Új hozzászólás Aktív témák

  • mbalint987

    aktív tag

    válasz DJ. Ru$y #93194 üzenetére

    Álljunk meg egy percet, és vegyünk egy kicsit vissza. A sorrend a következő: első a jogszabályok, második az ÁSZF (leegyszerűsítve). Tehát tisztázzuk egyszer és mindenkorra: a jogszabály előírásai felülbírálják az ÁSZF azon pontjait, amelyek a jogszabályi rendelkezésekkel ütköznek. Példának okáért: hiába mondja azt a szolgáltató, hogy mondjuk te műszaki hibára vonatkozóan SOHA nem mondhatod fel a szerződést, a vonatkozó jogszabályok másképpen rendelkeznek, így az ÁSZF vonatkozó passzusai semmisek.

    Konkrét esettel kapcsolatosan bátorkodtam az Eht.-t fellapozni (2003. évi C. törvény az elektronikus hírközlésről). Lássuk a tv. 132. §-ának 2(c). bekezdését:
    "Amennyiben a szolgáltató a határozott időtartamú előfizetői szerződés időtartama alatt egyoldalúan módosítja a műsorterjesztési szolgáltatás keretében kínált csatornák összetételét - ide nem értve az csatornasorrend megváltoztatását, valamint azt, ha a módosítást megelőzően kínált csatornák a módosítást követően is elérhetőek az előfizető számára -, akkor az előfizető az értesítéstől számított 45 napon belül, azonnali hatállyal, további jogkövetkezmények nélkül jogosult felmondani a határozott időtartamú előfizetői szerződést."

    Vitatkozzunk egy kicsit a "a módosítást megelőzően kínált csatornák a módosítást követően is elérhetőek az előfizető számára" feltételen. Pontatlanul megfogalmazott kitétel, annyi szent. Jelentheti azt, hogy a csatorna változatlanul hozzáférhető marad az előfizetőnek a módosítás után és az előfizetői szerződés keretében (példa: egy csatornát átraknak egy minicsomagba, de a régi előfizetőknek ezt automatikusan adják nulla forintért a szerződés végéig, ergo az előfizetőt hátrány nem éri). Jelentheti azt is, hogy a csatorna más úton hozzáférhető marad, és akkor itt is van két variáció: egyszer, hogy ez a csatorna az országban más hazai szolgáltatók által hozzáférhető marad, azaz csak mondjuk a Telekom rakta ki a csatornakiosztásból (ekkor ugye a szerződés nem lenne felmondható erre hivatkozva), és értelmezhetjük úgy is, hogy ugyanezen csatorna (jelen esetben a FOX) Mo.-n már nem, de máshol ugyanúgy fogható. Utóbbi esetben a csatornakiosztás módosulása esetén is elérhető az eltávolított csatorna, ergo a szerződés felmondható.

    Ha engem kérdez valaki, a fenti variációk közül az első értelmezés lehet a legkorrektebb, szóval a szerződés a FOX csatornakiosztásból történő eltávolítása okán további jogkövetkezmények nélkül felmondható.

    És mielőtt nekiesünk a másiknak: topikgazda vagyok én is, ne nekem magyarázd el légyszíves hogy olvassam el a korábbi hsz.-eket. Megtettem. Kolléga hivatkozott az ÁSZF-re, ami meg nem érdekelt, mert az ÁSZF az csak egy jogszabályokat kiegészítő dokumentum. Azokat az eseteket szabályozza, amiket a jogszabályok nem szabályoznak.

    [ Szerkesztve ]

    „Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

Új hozzászólás Aktív témák