Új hozzászólás Aktív témák

  • csaba951

    veterán

    válasz cskamacska #31553 üzenetére

    Szerintem nem ez lesz. Azért nem, mert a legtöbb játékos közvetlenül a megjelenés után van. Egy év múlva meg már alig akad olyan aki még pont ezzel játszik, addigra megvannak már az új sikercímek. A nagyon kevés játékosoknak is csak egy része vennék meg a kiegészítőt. Üzletileg ez tutira bukta.

    Tavaly karácsonykor simán megvolt csúcsidőszakban a 120000 játékos The Elder Scrolls V: Skyrim-ban. Ez a mai napon 21485 fő. És ez egy AAA kategóriás játék, hatalmas rajongói táborral, tehát valószínűleg sokkal jobb a lemorzsolódási mutatója mint egy "átlagos" játéknak.

    Talán két játék van, ahol az új kiegészítőket rendszeresen megveszi a játékosok jelentős része. Sőt, a kiegészítő miatt akár új vásárlók is megjelennek. The Sims 3-ra és a World of Warcraft-ra gondolok. De ezek kivételnek számítanak. A játékok többségénél nem lehet erre számítani.

    A kiadóknak az egyik menekülési pont a season pass. Ezt már a játék megjelenésekor érdemes kiadni, mert gyorsan kiderül, hogy mennyi pénzt hajlandóak a játékosok elkölteni a dlc-kre. Max Payne 3 esetén például ez elég jól jött. A játék eladási mutatói katasztrofálisak lettek a tervezetthez képest. Gondolom a season pass-ból se sokat adtak el. Így rögtön látja a kiadó, hogy a dlc készítésére megtartott emberek jelentős részét lehet rögtön elbocsájtani. Nem kell megvárni, hogy a piac hogyan fogadja majd a dlc-ket. Vagy átirányítani őket a GTA V fejlesztésére.

    A másik egérút a 0day dlc-k kiadása. Vagyis a játék megjelenésének a napján már legyen kint minél több dlc, mert ilyenkor (optimális esetben) még nagy az érdeklődés, ilyenkor még sokan megveszik a dlc-ket. Ennek a a veszélye van, hogy játékosok jelentős része ezt negatívan fogja fel. Vagy úgy érzik, hogy ezek a tartalmak valójában a teljes játékból lettek kivágva, vagy egyszerű pénzlehúzásnak tartják a lépést. Mindkettő azzal jár, hogy a friss termékhez egy negatív hangulat kapcsolódik a játékosokban, és sok embert ez majd visszatart az alapjáték vásárlástól is. Ezek az emberek pedig a dlc-kre sem fognak semmit költeni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák