Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ixion77
Topikgazda
válasz HussarF #11600 üzenetére
Ez egy gazdasági fórum, nem pedig NER-esek gyűlése. Az itt jelenlévőknek meglehetősen fáj amit a Fidesz gazdasági vonalon végzett az elmúlt másfél évtizedben. Röviden összefoglalva és megközelítőleg:
EURHUF 2002: 250; 2006:270; 2024: 400
PLNHUF 2002: 63; 2006: 66; 2024: 90+
Tudom, hogy ez ennél sokkal árnyaltabb, de azért a fő irányvonal egyértelmű. A tények makacs dolgok."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ringman
nagyúr
válasz Ixion77 #11601 üzenetére
ennél is nagyobb probléma szerintem a jövő kilátástalansága (egyre hajmeresztőbb gazdasági víziók, közszolgáltatások gyak. megsemmisülése és távolodás az eu-tól és a nato-tól, egyre nagyobb orosz és kínai befolyás, a ~10 éves gazdasági fellendülésből nem épp nyertesként jött ki az ország)
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
nagyúr
válasz HussarF #11593 üzenetére
Miért nem 100%?
Ha 10% lenne, akkor már utolértük volna Ausztriát, nem pedig Románia előz meg minket.
Fidesz mindig tud nagyot ígérni. Mint öt éve, mindig meghirdeti a felemelkedést. Aztán egyre nagyobb zuhanásban vagyunk, mindenkihez képest.[ Szerkesztve ]
"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
bandus
veterán
haha, aztan majd nehogy egy hirtelen otlettol vezerelve kelet fele induljanak el a kamionok a loszergyarbol
szerintem ez most a legnagyobb kockazat az orszagban. azt mar olvashatjuk, hogy az oroszok nem rettennenek vissza feltetlenul egy nato elleni tamadastol (bar en ertelmet nem latom), azt is olvashatjuk, hogy mi mit tennenk olyan helyzetben, ha megjelennenek a tankok zahonynal. az megbszerintem nem tenyezo, hogy brusszelben mit mond a foni a natorol. azt is mondja, hogy nem serul ankogallamisag. szoval az en olvasatomban az teljesen valos veszely, hogy egyszer nem csak a hondolkodasunk de a fizikai valonk se fog tobbe beleilleni az eu-s es eszak-atlanti gondolkodasba, hanem visszatraveralunk a keleti elnyomasba ami biztositja a hatalmat valamilyen szinten. good luck, en orulok, hogy ezt nem vartam meg remelem bem igy lesz, de az biztos, hogy a valoszinusege minden ilyen kijelentessel novekszik.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
attiati
veterán
válasz HussarF #11590 üzenetére
Azért azt tudod, hogy egy politikus nem mindig azt mondja, amit gondol?
Azt is tudod, hogy a fidesz szervezete úgy épül fel, hogy minden választói réteghez szól valaki.Ha valamelyik réteg igényéből közigény lesz, akkor egy szinttel feljebb levő ember beszél hozzájuk, stb.... Pontosan így működik az irányított választói befolyásolás.Gondolj arra, hogy egy ilyen központosított rendszerben (ahol minden helyi napilap ugyanazt írja)... történhet bármi szembenállás vagy politikailag kényes téma felhozatala egy Terror Háza kutatási igazgató szintjén is úgy, hogy az központilag nem engedett téma?
Nato és EU tagság témakörben továbbra is megy a szondázás, érzékenyítés. Nem akarunk kilépni, de azért ne a nulláról keljen érzékenyíteni az embereket hirtelen, ha mégis úgy van.
Ezt a műsort nézzük most. -
torma99
aktív tag
válasz Ringman #11602 üzenetére
Pont, hogy a jövő nem kilátástalan. Gyakorlatilag a 2002-2024 időszakot aki végigélte, már pontosan látja az irányokat. Még sosem volt ennyire egyszerű és világos a követendő vonal.
Az más kérdés, hogy sokan kapálóznak, tagadnak, gyászolnak, okoskodnak, spekibbek akarnak lenni a spekiknél, de onnantól, hogy túljutsz ezen a fázison, mint az 1x1.
-
Dendytv
senior tag
Melyik másik topikban ?
Semmi sem égeti úgy a szívet, mint az üresség, ha valamit, valakit elvesztünk, mielőtt igazán ráébrednénk, mennyit jelentett nekünk. Mostanában gyakran emelem kupán hiábavaló tósztra, hogy bocsánatot kérjek attól, aki már nem hall engem: Zakra, aki fölébreztette a bátorságomat.
-
Dendytv
senior tag
Sok videót nézek a témában, és halottam olyat, hogy vannak emberek akik gazdasági válságot várnak, addig nem igen fektetnek be, mert ugye az akkor bukó.
Gondolom, hogy várható gazdasági válság, mert nem éppen áll a világ a legjobb helyzetben, (bár sosem volt a világ egy stabil hely). Hogy erről ti mit mondtok ?Valamint még egy kérdés,
Tegyük fel nagyon kevés pénzel is be lehet szállni a tőzsde világába ? Gondolok itt Havi 100 dollár befektetésről[ Szerkesztve ]
Semmi sem égeti úgy a szívet, mint az üresség, ha valamit, valakit elvesztünk, mielőtt igazán ráébrednénk, mennyit jelentett nekünk. Mostanában gyakran emelem kupán hiábavaló tósztra, hogy bocsánatot kérjek attól, aki már nem hall engem: Zakra, aki fölébreztette a bátorságomat.
-
Dendytv
senior tag
válasz szkorhetz #11614 üzenetére
-
Ixion77
Topikgazda
válasz Dendytv #11613 üzenetére
A kötvénypiaci inverzió mindig nagyon megbízható előrejelző volt. Nagyon-nagyon érik egy világszíntű recesszió jóideje. Jelenleg úgy halasztják, hogy az államadósságok rovására pumpálják a pénzt a gazdaságba mindenhol. Eljön a pillanat, amikor ez a kártyavár bedől. De hogy mikor, az a nagy kérdés.
Most már következik az év vége, az alapkezelők azzal vannak elfoglalva hogy ne múlják alul az indexeket. Minthogy azok egyre csak emelkednek, az alapkezelők is kénytelenek egyre csak venni. Ebben már nem várható változás az év végéig, ezért mondják sokan hogy a SPY 6K felett lesz év végére. Ez egyre kevésbé merész gondolat, mivel már elég közel vagyunk hozzá.
Ilyen lendület nem várható hogy kimúlik egyhamar, ezért még jövő év elején is lehet tovább emelkedni. Aztán lehet tetőzni - akár egész hosszan, az alapján hogy eddig is milyen elnyújtva történtek a dolgok - majd jöhet egy elvesztett évtized, vagy akár egy brutál összeomlás is.Szerintem a legfőbb kérdés hogy az adósságpiramist mekkorára lehet még növelni. Japáné gov. 200% felett, US is már kilőtt rendesen (government 100%+ & magán 100%+), de Kínáé is csak A Párt adatai szerint van 100% alatt, az árnyékbankkal együtt ott is 200%+ra becsülik. Ezek tudományosan levezethetően visszafizethetetlen adósságok. Vajon mikor jön el a pillanat, amikor a hitelezők azt mondják hogy itt a vége a bizalomnak?
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
aAron_
őstag
válasz Dendytv #11613 üzenetére
1. GDP növekedés és a tőzsdei hozamok közt csak gyenge korreláció van
2. tőzsdei árfolyamok a vállalatok várható jövőbeli cash flow-inak konszenzusos jelenértéke, várakozások beépülnek az árba
3. elemzők kb. 50%-ban tévednek prognózisaikban a piachoz képest (teljesen random, hogy mikor van igazuk)
4. akik összeomlásra várnak, általában komoly hozamról maradnak le
5. mindebből következik, hogy befektetőnként önmagában lényegtelen, milyen helyzetben van a világ
6. kockázatkezelést kell neked megfelelően beállítani, akkor nagy baj nem lehet
Hirtelen ennyi jutott eszembe.
What is your ikigai?
-
Dendytv
senior tag
válasz Ixion77 #11616 üzenetére
Igen, erre gondoltam én is, hogy a buborék egyszer kipukkan.
Tehát akkor ez ha jól értelek, nem egyhamar varható.
"Ilyen lendület nem várható hogy kimúlik egyhamar, ezért még jövő év elején is lehet tovább emelkedni. Aztán lehet tetőzni - akár egész hosszan, az alapján hogy eddig is milyen elnyújtva történtek a dolgok "
#11617aAron_ "5. mindebből következik, hogy befektetőnként önmagában lényegtelen, milyen helyzetben van a világ"
Ezt hogy értsem ? ha befektetsz akkor lényegtelen mikor mi várható ?[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
válasz Dendytv #11618 üzenetére
Tehát akkor ez ha jól értelek, nem egyhamar varható.
Jól értesz, de semmi sem biztos. Ha kiszámítható lenne a piac, akkor mindenki meggazdagodna, ami értelemszerűen lehetetlen, tekintve hogy a gazdagság is relatív fogalom.Az elmélet az, hogy amíg a világgazdaság fejlődik, addig a tőzsdék is emelkednek. Ezért hosszú távon jól jársz. Mivel az emberiség történelme során eddig mindig így volt, ezért nem logikus változásra számítani. Már csak azért sem, mert ha ez megváltozik, akkor sem lesz jobb lehetőség, mint termelővállalatokba fektetni. A konzervet és a lőszert is vállalatok termelik.
-
Dendytv
senior tag
válasz Ixion77 #11619 üzenetére
Köszönöm a választ
-
-
Dendytv
senior tag
válasz aAron_ #11621 üzenetére
Megértettem
-
Ringman
nagyúr
Csányi Sándor Nagy Mártonról: „Kevésbé sajnálom, hogy nincs itt, mert ő mindent tud anélkül, hogy meghallgatná”
[link]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
bandus
veterán
válasz aAron_ #11617 üzenetére
a 4. ponthoz, mennyire nem mukodott most az idozites nalam (bar nm varok osszeomlast mint Ixion az elmult 2-3 evben ): korabban volt par grafiokon a historikus tozsdei teljesitmenyrol az elnokvalasztasok eveben. emiatt gondoltam, hogy november elejeig nem fektetek be, igy most egesz komoly ralirol sikerul lemaradni.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Ixion77
Topikgazda
válasz Ixion77 #11609 üzenetére
Megjött a TSM jelentés, kiváló lett, ugrott az SMH is. NVDA menetel az élen. ASML még gondolkodik hogy mitévő legyen. Tippem az hogy el fog indulni ez is. SMCI szintén úgy tűnik hogy megépítette a bázist, indulhat fel.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
some men just wanna watch the world burn...
-
SzGee
aktív tag
válasz Sisco2 #11628 üzenetére
Én is partvonalom kívül állok, tegnapelőtt és tegnap is visszaszálltam index ETF-ekbe, de következő nap megint eladtam mindent, nem tudtam ellenállni a gyors 1%-oknak
Egyszerűen nem értem, hogy lehet, hogy csak felfelé van az irány... Fáj ilyen érdekeltségek mellett bármibe is beszállni
Azt hiszem veszek VUCF-et és idénre befejezem a kereskedést, beállítok egy 20%-os alertet, ha annyit esne az s&p akkor esetleg előjönnék a barlangból[ Szerkesztve ]
If you leave me, can I come, too?
-
aAron_
őstag
Orbán Krisztián: pénzügyi összeomlás jöhet, ha ezt meglépi a kormány | 24.hu
Ez rendkívül érdekes volt. A cím clickbait (EU-ból kilépésre mondta), ennél sokkal mélyrehatóbb témák voltak.
What is your ikigai?
-
j0k3r!
senior tag
SPY, QQQ ment 1 év alatt 30-35%-ot, ami főleg az értékeltség növekedésből jött. Ha innen jönne 10-15% esés, vagy éppen 2 év oldalazás, akkor sem lehetne panasz a hozamokra 3-5 éves távon. Én emiatt is öntök most inkább pénzt DTLA-ba, mert hamarabb elhiszem, hogy az megy a mostani szintekről 10-20%-ot, mint hogy a részvénypiac csinálja meg ugyanezt úgy, hogy ott is marad, szóval nem kell centizgetni az időzítést.
[ Szerkesztve ]
some men just wanna watch the world burn...
-
_flamer
aktív tag
Ti a VOO mellett milyen ETF-et tartanátok még a portfolióban ha csak ez a két ETF alkotná? Szemeztem az AVWS és az ACWI-el de nem tudtam dönteni..
“Innovation distinguishes between a leader and a follower”
-
Vesa
veterán
Ez is olyan lesz, mint a hiper csúcs vakcina gyár, ahol a legmodernebb vakcinákat fogják gyártani ... figyelem!: 2022-től? 3 év alatt sikerült egy gödröt ásni. Persze, majd 2 év múlva, meg 10 éven belül középhatalom...Aki ezeket benyeli, az rá szokott nézni a költségvetésre? Vagy a hazai vállalatok helyzetére, a bolsevik tempót idéző kisemmizéskre? Szemellenző rulez...
Szerintem kérdezd meg Cifut a témában, ő legalább képben van hadászati képességek terén.[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
Ringman
nagyúr
[link]
Súlyos árat fizethetünk az ingatlanpiaci boomért, ezermilliárdos tétel is eltűnhet a nyugdíjszámlákról – írja az Economx a jövőre az önkéntes nyugdíjpénztári számlákon lévő adómentes lakáscélú felhasználás lehetősége kapcsán. Megszólaltatták Farkas András nyugdíjszakértőt is, aki szerint ez egy nagyon vonzó ajánlat, biztos, hogy nagyon sok pénztártag el fog rajta gondolkodni, már csak azért is, mert a pénztártagok egyébként majd csak a nyugdíjas koruk betöltésével tudnának hozzáférni ehhez az összeghez, amit járadékra váltani a legtöbb esetben felesleges lenne, mert nagyon pici lenne a járadék belőle. Ezért a legtöbb pénztártag majd a végén egy összegben úgyis felvenné, és akkor elköltené valamire. Ő mondta a lapnak azt is, hogy akár 1000 milliárd forint is kiáramolhat a számlákról, illetve hogy a lépéssel a kormányzat egy hatalmas gyomrost visz be a hosszú távú öngondoskodás gondolatának is.
#11584 DopeBob
ezt a csomó játékpénzt (cafeteria) elfelejthetnénk végre! cash aztán kész. (persze azt nehezebb a munkáltatónak elvenni, nem képez nyugdíjalapot, stb)Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ringman
nagyúr
-
lemusz
addikt
válasz Ringman #11639 üzenetére
Amúgy nem értem miért nem lehet ő az MNB elnök jövőre. Amióta nagyobb figyelemmel követem a hazai gazdasági eseményeket (2 év) nekem mindig tárgyilagosnak, függetlennek, hozzáértőnek tűnt ez a Virág elvtárs, ellentétben Varga Mihályjal, akit bár sokan az egyik legélesebb késnek éreznek a tompa kések fiókjában, de az utóbbi időben egyre inkább fűzi bele mondandóiba a propagandisztikus elemeket. Régebben mintha nem így lett volna. Ha Varga lesz az MNB elnöke én személy szerint elengedem a független MNB képzetének még a vágyálmát is. 500-as euró.
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz Ixion77 #11616 üzenetére
csak együttgondolkodási, megértési kísérlet: ertem, hogy ez a "világképed" illetve egy lehetöségnek látod, pl. ebben irtad alapján: #11619Ixion77
es ezt mekkora esellyel, vagy kb. hasonlo esellyel latsz tök mas lehetseges utat is ?
és ezt / ezeket portfoliod alakitasaval meg is jatszod ? vagy: mennyire alakitod ezeknek megfelelöen a portfoliod ?
nekem fogalmam sincs, mi lesz, portfoliom döntö resze (98-99%-a) ezert nem is függ valamilyen elkepzelestöl, el nem adok, át nem rendezek (legfeljebb aktualis ~0.2-0.3%-nyi vételeken tünödök, hogy EUNA, VAGF, valamelyik szokasos rv. ETF-e, ..)
-
Segal
veterán
válasz lemusz #11640 üzenetére
Mert olyan ember kell oda aki azt fogja csinálni amit függetlensége ellenére megmondanak neki.
Kellenek jövőre a számok, mert 26-ban választás van..."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Ixion77
Topikgazda
válasz Ringman #11638 üzenetére
ezt a csomó játékpénzt (cafeteria) elfelejthetnénk végre! cash aztán kész.
Nem akarlak elszomorítani, de a nagy terv ennek pontosan az ellenkezője. CDBC, irányított támogatások, stb. Hogy ez jó-e valójában, és ha igen kinek, meg hogy lehet-e és érdemes-e tenni ellene bármit, azt nem tudom.
-
Ixion77
Topikgazda
Nem látok más utat. A fejlődést már jóideje csak az adósságok növekedése hajtja. Ha jól emlékszem, minden egységnyi GDP növekedésre két egységnyi adósságnövekedés jut még az USA-ban is. Az adósság visszafizethetetlen és exponenciálisan nő. Nem látok reális esélyt arra hogy ez megváltozzon. Innen pedig csak két végkifejletet tudok elképzelni:
1, Egyszer csak összedől a rendszer és maga alá temet mindent
2, Kiderül, hogy az adósságok a végtelenségig nőhetnek, következmények nélkül.
Ebből viszont nem tudom melyik lesz.
A második sem vicc, kiderülhet hogy az intuíció ellenére ez valamiért mégis lehetséges, csak a hozzám hasonló önjelölt fotelközgazdász még érti hogyan.
Ott tartunk, hogy ha csak belassulna valamiért az adósságnövekedés üteme, már az is megrázná a piacokat.A portfolióm risk off, azaz lényegesen alacsonyabb benne a részvényarány mint lehetne.
Most épp meg is vagyok lőve, mert jövő héten eladom a lakásom, és fogalmam sincs hogy mibe fektessem az árát. Tavaly még biztos voltam az aranyban, de azóta már az is kezd elszállni. BTC is jónak tűnik, de abba messze nem mernék ekkora összeget rakni. A rv.piac egészségesnek tűnik, de 2007-ben is így volt... A rövid államkötvények kamatjai csökkenő pályán vannak. Na akkor mi legyen[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz Ixion77 #11645 üzenetére
ez elsöre egyertelmü összefüggés: "Nem látok más utat." => "A portfolióm risk off, azaz lényegesen alacsonyabb benne a részvényarány mint lehetne."ugyanakkor az elözmenyben - szerintem es masok szerint is logikusan (már ha az számít :-) - irtad, hogy szerinted év végéig nyomás felfele lesz ("Most már következik az év vége, az alapkezelők azzal vannak elfoglalva hogy ne múlják alul az indexeket. Minthogy azok egyre csak emelkednek, az alapkezelők is kénytelenek egyre csak venni. Ebben már nem várható változás az év végéig, ezért mondják sokan hogy a SPY 6K felett lesz év végére.")
=> akkor ezt nem akarod addig meglovagolni ? legalabb egy komoly portfolioresszel ?
és persze kíváncsi vagyok az örök optimisták, a nagyon nagy arányban rv.-t tartók (pl. P.Zoli) véleményére is a "Nem látok más utat." kapcsán
szerk., kieg: "A rövid államkötvények kamatjai csökkenő pályán vannak" => a semminél az is több
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
ez nem tudom meddig tartható: (+ ha pár éven belül csomó munkahelyet bedarál az ai) [link]
(nagy rész (50+%) nálam is részvényben van amúgy most, saját lakóingatlant nem számolva)
-
Pá
addikt
A második de facto lehetetlen, elvesztené az értelmét az egész pénzügyi rendszer.
De persze az benne van, hogy sokkal tovább dagasztható a lufi, hogy értelmezhető időtávon belül ez gondot okozzon. Lehet még "stabil" lesz a rendszer 20x ekkora adósság szintnél is 30 év múlva.
''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
SzGee
aktív tag
Én most 1-3y $ Treasury-be (EUR Hdgd-2B7S) tettem a 2 TBSZ-en összes pénzét, idén tuti nem szállok be már semmibe, ami részvény, ezen a távon EUR erősödést várok és dollár kamat csökkentést
Jövőre tervezek visszaszállni MWEQ-ba (vagy EWSP-be, ha nem teljesíti a feltételeket) ha esett egy méreteset, mondjuk 4 körül és ha az AUM eléri legalább a 200M dollárt
Továbbra sem értem, hogy mire ez a nagy piaci örömködés, 20+% éves hozam a semmi teljesítményre, úgy gondolom, hogy még egy 20%-os esés is csak az idei hozamot törli el, hihetetlen
Úgyis kicsit kezdem már besokallni, jót fog tenni egy kis partvonal, olvasok, pihenek, nem nézegetem a tőzsdét, be vannak állítva az alertek, szabira mentem
If you leave me, can I come, too?
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Villanyszerelés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kimaxolta az Apple az M4-as SoC-családot
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Helyenként instabil lehet az Arrow Lake, de ez eleinte normális
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Windows 10
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest