Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz Zolabol #7281 üzenetére

    A kollega nagyjából leírta a dolgokat.
    Ki kell nyitni a vezérelt elosztót és megnézni hogy a 2 vezetős betáplálás meg az elmenő oldal hány vezetővel, hogyan van kötve. Alattam lakó szomszéd úgy kapott 2 éve a gázkonvektor beépítése kapcsán a gázos cég által hozott villanyszerelőtől ÉV jegyzőkönyvet, hogy bele van írva, EPH kialakítás megfelelő, mért érték megfelelő.
    Az elosztóba beérkező PEN vezető nem volt összekötve az elosztó PE vezetőjével amiről az EPH vezetékeket elindította...lehet nálad is látványra kialakították a PE elmenő oldalt, csak épp nincs bekötve, ezt ellenőrizni kell.

    Kérdés hogy családi ház, vagy társasházi lakás?
    Mert az ÁVK tényleges megbízható működéséhez kell a tényleges védőföldelés.
    Hivatalosan a PEN vezetőt úgynevezett "üzemi földeléssel" kötelező ellátni, sok esetben ezt a földelő pontot használják védőföldelés indítására is.
    Ahol nincs túlfeszültség levezető beépítve, ott ez gondokat okozhat, ezért kell külön kialakítani a védőföldelést, de ahol van ott is előfordulhatnak másfajta hibák.
    De ez csak a hivatalos álláspont, ami legutolsó-maradék 0,5%-nyi hiba lehetőség csökkentését hivatott megoldani, a hibák 95%-a egyébként másképpen is megoldott.

    Tehát ezért nem mind1 az ingatlan, 6. emeletre nem tudsz külön földelő szondát telepíteni, hogy ha az emeletre régebbi típusú 4 vezetős TN-C érintésvédelem mód épült meg a lépcsőházban.
    Ma már családi ház szabványosításnál kötelező a földelő szonda végén egy plomba nélküli fő földelő doboz, amiről külön viszik a PEN vezető potenciálrögzítését és külön védőcsővekben a védő földelő vezetékeket, tarifánként külön-külön.
    Tehát a cél hogy a védőföldelés kötési pontjai NE kerüljenek be plomba alá, bármikor bontható-ellenőrizhető legyen. Ez 1 felhasználós családi házaknál jelenleg olyan szinten követelmény új szabványosítás során, hogy hibalistával meg is tagadják a visszaplombálást.

    Régebben elfogadott volt, hogy csak a földelő vezető a nappali elosztóból átmegy a vezérelt "B" elosztóba, amíg nem történik meg a legújabbra szabványosítás, addig szemet hunynak felette, visszaplombálnak, de megjegyzik hogy nem szerencsés.
    De egyébként családi háznál nem olyan nagy dolog kialakítani a külön-külön védőföldelést ha már úgy is hozzányúltok a rendszerhez.

    Szóval a vezérelt tarifa saját elosztójába valahogy vinned kell földelést a bojler áramkörének elejére az ÁVK beépítése alkalmával.
    Hivatalosan valóban nem kötelező a fix telepítésű berendezések elé ÁVK bekötni, csak a 2 pólusú leválasztás a kötelező, de a bojler az azért most már külön kategóriát képvisel az ilyen sérült fűtővezeték problémák miatt. Ha lett volna ÁVK, akkor egyszerűen folyton levágott volna.

    Ha megoldható, akkor tényleg jobb lenne a kültéri világítást leválasztani a mosógép áramköréről, igazából tényleg csak azért hogy a lámpákban történő hiba miatt ne álljon le feleslegesen a mosógép program közepén, aztán bukjátok a ruhák minőségét...meg a mosógép nem szereti ha menet közben csak úgy leáll...
    Jobb a kültéri erkély világítás és dugalj számára 1 közös külön ÁVK-t rakni, ha megoldható. Nem muszáj kombi, jó a sima is +1 kismegszakító, ha olcsóbban jösz ki.
    A hűtőgépre én csak emiatt szoktam külön ÁVK-t ajánlani, más műszaki oka nincs.

    Meg ha ablaktalan az előszoba akkor az elosztó mellé egy ÁVk nélküli világítást, hogy ott mindig legyen fény.

    Még egy fontos dolog:
    Sokaknál előfordul, hogy a kád-zuhanytálca még mindig fém összefolyóval, hajszűrővel van ellátva, amit hivatalosan bekötöttek az EPH-ba, PEN vezetős társasházi lakás esetén jobb ha ez is műanyagra van cserélve, akkor nincs gond ha valami véletlen folytán csak a folyosóról érkező PEN vezető úgy szűnik meg, hogy a fázisokon még folyik áram.
    Ha az ÁVK-n gond nélkül át tud folyni a be-és ki folyó áram, majd az előtte lévő pen szétválasztásnál a földelés-eph irányába indul el, az jelenleg annyira alacsony kockázatú hogy nem foglalkoznak vele, de sajnos történt 1-2 halál eset az utóbbi években.
    Jelenleg a legjobb ha a fürdésnél csak műanyag alkatrészek vannak.
    Családi háznál ez nem érdekes szintű.

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák