Új hozzászólás Aktív témák

  • szacsee

    nagyúr

    válasz JasL #22168 üzenetére

    Na PC elé kerültem. Mivel hűtéstechnikával foglalkozó cégnél dolgozom, így van némi rálátásom a dolgokra.
    A hűtőközeg lecserélése egy nem moddolt vízhűtéses rendszerben csak folyadékra lehetséges a blokkok és a szivattyú kialakítása miatt. Légnemű hűtőközeget ha szeretnél áramoltatni benne, akkor kb 5-8 bar nyomást bíró csövezés és blokkok kellenének, ezt nem hinném, hogy a vékonyabb műanyag tetős blokkok tolerálnák.
    A másik tényező, hogy a gáznemű anyagok magasabb nyomáson okozott turbulenciája más, mint egy kerti szivattyúval hajtott vízhűtésnek (nagy vonalakban leírva). A gáz áramoltatására továbbá nem felel meg a szivattyú, oda kompresszor kell hogy hatékony legyen és hosszabb távon lehessen használni. A szivattyú folyadék áramoltatására lett kitalálva, így a hűtést a keringetett folyadék végzi (kivéve 1-2 spec esetet), illetve a lapátok és a ház közt is a hézagolás erre van méretezve. Folyadék nélkül ha használsz egy műanyag lapátos önfelszívó szivattyút akkor annak rövid időn belül kampó, ezért is van rajt lábszelep pl.
    Ha a szivattyút ki is cseréled kompresszorra, ami valljuk be kicsit hangos egy PC mellé, akkor kell egy külső hőcserélő ugyanúgy, mint vízhűtésnél, persze itt kicsit másképp kell méretezni, de az elv hasonló. Esetlegesen a gáz-víz dolgot lehet kombinálni egy hőcserélővel (kb úgy kell elképzelni mint egy kettéosztott radi, ahol a hőt az egyik közeg leadja, a másik hidegebb közeg pedig a radit hűti vissza, így ezeknél nem szükséges ventilátor.
    No meg még van pár apróság ami miatt nem lenne hatékony a dolog.

    Házadra visszatérve anno azért adtam el a vízhűtést mert nem volt kompakt, illetve nem tudtam a házba betuszkolni mindent. Igaz nálam passzív radi volt, ami a legnagyobb chieftec toronyház magasságára lett gyártva (650mm magas).
    Ha nem merev csövet használsz, akkor a radit csonkkal lefelé raknám be, a tartályt a ház aljára fektetve, a szivattyú valahol mellette és összekötném ésszerűen minél rövidebb úton a komponenseket.
    Nem kell parázni pár idomon és a tökéletesítésen. Anno belevertem én is egy valag pénzt és próbáltam ezt-azt, de kb 2-3°C volt az eltérés és a csonkok száma nem számított. Ami számít, ha két külön körre kötöd a procit és a VGA-t. Ha ezt nem csinálod meg (2 szivattyú, 2 radi, 2 tartály stb), akkor tök felesleges agyani ilyenen. Pénzben kell mérlegelni, hogy az a +50K ha hoz a procin 3-5°C-ot megéri-e? D5-el hajtottam egy kompletten levizezett alaplap+proci+vga+hdd kombót. Először 2 kör 2 körös radival hogy a proci hűvösebb legyen (gyakorlatilag mintha két radim lett volna csak egy szivattyú tekerte. Utána kipróbáltam összekötve őket, majd azt, hogy csak az egyik felét kötöttem a radira. Két körben a proci 2°C-al volt hűvösebb mint amikor a fele radi volt rákötve, a ki és belépő hőmérséklet még az összekötött radinál is max 1°C volt... de ez passzív radis víz volt.
    No kicsit elhúztam a mondandót, de ha minél egyszerűbben szeretnéd összerakni, hogy közben el is tudd távolítani a vízhűtést (mosás, cső, komponenscsere esetén pl), akkor radi elöl, tartály alul, szivattyú mellette. Ezeket bedobod a gépbe csonkokkal, hogy kb ott legyenek ahol elképzelted és a csöveket méretre vágod, majd pl proci és VGA blokkra kivett állapotban ráhúzod a csövet, majd berakod a helyére ezután összekötöd a többi komponenst is (szivattyú, tartály, radi), ezután ha parás vagy kiveszed és a fürdőben teszteled nem ereszt-e. Ha nem parázol, akkor papírtörlőt teszel a csonkok alá (vga, proci, tartály, szivattyú esetleg radi). Gépet oldalára fordítod, a tartályt kiemeled, hogy magasabban legyen a többi komponenstől, majd feltöltöd. Ha van valaki aki segít, akkor pl foghatja a kiemelt tartályt, Te pedig öntöd és ha megtelt elindítod a szivattyút, ha leszívta a tartályból a lötyit kb az aljától 3-5 cm-re, akkor stop, majd beöntés, megint szívás. :DDD Ezt addig ismételd amíg kb 2/3 és 3/4-ig meg nem telik a tartály akkor kupak vissza. Eztán lehet kicsit mozgatni kell a gépet hogy a bubik felszabaduljanak, amikor ez is megvan, akkor tartály mehet a helyére fektetve. Nyilván akkora csövet hagyj a szivattyú és a tartály, illetve a visszatérő ág közt, hogy a tartályt ki tudd emelni a tartóból feltöltéskor, illetve leeresztéskor ki tudd önteni a folyadékot belőle....
    Majd jönnek a többiek és Ők is elmondják a saját véleményüket és max választasz amelyik szimpatikusabb. :K

    Szerk: 360-as mellé a 250-es tartályt csomagolják szerintem, mert én is nézegettem a szetet, de neten túrt képeken mintha nem 150-es lenne.... de ha nálad a szett, akkor felhomályosíthatnál, mert érdekelne hogy melyiket adják mellé... :K
    Jones965 képein is a 360-as radit láttam a háttérben és a 250-es tartályt, bár lehet Ő nem kitet rendelt hanem egyenként a komponenseket.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák