A Winter’s Daydream teszt

Mitévő legyen egy tizenkilenc éves tanuló, ha arra megy haza, hogy a nagymamája fiatal lánnyá változott? Japán vizuális novella érkezett konzolokra.

Téli lázálom

Nem gyakran adatik meg, hogy konzolokra, főleg a nyugati piacokon, úgynevezett vizuális regények (visual novel) jelenjenek meg. Idén ősszel épp egy ilyennek örülhetünk, méghozzá egyenesen Japánból. A Sometimes You kiadásában megjelenő A Winter’s Daydream alkotója az az ebi-hime, aki a Steam felhasználóknak már ismerős lehet, hiszen számos történetet írt és illusztrált. Most, talán egy trend kezdeteként, Xboxon és PlayStationön is élvezhetjük első munkáját.

Hirdetés

Rögtön tisztázzuk, hogy mi az a vizuális novella, csak hogy ne legyen félreértés. A Winter’s Daydream egy teljesen lineáris történet, amelyben semmi más dolgunk nincs, csak olvasni. Nincsenek elágazások, választási lehetőségek, kihívás, és ezzel gyakorlatilag nincs „játékmenet” sem. Az egyetlen interakció, hogy az egyik gombbal tovább görgethetjük a szöveget. Éppen ezért nem beszélhetünk hagyományos értelemben vett játékról (és éppen ezért pontot sem adok a cikk végén – felesleges). Aki viszont egy érdekes történetet, jó olvasnivalót keres, ennek ellenére megtalálhatja a számítását.

A Winter's Daydream Xbox One

Történetünk főhőse Yuu, egy 19 éves egyetemista, aki egy isten háta mögötti kisvárosból Tokióba költözött tanulmányai miatt, majd nyolc hónap után először tér haza. A szüleivel jó viszonyban van, adott viszont egy undok húga, akivel ki nem állhatják egymást. Ez a súrlódás oda vezet, hogy inkább tovább utazik, és meglátogatja rég nem látott nagymamáját, akit végső soron nem is ismer igazán. Az öregedő nagyszülővel aztán jókat nosztalgiáznak, ám történik valami: Umeko másnapra fiatal lánnyá változik!

A sztori itt vesz igazán „japános” fordulatot, ám mielőtt valaki rosszra gondolna: ez egy igazán emberközeli, szívhez szóló történet. Az átváltozás oka, és ami ezután történik, az egész élmény mozgatórugója. Részletesen és jól megírt jelenetekben láthatunk bele a szereplők lelki világába, és még a szép, de visszafogott illusztrációk ellenére is tökéletesen érezhető az adott pillanat hangulata (erre természetesen rájátszik a gyönyörű zenei anyag is). Én magam nem gondoltam volna, de a történet csakhamar behúzott, és nem is igazán tudtam letenni a játékot, amíg a végére nem értem.

A Winter's Daydream Xbox One

Egy vizuális novella nyilván nem a játékmenetével vagy a grafikájával, hanem az olvasnivaló minőségével tud kitűnni, és ezzel nincs gond. A Winter’s Daydream nagyjából 50,000 szóból álló anyag, ami normál tempóban 3-4 órányi kikapcsolódást nyújt. Újrajátszási faktora nincs, szavatossága pedig annyi, mint egy valódi könyvé. Ha akarjuk, többször is elolvashatjuk, de nem fog mást kínálni, mint első alkalommal. A szöveg minőségi, tényleg beszippant, remekül átadja egy fiatal egyetemista perspektíváját, aki sokat lamentál a családtagjain, a városi és a falusi élet közötti különbségeken. A rajzok gyönyörűek (erősebb konzolokon 4K-ban), és bár kevés van belőlük, nagyszerűen átadják a japán hangulatot, mintha tényleg ott járnánk egy nagymama házában, vagy épp egy kávézóban. Angoltudás nélkül persze nincs értelme – a játék sajnos nem támogatja a magyar nyelvet, igaz, ez nem is feltétlenül várható el egy ilyen kis produkciótól.

Bár az élmény abszolút lineáris, azért van néhány beállítási lehetőségünk. Be lehet állítani például a szöveg gyorsaságát, sőt még automatikus lejátszás is kapcsolható, így nem kell minden sor után gombot nyomni. (És igen, ez a világ legegyszerűbb 1000 Gamerscore-ja is egyben.) Végigolvasás után megnyílik egy Extra menüpont, ahol egy galériában megnézhetjük a játék rajzait, illetve olvashatunk egy kicsit arról, hogyan alakult ki a történet, milyen – személyes – élmények alapján íródott.

A Winter's Daydream Xbox One

A Winter’s Daydream tehát nem a szó szoros értelmében vett játék, nem is szabad így közelíteni hozzá. Történetként viszont jól működik, érdekes és hangulatos olvasmány egy nagyon emberi történetről, amibe bekerült egy kis japános őrület és némi humor is. Egyáltalán nem gond, hogy konzolokra ilyesmi is megjelenik, sőt én a magam részéről remélem, hogy idővel ebi-hime többi alkotását is kiadják. Kétezer forint egy olcsóbb könyv ára, ennyit megér, és arra a néhány órára jó érzés elmerülni benne.

Pro:

 • kiválóan megírt, hangulatos történet;
 • nagyon szép rajzok és hátterek;
 • gyönyörű aláfestő zenék.

Kontra:

 • nulla interakció;
 • nincs szinkron;
 • egyszer „végigjátszós”.

Az A Winter’s Daydream október 8-tól kapható PS4, PS Vita, Switch és Xbox One konzolokra. A PC verzió Steamen érhető el.

dreampage

Azóta történt

 • Eastshade teszt (Xbox One)

  Konzolon is felfedezőtúrára indulhatunk, és bejárhatunk egy rejtélyes szigetet, megfestve annak legszebb tájait, és megismerve a különleges helyi lakosságot.

 • Music Racer teszt

  Kevés játéknak van ennyire sokatmondó címe. A Music Racer két szóban gyakorlatilag mindent elmond a Sometimes You legújabb játékáról.

 • Draugen teszt

  Norvégia festői panorámája előtt várja a konzolos játékosokat egy rejtélyes és érdekes kaland, amely most PS4-re és Xbox One-ra is megérkezett. A Draugen egyszeri, de kellemes élményt nyújt.

 • Arcade Spirits teszt

  A nyüzsgő játéktermek nosztalgikus hangulatát hozza vissza a Fiction Factory Games új vizuális novellája, amely április végétől konzolokra is elérhető.

Előzmények

 • Borderlands 3 teszt

  Hét év után visszatért a looter-shooter játékok öregapja, mi pedig megnéztük, mit tud felmutatni ennyi idő elteltével. A Borderlands 3 összességében nem is okozott csalódást.

 • The Sojourn teszt

  Fény és sötétség örök harcára kell pontot tennünk, ezúttal nem fegyverek, hanem logikánk segítségével. A The Sojourn egy váratlanul remek utazás lett.

 • Stellaris: Console Edition teszt

  Egy merész ugrással PC-ről konzolokra érkezett a Paradox Interactive sci-fi stratégiai játéka. Galaktikus hódítás nagy méretekben.