Új hozzászólás Aktív témák

  • Bad Pritt

    félisten

    Fallout

    Őszinte leszek, szerintem ez a sorozat már túlmutat egy szimpla adaptáción, sokkal inkább tűnik cross-media próbálkozásnak a Bethesda részéről, hisz egy meglévő, jelenleg is futó videojáték franchise világát bővíti térben és időben, néhol ugyan lightos retconokba csapva, de mégis tisztelettel bánva nem csak a Bethesda saját, másfél évtizedes munkájával, de számomra meglepő módon az Interplay hagyatékával is.
    Hogy mit értek ez alatt? Mindent. De tényleg, tokkal-vonóval mintha a Fallout 3-New Vegas-4-76 mászott volna le a képernyőről, a fél másodpercre valaki kezében megjelenő újságoktól kezdve az autókon át a power armorig minden az utolsó csavarig a játékokat idézi, nem is beszélve a zenékről, de ami tényleg hihetetlen, hogy nem csak a külcsínre fordítottak ekkora figyelmet hanem a sztorira és a karakterekre is.
    A Fallout világa mindig is egy érzékeny határmezsgyén létezett, ahol a végletesen túltolt, de paródiába még épp át nem forduló szatíra és a komoly valóság a temérdek popcult utalás mellett egymást váltva igyekezett fenntartani a játékos érdeklődését és szívet melengető volt látni, hogy a sorozat is ugyanígy állt hozzá a matériához. Ami engem meglepetésként ért, hogy a flashback jelenetek egyáltalán nem voltak rosszak, sokat adtak a sztorihoz és a világhoz, nem mellesleg baromi jól megidézték azt a hangulatot, ami valószínűleg a bombák ledobása előtt jelen lehetett a világban néhol vicceskedve, máskor olyan komoly témákat feszegetve, ami túlzás nélkül az Oppenheimerben is helyet kaphatott volna.
    Az arányosság amúgy az egész sorozatban jól működött, mind a három, egymást lépten-nyomon keresztező sztoriszálunk egészséges játékidőt kapott a múltidézés mellett, nem mellesleg így sikerült mindent bemutatni, ami egy játékost érheti egy végigjátszás során. Nyilván nem kell Emmy-díjas történetet várni egy ilyen sorozattól, de véleményem szerint tisztességes sztorit pakoltak a nyolc rész alá, nagy revelációval nem fog járni a vége, de végig fenntartja az érdeklődést és az utolsó képkockák után nagyon várós a második évad, remélem nem kell 2027-ig várni rá.

    Ha viszont önálló produktumként tekintünk rá és úgy szeretnénk értékelni... nos, úgy azért árnyaltabb lehet a kép. Egyrészt a sorozat hangulata és megoldásai sokaknak too much lehet, illetve ami a játékokat ismerők számára vicces easter egg, az másoknak gagyi hülyeségként jöhet le (lásd a gatling gun esete a doki ellen). Ami viszont mindenképp fejlődésre szorul a második évadra az a rendezés, fényképezés, vágás, mert iszonyat gagyi és önismétlő volt a sok fade to black, retro zenére montázs, nagytotál a semmibe. Minden rész ugyanúgy kezdődött és ugyanúgy ért véget, minden harci jelenet ugyanúgy volt megszerkesztve, minden bandukolós jelenet ugyanúgy nézett ki, semmi változatosságot nem sikerült belecsempészni. Vannak persze látványos képek (pl. rögtön az első részben mikor ledobják a bombákat), de nagy átlagban unalmasan volt szerkesztve az egész sorozat sajnos.

    Mindezekkel együtt huszonsokéve Fallout fanként ültem neki és nálam jött, látott és győzött - már ha adaptált minőséget nézünk. Viszont azt hozzáteszem, hogy nem is érdemes ezt elvárni másoktól, mert a Fallout eredendően nem egy olyan karakterközpontú franchise, mint a Halo vagy a The Last of Us, ahol az emberek kritikusabb, ha a kedvenc karaktereikkel változás történik.

    [ Szerkesztve ]

    Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

Új hozzászólás Aktív témák