Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ezt érdemes elolvasni: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Spec
őstag
Sziasztok! Nem tudom jó helyre írok-e, mert több rétű a kérdésem, de itt hátha tudja valaki a választ.
Adott egy asztali PC Intel Core i5 12500 CPU-val, amiben van egy Intel UHD 770 IGP is ugyebár. A gépben van egy Nvidia GTX 1050ti dedikált VGA kártya is.
A Win 11 grafikai beállításaiban megadtam, hogy pl. a desktop esetében az Intézőnél használja az energiatakarékos módot, vagyis elvileg az IGP-t kellene használnia. Viszont a GPU-Z szerint az IGP kihasználtsága 0%, a HWiNFO64 szerint az Nvidia GPU éppen 36W-ot kajál.
A kérdésem, hogy egyrészt miért az Nvidia GPU megy (látszólag), és miért nem az IGP-t használja a rendszer, ha már ez a beállítás. Vagy valamit rosszul állítottam be?
A másik, hogy vajon mire kajál 35W-ot a dedikált GPU, ha nem is csinál gyakorlatilag semmit, mert kb. idle módban fut a desktop? Meg lehet valahogy oldani, hogy desktop módban kizárólag az IGP-t használja, és a dedikált GPU off legyen? Előre is köszi!
"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine
-
Spec
őstag
Ok, köszi! Megnéztem.
"On desktop computers which don’t have switchable graphics, a common mistake is to connect the screen to the integrated GPU’s HDMI port. Since most desktop systems are not set up to allow dynamic sharing and switching between the two GPUs, this won’t let you use your dedicated GPU with the screen connected to the integrated GPU at all."
Akkor ez alapján nem is lehet váltani a GPU-k között. Amelyiknek a portjába van dugva a monitor az megy. Viszont akkor minek van ez a beállítás a Windowsban? Tök felesleges.
Meg az is felesleges, hogy felteszi az IGP driverét, ha úgysincs használatban. Pedig feltette automatice.
Amúgy az Nvidia kártya miért eszik 36W-ot minden terhelés nélkül úgy hogy csak a desktop megy gyakorlatilag, még a ventilátorok se mennek? Érthetetlen
"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine
-
svgyula
addikt
"Amúgy az Nvidia kártya miért eszik 36W-ot minden terhelés nélkül úgy hogy csak a desktop megy gyakorlatilag, még a ventilátorok se mennek? Érthetetlen"
Talán ezért mert másodpercenként x (60-144hz)alkalommal frissíti az asztal képét amit nyilván te nem látsz, mert a szemed lassú érzékelését használja ki a képfrissítés.Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301
-
vlevi
nagyúr
válasz svgyula #9306 üzenetére
Nem illene neki.
Techpowerup mérései szerint, például egy Nvidia 3060 13-16W-ot fogyaszt 1, és többmonitoros konfigurációban desktopon, és 17W-ot videó lejátszás közben.
[link]
Az én 1060-asom pedig 7,9,10 W-ot.
Legalábbis a Techpowerup mérése szerint.Nem lehet inkább, hogy valami olyasmit csinál még a kártya a háttérben, amit nem illene neki?
Nem feltétlenül bányászatra gondolok, de akár lehet olyan dolog a desktopon, ami zabálja az erőforrást. Nekem pl. van olyan AIMP (Winamp utód) skin, ami a munkahelyi gép Intel integrált GPU-ját 20-25%-ra meghajtja. -
Kbali
nagyúr
Honnan tudná a win, hogy épp melyik kimenetre mit dugdosol? Ha nem lenne fenn a driver és abba a kimenetben dugod a monitorod, akkor hogyan adjon képet?
A másik: a fogyasztást simán számolhatja rosszul is a GPU-Z (veheti mondjuk a kártya maximális fogyasztását is).
Ha ennyire fontos a fogyasztás (hirtelen sokaknak az lett), akkor érdemes venni egy olyan mérőt, amivel a komplett konfigod valós (konnektoros) fogyasztását tudod mérni és azok alapján cselekedni. -
Spec
őstag
Igen, én is így gondolom hogy nem illene neki. Maga a processzor idle módban eszik 6-7W-ot, terhelésen meg 65-70-et. És akkor megy az összes mag turbón.
Ehhez arányosan a 1050ti sima 2D-s desktop módban nem értem miért zabál 36W-ot mert totál aránytalan szerintem is.
Még nem néztem meg jobban mi eszik ennyit, és miért, de nem hiszem hogy futna valami a háttérben ami terheli, bányász cucc biztos nem, meg az ugye fullon pörgetné, és akkor menne a venti is meg minden. Amikor néztem az értékeket, akkor éppen semmi se futott a háttérben, csak az alap Win 11 szolgáltatások, meg pár háttér alkalmazás, aminek elvileg nem sok köze van a grafikai teljesítményhez (pl. ESET IS).
Érdekes, hogyha megterhelem valamivel fullra a GPU-t, akkor se meg 75-80W fölé, szóval ilyen kontextusban furcsa, hogy a sima 2D-s desktoppal meg 50%-on kajál. Ráadásul még a ventilátorok se pörögtek, mert a hőfokok miatt be se kapcsoltak.
Elképzelhető, hogy a HWiNFO64 mért valamit félre? Van valami jobb, megbízhatóbb diagnosztikai cucc, ami esetleg pontosabb adatokat szolgáltat az energia felhasználás tekintetében?Azt viszont továbbra se értem, hogy a Win 11-ben miért van a grafikai beállításokban opció, hogy lehet választani a GPU-k között, ha úgyse tudja használni a dedikált GPU-t és az IGP intelligensen váltogatva, aszerint, hogy éppen milyen alkalmazás fut. Legalábbis desktop PC-ken, mert gondolom laptopokon működik ez a lehetőség. Sima asztali PC-ken meg igazából inaktívnak kellene lennie ennek a funkciónak, mert látszólag semmi értelme.
[ Szerkesztve ]
-
vlevi
nagyúr
-
addikt
Nem illem kérdése, mert szerintem se normális attól a kártyától ekkora fogyasztás.
Nálam egy OC-s Asus Tuf 3060Ti-s kártya van, és a mai nap, pár órás használata után(alapvetően böngészés, You Tube videók nézése, stb., játék nyilván nem volt ebben) ilyen a fogyasztása, azaz fele akkora mint nálad . A legfrisseb Win 11 van fent.[ Szerkesztve ]
"Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." G.B. Shaw
-
Spec
őstag
válasz pendre54 #9311 üzenetére
Ez a gondom nekem is.
Ezt találtam a neten róla:
"3-5W/7W in idle/movie watching, 67W average gaming, 72-75W fully stressed card for 1050 TI"
A max az stimmel is, mert ennyire ment fel, ha meghajtottam, az idle viszont nálam nem 3-5-7W. Szinte konstans 36W-on megy, ahogy elindítom a rendszer, elindítom a HWiNFO64-t és egyből ezeket az értékeket írja. Lehet valami szenzor hiba ez esetleg, vagy valami beállítási gond lehet?"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine
-
tomp
félisten
A Windows Update miért kínál fel olyan drivert mint "Választható frissítések" amivel az adott hardver hibásan működik?
Frissítettem a laptop kamera drivert és utána kép volt de a mikrofont nem használta a kamera így a másik félnél néma voltam. Szerencsére aktív volt a driver visszaállítás így nem volt nehéz dolgom. Visszaállításnál a megjelölt okról visszajelzést kapnak amúgy?
Amire visszaállt azaz ami előtte fent volt az egy 2021-es driver. Ez a rossz driver pedig 2022-es.
Júliusban ezzel együtt 2 drivert is felkínált ami után gond volt.
Oké a MyAsus nem jelzett, hogy elérhető lenne friss driver de azért nemár... -
svgyula
addikt
Találtam egy lehetséges(?) problémát. Az energiagazdálkodási beállítások között a PCI nálad milyen pozícióra van beállítva? Ha ott esetleg ki van az energiagazdálkodás kapcsolva akkor az egy lehetséges ok arra, hogy a rendszer ott figyelmen kívül hagyja a fogyasztást és hagyja futni. Bár ha nem látszik a feladatkezelőben GPU használat és nem pörögnek a ventilátorok(nálam állandó és nem állítható!) akkor valami tejesen fals fogyasztási képet ad a program, akármivel nézed is. Gondolkozz! 36W az nem kis hőmérséklet növekedést eredményez! Tehát olyan nincs, hogy fogyaszt és közben nem melegszik mert akkor a te géped meg is oldotta a szupravezetők rejtélyét
[ Szerkesztve ]
Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301
-
Spec
őstag
válasz svgyula #9314 üzenetére
Szerintem a beállításokkal minden ok. Keresgéltem a fórumokon kicsit visszamenőleg, és azt látom, hogy hosszú évek óta jeleznek hasonló hibát, hogy a 1050ti kártyáknál téves értéket jeleznek a szoftveres megoldások.
Azt írják, hogy a power consumption érték driver oldalról jön, és ez driver bug, amit úgy látszik kb. 5-6 éve nem sikerült javítania az Nvidiának.
Majd lehet rámérek pontosan egy konnektoros fogyasztásmérővel is. Mások is ezt tették, és azt írták hogy 10-15W-ot fogyasztott a komplett gép idle módban, úgy hogy a GPU-Z, meg a HWiNFO64 is 35-36W-ot írt ki csak a vga kártya fogyasztására konstans.
Úgyhogy úgy tűnik ez egy driver/szoftver hiba lesz sajnos."They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine
-
Spec
őstag
válasz svgyula #9314 üzenetére
Na most a kedvedért megnéztem újra, és tuti valami szoftver bug van mögötte. A képen is jól látni, hogy totál 0% a GPU terhelése, semmi se használja. Csak simán desktop módban állt a gép. 55 fokos, a ventilátorok 0%-on, nem is forognak. Mégis konstans 36W a fogyasztás szerinte. Érdekes módon hiába nullázom az értékeket, akkor is egyből 36W-ról indul, nincs is kisebb érték sosem
-
Csupingo
veterán
Ha jól értem a hwinfo képét, akkor valami terheli azt a kártyát. 800MHz-et ír a gpu-ra és 1752-t a memóriára? Ha minden igaz, az 1050ti-nek 139 MHz-re kéne visszavennie a gpu-t és 202,5MHz-re a memóriát terheletlen állapotban. Ilyenkor egy passzív kártya egy átlagos házban 38-42 fok között szokott megállni. Nincs több monitor a gépre kötve, vagy 4k kijelző, esetleg 120-144Hz-es megjelenítő?
[ Szerkesztve ]
Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)
-
Spec
őstag
válasz Csupingo #9317 üzenetére
Semmi sem terheli, látható is hogy tök 0% a Core load. Egyébként egy sima 24"-es monitor van rádugva, full HD-ban, megy 60hz-en, semmi extra. A rendszer hőfok 38 fok, a külső szobahőmérséklet is 27 fok jelenleg, meleg van a szobában sajnos. Szerintem simán fals adatokat mutat. MSI Afterburnerrel is megnéztem, ott is azonosan az értékek. Van valami amivel megnézethetném még esetleg?
-
addikt
Én még egy tennék egy próbát driver terén, ha még ezt nem próbáltad. Mielőtt újra feltennéd a legfrissebb Nvidia drivert, előtte csökkentett módban, DDU-val [link] takarítsd le a jelenlegi drivert.
Évekkel ezelőtt, talán még a Win 7-es időkben, volt hasonló gondom, hogy össze-vissza ugrált a GPU órajele, mindenféle terhelés nélkül is, és akkor javasolták ezt a módszert, ami meg is oldotta akkor a problémámat.[ Szerkesztve ]
"Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." G.B. Shaw
-
Spec
őstag
válasz pendre54 #9323 üzenetére
Rendben, köszi! Kipróbálom a javaslatodat, és jelentkezem utána a fejleményekről
Szerintem amúgy nincs vele különösebben gond, simán csak driver oldali szenzoros adat hiba lehet ez a fogyasztás érték."They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine
-
Spec
őstag
válasz pendre54 #9323 üzenetére
Megcsináltam DDU-val a driver eltávolítást, és feltetem a legújabb Nvidia drivert is. A helyzet változatlan, ami a kártya idle fogyasztását érinti. A frekvenciákkal sincs gond szerintem. Szóval ez szerintem csak egy tévesen kijelzett érték, nem valós adat.
-
vlevi
nagyúr
Szinte biztos, hogy valami téves érték, megnéztem az itthoni gépen, Gigabyte Nvidia 1060, 1 monitor, 2K felbontás, közben megy a Firefox, kb 10 nyitott lappal, ami egyized %-nyi GPU kihasználtságot jelent a Windows Task Manager szerint.
Ja, amúgy neked 1050-esed van, azon van külön táp csatilakozó? Mintha úgy rémlene, hogy azon nincsen. Volt korábban hasonló kaliberű ATI kártyám, ami 75W TDP alatt volt, ahhoz nem kellett külön táp.
De, ha nálad is így van, akkor mi a francot mutat külön PCe Slot Power, és Board Power értéket???
Mert nálam még oké, hogy PCI-e slotól 5W, a külön táp pedig 10.
Igaz, azt sem tudom pontosan, hogy ezeket a számokat hogyan kell értelmezni (külön-külön összeadni, vagy ez a board power már az összes érték?) -
Spec
őstag
-
svgyula
addikt
Szia! Nálam is megvannak ezek az értékek(kicsit magasabbak a két monitor miatt) amik nyilván fals információk! Amúgy az én kártyám sem megy külön táp nélkül vagyis jól is jelezhetné a board power, és a PCI power értékeit nyilván az első a direkt rádugott táp a második pedig amit a PCI slot enged. De ha a kettőt összeadod akkor még nagyobb a hülyeség értéke mert akkor nála 67,8W az aktuális "fogyasztás" mivel ugye 2db egymástól független betáplálásról beszélünk! Nyilván lehetne fűteni télen a lakást a kártyával....
Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301
-
arcitec
addikt
Alapból lehet tömöríteni ZIP file-ba, ez rendben is lenne. Na de jelszót azt hogy tudok megadni? Vagy ahhoz le kell tölteni?
[ Szerkesztve ]
Kereskedőnek akkor se higgy, ha ló legel a sírján!
-
Rage47
veterán
Sziasztok!
Lehet már a tálcát a képernyő oldalára helyezni? Tavaly próbáltam a 11-et és akkor még nem tudta ezt a feature-t. Nem találok rá egyértelmű választ. -
Spec
őstag
Én továbbra is az Explorer Patcher-t javaslom, azzal ez megoldható, és sok minden más is. Olyanná szabod kb. a Win 11-ed vele amilyenné csak akarod, a tálcát, az Intézőt, a Star Menüt is. Pl. simán lehet akár teljesen Win 10-szerű kinézetet is beállítani.
Kiegészítőnek ajánlom még mellé a Dynamic Theme alkalmazást is, ami a sima MS Store-ból felpakolható és tök jó kiegészítője a desktop funkcióknak, pl. nálam csak ezzel hajlandó normálisan működni a lock screen váltakozó háttérképe, de más hasznos funkciója is van.
Szóval nem igaz, hogy nem lehet, csak akarni kell. Ok, alapból nem lehet, de megoldható kis trükközéssel
Szerk.: Elnézést, benéztem. Azt hittem a start menüt akarja a kolléga oldalra tenni, és nem az egész tálcát. Azt nem tudom, hogy tudja-e az Explorer Patcher, azt még nem próbáltam. Nekem nem volt szükségem rá.[ Szerkesztve ]
-
Spec
őstag
válasz arcitec #9334 üzenetére
Tudtommal nem tudsz a sima Win-es zip tömörítéshez jelszót beállítani. Szerintem tegyél fel egy WinRAR-t az tudja ezt lazán. Néha kifogható free promoban is, ha unod a shareware változatot
Max titkosítani tudod a zip állományodat, és ott lehet jelszóval levédeni, de gondolom neked nem erre van szükséged.
Sweet Lou 6: Köszi, akkor ezt is tudom már. Akkor mégiscsak megoldás erre is"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine
-
arcitec
addikt
Köszi mindenkinek, amúgy vadi új telepítés és ezt nem akarom minden egyébbel telerakni,
addig míg nem szükséges office gépen. Apropó a win11 tűzfal és Defender az elégséges, vagy célszerű külsőt használni, mint Symantec?[ Szerkesztve ]
Kereskedőnek akkor se higgy, ha ló legel a sírján!
-
Benőke
őstag
Sziasztok.
Sikeresen vettem egy kis mindenes gépet és sajnos ezen W11 van.
NA mindegy és alapvetően a baj a nyelvek beállításával van egy kis kavar. Ez ugye W10 alatt se működik, itt teljes bennem a káosz.Most ipp Németországban vagyok és ez a kis widget (időjárás és hirek, nem tudom mi a neve) nem hajlandó angolul mutatni semmi hanem meg van győződve erről hogy németül kell legyen. Sehol nincs beállítva a német nyelv sem telepítve nincs, nem volt és nem lesz Persze ki lehet kapcsolni de na, oké nem látom, de.
Másik gond hogy a nyelvek kezelése a káoszból az ultra káoszba fordult. Nincs telepítve német nyelv kiosztás még is lett varázsütésre, de nagyon nem akarom mert sokat váltogatom és plusz lépéseket meg kéne szüntetni. Na most 3 kiosztást telepitettem de 4 van. A nyelvek között egy kiosztás látszódik hogy telepítve van.
Magyar, angol és francia amit gyakran használok. Na most a magyar a Franciánál látszik. Hogy ott mit keres nem tudom. Többi kiosztás meg sehol. Ezt érti valaki? Vagy hogyan lehet ezt rendesen megcsinálni? JA és bekapcsoláskor random váltogatja a billentyűzet kiosztását.
Hogy ez mi az isten haragja? vagy mit lehet ezzel a káosszal kezdeni?Ja igen ez elvileg angolnyelvűnek lett telepitve, szerencsére jelenleg angol is.
Előtelepitett gép volt, csak kértem a telepités során a plusz bill kiosztásokat. Gondolom ez lehetett a hiba... Vagy nem tudom... -
félisten
-
satee76
aktív tag
Sziszatok !
Már mindent ki próbáltam amit a neten leltem megoldásként, de nem segített
Ötlet esetleg?
Volt windows update hibajavítás,(van hiba de nem tudja mi), próbáltam letöltöttem a 2 frissítést manuálisan, lefut, de azt írja, hogy nem frissített, volt Windows update gyorsító tár törlés, volt SoftwareDistribution Download törlés...vannak még letöltős praktikák dll. problémára dzsunka oldalakról, de nyilván ezt hanyagolnám[ Szerkesztve ]
-
svgyula
addikt
válasz satee76 #9343 üzenetére
Szia! Ha semmi nem segít akkor letöltesz egy friss telepítő lemezt és a win-ből indítva az adatok megőrzésével lefuttatod. Ha ez sem segít akkor vagy megvárod a következő, működő frissítést vagy marad a teljes friss telepítés.
-
King Unique
titán
válasz satee76 #9343 üzenetére
• How to fix update error 0x80070246 on Windows 11
• How to fix Windows update error 0x80070246?Ha a linkelt általános javítási módszerek mind ki lettek próbálva, de továbbra sem sikerül telepíteni a frissítést, akkor másik lehetőség javítási céllal a Windows 11 alól indított repair install in-place upgrade-del, aminél megtarthatók a telepített alkalmazások és a személyes fájlok, lásd az alábbi útmutatót.
-
satee76
aktív tag
válasz Sweet Lou 6 #9345 üzenetére
-
Csorbi
addikt
válasz satee76 #9347 üzenetére
Ezeket a lépéseket próbáld végig: Fix: DISM Error 582 in Windows 10
Új hozzászólás Aktív témák
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- PC játékok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest