Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
Hát azt felejtsd el, hogy lazulsz is és videózol is! Abból max home videók szoktak születni.
Sajnos a nagy igazság az, hogy a profi youtuber-ek is mondjuk egy travel videónál az idejük kb 80-100%-ában forgatnak. Nem azért utaznak oda, hogy nyaraljanak.
Nekik ez üzlet.
Na most az én kis egy hetes túrámat mikor megörökítettem tavaly, akkor azért ott is rohadt sok időmet elvette a felszereléssel való állandó bíbelődés, meg ugye a videózás. Pedig ott csak egy könnyed home videós - vagyis vettem amit megláttam - run'n'gun volt egy akciókamerával gimbalon. És simán mondhatom, hogy több, mint a szabadidőm* 50%-ában videózni próbáltam. Sajnos ezt az elején el kell dönteni, hogy miért mész oda. Ha videózol, akkor az gyakorlatilag munka. Ha nyaralni mész, akkor meg szerintem tedd le a kamerát, mert az úgy meg nem nyaralás!*Vagyis két utazás közti pihenőben.
[ Szerkesztve ]
-
-
Teasüti
nagyúr
Sajnos ez ilyen. Én erősen filózok rajta az idei túrán csak fényképezni fogok. Egyrészt fel se tudok pakolni a motorra olyan sok mindent. A kamerát még elrakom egy tokban a kit obival gond nélkül, meg mellé pár akku és a töltő. De esélytelen, hogy vigyek extra lencséket, meg gimbalt, stb. Másrészt meg tényleg annyi időt elvesz, hogy az már szinte munka. Pár fénykép meg mindig belefér.
-
_q
addikt
válasz Teasüti #14103 üzenetére
1-3 perces rövid videót szerintem össze lehet hozni. Ha ott vagy pár napot akkor napi 30 percből lehet nem lesz annyira szép, de ha a gépedben van stabilizátor akkor gimbal nélkül is megoldható csak gondolom már nem azon a szinten gondolkozol mint kezdetben, hogy legyen kamera és mehet a videó Főleg, hogy nem mindennapi helyre mész, biztos érdekes lenne videón is összerakva
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz taranis #14104 üzenetére
Azért ez így furán hangzik: a piac jelenlegi legjobb videós kamerája a fényképezés felé tereli az embert.
(#14105) _q
Jah izé, Izlandra viszem a teljes felszerelésem, oda konkrétan videózni megyek (csak ezt még a csoport többi tagja nem tudja ). Hisz ott nagyon mást úgy se lehet csinálni, oda csak ezért mennek emberek.
Ott egy fotós hátitáskába gyűrök bele egy drónt, a vázat a kit obival és az uwa lencsével, egy tablet pc-t (végül egy Surface Go mellett tettem le a voksom, mint backup eszköz) és ezekhez a kiegészítőket. Gimbal meg a nagyméretű kézipoggyászban lesz, az sajnos nem fér be. Így menet közben nem is tudom hogy fogom cipelni. Valószínűleg össze lesz rakva, rajta a vázzal. Úgyis készenlétben kell lennie, vagy mi a szösz.A motoros túrám viszont "mindennapi" helyeken keresztül vezet. Francia, Olasz, Horvát városok. Ahhoz kevés az idő, hogy értelmeset forgassak. Tavaly is csak ilyen montázs videó készült csupán. Akkor meg már inkább fényképezek és több időt szánok magamra.
Amúgy nem, nem lehet csak OIS-szel videózni. Legalábbis ha mozogsz, akkor nem. De még svenkelni is necces kézből kitartva. Crane mozgások, mint felemelni, leereszteni, oldalazni, stb. meg szimplán kivitelezhetetlen gimbal nélkül. Tudom, próbálkoztam. Nekem meg nagyon nem tetszik a remegős videó, így pihentetem is a videózást, amíg meg nem érkezik a gimbal.
[ Szerkesztve ]
-
_q
addikt
válasz Teasüti #14106 üzenetére
Ja így más. Pedig szintén szép helyeken fogsz menni, bőven lenne videós anyag Sajnos nehéz összeegyeztetni a kettőt. Az Izlandos videó ha esetleg publikus lesz akkor én kíváncsi lennék majd rá
Álló helyzetben svenkelni egész jól lehet. Youtubeon van néhány videó, ami meglepően stabil. Ha nagyon kiélezett vagy, hogy figyeled az apró bemozdulást, na igen az egy más szituáció Lehet te még nálam is jobban ügyelsz a részletekre Persze a mozgás részével én se tudok mit kezdeni, ezért nem igazán sétálok.
Amúgy a "sok mindent cipeljünk-e vagy se nyaralásra" témáról jut eszembe. Én is ezen gondolkoztam, hogy nyáron tengerparton jó lenne videózni is. Mivel víz alatt is szeretnék felvételt készíteni elgondolkoztam akciókamerán. Ha tengerpart mellett kell a videó akkor előveszem csinálok videót, majd elrakom és mehetek a vízbe. G80 méretű kamerát nem szívesen vinnék a partra strandolás mellett magammal, nem is hagynám ott a parton és víz alatti felvételt se lehet készíteni. Az maradna városi videózáshoz.
Ami szóba jöhet az egy GoPro vagy annak olcsósított változatai. Szerintetek lenne értelme GoPro-t venni (ha igen akkor használtan néznék és min. GoPro5-től indulva gondoltam nézelődni) vagy elég lehet egy kínai olcsóbb verzió is? Sokat nem akarnék költeni rá, főleg mert a kamerája csak jó fényviszonyban ér valamit, amúgy meg ott a kamera. Viszont lehet hogy egy régebbi GoPro többet ér, mint egy kínai újabb verziós akciókamera? Ha GoPro, akkor 6-ostól van elfogadhatóbb stabilizálás, de az se olcsó, lehet egy kínai verziós stabilizált kamera is megtenné. Szerintetek? -
vond
MODERÁTOR
válasz Teasüti #14106 üzenetére
"Amúgy nem, nem lehet csak OIS-szel videózni. Legalábbis ha mozogsz, akkor nem. De még svenkelni is necces kézből kitartva. Crane mozgások, mint felemelni, leereszteni, oldalazni, stb. meg szimplán kivitelezhetetlen gimbal nélkül. Tudom, próbálkoztam. Nekem meg nagyon nem tetszik a remegős videó, így pihentetem is a videózást, amíg meg nem érkezik a gimbal."
Ezeket nézted-e? És ha igen, akkor ezek tényleg vállalhatatlanok számodra? Szerintem teljesen rendben vannak, pedig nem is nagylátón készültek, hanem ekv. 85 millin.
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
Teasüti
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
Okold Narumont emiatt, ő rontott el engem a buta steadycam-es összehasonlító videóival!
Azóta még azt a minimális perspektivikus képcsúszást is kiszúrom a videóban, ha amúgy nyílegyenesen célra tart a gimbal, de a kamera meg oldalirányban az X-Z síkon rázkódik. Erre mondjuk pont jó az IBIS, de csak önmagában kevés. Nem tudom mekkora kitérésre képes a szenzor de kétlem, hogy a kezemmel végig tudnék vezetni egy kamerát a kijelöl térbeli pályán mondjuk +-1 mm-es tűréssel.
Stabliziáció alatt nekem a minimum elvárásom egy Gopro féle "Hyper Smooth".Amióta ebbe a topikba járok olvasgatni, azóta nem tudom beérni semmivel produkciós minőség alatt.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Na, ha már saját anyagok, akkor megosztanék én is egyet, bár ez is Halis cucc. [link]
Május végén lesz 10 éve, hogy forgattam, meg vágtam. Ja meg ugye SD, és mai szemmel elég tré minőség, de egyszerűen akárhányszor nézem, mindig libabőrös leszek tőle.
-
Teasüti
nagyúr
Ez egyszerű. Ha van rá pénz, akkor Gopro. A vételárral nagyjából egyenes arányban áll a minőség. Ilyen 50-100 dolláros kamerák sajnos annyit is érnek... Mármint a mi szempontjaink szerint. Pl. grade-elni nem lehet, mert pikk-pakk szétesik a kép. Az enyém (Akaso V50 Pro) alapból úgy tömörít, hogy egy sisakkamerás felvételnél szétesik a kép ahogy elhalad alattam az út. Akcióra nem vennék semmit, ami nem tud legalább 100 Mbitet.
Ha nem lesz túl gagyi, akkor kirakom YT-ra.
Videózni tized annyira se tudok a gyakorlatban, mint elméletben.[ Szerkesztve ]
-
Tuninger
Topikgazda
A GoPro Hero 2018 egy kis hekkeléssel Hero 5 Black lesz. A Hero 4 Black ugyanazt a képet tudja mint a Hero 5 Black csak nincs benne stabi.
Jelenleg az SJ8 Pro a legtutibb valasztas, tudja amit a Hero 6 csak olcsobb.
Egyébként a Hero 7 hypersmootja annyira tuti h nem vennek mast. Odaadtam apámnak egy nyaralásra tavaly és még ő is szuper felvételeket tudott készíteni.
-
_q
addikt
válasz Tuninger #14114 üzenetére
Köszi. Ez alapján SJ8Pro (kínából 50 ezer Ft) tűnik a legjobbnak, ha tényleg GoPro 6 szinten van. A 6 és 7 ár különbözet esetén meg már jobban megéri a 7, de az meg SJ8Pro 2-szerese. Nézek majd róluk tesztet.
Vízállóság szempontból mennyire lehet hinni a specifikációnak? Érdemes inkább tokban használni víz alatt?
(#14115) Kukcaman
Közel GoPro 7 árában megy[ Szerkesztve ]
-
Tuninger
Topikgazda
Wow, az Sj9 Strike és a Max nagyon ígéretes, az a wireless charging szimpi. Nagyon friss cucc viszont, kb most kezdik el szallitani az elso peldanyokat. Kivancsi leszek az elso tesztekre
A xiaomi yi 4k+ jo kamera, a stabija kicsit elmarad a hero 6-tol.
Amelyiknel ra van irva hogy tok nelkul vízálló azok valoban birnak mindent a buvarkodason kivul. De tüdőből nem tudsz lemenni olyan mélyre ami necces a kamerának
-
_q
addikt
válasz Tuninger #14118 üzenetére
Őszre kellene valami, addig talán kiderül a gyakorlatban mit tud.
Érdekes egyébként, hogy akciókamerák tudják a 4k 60fps, míg fényképezőknél ugyan ez a felbontás csak az 5x drágábbaknál van még. Hardveresen ha a GoPro tudja kezelni akkor fényképezőknél is meg van a technikai oldal, szoftveres meg nem kérdés. Mi lehet ennek az oka?
-
Tuninger
Topikgazda
Az akciókamerák szenzora 12MP felbontású 4:3 képaránnyal, amiből a 16:9-es képkivágás kb pont 4K.
A MILC-eknél a GH5s-en kívül szinte minden 20MP+ felbontású, így problémás hogy legyen megoldva a 4K kiolvasás:
- sorkihagyással: aliasing, moire, gyenge low light
- pixel összevonással: gyenge low light, nem árt ha egész számú többszörös a szenzorfelbontás, különben lesznek hibák. Pl az 5D mark2 esetén 1844x1076 a picel binnél a felbontás, ami majdnem 1920x1080 de mégsem. Ez 4k-nál is meglenne bar kevesbe okoz problémát
- croppal: látószöget vesztesz, a low light sem acélos, ezt tudják most a canonok és a pana s1 ha 4k 60ban megy
- túlmintavételezéssel: 6k-bol csinalunk 4k-t. Pazar reszlet es low light, cserebe 60 fps-sel kellene 20MP-s kepeket zajszűréssel együtt leméretezni. Na itt még eddig nem tartottak a procik. Talán idén (még a Fuji XT3-nál is van egy 1.19x-es crop a 26MP-ből a 4k 60 fpshez. Viszont ebbol latszik hogy mar van proci hozzá)
-
_q
addikt
válasz Tuninger #14120 üzenetére
És mi a helyzet ha csak az fps-t nézzük. Ha már megy a 4k 30fps akkor miért nem megy a 4k 60 fps egy alsóbb kategóriás gépnél?
Illetve visszatérve a tokhoz. A vízállóságot bírja az akciókamera, de a sós víz se kezdi ki az anyagot? Nem lesz az, hogy elkezd foszlani az anyag, főleg ahol gumi van?
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
Akciókamerákkal szemben a 4k kikroppolása is problémás, dupla fps-el dupla számítás. Multkor linkeltem a Sony szenzorok valós kimenetének táblázatát amiből látható, hogy valójában mit bírnak, jelenleg ebből kell főzniük a gyártóknak. Feltételezem a marketingen kívül azokat az értékeket tudják stabilan tartani.
-
Tuninger
Topikgazda
Érdemes még parszor elolvasnod az original hozzászólásomat.
Az a6300/6500 azért melegszik mert 2016 elején még nem nagyon volt olyan proci ami bírta a 6K 25 fpst a 4K leméretezéssel és zajszűréssel együtt.
A mobilokban vannak a legmodernebb procik, nameg ahogy az eredeti hozzászólásban írtam ott nincs túlmintavételezés, csak 4K-nyi pixelből kell dolgozni nem 6K-nyiból.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Kéne csinálni egy ~40 megapixeles szenzort 7680 pixel szélességgel, és akkor abból lehetne vágni 8K-t crop nélkül, majd azt leméretezni 4K-ra, vagy FullHD-re.
-
-
Tuninger
Topikgazda
Hát az eros pletykak szerint a kovetkezo sony szenzor ami az a7s iii-ba remel mindenki, 36Mp felbontasu 32MP hasznos felulettel, eppen 8K felbontassal.
Egyebkent erdekes a lemeretezos dolog mert az a6300ban a 4K az 20MP szenzorteruletrol van tulmintavetelezve, a 1080p viszont line-skippelt 13MP teruletrol. Ezert van h a 1080 ezen a gepen igen halovany. Nagyon remelem h a kovetkezo sony vazban olyan lesz a 1080p mint a panasonicokban, mert sokszor teljesen felesleges a 4K...
-
MrChris
nagyúr
válasz Tuninger #14135 üzenetére
Jobban megnézegetve ez a szenzor van az XT3-ban és ez a Sony A6400-ban. Ebből látható hogy elég más a videó pixelszám mint a kamera végterméke. Az nem szerepel, hogy ezek a pixelek a szenzor mely területéről, mekkora kroppal vannak kiolvasva. Az viszont látszik, ami korábban is tudott volt, hogy nem 16:9 arányban vannak, viszont az érintett terület 16:9. Talán ezért is olyan fos a FHD, mert valami nagyon béna felbontást választanak és azt konvertálják fel.
Nekem az a gyanúm, hogy az új Sony-ba is ez fog kerülni. A 30p-s 4k 6024 × 4024 mellé szerintem 60p-s 6024 × 2012 pixelből fog dolgozni. De ez csak egy kis okoskodás.
A paraméterek szerint a 26MP-es szenzor számottevően jobb a 24-esnél.[ Szerkesztve ]
-
Tuninger
Topikgazda
válasz MrChris #14137 üzenetére
Azért érezni a generációs különbséget a Fuji javára. És mivel ez a szenzor volt a 2016os a6300ban, biztos hogy új szenzor jön. Főleg hogy 2019ben ez a rolling shutter már nem megengedhető egy flagship APSC-től.
Én már a Fuji szenzorával is elégedett lennék, de valszeg annál jobb lesz az új sonyban.
-
narumon
őstag
válasz hibavissza #14091 üzenetére
Akkor csak én voltam szerencsétlen, nekem a régi Class10-es kártyáim ennél több írást nem is igen tudtak, ennek megfelelően a Canon 550D-be még jó volt, de pl ott is két pillanat alatt meghalt ha emeltem a gyári bitrate-en (amit azt hiszem valahol 45Mbit volt. Goproba a régebbi kártyák folyamatos szívás volt, a későbbi gépeimről nem is beszélve. Nekem az összes régi kártyámat le kellett cserélni mert nem bírták megbízhatóan a felvételeket. Ezek szerint csak én szívtam ilyenekkel. Mint ahogy a mostani sokkal gyorsabb kártyáim is csak a 150-200Mbitet tudják, papíron a 400Mbitet is kellene nekik (hiszen jóval magasabb az írási sebességük) mégsem tudják. Ugyanaz a helyzet mint régen.
Az általad preferált v30-as kártya 30 MB/sec azaz 240 Mbit/s-ot tud szabvány szerint. A tömörítetlen 400 Mbps-re pont kevés papíron.
Sokadjára nem figyelsz arra amit írok....
Mondom a mostani kártyáim 85-90MB/sec-el írnak. Ezek nem viszik a 400Mbitet. Olvass már vissza mielőtt állandóan kötözködsz.[ Szerkesztve ]
https://www.facebook.com/Naruvideo
-
narumon
őstag
válasz Teasüti #14092 üzenetére
Sima UHS-I Sandisk 95 MB/s-et használok az XT3-ban. Vígan megy vele a 400 Mbit.
90MB/sec Kingston és 80MB/sec Samsung kártyákkal nem megy GH5-ben, az előző kb 15mp után hal meg a második meg 12mp után.
Hogyne lenne elég! Kb az összes 100 Mbit-es felvételhez elég. Úgy tudom az itt népszerű Pana G sorozatú gépek se vesznek még 100 Mbit-tel se.
GX80 4K-ban 100Mbit-el vesz fel. Szerintem a G80 is.
-
narumon
őstag
Azért ezekkel a SJCAM-okkal óvatosan. A régebbiekre is mind azt mondták, hogy gopro gyilkos, de amiket nekem volt lehetőségem tesztelni azok a közelében sem voltak. Főleg a Flat profil hiányzott belőlük meg az élességállítás lehetősége. SJ8 Pro-t nem próbáltam, ha ott lehet ezeket állítani akkor már előre léptek, ha nem akkor továbbra is problémás.
-
Teasüti
nagyúr
válasz narumon #14142 üzenetére
GH5 ennyire hisztis lenne?
Ez az egyszerű régi* Sandisk Extreme 95 nekem ennyire képes:Ez barátok között is V60 minősítést érdemelne, pedig V30-ra van specifikálva csak. Lehet tartós használatnál (több ezer Írási ciklus után) ez bezuhan V30 környékére. De egyelőre nekem stabilan veszi az összes felvételi módot.
*Asszem már leváltotta a Extreme 170 MB/s ugyanannyiért.
szerk:
Hogy működik az Osmo? Arra várok írj vmit róla.[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Macska topik
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- BestBuy topik
- Autós topik
- Amazon: nem a kötelező az irodai munkával akarják kirúgni az embereket
- PlayStation 5
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Metal topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest