Új hozzászólás Aktív témák

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz cucka #9874 üzenetére

    "Ha jól emlékszem, nem írtam olyat, hogy a kereszténység vagy Jézus tanai veszélyesek lennének, csak többségük szükségtelen. (A maradék pedig általánosan érvényes erkölcsi utasítás)"

    Itt pontosan melyik tanaira gondolsz? Melyikek szükségtelenek?
    És mik az általánosan érvényes erkölcsi utasítások? Mit jelent, hogy általánosan érvényes? Mármint a keresztény alapokon nyugvó világban általános?

    Vagy arra gondolsz, hogy minden ember számára hasznosak ezek a tanítások? Az emberiség nem áll azonos erkölcsi talajon. Viszont van, ami minden ember számára hasznos, és jó. Például a 'ne ölj' parancs. Vagy az irgalmasság gyakorlása. Sok helyen egyáltalán nem magától értetődő, mégis a társadalom jobbítását szolgálja.

    "De lehet példának hozni Lengyelországot is, ahol pár éve a hatóságok lefoglalták egy nyíltan keresztényellenes zenekar koncertfelvételeit." Azt hiszem, itt nem a vallás káros hatásáról van szó, hanem arról, hogy bizonyos embercsoportok számára sértő tartalmakat akartak piacra dobni. De ki intézkedett? Az egyház, vagy a hatóság? Ugyanez a vallás megtalálható a "modern nyugati társadalmakban" is. A keresztény vallás azt mondja, ne csak a barátodat szeresd, hanem az ellenségedet is.

    "Matematikailag úgy mondanám, hogy a kereszténység az erkölcsi normáinkat tekintve elégséges, de nem szükséges feltétel. :)"
    Ez így már sokkal izgalmasabb kérdésfeltevés. Igen, ezek bennünk vannak. A kereszténység az emberről szól, Isten szereti az embereket, nekünk akar jót. A keresztény tanítások is kivétel nélkül ezt szolgálják. És ezek valahol bennünk vannak. De azt is látjuk, hogy mégsem úgy működnek a társadalmaink, ahogyan nekik kéne. Ebben jön segítségünkre a keresztény tanítás. És általa nyernek értelmet a bennünk lévő erkölcsi alapok.

    "Nem ezt írtam. Olyan dologban hiszel, ami azt állítja saját magáról, hogy ez az egyetlen univerzális igazság, és ezt saját magával támasztja alá. A hited tárgya logikailag megkérdőjelezhetetlen"

    Mert milyennek kéne lennie a hitemnek? Olyan 'talán' hitnek? 'Hiszem, hogy volt Jézus, és meghalt értünk a kereszten, de talán meg sem halt. Talán nem is létezett, meg lehet, hogy van egy másik Isten is... ' Ez lenne a megfelelő hit? Ha azt hiszem valamiről, hogy úgy van, akkor nem hihetem egyszerre azt is, hogy máshogy van.
    Ha mégis ez történik akkor a hitem meggyengült, elbizonytalanodtam.

    Vagy magának Jézusnak kellett volna azt mondania, hogy: ' gyerekek, én vagyok a megváltótok ... talán, de azért ne zárjátok ki teljesen a Buddhizmust, mert az Atyám talán nem is létezik.' ??? Valahogy így gondoltad?

    Ez olyan abszurd, mintha a Jobbik azzal kampányolna, hogy ők jók, de azért bátran szavazhatsz az szdsz-re is, mert ők talán jobbak, mint mi.

    "A világ keletkezése? Check.
    Az ember teremtése? Check.
    Csak húsból, csontból, stb. állunk, vagy van "lelkünk" is? Check.
    Létezik-e transzcendes "létsík", és ha igen, akkor mit kell róla tudni? Check.
    Mi történik a halál után? Check.
    Csak néhány lényeges kérdés, ahol nem kell feketeöves kereszténynek lenni ahhoz, hogy tudd a tuti válaszokat.
    "

    A világ keletkezése: keresztényként azt gondolom, hogy igen valószínű az ősrobbanás elmélete. Természetesen Isten teremtette.
    Az ember teremtése: az evolúció szinte megdönthetetlenül igazolt, viszont fogalmam sincs, hogy miért éppen ezen a módon alkotta meg Isten az embert.
    Most írok én kérdéseket:
    Milyen a halál utáni élet?
    Hová fogok kerülni halálom után?
    Milyen módon képes Isten bármit is teremteni?
    Mi van a világegyetemen "kívül"?
    Hogyan működik a megváltás?
    stb.

    "Persze. Mondjuk nem tartom valószínűnek, hogy így lenne. A körülöttünk lévő világ annyira csodálatos és bonyolult, egyszerűen életszerűtlennek tartom, hogy ugyanaz alkotta meg, mint aki a Bibliát írta."

    Te csak Ószövetséget olvasol? Abból is csak néhány könyvet?
    Egyébként meg emberek írták, sokan. Belevitték a saját élethelyzetüket, kultúrkörnyezetüket, stb. Ez természetes, hiszen már a szókincs is adott volt.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Új hozzászólás Aktív témák