Hirdetés
- Life is Strange: Double Exposure teszt
- Xbox Series X|S
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- Assetto Corsa Competizione
- PlayStation 5
- Call of Duty: Black Ops 6
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
-
GAMEPOD.hu
WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
galaxys80
veterán
Sziasztok.
2.4 GHz-en a 20mhz vagy a 40 MHz a jobb beállítás? Esetleg automata?
Van sebességbeli különbség? -
mezis
félisten
-
rolko
őstag
válasz Garsza #53699 üzenetére
Ha rossz az átlátás 2.4-en sem lehet acélos átvitelt elérni, pár megát átvisz és annyi. Mivel Neked ilyen 40 és 80 mega között a cél így mindenképp 5GHz kell és a lehető legjobb rálátás.
De mindenképp kellene egy átlátás vizsgálatot csinálni (távcső+fotó) és megpróbálni emelni a magasságon, mert anélkül nem fog menni. (a freki mind1 mit állítasz, a jelszint nem fog javulni).
Vagy lehet antenna méretet növelni, azzal még érhető el jelszint javulás.
pl.: Mikrotik LHG 5 vagy LHG 5 AC, jó rálátással az AC modell 200/100 megát át tud tolni.
Vagy a meglévő eszközödet ráhekkeld egy offset parabolába.[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
válasz Garsza #53708 üzenetére
Nem kellett beállítani a legelső bejelentkezéskor sem? Ha nem (ubiquit-k esetén pl. kell), akkor ebben a régióban fixen 17 dBm-re van korlátozva az adóoldali teljesítmény, mint az a hivatalos specifikációkból is sejthető: [link] (CPE510: 27 dBm, EU 17 dBm). A belső 13 dBi nyereségű antennával ugyanis ez adja ki a mifelénk - és itt is csak kültéren, a sáv bizonyos szegmensein - megengedett maximum +30 dBm-es EIRP-értéket.
-
mezis
félisten
válasz Garsza #53708 üzenetére
Itt 27dBm-et írtak:
- Vissza a boltba esetleg fw frissítés ?[ Szerkesztve ]
mezis
-
And
veterán
válasz Garsza #53712 üzenetére
De ha egyszer a linkelt oldalon le van írva, hogy az EU-ban annyi a teljesítmény, amennyi, és ez meg is felel a helyi szabályozásnak, akkor (ezért) kár reklamálni. Egyébként a tiédnél valamivel nagyobb, 1200 m-es távon én két AirGrid M5 között -58..-59 dBm-es jelszintet kapok, tiszta rálátással. Mod.: az EIRP természetesen nálam sincs nagyobb, mint 30 dBm (7 dBm Tx power + 23 dBi-s grid).
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
válasz Garsza #53714 üzenetére
Ezzel a részével nincs probléma, csak azzal, hogy ne akarjuk egy hivatalos terméktől olyat, ami nem teljesen szabályszerű. Az Airgrid-eknél is csak azért van lehetőség a teljesítmény beállítására, mert kétféle tükörrel illetve akár anélkül is használható az eszköz, és arról nyilván nincs infója a szoftverének, hogy épp milyen fizikai konfigurációt valósítottunk meg vele.
Ahogy rolko is említette, ha nincs meg a tiszta rálátás (illetve terjedési zóna), akkor mindenképp plusz többletcsillapítással kell számolni, sosem lesz meg az 'ideális' (azaz nyílt térben egész pontosan kalkulálható) szabadtéri csillapítás. -
Garsza
veterán
De másik oldalról megközelítve, a hirdetés sem elég korrekt. Mert akkor né úgy hirdessék EU -n belül hogy akár 27dbm. És neutólag valahova a szöveg aljára írják oda hogy EU ban csak ennyi meg annyi.
Egyébként ha be lehetne lőni 27dbm re volna jelszint növekedés?
Meg arra nem válaszolt senki hogy ez megmókolható valami szoftwerrel vagy hardweresen van korlátozva.Elnézést a sok kérdésért, de már nagyon rákattantam erre az egész dologra.
-
mezis
félisten
válasz Garsza #53716 üzenetére
Más készüléknél olyat olvastam, hogy a teljesítmény korlátot a fw-nek egy olyan részébe égeti be a gyár, amit nem módosít a fw csere. Bizonyára csak így kap forgalmazási engedélyt az "EU"-s címkével. Vagyis az "engedékenyebb" régiós fw.el is marad a jelenlegi korlát. Valószínűleg.
(D-Link DIR-300/B1 - dd-wrt-vel kísérleteztem: hiába emeltem a TX Power-t, a közeli kliensen semmi jelszint emelkedés nem volt. Ha csökkentettem a régoó beli korlát alá, akkor csökkent a jelszint.)
[ Szerkesztve ]
mezis
-
And
veterán
Ubiquiti-eszközök firmware (AirOS-) frissítéseinél például rendszeresen látható a change log-ban, hogy ha valamilyen régiós szabályozási változás miatt 'felszabadítanak' kiválasztható csatornákat, vagy módosítják a teljesítménylimitet. Ott csak telepítéskor, illetve gyári alapértékre visszaállítás után lehet a régiót kiválasztani, utána nem. Persze meg lehet kerülni, de maga a firmware próbál sávrészt-csatornát / teljesítményt korlátozni.
"D-Link DIR-300/B1 - dd-wrt-vel kísérleteztem: hiába emeltem a TX Power-t, a közeli kliensen semmi jelszint emelkedés nem volt."
Ez természetesen nem a firmware hibája vagy korlátja, hanem a mögötte lévő hardveré. Hiába lehet teljesítményt vezérelni egy alapvetően kismillió SoC-ra és hardverkörnyezetre fordított 3rd-party firmware alatt, attól az adott eszközben ez csak egy érték marad egy belső regiszterben, a gyakorlatban nem feltétlenül realizálódik. Az egyszerűbb, régebbi soho-routerek esetén nem is igazán lehetett tisztában a felhasználó az adott hardver (wifi frontend) képességeivel, vagyis halvány gőzünk nem volt az ilyen irányú képességekről. valamennyire persze utána lehetett nézni a chipset ismeretében. Egy adott sorozathoz / típushoz tartozó gyári fw alatt természetesen más a helyzet, bár ezektől sem szabad óriási - akár egy decibelen belüli - pontosságot elvárni sem a teljesítmény vezérlése, sem a vételi jelszint visszamérése kapcsán.
"Garsza": Sajnos az a helyzet, hogy akármi állhat a hirdetésben, a helyi szabályoknak illik megfelelni, az más kérdés, hogy mennyire könnyen lehet a gyakorlatban kijátszani azokat. Mellesleg a TP-Link már korábban sem volt szimpatikus ezzel a magatartásával ([link], [link]), persze nem feltétlenül áll ezzel egyedül.
"Egyébként ha be lehetne lőni 27dbm re volna jelszint növekedés?"
Igen, elvileg pontosan annyi dB-lel (dBm-mel) növekedne a vevőoldali jelszint, mint amennyivel az adóoldali EIRP-t növeled akár az adóteljesítmény, akár az antennanyereség emelésével. Csakhogy ennek nem ez a módja, ráadásul ha nem tiszta a terjedés, akadályok vannak az útban, akkor hosszú távon a többletcsillapítás értéke sem lesz feltétlenül állandó (időjárás, évszak függvényében is változhat).
"Meg arra nem válaszolt senki hogy ez megmókolható valami szoftwerrel vagy hardweresen van korlátozva."
Majdnemhogy mindegy, ha a végeredmény az, hogy nincs lehetőséged ennek módosítására. Hiába ugyanaz a mögöttes hardver, ha nem tudod semmilyen módon átkonfigurálni a régiót, vagy közvetlenül az adóteljesítményt. Ekkora táv és EIRP esetén normális körülmények (tiszta terjedés, pontos irányba állítás) mellett ennek nem szabadna gondot okoznia. -
-
sunnyface
kezdő
Sziasztok!
Remélem jó helyre írom a problémámat.
Olyan gondom lenne, hogy került a PC-mbe egy TP-Link Archer T9E PCI-E kártya.
Az internet sebessége pedig borzalmas sajnos, általában 5-6 Mbps körül mozog Ookla speedtest alapján.
Emellett nem is stabil, gyakran elveszti a jelet, a jelerősség sincs soha maxon, pedig a router max 5-6 méterre van tőle és 1 vékony téglafal áll kettejük között.Esetleg tudnátok mondani valami tanácsot, amivel megoldhatnám ezt a problémát?
Elsőnek arra gondoltam, hogy kicserélem a régi routert (TP-link WR841N), hátha megoldja.
Viszont laptoppal tesztelve a sebességet, 80 Mbps körül mozog a net sebessége.A kártya még garis, lehet, hogy gyárilag kettyós, és vigyem vissza?
Előre is köszönök bármilyen tanácsot!
sunny -
Topikgazda
válasz sunnyface #53721 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) van használva az eszközök?
Ezek közül kellene az egyikkel csinálni egy mérést a helyi viszonyokról és képernyőmentés berakni a 2,4/5 GHz-s csatorna képről.
A PCI-E-s kártya antennái gépház mögött/asztal alatt/fal mellett vannak?Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
galaxys80
veterán
Hetek óta küzdök azzal, hogy a telefonon és a tableten dög lassú a net (YouTube , Fb stb) 2.4 GHz-en annak ellenére , hogy a speedtest szerint nincs gond a sebességgel.
Ma észrevettem, hogy amint kikapcsolom a bt-t ezeken az eszközökön egyből rendesen van net.
Van estleges valami ötlet, hogy mit kellene állítanom mondjuk a routeren, hogy megoldódjon a probléma? -
sunnyface
kezdő
válasz Gubek-Einste #53722 üzenetére
-
brsdnl92
tag
válasz Gubek-Einste #53688 üzenetére
A router és az extender kb 10 m-re van egymástól légvonalban, két téglafal van köztük.
Router típusa: TP-Link TL-WR740N
Extender típusa: TP-Link TL-WA850REIgazából a probléma az, hogy pl. ha az extender-hez vagyok közelebb a telefonnal, akkor nem csatlakozik át automatikusan az extenderre, viszont ha ki-és bekapcsolom a Wifi-t a telefonon, akkor már az extenderre csatlakozik.
A piros az extender, a kék a router.
-
Topikgazda
válasz brsdnl92 #53727 üzenetére
Mivel nem menedzselt a hálózat így valójában két külön wifi hálózat van és ameddig meg nem szakad a meglévő, addig nem is lesz váltás.
Vannak egyedi megoldások (router/AP vagy kliens eszköz oldali) amelyek kikényszeríti a váltást de ezek nem általánosak és a működésük sem teljesen körű.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
brsdnl92
tag
válasz Gubek-Einste #53733 üzenetére
Igen, érthető, köszönöm!
-
Wasquez
senior tag
Sziasztok!
Két számítógép wifin keresztül csatlakozik egy routerhez, a két gép egymáshoz közel van, a router meg távol.
Nagyon lassan megy a másolás a két gép között, ezért arra gondoltam, hogy ad-hoc hálózatot kéne léterhozni köztük, de nem találom a megoldási lehetőséget, amire emlékeztem még a régi windows-ok esetében.
w10 van a gépen.
Hogyan kellene ennek nekifognom?
Ha van több wifi kártya a gépekben, akkor maradhatnak a routeren is, és közben az ad-hoc-on keresztül is csatlakozhatnak egymáshoz?PC
-
mezis
félisten
válasz Wasquez #53736 üzenetére
Üdv.!
"...a két gép egymáshoz közel van..." Gondolom UTP kábellel össze lehetne "drótozni" őket (keresztkötésű a biztos megoldás).
"....több wifi kártya a gépekben..." Ha mindenképp WiFi, akkor már inkább USB.
Lehet, hogy csupán annyi a problémád, hogy a PC-k háza miatt "árnyékban" vannak a WiFi antennák. [link]
[ Szerkesztve ]
mezis
-
galaxys80
veterán
válasz galaxys80 #53728 üzenetére
Egyik csatorna sem hozott javulást. Megoldás az lett, hogy 5 ghz-re átálltam.
Eddig azért ódzkodtam tőle, mert családi ház lévén sokszor kevés volt az 5 ghz hatótáva.
De most, hogy kipróbáltam teljesen jól váltogat oda-vissza az 5 ghz és a 2.4 ghz között az iPhone és az iPad is. -
galaxys80
veterán
Egy kis tapasztalatra lenne szükségem.
Van egy TV-m az emeleti szobában. Tudja a 2.4 ghz-et és az 5-öt is.
A 2.4 -en full erősséget mutat, az 5-ön csak 4-ből 3 vagy 2-őt.
Sebesség szempontjából melyikkel járnék jobban? Mert nyilván az 5 ghz jobb, de akkor is ha nincs fullon a vételi ereje? -
galaxys80
veterán
Nincs androidos és windows-os eszközöm. Nem tudom ezeket az alkalmazásokat kipróbálni. Emlékeim szerint ezek az alkalmazások arra szolgálnak, hogy megnézzük van-e zavaró másik hálózat. Itt pedig most nem erről szól a dolog.
De, akkor majd tesztelem.
Vedd nem megtörténtnek a hsz-em.[ Szerkesztve ]
-
Wasquez
senior tag
Össze lehetne drótozni, de az nem oldja meg ezt a problémát.
Van valami gikszer a hálózatomban, ami nagyon megfogja a másolások sebességét, és nem tudok rájönni, hogy mi a probléma!?
Amiket leírtál problémákat, azok léteznek, kipróbáltam a megkerülésüket, de az alap problémát nem oldja meg az sem, ha egymás mellé rakom a gépeket, tehát se árnyékolás, se fal.
300-as kártya de a másolás csak 1,5MB/sec, max, de inkább csak 1 alatt.
És elég ingadozó, van, hogy teljesen belassul. Ennek az okát kéne megkeresnem, hogy fájlrendszer, valamilyen tűzfal, víruskereső, vagy nem tudom, mi lehet a probléma oka!?
Az sem magyarázat, hogy sok eszköz van, mert akkor sem jó, amikor már nem használja más.Tegnap kipróbáltam, hogy egy hálózati hdd dokkolóra rádugtam egy usb hdd-t, és a kettő közt próbáltam meg másolni, egy laptopról tcm-el, de így is lassú. Nem tudom, hogy ebben az esetben az adatok a laptopra is átjönnek, majd onnan mennek vissza a hdd dokkolóra, vagy egyből a két ezköz között megy csak végbe az adatcsere!?
PC
-
t72killer
titán
A kültéri EAP225-el befürödtem, mert "természetesen" le van korlátozva a firmware és nem tud repeaterként funkcionálni, kérdés: az ilyen noname ebay-es repeaterekben mennyire lehet megbízni?
1. hogy végzi-e a dolgát rendesen (sávszél, hatótáv, esőállóság)
2. nincs-e benne backdoor?B lehetőség: van rá bármi esély, hogy a TP-link nyitott FW-t ad ki a 225-re/valami módon ráfaragják az OpenWRT-t?
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
krealon
veterán
válasz Wasquez #53744 üzenetére
"Össze lehetne drótozni, de az nem oldja meg ezt a problémát."
A sebesseg problemat megoldana, mert semilyen wifi atvitellel sem lehet megkozeliteni egy standard kabeles atvitel sebesseget.
"Van valami gikszer a hálózatomban, ami nagyon megfogja a másolások sebességét"
[korabban]
"Két számítógép wifin keresztül csatlakozik egy routerhez, a két gép egymáshoz közel van, a router meg távol."Az adatatvitel ugy tortenik wifi-n, hogy PC1 --> Access Point --> PC2.
Ha PC1 es PC2 egymashoz kozel, de a router-tol tavol van, akkor a kapcsolati sebessegek a router es a PC-k kozott alacsony, igy az atvitel is lassu."300-as kártya de a másolás csak 1,5MB/sec, max, de inkább csak 1 alatt."
Nem csak az szamit, hogy mit tud a wifi kartya. Lenyegesebb a kapcsolati sebesseg.
"Az sem magyarázat, hogy sok eszköz van, mert akkor sem jó, amikor már nem használja más."
A 2.4 GHz-es wifi atvitelt peldaul a kovetkezo dolgok zavarhatjak:
- vezeteknelkuli video-atjatszo
- BlueTooth
- USB 3.0-s eszkozok (!!!)
- mikrohullamu suto -
Wasquez
senior tag
válasz krealon #53746 üzenetére
Tehát akkor az normális, hogy 300-as kártyával 1,5MB/s-os sebességgel megy az adatátvitel másolás közben?
Jelenleg 125kb/s, ezek az általános dolgok, amiket standard válasz ként kapok, nem magyarázzák a probléma okát, valami más probléma van, aminek nincs köze a wi-fi tulajdonságaihoz.
Sem a lakókörnyezet, sem a zavaró eszközök nem olyanok, amik alátámaszthatnák a jelenséget.
Ha közvetlen közelre leteszem az eszköz mellé a gépet, amiről másolni szeretnék, akkor is csak arányaiban javul annyit %-osan a helyzet, amennyi a távolságokból adódhat.
10m-ről beszélünk, és nincs beton fal sem közben.A kapcsolati sebesség akkor sem jó, ha közel rakom az eszközöket egymáshoz.
Sőt, tegnap már azt is próbáltam, hogy kábellel rádugtam a routerre a laptopot, hogy hátha jobb lesz, de nem javult meg tőle!PC
-
krealon
veterán
válasz Wasquez #53747 üzenetére
"A kapcsolati sebesség akkor sem jó, ha közel rakom az eszközöket egymáshoz."
A wifi kliensek kozvetlenul nem kommunikalnak egymassal.
Mindegy, hogy milyen messze vannak egymastol.Mindketto az Access Point-tal kommunikal. A kapcsolati sebesseg az AP es a kliens eszkoz kozti sebesseg mutatoszama (nem meroszam).
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen routert?
- Automata kávégépek
- Life is Strange: Double Exposure teszt
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- BestBuy ruhás topik
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest