Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz Rottweiler89 #6735 üzenetére

    Na igen, jó hogy mi itt ajánlgatjuk a pestmegyei honlapot, miközben oda más kell:
    Opustitász: [link] - legaljára kell tekerni, ott van egy átkapcsolható mező hogy "Teljesítményváltozás bejelentése".

    De azért biztos ami biztos itt telefonon utána kérdeznék: [link]
    Itt tudsz a személyes ügyfélszolgálatra kattintva időpontot foglalni, ami átdob az egységes online felületre, szerencsétekre úgy tűnik egész sok szabad időpont van január első heteiben.

    Hát nálam tégla lakásban amíg én gázkonvektorral fűtöttem az alattam lakó meg olajradiátorral kettőnk közül én fizettem kevesebbet ugyanakkora lakás ugyanannyira szigeteletlen...sokkal kevesebbet.

    Persze én nem bírtam telente aludni a konvektor kattogása miatt, így inkább klímás fűtésre álltam át, amihez igényelhettem "H" tarifát, ami ugye 30%-al olcsóbb egység árral számol a téli fűtési időszakra.
    Az egyéb elektromos fűtőtestek sokkal rosszabb hatásfokúak mint a gázkonvektor, feltéve hogy lakossági áron kapod a gázt 100 forint m3-anként.
    De ha a közösképviselő elb...ta az adminisztrációt, megértem hogy drága a gáz. :D

    Igen az 1x32A az tényleg minimum, mivel addig egységáras a történet. A kivitelezés szempontjából csak az extra vezetékezés miatt kerül többe a több fázisú bekötés, egyébként ma már kb ugyanannyiba kerül a többi része a dolognak, kb ugyanolyan védőcső kell, ugyanolyan doboz kell akár 1 akár 3 fázisú a bekötés, kb ugyanannyi idő a szerelés, faláttörés...stb.

    Az biztos hogy ragaszkodnék a villanyszerelő helyében legalább a belső kiselosztó felújításához, ilyenkor legolcsóbb esetben én 12 "modulos" elosztót szoktam felrakni, amiből legalább 2 "modul" az életvédelmi relé(röviden Fi relé), a 3 db kismegszakító helyett meg mondjuk kapásból 6-8 felé szeparálni az induló alu áramköröket, mert tuti hogy több vezeték indul el 1-1 megszakítóból, amelyek 1-1 modulnyi helyet foglalnak el.
    Ez a munka szerelője válogatja 40-70k huf, ugye függ attól is milyen az alaphelyzet, meg hogy hányfelé történik a szeparálás, kell-e nagyobb mondjuk 2x12 modulos elosztó, kell-e valamire külön önálló Fi relé...etc.

    Az életvédelmi relé tekinthető előírásnak, ma már gyakorlatilag ahol csak lehet megkövetelik, de néha el tudják sumákolni a szerelők.
    A lényege hogy figyeli hogy a fázison beérkező áram keresztül haladva a mosógépen az elosztó a nulla vezeték irányába távozik-e, ha a földelő vezeték irányába menne, akkor lekapcsolja az áramot.
    Épp ezért gond is, hogy néha a régi alu vezetékes lakásokban nincs mindenhol földelő vezető, vagy a meglévő fázis vezetők szigetelése sérült emiatt a falakban a védőcsövekben lévő egyébként nem életveszélyes hibák esetén is leold.
    Emiatt van az hogy a legtöbb szerelő szereti ha a lakáson belüli hálózat is felújításra kerül, ne kelljen szívni az életvédelmi relé kontra régi vezetékek problémával...

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák