Új hozzászólás Aktív témák

  • Weareus

    addikt

    válasz GumisPeter #10394 üzenetére

    Nem egy kolléga elegye trutymósodott be/vált ki itt a PH-n előre kevert löttyöktől. Ha le akar valaki ásni az alapokig, akkor ahhoz a kémiát kell elég jól ismerni és ennek fényében megnézni (nem, nem a márkát!) a konkrét összetételt és abból lehet következtetni.
    A színes folyadékok nyilván olyan molekulákat tartalmaznak, amelyek "valamiért" színesek. Na ez a valami a molekula szerkezetéből adódik (kettős kötések, aromás rendszer, stb.), és épp ezért mindig reakcióképesebbek/bomlékonyabbak pl. egy etanol-deszt víz elegy komponenseinél. Persze ha valakinek a külcsín a lényeg és nem a belbecs, akkor úgyis használni fogja, de ezeket a folyadékokat mindenképp gyakrabban ajánlott cserélni (és ezzel együtt kitisztítani a rendszert), mint a sima etanol-víz elegyet.
    A korróziógátló összetételnek meg nem sok értelme van, csak reklámszleng: ha víz alapú a rendszered, mindig lesz bizonyos számú ion benne, akkor meg már lehet számolni a vezetőképességgel, ami az elektrokémiai korróziót okozza.
    Járhatóbb út - bár ez sem könnyű - ha csak egyféle fémmel (pl. réz) érintkezik a folyadék, ebben az esetben nem alakul ki számottevő galvánelem a rendszerben.
    Még jobb megoldás, ha az egyféle fém használata mellett a folyadékra is figyel valaki. Itt jön a képbe a nagy tisztaságú, 2x desztillált víz (nem óccsó :DDD, bár lehet, még mindig kevesebbet kóstál, mint néhány szuper-színes lötyi), kb. 15% etanollal keverve. Ennél az elegynél meg a pumpa-kenőképesség jön szóba, mint aggályos kérdés, ha ugyanis a kenés nem megfelelő, az nyilván árt a pumpának, ráadásul jobban kopik a rotor-rész (ami pl. a Laing D5-ben is műanyag) és így több részecskét ad le az elegybe, de én ilyet (több mint 1 éve használom bármiféle tisztítás és csere nélkül a rendszert) nem tapasztaltam, a folyadék színe, állaga, a rendszer hőmérsékleti paraméterei nem változtak.

    BTW: ha már szó esett a Moráról: ebben a bevezető csonk után több csőre ágazik a kis aranyos, és ezek egymás mellett futva kacskaringóznak végig a Mora belsejében. Tehát lényegében a keresztmetszet megnő, ezzel az ellenállás csökken.

    [ Szerkesztve ]

    Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.

Új hozzászólás Aktív témák