Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
spiritex
veterán
válasz Teasüti #7551 üzenetére
Nekem azóta, hogy rákötöttem az erősítőt a Nano-ra jelentkezik egy olyan jelenség, hogy mobiltelefon-féle zaj jön a hangszóróból annak ellenére, hogy le van némítva az erősítő. Nem tudom összefüggésben van-e a dolog az FSP-vel, vagy más miatt van, de tényleg a rákötés óta jelentkezik...
Ha te az vagy, akinek képzeled magad, akkor ki az, aki képzeli magát annak a valakinek?
-
didyman
őstag
válasz spiritex #7555 üzenetére
Nem feltétlenül oda, csak nagy impedanciát láttat a nagyfrekis jelekkel szemben. Az UPS, ha AVR-es, annak üzemi zaja sajnos át tud mászni olyan eszközökre, melyek az ilyen nagyfrekis dolgok ellen nem bírnak jó elválasztással.
[ Szerkesztve ]
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
spiritex
veterán
válasz Teasüti #7556 üzenetére
Nekem most is így van, csak nem tudom, hogy lehet ezt igazolni.
szerk.:
De ha a (#7552)-es hozzászólásomat vesszük alapul és arra kapott választ, akkor a felharmonikusok mégis csak továbbmennek... tehát nem működik, feltéve, hogy az említett zavart az erősítőre kötött hangfalban tényleg azok okozzák.[ Szerkesztve ]
Ha te az vagy, akinek képzeled magad, akkor ki az, aki képzeli magát annak a valakinek?
-
spiritex
veterán
-
krealon
veterán
válasz Teasüti #7558 üzenetére
"Vagyis akkor tényleg megoldás egy túlfeszvédő?"
Nem.
A tulfeszultsegvedo rovidzarral vedi a kimenetet a bemenettol, igy ha a tulfeszultsegvedo megszolal, tulterheli a szunetmentest, mire az onvedelembol lekapcsol.Akkor lenne megoldas, ha a szunetmentes tapegyseg vegtelen kimeneti teljesitmennyel (arammal) rendelkezne es a tulfeszultsegvedo nem csak feszultseg szerint, hanem frekvencia szerint is hatarolna.
Hogy megertsd, miben kulonbozik a szinuszjel a negyszogjeltol, egy jo vizualis bemutato a Fourier-transzformaciorol
(Minden periodikus jel eloallithato harmonikus szinuszhullamok osszegekent.)A lenti kepen latszik az idobeni jelalak (felul) es a hozza tartozo szinuszhullam-komponenesek frekvenciaja (alul, Hz)
-
tornas
őstag
Üdv!
Van egy APC Back-UPS CS 500-as szünetmentes amely úgy néz ki, hogy problémás.
A tünetei: ha áram alá helyezem, akkor csak világít (és szemmel láthatóan vibrál is, pedig nem szokott) az "On Battery" jelzés annak ellenére, hogy nincs is akku benne (de ha van, akkor is ez a helyzet). Valamint nem reagál arra az egy gombra sem (hosszan nyomva tartva sem). Normális esetben ez az UPS ha akku nélkül áram alá helyezem akkor sípol folyamatosan (és gyorsan szaggatva is), valamint világít zölden az "AC online" és villog pirosan a "Replace battery" jelzés is. A töltőfeszültség pedig csak 5 V, minden esetben.
Mi lehet a baja?
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
tornas
őstag
Beleraktam egy új akksit és a hibajelenségek egy csapásra eltűntek.
Nem tudom, hogy mi volt a baja...talán pillanatnyi elmebaj. A hibát nem tudtam újra produkálni. A lényeg, hogy most teljesen jól szuperál. A töltőfesz 13,6 V körül beállva és reagál a bekapcsológombra (hosszan, röviden nyomva egyaránt), akkus üzemre is átvált és vissza vált normál üzemre is.
Teljesen halott akkuval (szétrepedve és 0 V-osan) került hozzám a "hibajelenségével" együtt.
[ Szerkesztve ]
-
didyman
őstag
válasz Teasüti #7558 üzenetére
Keverünk két dolgot, a túlfeszvédős elosztókban van zavarszűrő is, ami rendszerint elég jó hatásfokkal képes a zajokat megfogni. A túlfeszvédő rész maga nem valószínű, hogy élesedne, mivel az UPS-nek is van sajátja, és a hálózat felől hamarabb vált ki reakciót, de ez nem garantálható. Ezért nem szívesen kötünk utána szünetmentesnek túlfeszvédőt.
-
Van egy Pannon Power pro2120 szünetmentesem és érdekelne hogy honnan lehet hozzá letölteni szoftvert mivel semmi nincs meg hozzá? Sima soros pontja van.
Mennyire megbízható ez a szünetmentes? -
veterán
Sziasztok
A következő dologban kérnék segítséget. Az áramellátás úgy van megoldva a géphez, nyomtatóhoz, tv-hez meg mindenhez hogy..
- Konnektorból jön egy 3 méteres hosszabbító -> ebbe csatlakozik bele az APC Back-UPS ES 700-as szünetmentesem -> az akkus részre be van dugva a gép monitor router modem, a sima túlfeszvédős részbe, pedig az 5.1-es szettem, nyomtató, illetve 1db APC túlfeszvédős elosztó, ami megy tovább ( innen kapja a tv az áramot, illetve az UPC beltéri). APC túlfeszvédős elosztó mindenképp kell, mert ebbe van koax védelem is, így a tv-t megpróbálom le védeni bármilyen külső áramlöket ellen.
Nos a fő kérdésem az lenne hogy, vásárolok a napokban egy NAS-t. Megcsinálhatom azt hogy berakok egy T elosztót az egyik akksis slot-ba, hogy a NAS is le legyen védve áramkimaradás ellen? Vagy inkább dugjam a UPS-nek az egyik szabad slotjába, ami ugye csak túlfesz ellen véd?
Csak azért kérdezem, mert olvastam már hogy nem nagyon ajánlott UPS-nek, az akkus részt szétosztani.Ebbe kérnék segítséget.
Köszönöm
iPhone 13 Pro Max
-
*Ropi*
félisten
válasz MasterDeeJay #7565 üzenetére
Milyen operációs rendszerre kell a program? Kábeled van hozzá? Van fizikailag soros port a gépeden, vagy csak USB--->Serial átalakítóval tudod megcsinálni?
(#7566) jozsi252:
"Csak azért kérdezem, mert olvastam már hogy nem nagyon ajánlott UPS-nek, az akkus részt szétosztani."
Lehet osztani csak rövid kábellel, és sima elosztóval (ne túlfeszvédős legyen), és ésszel terhelni: ne sokfelé legyen osztva (bőven a teljesítményhatára - ebben az esetben ez 400W - alatt legyen a rádugott fogyasztók összteljesítménye)!
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
krealon
veterán
válasz jozsi252 #7566 üzenetére
Ugyes.
A vedett korbe (UPS kimeneti oldal betettel egy eszkozt (tulfeszvedo eloszto), ahol szinten tulfeszultseg lephet fel.Olyan mintha a hazad tetejere furnal egy lukat, hogy szellozzon, azan a lakasban esernyovel jarkalnal, hogy ne azz el zivatarkor.
Tulfeszvedos eloszto az UPS bemeneti oldalan legyen.
"Csak azért kérdezem, mert olvastam már hogy nem nagyon ajánlott UPS-nek, az akkus részt szétosztani."
Ebben a formaban netto baromsag.
Az akkuval vedett reszt tulfeszvedos elosztoval nem szabad osztani.
Kapcsolodo poen:
- Hogy vagy haver?
- Jol.
- Kifejtened bovebben?
- Nem jol. -
-
veterán
válasz krealon #7568 üzenetére
Köszönöm mindkettőtök segítségét.
Akkor ha jól olvasom a következő dolgokat tegyem meg.
Konnektorból húzzam ki a hosszabbítót, majd a helyére dugjam be az APC túlfeszvédős elosztót. És ebbe dugjam bele a szünetmentest. Illetve akkor a koax átvezetés meg minden maradhat a túlfeszvédőbe, csak annyi hogy a ups az elosztóból kapja az áramot.
Közbe igen, így utólag belegondolva, nem túlzottan jó ahogy meg van csinálva az áramellátás. Mert ha a túlfeszvédős elosztó nem tudja megfogni a nagy feszt, akkor az a ups fele továbbmegy. És mivel a plussz feszt, nem a konnektorból kapja, hanem a rácsatlakoztatott kábelből, így meg lehet szívni.
Akkor egy sima T-vel elosztom a modem akksis csatiját, és akkor a NAS sem marad áram nélkül.
*Ropi*
Bőven belefér a NAS, mert olyan 15-20w körül eszik maximum.
iPhone 13 Pro Max
-
*Ropi*
félisten
válasz MasterDeeJay #7569 üzenetére
Próbáld meg a NUT-ot (Network UPS Tool) vagy az UPS Assistant-ot! De Win8 alatt necces: valószínűleg virtuális gép kell hozzá egy korábbi Windowssal.
(#7570) jozsi252: Azt tudom, hogy a NAS egy etióp kisgyerek étvágyával rendelkezik: nem is az aggaszt, hanem az ámítógéped.
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
didyman
őstag
válasz krealon #7568 üzenetére
Miért léphetne ott fel túlfesz? Az előbb is beraktál egy ábrát a négyszögjelről: De ettől miért lenne ott túlfesz? Valójában a négyszöges kimenet alacsonyabb csúcsértéket (azonos effektív) fog jelenteni, mint a szinuszos. Hogy a viharba lenne ott olyan túlfesz, amit az elosztó megérezne? Ha így lenne, a jobb tápegységek bemenetén lévő varisztorok is rendszeresen megszólalnának UPS akkus üzemben..
-
didyman
őstag
válasz krealon #7573 üzenetére
De hogy fordulhat ott elő magasabb feszültség, ha az már védett oldal? Ha az UPS előtt alakul ki magasabb feszültség, két dolog történhet: Az UPS-ben lévő varisztor elmegy zárlatba, ésvagy az UPS átkapcsol telepes ellátásra. Nyilván-hülyeség utána rakni túlfeszvédős elosztót, mert a vonali esemény során az is megszólalHAT, és mert inkább az UPS-t is védjük úgy, hogy elé van kötve, de te a négyszögjelet vetted górcső alá indoklásodban, továbbra is azt kérdezem, hogy mi köze hozzá, hogy alakulhatna ki ott magasabb csúcsfeszültség?
szerk. Hagyjuk a négyszög jelet, ez a kérdésem alapja: "A vedett korbe (UPS kimeneti oldal betettel egy eszkozt (tulfeszvedo eloszto), ahol szinten tulfeszultseg lephet fel."-Éspedig, hogyan lehetséges ez, mi történik ilyenkor? A tápegység túlfeszvédelme megszólal, zárlatba vonul.[ Szerkesztve ]
-
krealon
veterán
válasz didyman #7574 üzenetére
A negyszog jelnel a gondot szerintem az okozhatja, hogy tap bemeneten levo induktiv es kapacitiv komponenseket nem lehet az osszes felharmonikusra illesztette tenni, igy az UPS-sel rezgokor johet letre, ami tulfeszultseget okozhat, amitol a tulfeszvedos eloszto rovidzarba mehet, amitol az UPS tulterhelodik es lekapcsol.
"Éspedig, hogyan lehetséges ez, mi történik ilyenkor? A tápegység túlfeszvédelme megszólal, zárlatba vonul."
De a vedett korben szerintem nem jo dolog egy rovidzar sem.
Ugyanakkor azt sem latom garantaltnak, hogy tulfeszultseg altal keltett energia csak es kizarolag vedelmen keresztul a vedofold iranyaban vonul el.
De azt is szamitasba veendo, hogy a vedofold nem 0 ellenallasu kabelen van bekotve, igy a vedofold potencialja megvaltozhat, ami masodlagos hataskent karosithatja az elekromos eszkozoket.Ezzel szemben, ha a tulfeszultseg a vedett koron kivul kerul kapcsolatba a rendszerrel, akkor a vedett eszkozokig 2 fuggetlen vedelem is utjat allja.
Persze tokeletes vedelem nincs, de az utobbi esetben kisebb a kockazat. -
tornas
őstag
válasz krealon #7575 üzenetére
A túlfeszvédelem legfontosabb eleme a varisztor, ami ugyebár a fázis és a nulla ("föld") között feszít. Vagyis ha beüt a túlfesz, akkor a varisztor a paramétereinek megfelelő mennyiségű energiát el fogja tudni nyelni. Amikor a varisztor működésbe lép túlfesznél, gyakorlatilag a földelési ellenállásnál is kisebb az ellenállása, és ez kell ahhoz, hogy minél többet eltudjon nyelni a túlfeszből. Nem elsődleges, hogy a túlfesz a föld irányába távozzon, hanem hogy minél több eldisszipálódjon a varisztoron. Ami pedig a varisztor túlfesz-elnyelő "képességét" befolyásolja az a varisztor mérete (a megszólalási feszen kívül), ami egyben megadja, hogy mennyi energiát tud elnyelni. Minél nagyobb a varisztor "disk" mérete, annál nagyobb energiájú túlfeszt tud elnyelni.
"A negyszog jelnel a gondot szerintem az okozhatja, hogy tap bemeneten levo induktiv es kapacitiv komponenseket nem lehet az osszes felharmonikusra illesztette tenni, igy az UPS-sel rezgokor johet letre, ami tulfeszultseget okozhat, amitol a tulfeszvedos eloszto rovidzarba mehet, amitol az UPS tulterhelodik es lekapcsol."
A túlfeszvédős elosztóban legtöbbször csak varisztor és esetleg EMI / RFI szűrők van(nak). Ezek a komponensek megtalálhatók a PC tápjában is. Ha az UPS után nem túlfeszvédős elosztót, hanem egy mezeit rakunk be, akkor a tápban lévő varisztor fog elpukkanni csak azért mert kvázi-szinuszos UPS-re van kötve a PC (tápja), leírásod szerint ?!?! Ez szerintem így ebben a formában nem állja meg a helyét, lévén, hogy elég sokan használják a kvázi-szinuszos UPS-eket APFC-s táppal szerelt PC-kkel (és sok egyéb mással is), minden gond nélkül.
"De azt is szamitasba veendo, hogy a vedofold nem 0 ellenallasu kabelen van bekotve, igy a vedofold potencialja megvaltozhat, ami masodlagos hataskent karosithatja az elekromos eszkozoket."
A földpotenciált gyakorlatilag az eszközökben lévő földkábelek forrasztásai illetve a kontaktusok határozzák meg. Mivel általában ezek rendben szoktak lenni, ezért nemigen látom valószínűségét annak, hogy a földpotenciál megváltozzon jelen esetben.
[ Szerkesztve ]
-
Capricornus
aktív tag
Sziasztok!
Egy Chieftec gps 450aa-101a mellé kellene egy szünetmentes táp. Azt olvastam, hogy sajnos nem szereti a négyszögjeles szünetmentes tápokat. Tudnátok javasolni valamit, ami együtt tud működni vele?
Per aspera ad astra!
-
frpeter
Topikgazda
-
canniball
nagyúr
válasz Capricornus #7579 üzenetére
Vagy veszel ilye(smi)t használtan.
https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
frpeter
Topikgazda
válasz Capricornus #7579 üzenetére
Használtan 30 körül vagy még talán alatta is ki lehet fogni őket jó állapotban.
UPSakku.hu - a legjobbak a legjobb áron
-
Teasüti
nagyúr
Tud vki adni (akár kölcsön) utp-soros kábelt egy SMT1000I-hez FW frissítés erejéig?
Vagy vmi beszerezhetőséget rá? -
didyman
őstag
válasz Teasüti #7587 üzenetére
"If ain't broken, don't fix it." Ezt az örökbecsű mondást (biztos van frappánsan fordított magyar megfelelője, csak nem megy még a gondolkozás) elég gyakran hallottam régebben, és piszkosul igaznak bizonyult.
-
Teasüti
nagyúr
válasz didyman #7588 üzenetére
Egy feature hiánya, ami benne van a kézikönyvben az nem elég nagy hiba?
Igazából két feature, mert ezen vmi ősrégi FW van, a kevésbé régiek legalább már tudják az usb-s frissítést.
Bnőm nálam alszik ki kell kapcsolnom kompletten, mert insomniát kap a fényes kijelzőtől éjszaka.
Apró, de bosszantó feature.Akkor mondjatok vmi helyet, ahol megcsinálják nekem!
Gondolom egy szerviznek ez nem jelenthet kihívást.[ Szerkesztve ]
-
-
tornas
őstag
Egy eléggé érdekes kis UPS: Compact Fit 400 VA
De van még két másik is, hátha érdekel valakit...
MGE 500 VA
APC ES 350[ Szerkesztve ]
-
Cobra.
őstag
Erősen túlárazottak. Az az MGE pl minimum 7 éves, de inkább több. És nálam egy már halt meg (kb 8 éves volt), plusz ez még csak nem is normál konnektoros verzió. Az az ismeretlen 400-as is normális akkuval már legalább 8k, 11-ért meg van FSP Nano 2 év garanciával, ami ráadásul erősebb is valamivel.
-
tornas
őstag
Abba a Compact Fit-be 2 db 6 V-os 4 Ah-ás akksi kell és darabja 2000 körül (--> 4000) van az SOSUPS-nél. Abba az MGE-be pedig 1 db 12 V-os 5 Ah-ás (asszem az is kb. 4 rongy) akksi kell.
Ami pedig a túlárazást illeti, nem vagyok meglepve... Ezekben bontókban legtöbbször az ilyen és egyéb PC cuccokhoz is vagy ingyé (mint elektronikai hulladék átvevőhely) vagy hugyé-szaré (ha valaki eladja nekik) jutnak. De persze jó soké el kell adni ám (minél kevesebb garival)...
-
bigdady
nagyúr
Sziasztok
Megérkezett az FSP Nano 600-as. Két kérdésben kérem véleményetek:
-Lesz valami baja ha fektetve használom nem állítva? Van jelentőssége?
-Mi van ha kikapcsolom, akkor megszakítja az áramkört és nem megy róla semmi vagy akkor csak a szünetmentes nem megy? (Most nem tudom kipróbálni, mert eljöttem otthonról)
Köszi -
törölt tag
APC Smart-UPS 400i új aksikkal üzemképesen eladó, ha érdekel valakit PM-be
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest