Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ezt a topik azért került létrehozásra, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai, valamint magánvéleményüket az ebben a témában kevésbé járatos fórumtársaikkal.
Új hozzászólás Aktív témák
-
RoBos
senior tag
Sziasztok,
szeretnék gépet fejleszteni, így vettem egy új alaplapot+CPU-t (asus z68 v lx+i5 2500K) de új tápot viszont nem vettem hozzá.
A kérdésem az lenne, h most vettem észre, h az új lapon 24+8 pin-es táp csati van, de a tápomon (FSP AX400-PFN) csak 24+4 pin-es van.Elég ez hozzá, h a 8-asba bedugom a 4 pin-est, vagy kell vennem ilyen 4 pin to 8 pin tápátalakítót?
Ill. ha már itt tartunk elég lesz ennek a konfignak ez a táp ami van most nekem?!
- Asus p8z68 V LX
- core i5 2500K
- HD6850 1GB
- 2x4 GB ddr3 ram
- 2 vinyo
- 1 dvd íróElőre is köszi a válaszokat!
-
DonThomasino
veterán
PC tápban lévő EMI szűrő miből áll pontosan?
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
moha21
veterán
válasz DonThomasino #6102 üzenetére
20. oldaltól.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
törölt tag
tudom, h ez kevéssé disznótáp, de azért szomszéd istálló.
h adott egy hp notitöltő. meg egy dell noti.
hp -nek van 18,5 v /3.5 A, dellnek kellene: 19,5 v / 4,62 A.
csatlakozó tökugyanolyan, tölteni töltötte, addig a 10 mp-ig, amíg merészkedtem.
merészkedhetek tovább?
teljesítményre 60 a hp és 90 watt a dell. ellenben a lapos mindent fullra tolva sem eszik 30 wattot.[ Szerkesztve ]
-
MiB
tag
Hi
Lecseréltem most a 8800 gt-t egy 4870-re és mikor bekapcsolom a gépet teljesen rendben feláll a windows de a következő restart-kor már nincs kép viszont a windows továbbra is feláll.
Testelgettem kicsit és ha nem húzom a procit akkor nincs ez a gond.A táp egy Cosair vx550, a proci egy q6600, 2 vinyó, 1 dvd, 3 ház venti, 2 proci venti és a 4870
Ezt simán vinnie kéne elvileg az 550 w-os tápnak. Amire gyanakszom hogy az áramerősség nem elég? -
-
-
építész
aktív tag
Szerintem semmi gond a tápoddal a proci húzás alig növeli a (standby) fogyasztást, ellenben az órajelek drasztikusan változnak és valószínűleg nem tudja rendesen beállítani a lap az osztókat. Légy kitartó, állítsd máshogyan, többszöri újraindulással helyreállhat.
Akkor gyanakodj táp gondra ha 3D-ben vagy FPU 100%-os terhelése mellett fagy vagy lehal.
[ Szerkesztve ]
bye
-
vzsryl
nagyúr
Esetleg még a "Valami baja van a tápoknak?" topicban elfért volna, de ez itt a mélyvízes topic, ahol a tápok elektronikájáról, és egyéb, keményen szakmai dolgokról kellene folynia a diskurzusnak.
Egyébként írtad, hogy a proci húzástól instabil a géped, és ezért mondtam biztosra a tuning problémát. Emiatt inkább a processzor topicjába kellett volna írnod, vagy valamilyen tuninggal kapcsolatos helyre.
A tápod 12V-os részlege bőven bírja ezt a konfigot. 41A@492W-ot tud leadni 12V-on, aminek max. a 60-70%-át tudod leterhelni.megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖
-
moha21
veterán
válasz építész #6109 üzenetére
"Szerintem semmi gond a tápoddal a proci húzás alig növeli a (standby) fogyasztást, "
Miért is? Ha csak órajelet emel, akkor is nő a fogyasztás ( miért ne nőne ? ), ha feszültséget is emel akkor még jobban nő a fogyasztás. Nagyobb fogyasztás több hőt eredményez ezzel is nő még picit a fogyasztás.
Attól még ez nem táphibának látszik.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
MiB
tag
Köszi mindenkinek és bocs hogy ide írtam, megpróbálom a proci tuning topicban. Kellemes ünnepeket!
-
építész
aktív tag
Nem akartam részletesen kifejteni, mert ez az eset nem táp probléma, de most pontosítok:
A mai korszerű procik, akkor fogyasztanak, ha hajtják és leterhelik őket. Üresben nagyságrendileg 10 watt körül beérik. Az egyik kiváló E5200-es procim 3,75 Ghz-ig alapfeszen megy és nem igen melegszik. Ez kb. 50%-os tuningnak felel meg. Nyílván ha bőszen számol, akkor az órajel függvényében többet fogyaszt, mivel az állapotváltozások során történik a fogyasztás 99%-a. 50%-os tuning esetén a névleges 65W-os fogyasztás (amit nagy rátartással adott meg a gyártó, mert a legnagyobb órajelű testvrének is ennyit ad meg), így megemelkedik névlegesen 32,5 Wattal, de csak akkor, ha 100%-on megy az FPU, ami igen ritka egy mezei bootoláskor. Az esetleges 32,5W többlet fogyasztás (ami csak elvi lehetőség) nem számottevő, mert a táp teljesítményének 10%-a alatt van. Mellesleg tuningolga gyorsabban számol, így rövidebb ideig fogyaszt többet. Ha emeli a proci tápot az más eset... (A fenti számok csak példa értékúek, kéretik nem belekötni.)
Részemről a Fórumtársak kérdéseinek megválaszolása előbbre való, mint a Topik tisztasága, ha ezzel megsértettem valaki szíves elnézését kérem.bye
-
moha21
veterán
válasz építész #6113 üzenetére
Viszont, ha feszültséget emel az ember akkor az konstans emelkedést tud jelenteni, ráadásul attól jobban függ a fogyasztás, mint a mezei órajel emeléstől.
-
Babetta-X
senior tag
Sziasztok! Nekem egy nagyon fura kérdésem lenne. Szeretném iszonyat módon lehalkítani a pc-met. Ebbe beletartozna az is, hogy a táp ha nem is teljesen de részben passzívan működjön. Arra gondoltam a legmelegebb bordára teszek egy NTK ellenállást és ezen keresztül kötöm be a ventilátort, így ha nő a nőmérséklet, csökken az ellenállás, nő a venti fordulatszám és minden jó.
Régebben at-s, meg kezdetleges atx tápokból építettem tápegységet különböző kezdő kísérletek (ledek bekötése, egyszerű analóg nyomtatott áramkörök tesztelése stb.) Ekkor, bár a terhelés nagyon kicsit volt, melegedés alig jelentkezett. A mostani konfigom nem egy erőgép, biztos vagyok benne, hogy nem használja ki még talán felében sem amit a tápom tud (chieftech 400w-os táp)
Sok órás használat után is szinte hideg levegőt fúj ki a ventilátor.
Szerintetek mi lenne a jó megoldás? Ha az amit leírtam nagy baromság, akkor annak van értelme esetleg, hogy átkötöm 5V-re a ventilátort, kivágom előle a rácsot, és még több bordát építek a tápegységbe?
Köszönöm előre is a válaszokat!
-
04ahgy
nagyúr
válasz Babetta-X #6115 üzenetére
Az NTK nem jó, mert ha bármi miatt megnőne a tápbéli hőmérséklet, vagy a terhelés, akkor is lenne ellenállása és nem menne 100%-on a venti. Károsodhat a táp.
A táp belsejét (további bordák), burkolatát (ventirács kivágása), ventilátorszabályzását (+5V-ra kötés) módosítani egyet jelent élet és tűzvédelmi kérdések feszegetésével.
(#6105) avman: töltés és egyidejű 100% terhelés esetére méretezik a töltőt, valószínűleg, ha az ilyen eseteket kerülöd, jó lesz átmenetileg. De javasolt egy jó minőségű (pl. FSP) univerzális, 90W-os töltő beszerzése.
HGyu
[ Szerkesztve ]
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
Babetta-X
senior tag
Azért egy ilyen agyonbiztosított tápnál, főleg úgy, hogy a hálózatban van fí relé, meg sima biztosíték is, nincs kisgyerek a házba, és nem fogok vizes kézzel nyúlkálni a bezárt gépházamba a járó ventilátoron keresztül, gy annyira nem veszélyes a dolog szerintem. Kérdésem az, hogy ez így működhet-e, vagy pedig hagyjam a francba, esetleg van valami más ötletetek?
-
mr_ricsi
veterán
válasz Babetta-X #6117 üzenetére
Nem csak azok az alkatrészek melegszenek egy tápban, amelyek gyárilag bordásak. Ha korrekt átalakítást akarsz, akkor ellenállásokat kell nagyobb teljesítményre cserélni, kondikat hosszabb lábakkal arrébb rakni, stb. Nem hiszem, hogy ilyet infrás hőmérő nélkül meg lehetne korrekt módon csinálni.
"Arra gondoltam a legmelegebb bordára teszek egy NTK ellenállást és ezen keresztül kötöm be a ventilátort"
Néhány ratyi tápot nem számítva gyárilag így vannak bekötve a tápventik.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz #95590400 #6105 üzenetére
"hp -nek van 18,5 v /3.5 A, dellnek kellene: 19,5 v / 4,62 A."
Én eleve nem kísérleteznék eltérő feszültségű adapterekkel, mert ha kivégzi a Dell töltésvezérlőjét, az egy új noti vásárlását eredményezi.[ Szerkesztve ]
Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
Babetta-X
senior tag
válasz mr_ricsi #6118 üzenetére
Sajnos az én régi chieftech tápomba tuti nem így van, állandóan itt zörög a venti. Kezdésképpen megpróbálom, hogy a venti előtt lévő rácsot kivágom, és a ventit gumibakokon keresztül fogatom fel.
Mondjuk tényleg jó lenne kölcsönbe szerezni egy infrás hőmérőt, jó ötletet adtál most.
Az 5V-re kötésen is gondolkozom, mert akkor lenne is aktív hűtés és csöndes is lenne. Gondolom a hűtést 400W-os táp esetén maximális teljesítményhez méretezik, ez pedig szerintem a fele sincs, bár sajnos fogyasztásmérőm nincsen, de benagyolva a benne lévő alkatrészeket ennyire tippelném. -
Dezike
tag
válasz mr_ricsi #6118 üzenetére
"Néhány ratyi tápot nem számítva gyárilag így vannak bekötve a tápventik."
Szal a ratyi tápokban ntk-val vezérelnek 1 tranyót ami szabályozza a venti feszültségét. De a minőségi tápokban simán sorba kötik az ntk-t a ventivel és kész
Az astec tápok pwm venti vezérlése meg csak smafu..."előző életemben sem hittem a lélekvándorlásban"
-
építész
aktív tag
Az IMB--nek van totál passzív tápja, csak gyenge. P3-at még elviszi.
A teljesen passzív hűtés általában nem szerencsés, mert terjedelmes és rosszul is hűt. Kedvezőbb az, ha vezérelten több ventillátor fúj, és jót át van gondolva gép teljes szellőzése.
A ventivel sorbakötött alkatrész nem jó, mert maga a venti árama felmelegíti. Vannak ilyen megoldások régi tápokban. Kb. 30-40%-ot bírnal szabályozni lefele.
Valamivel szerencsésebb alapból zéneren keresztül hajtani és pluszban egy thermisztorból ellenállásokból és tranzisztorból álló áramkörrel hajtani. Ezt is csak akkor javaslom, ha egyébként a nyákon ott a helye, csak nem ültették be. Meglehetősen macerás belőni, hogy mikor pörögjön fel, még a gyári tápokban is elcseszik.
Ha vezérled a PC táp ventillátorát, akkor feltétlen kell mellé egy rendszer táp is a házba. Ugyanis, ha jó a táp hatásfoka, akkor 10-15% hő keletkezik a tápban és 85-90% hő magában a gépben. Kár a nagyobb hőt áthajtani a tápon, az direktbe is kimehet a ház hátlapján. A kevesebb hőt, meg röhögve lehűti a táp ventillátora alacsonyabb fordulatszámon is. Ekkor persze 3 tűs rendszerventit érdemes beépíteni és a riasztást is be kéne álítani a biosban. Illetve szerencsés, ha maga a lap tudja szabályozni ezt is.
Ha lecsendesítetted hátul a gépedet, akkor fog a HDD elől megsülni, így előre is kell egy venti. Egy ilyen projektet nehéz jól végigvinni, mert az alaplapok érzékelő chipjei is rosszul mérik a hőmérsékleteket. Tehát hamar eljuthatsz oda, hogy egy lézeres hőmérővel kalibrálnod kell. Akkor lesz tökéletes a rendszer, ha a proci terhelést hűen követik a ventik és úgy szól mint a motor a kocsiban. ( Videókártyámon és a procimon már ilyan a hűtés).[ Szerkesztve ]
bye
-
Babetta-X
senior tag
válasz építész #6122 üzenetére
Hát igen gondoltam, hogy nem lesz könnyű dolgom. A proci ventilátorát ha le állítom, akkor sem melegszik túl, de úgy gondoltam, hogy azt speedfannal szabályzom kézileg, vagy automatikusan, de valamit működjön azért. Tervezem egy nagyobb heatpipeos hűtő beszerzését. Gondoltam én is a winyókra, a helyük mindenképpen át fog kerülni máshova. Egyenlőre a gépház sem teljesen zárt, hogy legyen levegő áramlás, ki be jutás, de azt nem mondhatnám, hogy bármi tervezés lenne ebben, inkább a kényszer szülte dolgok.
Most konkrétan a táp ventit szeretném lecsendesíteni, de átgondolva a dolgot, lehet tényleg jobb lenne egy bazi nagy ventit a gép elejébe építeni, csak ugye akkor megint egy zajforrás...
A passzív tápokról pedig nincs teljesen igazatok, mivel gyártott (talán a yeisco, de lehet a márkát is rosszul írom) teljesen passzív tápot nagyobb teljesítményben pár éve több gyártó is, ezek mellé annyit mondtak, hogy ajánlott jól szellőző gépházba szerelni, illetve egyik másik modellen volt hely utólagos ventilátornak. Az a baj ezek a tápok ritkák, és ha vannak akkor pedig drágák.
-
fero02
nagyúr
válasz Babetta-X #6123 üzenetére
FSP-nek is volt teljesen passzív tápja: a ZEN.
Nekem ilyen van nem is tudom mióta a gépembe. Ezen kívül egy venti van a masinában, az is a procin (Freezer 7 Pro). Alig hallani. Ettől függetlenül elég magas a benti hőmérséklet úgy hogy én azt mondom h egy jól átgondolt szellőzéshez is kell egy vmekkora venti, ami le van szabályozva. De ez itt már off.
-
mr_ricsi
veterán
válasz Babetta-X #6120 üzenetére
"Sajnos az én régi chieftech tápomba tuti nem így van, állandóan itt zörög a venti."
De, a Chieftek tápodban hőmérséklet-függő a ventiszabályozás."Kezdésképpen megpróbálom, hogy a venti előtt lévő rácsot kivágom, és a ventit gumibakokon keresztül fogatom fel."
Eszerint neked nem 12cm-es ventis tápod van, hanem 8 cm-es?
Mert akkor ne csodálkozz a zajon. Egy 2000-es fordulatú venti csak nagyobb hangot ad, mint egy 1000-es fordulatú."Az 5V-re kötésen is gondolkozom, mert akkor lenne is aktív hűtés és csöndes is lenne."
5V-on nem minden venti indul el, valamint így nem követi a terhelés változását, és a házat sem szellőzteti.#6123 Babetta-X:
"A proci ventilátorát ha le állítom, akkor sem melegszik túl,"
De mellette az NB chip és a proci feszszabályzók túlmelegszenek, mert ezeket a CPU-coolerről távozó levegő hűti."Most konkrétan a táp ventit szeretném lecsendesíteni"
Ha 8 cm-es a venti, akkor ezt kellene 12cm-es-re cserélni, és mindjárt jelentősen csökkenne a zaja."A passzív tápokról pedig nincs teljesen igazatok, mivel gyártott (talán a yeisco, de lehet a márkát is rosszul írom) teljesen passzív tápot nagyobb teljesítményben pár éve több gyártó is"
Ezeknek házon kívül volt a hőleadó felületük, így a többi alkatrész szellőztetésében egyáltalán nem vettek részt. Úgy könnyű, ha csak a táp saját, max 40-60W-nyi veszteségét kell eltüntetni.[ Szerkesztve ]
-
mr_ricsi
veterán
"Szal a ratyi tápokban ntk-val vezérelnek 1 tranyót ami szabályozza a venti feszültségét. De a minőségi tápokban simán sorba kötik az ntk-t a ventivel és kész "
A kérdező -remélhetőleg- nem így értette. Én meg főleg nem így.
De elvileg ugyanúgy működne, ha sikerülne egy megfelelő értékű és megfelelő teljesítményű NTC-t találni.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz építész #6122 üzenetére
"A ventivel sorbakötött alkatrész nem jó, mert maga a venti árama felmelegíti."
Ha a bordával hőkontaktusba hozza az NTC-t -mint ahogy ezt írta-, akkor ez a probléma nem áll fenn.Valamivel szerencsésebb alapból zéneren keresztül hajtani és pluszban egy thermisztorból ellenállásokból és tranzisztorból álló áramkörrel hajtani.
Mi értelme a soros zenernek, amikor a tranyó megfelelő beállításával ugyanúgy le lehet ejteni a feszültségetEzt is csak akkor javaslom, ha egyébként a nyákon ott a helye, csak nem ültették be. Meglehetősen macerás belőni, hogy mikor pörögjön fel, még a gyári tápokban is elcseszik.
A fordulatszám szabályzó áramkör egy picike NYÁKon elkészíthető, és azt a házon belül kényelmesen el lehet helyezni. Két potis változatban pedig a beállítása is pofon egyszerű.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
Babetta-X
senior tag
válasz mr_ricsi #6125 üzenetére
De, a Chieftek tápodban hőmérséklet-függő a ventiszabályozás.
Hát én nem tudom, ezt a tápot én 4-5 éve akárhogyan használom, nem változik meg a hangja, lehet gyárilag kihagyták belőle, vagy nem tudom. Egyébként 12CM-s változat van benne nem 8CM-s. Természetesen amikor teljesen lekapcsolom a proci ventilátorát, akkor nem csak a bordát szoktam figyelgetni, észrevettem, hogy az alaplapon lévő smd-k, meg egyéb alkatrészek is jobban melegednek, de kézzel nem volt számottevő a változás. (Lehet nekem van csak szerencsém az alaplappal) Egyébként én is tudom, hogy ez nem egy szerencsés működési mód, ezért inkább nagyon minimális fordulattal szoktam használni a ventilátort, amikor még pörög de már nincsen hangja.
-
építész
aktív tag
Azok a beépített 1 tranzisztoros ventilátor fordulatszám vezérlők, amikkel találkoztam, mind a kollektorról hajtották a ventit. Az meg inkább áramgenerátor. Ha áramgenerátorról hajtod a ventit akkor rángat és csúnya a hangja alacsony fordulaton.
A Zener azért kell, hogy akkor is stabilan menjen a ventilátor, amikor a tranzisztor bázis-emitter feszültsége csak 0,5V és emiatt a tranzisztor lezár. Az alap fordulatszámot a zener adja meg. Vagyis 12V mínusz zener nyitófeszt kap a ventilállátor. Így ez egy feszültséggenerátoros meghajtás, ami stabil működést ad, ha már forog. Az indítást megszokták segíteni egy kondival.
Az NTK-t tényleg rá kéne tenni a hűtőbordára, de ilyet ritkán látok. Gyakran csak a szűrőtekercsbe dugják bele, esetleg bilincssel rögzítik a bordához, de csak egy pontban ér a bordához. Én oda szoktam epokittal ragasztani a bordához. De mivel az 24h ig szárad egy gyártól ezt nem várhatod el.
A tranzisztor kinyit ha 0,6V közelébe kerül bázis emiter feszültség, de az átfolyó áram azonnal felmegíti amitől a nyitófeszültsége lecsökken és ettől hírtelen bepörög a venti.
Vagyis ezek az áramkörök nem annyira szabályoznak, mint kapcsolgatnak két munkapont között. (Pótlólagos emitterkövetővel javítható lenne a kapcsolás.)
Akkor lehet egy tranzisztorral szabályozni, ha nem a +12V-ra hanem a kollektor bázis közé kötöd az NTK-t és egy hőre vezérelt zénert kapsz. A bázis - emitter ellenállással meg belőheted a munkapontot. Csakhogy ez meg ugyan úgy alig alig fog szabályozni, mint egy sorbakötött NTK. Előnye, hogy nagyobb elenállásút használhatsz, aminek meredekebb lehet a karakterisztikája.[ Szerkesztve ]
bye
-
Pőze
aktív tag
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Haverom vett egy HD 4870-es kártyát, de a gépében csak egy 400W-os Chieftec táp van, 1x6 pin-es PCIE csatlakozóval. Venni szeretne új tápegységet a gépbe, mert ez kevés ehhez a kártyához. Szeretnék segítséget kérni, hogy ebből az üzletből melyik lenne a legideálisabb neki. A segítséget előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
építész
aktív tag
Nekem csak HD 4850-esem van és éppen csak elmegy a 450W-os tápról. Az áruház honlapjáról nehéz választani, mert a +12V-on leadott amper számít, azt meg nem írja.
Magam részéről erősen mérlegelném, hogy vegyek-e 15 000 Ft-ért egy másik Chiftek tápot, vagy inkább eladjam a videokártyát 15 000 Ft-ért és vegyek egy modernebb alacsonyabb fogyasztásút a másik (zöld színű) gyártótól (~ 30 000 Ft alatt), akkor elég lenne a meglévő táp és a villanyszámla is határozottan alacsonyabb lenne, no meg kevésbé lenne zajos a PC.
Rendszerventit mindenképpen ajánlok a gépbe, hogy a táp, ne a videokártya forró levegőjét szívja magára.
bye
-
Lmh
őstag
Sziasztok!
Van nekem egy Corsair CX430-as tápom. Pontosan 1 éve és szűk 1 hónapja van meg. 2 év gari van rá elvileg.
A mai napon szétszedegettem a gépemet, hogy kitisztogassam, kiporolgassam az alkatrészeket. A tápot eddig csak kintről megfújkáltam a nyílásoknál, közben odaraktam a porszívót, hogy amit kifújok azt beszívja...stb De most gondoltam rendesebben belenézek.
El is kezdtem kivenni a venti rácsát, az még nem jár garivesztéssel, ezt tudtam. De mivel így sem jutottam sokkal kedvezőbb pozícióba a takarításhoz- mivel a venti a ház pereme alatt van - ezért elkezdtem lecsavarozni a házat is. Amikor is észrevettem, hogy ott van oldalt a kis matrica, ha azt leveszem, ugrik a gari, Még valami patentos dolog fogja a házat, szóval nem vettem végül le. Ahogy bevilágítok és kukucskálok látom, hogy a zöld alkatrészeknél - transzformereknél asszem - már elég sok helyen kifolyt ilyen fehér trutyi :S Nem fest valami jól Kifújkáltam, kipiszkáltam pár porcicát...Mit javasoltok mit tegyek? Most már úgyis ugrott a gari, szedjem szét és porpoljam ki rendesen, hátha működik még egy ideig? Vagy vigyem vissza már most gariba? Vagy rakjam vissza a gépbe és várjak, amíg teljesen beszarik és akkor próbálkozzak a garival ( feltéve ha még gari előtt tönkremegy. Nem tudom így meddig bírja ) csak nem akarom nagyon az egyéb alkatrészeket sem kockáztatni, hogy esetleg tönkreteszi őket.
Előre is köszönöm a segítséget
( ha kell még valami infó vagy valami nem világos, akkor írok szívesen )Steam Deck / PC: i5 6600 / Inno3D GTX 1650 Super Compact 4GB GDDR6 / MSI B150M Bazooka / Patriot 2x8GB DDR4 2133Mhz / Chieftec Force 400W / OCZ Agility3 120GB, Kingston UV400 480GB, Samsung HD103SI 1TB / Win 10 64bit / LG 34UM68-P monitor
-
Lmh
őstag
na persze hülyeséget írtam. még nem ugrott a gari, mert ugyebár a matrica alatt van az uccsó csavar ami fogja.
Szóval ennek fényében várom az ötleteketSteam Deck / PC: i5 6600 / Inno3D GTX 1650 Super Compact 4GB GDDR6 / MSI B150M Bazooka / Patriot 2x8GB DDR4 2133Mhz / Chieftec Force 400W / OCZ Agility3 120GB, Kingston UV400 480GB, Samsung HD103SI 1TB / Win 10 64bit / LG 34UM68-P monitor
-
Rive
veterán
Kiviszed a szabadba és vagy kompresszorral vagy porpisztollyal kifúvatod belőle a szmötyit.
Amennyi marad, azzal már működnie kell egy darabig megint.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
építész
aktív tag
Garanciális idő alatt nem illik neki úgy elkoszolódnia, hogy elromoljon. Ha meg mégis elromlott vidd vissza.
A porszívózást ajánlott mellőzni egy számítógépben. Könnyedén haza lehet vágni az érzékeny alkatrészeket, mert a porszívó műanyag csöve elektrosztatikusan feltöltődik és szikrát hányhat télen. Igaz dobozon keresztül nem veszélyes. Amit lehet ecsettel tisztíts és fújd le a felkavart port.
Tápban az alkatrészeket sziloplaszt szerű anyaggal is nyakon szokták önteni. Ha csak erről van szó ne aggódj. Ha a kondi elektrolitja folyt ki, akkor általában már púpusak is. Az se szokott nagyon folydogálni, mert odakozmál hamar. Ez akkor fordul elő, ha hősokkot kap, mondjuk a 8 éves kosztól beáll a venti, vagy leterítették.
bye
-
szijartg
őstag
Szerintetek, egy Corsair 750-es táp mennyi vinyót tud max lekezelni?
i7-930, 16G ram, 2raid kártya, kb 8db 9cm-es venti és egy tök alap vga kártya mellett? -
-
építész
aktív tag
Rá van írva a HDD-re a fogyasztás, a tápra, hogy hány ampert bír leadni, az Intel honlapján megtalálod a procid fogyasztását is, azt +12V -ra vetítsd. Ha van videkártyád, annak is megvan a fogyasztása a gyártó honlapján az is +12V-ra számítsd, az alaplapra számíts max 50W-ot. Innentől 4 alapművelettel és az ohm törvény ismeretében (álatános iskola 8. osztály) kiszámolhatod pontosan.
BUÉK!
[ Szerkesztve ]
bye
-
építész
aktív tag
Ez is fent van a neten, utána olvashat, aki aggódik.
Pl. WD normal spimup current 900 mA.
Tehát továbbra is 8 általános és négy alapművelet ...[ Szerkesztve ]
bye
-
mirci18
addikt
Üdv mindenkinek
Lenne egy kérdésem táppal kapcsolatban.
Előjött a gépemnél egy hiba ami abban nyilvánul meg hogy váratlanul lekapcsolódik a monitorom és utána nem tudom visszakapcsolni sehogysem.
Annyit esetleg még érdemes tudni hogy nincs a gépemen készenléti üzemmód az xp-nél sehogysem tudtam elérni.
Először a videókártáyra gyanakodtam hogy az miatt állhat le mivel passzív hűtésű és hátha túlmelegedik de mikor leáll nincs túlmelegedve a hűtőborda ugyanúgy a proci ventilátora környékén sincs forróság.
Arra gondoltam hogy nem e azért áll le a monitor bizonyos időközönként mert kicsi táp van a gépben egy 300 w-os és esetleg a gépnek nagyobb kellene van itthon egy új 450 w-os kicseréljem arra vagy ez nem befolyásolja?Válaszokat előre is köszi
Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH
-
építész
aktív tag
válasz mirci18 #6146 üzenetére
Készenlétet a BIOS power menüjének (rendszerint) első sorában lehet beállítani. Valami S1-et S3-ra kell állítani. Ne szaladj rögtön tápot venni, ha a tápod halna le az egész gép leállna, vagy újraindulna.
Tippek:
1. Szerezz kölcsönbe egy másik gépet. Cseréld ki a monitort, cseréld ki a monitorkábelt, mert néha eltörnek. Cseréld ki a videokártyát stb. Csereberével alkatrész szinten határold be a hibát, az gyorsabb, mint a tudományos módszer, vagy elmélkedés.
2. Mérj meg mindent, amit tudsz.
Figyeld meg a videókártyád hőfokát (Everest, Catalist Controll Center, Riva Tuner stb.), hogy többet tudj róla. Indíts egy tesztet és logold a feszültségeket és hőmérsékleteket.bye
-
-
mirci18
addikt
válasz építész #6147 üzenetére
Voltam a biosban a power részlegen.
Az első sorban egy acpi nevezetű dolog volt ezt engedélyeztem.
A második sorban az acpi kapcsolódási formája volt itt s1 s3 és egy s1&s3 funkció volt,
Hiába van engedélyezve az acpi és berakva s3-ra még mindig nincs készenléti üzemmód.Egyébként ez az acpi mi lenne pontosan?
Mert olvastam róla de eddig még fogalmam sincs mi az.Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH
-
mr_ricsi
veterán
válasz mirci18 #6149 üzenetére
"Hiába van engedélyezve az acpi és berakva s3-ra még mindig nincs készenléti üzemmód."
Mert windows telepítéskor dől el, hogy ACPI-s kernel vagy "sima" települ. Utólag ez nem változik meg, csak újratelepítés után.A gépedhez meg szerezz egy másik monitort. Ha az is kikapcsol, akkor a gépedben van a hiba, ha nem kapcsol ki, akkor pedig a monitorod rossz.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- PlayStation 5 Pro teszt
- További aktív témák...