Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz demars #8367 üzenetére

    Budapest esetén:
    Ha a társasházban felújítják a fővezeték hálózatot és szintenként új csoportos mérőhelyet helyeznek ki a korábbi alagsori 1 nagy csoportos mérőhely helyett, akkor már mindenhova kötelezően meglévő mért fázis számonként 10-es ráz leágazó vezetéket kötelező behúzniuk a méretlen elágazástól, a mérőhelyen(mérőórán) át, a lakás első mért kiselosztójáig. Ilyenkor egyébként a társasházi főelosztótól az egyes szintekre ahogy írod új méretlen fővezeték hálózatot húznak be a méretezési számítás alapján, új védőcsövezéssel, többszörös áramszünetekkel.

    Kérdés hogy a felújítási tervben hogyan szerepel, hova lett végül felvéve a rajzokon a lakás első mért kis elosztója, mert sokszor az "olcsóság" jegyében rögtön a csoportos mérőhelybe, a mérők mellé kerülnek a mért első elosztók, aztán majd onnan oldja meg a lakás villanyszerelője a lakáson belüli elosztóig az újra húzást.
    Azt tudom hogy a mi cégünk ilyen jellegű áthelyezéskor, tehát amikor alagsorból máshova kerülnek a mérések akkor teljeskörű ajánlatot szoktunk adni, de ezek mi vagyunk.

    Tehát 1 fázisú mérőóra esetén 3x10-et húznak be a lakásig, 3 fázásiú mérőóra esetén 5x10-et. DE a meglévő vezetékezést nem nézik, tehát ha csak 1 fázisú mérőóra van, nem érdekli őket hogy korábban elő lett készítve az aluvezetékeztés későbbi 3 fázisra, ugyanúgy 3x10-et húznak be. Külön kell kifizetni a +2 vezeték szálat a későbbi bővíthetőségért.

    Szerintem most épp azért nem kéne ikresíteni a vezetékezést (ez a neve annak amit csinálni szeretnél), hogy nehogy galiba legyen később.
    Ikresítés alkalmával a vezeték mind a két végén ugyanannyi nulla vezetőt kell ikresíteni, mint ahány fázis vezetőt összesodorsz.

    A saját lakásom esetén simán megcsinálom hogy 5 eres kábelnek a barna-fekete vezetékét ikresítem fázisnak, majd a szürke-kéket ikresítem nullának.
    De NEM Te fogod a fővezeték felújítást csinálni, meg kéne várni azt, mert lehet hogy csak megzavarod a csapatot, hibát vihetsz a rendszerbe.
    Pláne ha plombálva vannak a vezeték kiindulási pontok, akkor TILOS, pláne hogy nem férsz hozzá a kiindulási nulla kötéshez, ott is ikresíteni kellene.

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák