem mondható csúnyának, habár a karaktereken kívül a tereptárgyak és környezeti elemek kidolgozását nem vitték túlzásba. Ám egy ilyen játéknál nem a vizuális orgia számít, hanem a játékélmény, abban pedig a KOTOR még mindig megállja a helyét, sőt, le is körözi sok mai vetélytársát. A fenti problémák szerintem az AMD HD 7870 driverei miatt vannak, de ha nVidia tulajdonosok is tapasztalják ezt, akkor a Win7 visszafelé (nem) kompatibilitása tehet róla.

Mielőtt rátérnék a program kezelésének ismertetésére, előbb pár mondatban összefoglalom a Knights of the Old Republic történetét, ami mintegy 4000 évvel játszódik a Star Wars Episode IV: The New Hope című klasszikus film eseményei előtt. Ekkor a galaxisban még a sok Jedi lovagnak köszönhetően viszonylag békesség honolt, ám egy Mandalorian nevű faj megtámadta a Régi Köztársaságot, és csak a két hős Jedi lovag, Raven és Malak vezette flottának sikerült megfutamítania az ellenséget.

Amikor a háború véget ért, Revan és Malak egy ősi romra bukkant a Dantooine bolygón, közel az ottani Jedi akadémiához. Ezt követően egy hosszú útra mentek és sokáig senki nem hallott felőlük. Később visszatértek, ám Sith nagyurakként, rengeteg, ismeretlen technológiával felszerelt hajó élén. Revan és Malak lerohanta a Régi Köztársaságot, de a harc közben egy Jedikből álló különítmény feljutott Revan hajójára és végezni akart a Sith nagyúrral. Amint Malak fülébe jutott a merénylet híre, azonnal egykori mestere ellen fordult és tüzet nyitott annak hajójára. Ezen a ponton kapcsolódunk bele az eseményekbe.

Első feladatunk, hogy megalkossuk karakterünket, akivel majd sok-sok órát fogunk eltölteni a közeljövőben. Bár a KOTOR alapvetően egy "majdnem körökre osztott" RPG, a karaktergenerálás nincs túlbonyolítva. Három kaszt közül választhatunk, mindegyiknek van férfi és női képviselője is. Bár legtöbben biztos alkottatok már karaktert, azért vegyük át az elejétől kezdve lehetőségeinket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt