Hirdetés
- Bestbuy játékok
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- EAFC 25
- PlayStation 5
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Call of Duty: Black Ops 6
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Xbox Series X|S
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Íme a végleges gépigény
- PlayStation 1 / 2
-
GAMEPOD.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
tordaitibi
veterán
Ha tudod futtasd le másik Linuxon és a megfelelő sorokat copy-paste a a grub cfg-be.
Működik, nálam évek óta. Azért kell ezt kernelfrissítésnél megcsinálni mert logikusan nem kerül be az új kernel a grub.cfg-be.
Én is manuálisan csinálom ha frissítit a kernelet.
Itt kutakodj a vendég os grub cfg-be, a amiből most kivágtam az egy blackPanther EFI grub.cfg, de mindegy mert minden linux grub2 így néz ki.
Énnekem a menuentry utáni Ubuntu 18.04.6 LTS rendszeremet klónoztam és ezt tettem be a másik grubba kézzel, hibátlan, most is erről írok.menuentry 'blackPanther OS (desktop) 18.1 (recovery mode)' --class blackpanther --class gnu-linux --class gnu --class os --unrestricted $menuentry_id_option 'gnulinux-desktop-recovery-37d7e501-bb3d-4a7b-ace6-9316d4e918d5' {
set gfxpayload=text
insmod gzio
insmod part_gpt
insmod ext2
set root='hd0,gpt8'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,gpt8 --hint-efi=hd0,gpt8 --hint-baremetal=ahci0,gpt8 37d7e501-bb3d-4a7b-ace6-9316d4e918d5
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 37d7e501-bb3d-4a7b-ace6-9316d4e918d5
fi
linuxefi /boot/vmlinuz-desktop root=UUID=37d7e501-bb3d-4a7b-ace6-9316d4e918d5 ro failsafe
initrdefi /boot/initrd-desktop.img
}
}
### END /etc/grub.d/10_linux ###
### BEGIN /etc/grub.d/20_linux_xen ###
### END /etc/grub.d/20_linux_xen ###
### BEGIN /etc/grub.d/20_ppc_terminfo ###
### END /etc/grub.d/20_ppc_terminfo ###
### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry 'Windows Boot Manager (on /dev/sda2)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-efi-6A73-D9E1' {
insmod part_gpt
insmod fat
set root='hd0,gpt2'
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,gpt2 --hint-efi=hd0,gpt2 --hint-baremetal=ahci0,gpt2 6A73-D9E1
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 6A73-D9E1
fi
chainloader /EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
}
menuentry 'Ubuntu 18.04.6 LTS (18.04) (on /dev/sdb4)' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-simple-696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd' {
insmod part_gpt
insmod ext2
set root='hd1,gpt4'
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd1,gpt4 --hint-efi=hd1,gpt4 --hint-baremetal=ahci1,gpt4 696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd
fi
linux /boot/vmlinuz-4.15.0-169-generic root=UUID=696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd ro quiet splash $vt_handoff
initrd /boot/initrd.img-4.15.0-169-generic
}
A chainloader windows sorok után jön nekem az Ubuntu amit én kikopiztam és a másik grub.cfg-be beillesztettem. Ha neked máshol, más os után fog következni és más a linux os neve sem baj mert logikusan kell gondolkodi és kopi-pasztázni.
Elmented és bootnál már fel fogja dobni annak az indíthatóságát.
Ami fontos az az UUID és a kernel meg az initrd száma. Ha ezek stimmelnek akkor elstartol.
Kernelfrissítésnél kézzel át kell írni a vmlinuz és az initrd számát.Lehet poénkodni is , nekem az Ubuntu így jelenik meg a bootnál:
menuentry 'Kxubuntu portable by sufnituning (18.04) (/dev/sdc4)' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-simple-696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd' {
insmod part_gpt
insmod ext2
set root='hd2,gpt4'[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Milyen notebookot vegyek?
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen egeret válasszak?
- Elérhetők az alkatrészek és szerszámok az iPhone 16 otthoni javításához
- Bestbuy játékok
- Horgász topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Gyúrósok ide!
- Politika
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs