Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
bigyo108
aktív tag
válasz vittorio7 #50 üzenetére
Nem írtunk mi itt semmi rosszat , csak az igazat .
Bármilyen gyáregységes cikk után hasonlóak a hozzászólások ..... gyerekek , rengetegen dolgozunk ilyen gyárakban .
Dolgozunk és dolgozunk és MEG AKARUNK ÉLNI !!
Mint a szüleink , amikor annyi idősek voltak mint mi , ez egy örök körforgás .A PC visszafelé MINDIG kompatibilis lesz,.... MINDENRE!! :)
-
-
-
helkis
veterán
válasz vittorio7 #50 üzenetére
miért tenné? nem a Samsung hibája, hogy ezt "tudja"/"kell-csak" nyújtani (nyilván a minimumot fogja), hanem kormányé, hogy ezt megengedi!
a Samu csak azt tudja mondani, hogy a törvényeknek és a jogszabályoknak megfelelnek, ennyit tudnak adni, ha kell gyere, ha nem tetszik el lehet menni.. aki tudna tenni ez ellen valamit (2/3), épp azok miatt nem fizetnek túlórát sem, és tudják ropiért dolgoztatni a népet..sok cég egyébként úgy keres munkaterepet magának, hogy legyen egy jó 10-15%-os munkanélküliség a környéken, akkor nekik hawaii van, mivel egymást fogják taposni az emberek, azért a kis alamizsnáért is amit csepegtetnek..
továbbá k_va érdekes, hogy pl egy energiaszolgáltató az legyen nonprofit cég ugyebár, viszont ha a munkásain keresik halálra magukat a munkaadók, az pedig teljesen rendben van..
"Egyedi vagy és megismételhetetlen! Csakúgy, mint bárki más!!!'" - 3Dmarkillers - hwbot.org
-
vittorio7
őstag
"aki tudna tenni ez ellen valamit (2/3), épp azok miatt nem fizetnek túlórát sem, és tudják ropiért dolgoztatni a népet.."
Nem a 2/3 tudna tenni ellene, hanem TE, meg a TÖBBI ember, ha összefogna. Ha meg az (1/3) lenne hatalmon szerinted tennének valamit a kisemberért? Nekik köszönhetjük a (2/3) -t!
[ Szerkesztve ]
-
jacint78
addikt
Ha az emberek azt mondják, hogy ők enyiért nem dolgoznak, akkor keresnek a helyükre mást, ha a kormány azt mondja, hogy ennyiért nem dolgoztathat, keresnek másik országot... Sajnos megtehetik, szóval nem nagyon lehet ugrálni és ez igaz, szinte minden munkahelyre, nagyon kell tudni, ahhoz, hogy valaki valóban pótolhatatlan legyen..
type your text here..
-
helkis
veterán
válasz vittorio7 #58 üzenetére
én nem tudok jogszabályokat alkotni, de ha még jogász is lennék, akkor is kell a 2/3-at az MT újraírására. én max anynit tudok/nék tenni (mint sokan mások), hogy ha nem tetszik, akkor el tudok menni máshová.. (ha van hova), de amikor ezt a mondatot valaki felülről kimondja, akkor el lehetne gondolkodni azon is, hogy nem meriti-e ki a terrorizmus fogalmát.. az a +1/3-ad sem csinálna nyarat mondhatnám, hogy a 3/3-addal van a gond (politikai szinten).. bárki aki feljebb kerül, mert jól húzta a mézesmadzagot, onnantól hogy bent van, 180fokos fordulat és tömi a zsebét, nem azért mert gátlástalan bűnöző (akkor talán lecsuknák) hanem mert mindenhonnan dől a lé legálisan (unfair módon, de törvényesen), akkor miért is állnának el alóla.. ?
szóval az igazi public enemy a háttérből irányító tőkések, akik nyomják a pénzt + mondják az igét, addig itt nem lesz kánaán, csak egy szűk rétegnek..adrian360 - ez az egész "megyünk másik országba" szvsz csak egy nagy blöff.. mindenhol jobban élnek már mint itthon (európán belül, de itt van a piac is ezért nem fogja elhagyni senki sem a terepet) itt lenne az ideje egy terítésnek.. az energia-szogáltatók és bankok sem mentek sehova, pedig kapták/ják az ívet rendesen..
[ Szerkesztve ]
"Egyedi vagy és megismételhetetlen! Csakúgy, mint bárki más!!!'" - 3Dmarkillers - hwbot.org
-
adrian360
őstag
nem érted, nem kell munkatörvényt módosítani, mert abban minden benne van, hogy mennyi pihenőidő jár, mennyi pótlék stb stb. kulturált munkahelyen ezt betartják és a munkások nem állatok.
A megyünk másik országba meg nem blöff, előbb utóbb, ha túl nagyok a költségek, lelépnek. egy multi nem egy szeret szolgálat, nem azért van hogy te jól éljél, hanem hogy a vezetők jól keressenek. és amíg 1 kirúgott ember helyére 10 másik önként jelentkezik, nem is lesz másként.
[ Szerkesztve ]
-
jacint78
addikt
Egy helyi cég ukrajnában és romániában is nyitott gyárat és ott olcsóbban dolgoznak, pedig itt a folyamatos műszakosok keresnek 110-et úgy, hogy kvázi éjjel nappal dolgoznak. Csak azok a termelési folyamatok maradtak itt, amiket nem érné meg kivinni, mert itt már a gépektől kezdve az emberekig van minden, vagyis egy jól bevált rendszer kialakult, de az emberek mellett folyamatosan ott van a mérőember akit mindeki utál persze, mert az ő dolga feljebb emelni a mennyiségi követelményeket, ha túl sokat csinálnak meg az emberek..
[ Szerkesztve ]
type your text here..
-
vittorio7
őstag
Én van 4 éve statisztakén szerepeltem a The Borgias című Etyeken és környékén forgatott sorozatban. Egy ismerős szólt, hogy érdekel-e napi 7000 Ft + túlóra, valami kaja stb. Ráértem, kíváncsi voltam a filmes világra hát elmentem.
November volt rohadt hideg, szitált az eső és kb. 400 statisztát hajtottak fel a hegyre a brutális sárban, katonának öltöztetve. Mi voltunk a vonuló francia sereg. Papír talpú csizmában, szétfagyva vékonyan ötözve remegett egy csomó 20-30 éves fiatal a hidegben.
Akkor voltam először ilyen forgatáson. Hamarosan feleszméltem néhány „társammal”, hogy ha így marad minden akkor holnapra lebetegedünk. A rutinos statiszták reklamáltak az egyik szervezőnél, akit ismertek. Elismerte ő is, hogy embertelenek a körülmények. Azt mondta, ha 20-30 ember elégedetlenkedik, akkor tehet valamit. A létszám összejött, bemehettünk a melegedőbe. Hoztak forró teát. Telefonáltak az angol filmeseknek, ki lett harcolva minden embernek! +3000 Ft esőnap gyanánt.
Tudod, ahogy ott fagyoskodtunk a forgatáson a dombon egy öreg pásztor áthajtotta a birkanyáját a statiszták között. A birkák nem tudnak szólni, csak bégetni, a birkák nem tudnak összefogni, (csak sodorja őket a nyáj) az emberek igen. A droidok viszont nem.
Itt forgatták végig a sorozatot (2011–2013) És még több filmet hoznak ide azóta is.
Egy haver minden évadban szerepelt. Azt mondta, hogy az angol filmesek egyik asszisztense minden hajnalban végigjárta a statiszták öltözőjét, hogy ki van-e takarítva, meg van-e az ételük stb. Mert a magyar szervezők mindent lenyúlnak.
Az pl. semmi pénzbe nem kerülne egy Samsungnak, vagy egy Mercedesnek ha emberibb hangon beszélnének a dolgozóikkal a gyártósort felügyelők, vagy a melegben 1 literrel több ivóvíz jutna egy munkásnak.
De mindenki csak tűr, béget mint egy birka, hogy kell a pénz. Aztán előbb-utóbb úgy is kidől, lebetegszik és még közmunkásnak sem lesz jó.
[ Szerkesztve ]
-
helkis
veterán
válasz adrian360 #62 üzenetére
te nem érted.. a minimum bér is benne van, amit lehet módosítani, pl a nyugateurópai közelébe, úgy hogy még a mérleg, ne billenjen át, tehát a szállítás miatt itt tartsa a céget, vagy ha nagyon foglalkoztatni akarja az állam az embereket, akkor ne seprűt adjon nekik, hanem olyan kutatásokba/fejlesztésekbe kezdjenek amivel világpiacon is keresett terméket lehet termelni..
én egy olyan helyen melózom, ahol az egy főre jutó éves forgalom majdnem 2miliárd forint.. ebben benne van az igazgató és a takarítónő is, ha csak 1% a nyereség (nem mondom meg mennyi) akkor is 20milla/év/fő a nyereség tisztán! tehát mindenki kitermeli a rezsit, a munkabérét, mindent számlát, adót, stb-t, és még tol mindenki 20millát a kalapba (minimum), innen van aki részesül és van aki nem, értelem szerűen, de azért az elosztás, a nagyságrendek, ill. tudva, hogy milyenek a magyar átlagfizetések, elég hervasztó a helyzet szerintem..
persze lehet bennem van a hiba, és mivel mindennek az oka a túlnépesedés, örüljünk, hogy élhetünk, dolgozhatunk és nem egy madmax világban... még...
-
vittorio7
őstag
"Régen a kommunizmusban a szövőnőknek még rosszabb volt"
Ez így igaz. Csak az régen volt, most meg MOST VAN. Sőt a középkorban még rosszabb volt a jobbágyoknak, az ókorban meg még rosszabb volt a rabszolgáknak. És? Már elmúlt. A jelennel kéne foglalkozni, hogy legyen jövő.
[ Szerkesztve ]
-
bteebi
veterán
"tudod ezzel az a baj, hogy a jóléti államban az egyszerű gyári munkás is megél EMBERHEZ méltó módon. Itt meg örülj, ha van hova bemenni...
Ja: és a jászfényszarui Samunál nem a koreaiak a genyók (közöttük is van), hanem a magyar középvezetők. Ott naponta hülye vagy, hülye vagy, ráadásul úgy ordítva, mint a fába szorult féreg..."A magyarok sajnos ilyenek. Magyarnak magyar a legnagyobb ellensége, és ez egészen megdöbbentő . Amúgy mint ahogy írtam is, ha rajtam múlna, én leginkább a munkakörülményeken javítanék. Nem csak itt, tőlünk keletebbre mindenhol. Nyugaton (többnyire) azért érték az ember, nálunk és keletebbre már sajnos nem. A relatív fizetésen viszont nem lenne érdemes javítani, ez a realitás. Betanított munkás igenis minimálbér körüli összeget keressen, de persze normális környezetben normális munkatempó mellett. Ha nem tetszik neki a minimálbér, akkor tanuljon. A(z elvi) lehetőség mindenki előtt adott, csak - nyilván - nem mindenkiben van meg erre a képesség, kapacitás. Az ilyen emberek alkalmazottként minimálbér körüli összeget fognak keresni. Az már egy másik sajnálatos ügy, hogy a minimálbér, meg úgy általában a fizetés Magyarországon (de akár úgy is mondhatnánk, hogy az abszolút bér) nagyon keveset ér az árszínvonalhoz képest, míg azért nyugatabbra (a legtöbb helyen, esetben) még a jómunkásember is viszonylag becsületesen meg tud élni. Bár én még viszonylag fiatal vagyok, de nem hinném, hogy megérném a magyar fizetések árszínvonalhoz képesti érdemi javulását - sőt, szerintem inkább romlani fog a helyzet , de ne legyen igazam.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
vittorio7
őstag
Nem annyira más világ mint hiszed. Nagyrészt kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek mennek mindkettőbe. (Filmforgatásra kíváncsiskodók is.)
És aki itt nagyon ugrál lehet, hogy egyik ügynökség sem hívja többet.És a gyárban még könnyebb lenne összefogni, mert ugyan azokkal dolgozol. De nem értetted meg a lényegét annak amit írtam. Kár is volt leírni. Tűrni kell kussban tovább, és akkor minden jobb lesz.
[ Szerkesztve ]
-
jacint78
addikt
válasz vittorio7 #70 üzenetére
Nem a dolgozók mások.... biztos, hogy nem lesz jobb, de a valóság nem így működik.
És aki itt nagyon ugrál lehet, hogy egyik ügynökség sem hívja többet.
Ezért is nagyon más világ! Nagyon nem mindegy, hogy ki hív kit, már a munka kezdete, alapja is annyira más világra utal, hogy nem lehet összehasonlítani..
[ Szerkesztve ]
type your text here..
-
djculture
félisten
Pont az hogy nem, jön meg a fizetés. Munkaközvetitőknek dolgozik az ember papiron nem a multinak, így csődbemegy a cég a dolgozók meg anyázhatnak. Samsungba is volt ilyen mondom.. Televan munkaközvetitő cégekkel saját dolgozó alig van, nem egynek évente más a neve.
Nem közvetelenül a multikkal van a baj hanem a törvényekkel hogy ezeket a kizsákmányoló köztes cégeket engedi működni, ráadásul úgy hogy bármikor csődbevihető és akik nekik dolgoztak azok így jártak.
Ezekkel a köztes cégekkel a túlóraszabályoktól kezdve minden jogszabályokat meglehet szegni, nem a multi felelős mert nem ő a foglalkoztató.[ Szerkesztve ]
-
bteebi
veterán
Akár tetszik, akár nem, a gyáraknak semmi keresnivalójuk nincs a belvárosban. Én is az iparban dolgozom, egy bő éve még emiatt majdnem egy órát kellett utaznom a munkahelyemig (tehát oda-vissza közel kettőt). Nem volt kényelmes, nem szerettem, de ettől függetlenül úgy normális, hogy a külvárosba kellett mennem, és nem mondjuk a Blahára vagy a Vörösmarty térre.
-
MaUser
addikt
Hagyjuk már ezt a magyar magyarnak farkasát. Itt szarul fizetnek, kevés az erőforrás, ezért ezen marakszik mindenki. Ezért szar pl. a közlekedés, stb. Pontosan ez van Kínában, Ázsia szegények lakta részén vagy bárhol ahol van némi munkamorál, de csóróak az emberek. Ugyanez volt a legtöbb kommunista országban, most oroszoknál, stb. Ahol nincs - vagy inkább nem jelenik meg ilyen - az ahol jólét van és/vagy olyan alacsony a morál hogy nem érdekel senkit, ha több forráshoz jut.... Érdekes módon nem látok németbe kiköltözött honfitárs mérnököket egymást hátba szúrni, de pl. alulfizetett - akár német - sori melóst annál inkább....
Btw, ha megvan a börtönőr-rab kísérlet akkor láthatod hogy ez miért van így. És azt sem rajtunk mutatták be vagy minket látva jutott Zimbardo eszébe Stanford-ban a kísérlet. Hanem ehte jól szituált usákok estek egymásnak mihelyst szűkössé váltak a lehetőségek....
Btw2, Spektrumon láttam a River Cottage-es csóka egy másik sorozatából egy részt ahol egy jólszituált norvég párral vitatkoztak arról, hogy most az angolok vagy a norvégok világhírűek a pesszimizmusukról. Felsoroltak vagy még 10 nemzetet akik szerintük pesszimisták, mi nem voltunk benne. Szóval ennyit a "világhírű" magyar pesszimizmusról is. Ezek olyan dolgok, mint Edvin Marton. Csak itthon világhírű....
[ Szerkesztve ]
''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''
-
MaUser
addikt
Csak arra céloztam vele, hogy a való világban az ilyen általánosítások minden nemzetre jellemzőek, mert csak magukat ismerik. Lám az angolok helyett ők a leginkább pesszimisták a norvégok szerint meg ők. De aussie kollégától is hallottam már ugyanezt, szóval ezek ilyen dolgok.
Németekkel pl. ugye a precizitást társítjuk, ennek ellenére még egy németet sem hallottam hogy ő precíz lenne és mindig meglepődnek, ha szóba kerülnek ilyen dolgok és elmondom, hogy szerintünk ők precízek és kimértek. Erre az átlag bajor elmondja, hogy a "hülye" svábok azok aztán karót nyeltek és ilyenek, de mi lazák vagyunk. A svábok elmondják, hogy ők aztán nagyon életvidámok és a bajorokra nem szabad bízni semmit mert állandóan részegek, az északnémetek meg mindkettőt szidják. Amiben viszont egyetértenek, hogy ők egyáltalán nem precízek és soha nem szabad hétfőn (vagy pénteken -> most nem emlékszem náluk melyik a problémás nap) gyártott német terméket vásárolni.
''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''
-
hibavissza
veterán
Réges-rég egy cégfelvásárlás nyomán - mérnökként - odakerültem egy ilyen magyar merci szintű munkatáborba. Azonnal eljöttem. Mivel telephely változtatás is volt (persze végkielégítést fizetni nem akart a sudribunkó) még a munkaügyi bíróságon legomboltam róluk egy kis lét.
Eljöttem lakáshitellel. Eljöttem azonnal. Néhány volt kollégám maradt az új cégnél. Búcsúzóul csak azt mondtam nekik, hogy az ilyen birkák miatt tart itt az ország.Aki a fent említett munkakörülmények közt ezekért a bérekért hajlandó dolgozni, az magára vessen. Én inkább éhen döglenék. Franciaországban fele ennyiért "felgyújtják" a gyárat a menedzsmenttel együtt.
Mondjuk ilyen dél-amerikai államigazgatás mellett igen nehéz bármit is tenni ez tény.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
A sokkal kiszámíthatóbb élet miatt általában nyugodtabbak. A német társadalom sokkal "törődőbb". A munkakörülmények kiszámíthatóbbak és átgondoltak. Ebből adódóan egy német termékre jellemzőbb a kiegyensúlyozottabb minőség.
De ha nekiállnak egyszer szart gyártani....ha szüsztem jó az nem szar és csak tolják ezerrel...ó hogy én hányszor ülök emiatt a szopórolleren[ Szerkesztve ]
-
Garada
őstag
Ez jött tesz a munkaerőpiacnak meg azért mégis nagy szó hogy ilyen nagy céggel bővül a paletta.
-
wolfman
veterán
válasz hibavissza #79 üzenetére
Aki a fent említett munkakörülmények közt ezekért a bérekért hajlandó dolgozni, az magára vessen.
Hát igen, pontosan. Csak a magyar nép birka, aztán könnyű odacsalogatni az embereket havi 100-110eFt-os nettó fizuért, hogy majd de jó lesz neki. Elszakadnak a családjuktól, a barátaiktól (hogyha jó messzire mennek mint az én barátaim), majd ugyan így szo..ak egy futószalag mellett, ezer meg ezer embertelen szabályozás közepedte robotmunkát végeznek. Lehet rájuk is mondani, hogy KUKArobotok! Nem is vagyok olyan nagyon biztos abban, hogy a mi kis országunknak nagyon jó az ha ide jön egy cég és a belét is kidolgoztatja a helyi embereknek, akik egyszer hibáznak, akkor darab-darab alapon, jön más helyette.
Csak hát a magyar nép is olyan, hogy valaki le butázza az ilyen embereket, még azok lesznek megvédve, hogy de "te nem lennél rá képes" meg "próbál megélni, és a családját eltartani!" Ugyanmár. Nagyon szívesen 12 órázom, túlórázom, de nem úgy mint egy tehén a vágóhídon, hanem mint ember egy munkahelyen. Kértek már fel arra, hogy menjek egy multi gyárába dolgozni jó messzire az otthonomtól, de nagyon nincs rendben az úgy.
„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei
-
adrian360
őstag
Ez a magyar nép birka kifejezés annyira szánalmasan demagóg... Nincs olyan ország a világban ahol a gyári munkások ne minimálbér környéki pénzt keressenek.
Oké emeljük duplájára minimálbért az mindent megold. igaz hogy ez nem így működik a pénz nem lesz magától ha nincs mögötte gazdasági érték lofaszt sem ér az emelés. több pénzük lesz az embereknek, de fele annyit fog érni, mert a forint mögötti gdp ugyan annyi marad.
Álljon föl mindenki zavarjuk haza a multikat fúj fúj égessünk fel mindent. Majd eltartjuk magunkat a saját gyárainkkal. ja hogy olyan nincs. Nem baj majd a termeszeti kincseinket kibányászzuk, abból meggazdagszunk. ja olyan sincs. Majd akkor a világszinvonalú mezőgazdasággal. ja hogy olyan sincs, mert csak pár pödört bajuszú hiszi azt hogy olyan első osztályú a magyar termék, egyébként sima B-kategóriás, és annyit se termelünk hogy magunkat eltartsuk.
Szóval akkor mi legyen a multikkal ? Mutass valós alternatívát amivel eltartja magát a magyar. És ne mond azt hogy menj külföldre dolgozni, mert külföldi melók többsége is minimálbéres szarpucolás, amit az ottani nép mát nem hajlandó csinálni... -
Gengi
senior tag
Mert?
Hát csúnya lesz, amit írok, de itt olvasgattam minden hülyeséget már és idegesít is.
Én egy német nagy multinál dolgozom. Ismerem mi megy a Samuban és a Merciben is, meg úgy általában a gyárakban.
Az olcsó betanított munkaerő az olcsó betanított munkaerő. Kész. De messze nem annyira embertelenek ezek a cégek, mint ahogy itt sokan írják. Nállunk több ember azon dolgozik, hogyan lehetne a droid munkát kényelmesebbé tenni. Nagy összegekkel támogatva ezt. Igen itt is van forgás nem is gyenge. De ez nem az adókerülések miatt. Illetve erősen rotálva van a nép, így szemezik ki a majmok közül az embereket ezen cégek.
De a szakmátlan, tömeget ezzel lehet csak lekötni.
Pl.: Dolgozó nap végén sírt, hogy kicsi a kesztyűje és ezért fáj a keze. Majd kiderült, hogy a fogássegítő kesztyűt fordítva vette fel....
Az anyaországban sem élnek jobban az emberek. Ott is a fizetésük azoknak akik a soron dolgoznak az ottani élethez kevés. Csak szeretnénk azt hinni, hogy ez így van. Persze lehet kimondva ez 1500 euro. Ez már döfi nem? Hát nudli..
Amennyiben nem 110-120 nettót kapnának ezek az emberek. (Ami szerintem tisztességes pénz) A gyártók azonnal mennének el innen. Nem a logisztikai költségek miatt, nem a minőség bla.. bla.. bla miatt. A darab előállítási költség számít csak. Ha nekünk nem tetszik ez, mennek át romániába vagy braziliába. Jha és ami a legjobb. Ha valki jól dolgozik. Sorvezető lesz belőle, ha valki jobban dolgozik senior sorvezető, expert sorvezető, műszakvezető, senior műszakvezető.
Az utóbbi már több mint tisztességes fizetést kap. Ott már 2-3 közöt kezdődik a netto.
Mi pedig akkor vagyunk nagy hülyék, ha még ezeket is elzavarjuk. Rengeteg kisvállalkozás épült ma magyarországon ezekre a cégekre. Egy 1000 fős gyár az a valóságban 2-3000 főt is jelent a beszállítókkal együtt.
PSN:Mak1wara "A Tudásalapú társadalmat megette reggelire a fogyasztói társadalom"
-
Mercutio_
félisten
Mennyibe került az a gép amin kitermelted
Mennyi az üzembentartási költsége
Mennyi annak a szakembernek a bére aki megmondja mit, hogy, mivel
Mennyi annak a szakembernek a bére aki kitalálta azt amit legyartottal
Mennyi pénz ment el mire azt a terméket kifejlesztették, közben hány befuccsolt fejlesztés költségét nyeltek be
Mennyibe kerül a terméket csomagolni, reklámozni, szállítani, raktarozni, eladni
A tulaj a saját pénzét teszi bele (ahelyett, hogy bankban, vagy más befektetéssel kamatoztatná) és kockáztatja, ez a kockázati felár mennyi, a meg nem kapott banki kamat (elmaradt haszon) mennyi
...
És még egy csomó tényezőt sorolhatnank amiből összeáll a vegtermek ára mire eljut a vevőig.Valaki emlegette itt, hogy sok dolog benne van az MT-ben csak be kellene tarta(t) ni, ez részben igaz (itt jön képbe az állam felelőssége, hisz a felügyeleti szerveket ő irányítja) benne van (Ha azóta nem vették ki) az adott létszám fölött alanyi jogon járó szakszervezet létrehozási lehetőség és az üzemi tanács mint szakmai szerv is.
Az már egy másik történet, hogy a kormány az MT-ben (félve a nagy szakszervezetektol és a munkalratoknak kedvezve) egy csomó korlátozást tett be és jogokat /juttarasokat csökkentett /törölt.Munkaerő kölcsönzők : nem tudom most benne van - e még az MT-ben, de korábban pont ennek kikuszobolesere volt egy olyan rész ami kimondta, hogy ha bizonyíthatóan x ideig azonos munkát végez egy saját és egy kölcsönzött, akkor azonos juttatasok illetik meg, és volt olyan kitétel ami a néhány hét szünettel trükközést is kiiktatta, de ennek egy munkajogasznal lenne érdemes utána nézni.
Anno a Suzukinál is voltak nagy csortek, annak is érdemes lenne utána olvasni, az ottani dolgozói erdekkepviselettel felvenni a kapcsolatot, megtudni mekkora a mozgástér, hogy lehet azt tagitani, milyen legális eszközök vannak amivel a saját (tárgyalási) pozicion lehet javítani, stb.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
bteebi
veterán
Részint igazad van, de a magyar ember legnagyobb ellensége szerintem ettől függetlenül (sajnos) a magyar ember. Jópárszor olvastam már blogokon, hogy külföldön élő magyarok a külföldi honfitársaikra panaszkodtak. Ez van sajnos. Ha jómódúak lennénk, akkor nyilván valamennyivel jobb lenne a helyzet, de a mentalitás ettől függetlenül rossz, és ez nem (pusztán) pénz kérdése. Én például sohasem próbálnám jobb helyzetbe hozni magamat más kárára, de személyesen is - még ha nem is nagyon alaposan - ismerek olyan embert, aki nagyon jól keres, mégis valószínűleg még a saját anyját is eladná és a családját is megszívatná, hogy ő valamivel jobb helyzetbe kerüljön. Persze elszigetelt esetekből ne vonjunk le következtetéseket egy egész népre. .
"Érdekes módon nem látok németbe kiköltözött honfitárs mérnököket egymást hátba szúrni, de pl. alulfizetett - akár német - sori melóst annál inkább...."
Mert ez neveltetés és intelligencia kérdése is. Ha a sori melós és a - feltehetően jóval intelligensebb - mérnök hirtelen helyet cserélne, akkor jó eséllyel - az esetek nagy részében legalábbis - nem sokat változna a mentalitásuk ilyen téren. Nyilván változna a személyiségük, pláne hosszú időtávon, de szerintem az alapvető személyiségvonásokat az életszínvonal romlásával/javulásával nem lehet kiölni az emberekből. Persze nem ártana tesztelni ezt a hipotézist, de aligha van/lesz ilyen tanulmány .
"ha megvan a börtönőr-rab kísérlet"
Megvan, de egyébként megdöbbentőnek, és irracionálisnak tartom az eredményét - legalábbis értelmes kísérleti alanyokat feltételezve. Ez mondjuk valószínűleg naivitás a részemről; a puding próbája az evés. Valószínűleg egyébként én se szerepelnék rajta másképp, mint a teszt szereplői, ami eléggé elszomorító.
"Felsoroltak vagy még 10 nemzetet akik szerintük pesszimisták, mi nem voltunk benne. Szóval ennyit a "világhírű" magyar pesszimizmusról is."
Talán azért van így, mert egy "valamire való" brit vagy norvég azt sem tudja, hogy mi az a Magyarország . Amúgy tényleg nem kell nekik túlságosan ismerniük minket (pláne a norvégoknak nem), tegyük hozzá, mi sem ismerjük őket. Amúgy tavaly nyáron voltam Norvégiában, de nekem egyáltalán nem tűntek pesszimistának, sőt. Semmi okuk nincs rá. Mondjuk nekem egyáltalán nem voltak szimpatikusak, mert nagyon távolságtartónak tűntek.
-
Alchemist
addikt
Mi pedig akkor vagyunk nagy hülyék, ha még ezeket is elzavarjuk.
Persze, nem kell elzavarni őket, de attól még érdemes tudatosítani, hogy ez gazdasági paritáskülönbségeken alapuló gazdasági gyarmatosítás.
Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.
-
Lenry
félisten
plazma?
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
bteebi
veterán
"Csak a magyar nép birka, aztán könnyű odacsalogatni az embereket havi 100-110eFt-os nettó fizuért, hogy majd de jó lesz neki."
Azért az a nettó 100-110 ezer pont 100-110 ezerrel több a semmitől. Nem mondom, hogy vidáman meg lehet élni belőle, de nem is hal mellette éhen az ember. Ha viszont nem dolgozik, és nincs pénze, az már egy kellemetlenebb szituáció.
"Csak hát a magyar nép is olyan, hogy valaki le butázza az ilyen embereket, még azok lesznek megvédve, hogy de "te nem lennél rá képes" meg "próbál megélni, és a családját eltartani!" Ugyanmár."
Pedig demár. Az a baj, hogy ilyen helyzet egyáltalán létrejöhet. Szomorú, de ez van. De amúgy szerintem majdnem minden országban így megy ez, hol jobb, hol rosszabb körülmények között. Amerikában vagy Németországban nyilván jóval jobb a helyzet, mint akár nálunk, mert értelmesebb helyeken próbálják azt sugallni - ráadásul gyakran tényleg így is gondolják -, hogy az ember érték. Nálunk már nem így van. Ettől függetlenül sokkal inkább dolgoznék a Foxconnak Székesfehérváron, mint valahol Kínában.
Megy a siránkozás, hogy ilyen meg olyan rosszak a munkakörülmények itthon. Ez sajnos igaz, de ugyanezeknél a gyártóknál tőlünk keletebbre bőven van lejjebb. Kínában heti 60-70 órákat dolgoznak a munkások heti 6-7 napon, ráadásul jóval kevesebb pénzért és rosszabb körülmények között, mint akár itthon. Íme egy nagyon tanulságos - amúgy mélyen elszomorító - cikk. De van másik, meg még másik, meg még másik, meg még másik.
-
Gengi
senior tag
válasz hibavissza #90 üzenetére
Nyílvánvaló. Ha elmondja valaki ezt az a hülye. Nyílvánvaló, hogy te hallottál már ilyen emberekkel tárgyalást, akik erről döntenek. Nyílván te dolgoztálmár ilyen emberekkel. Minden ember annyit ér amennyit tud, ha valaki nem tud semmit semmit sem ér. De a fikázókat szívesen meghallgatnám, hogy mit dolgoznak.
PSN:Mak1wara "A Tudásalapú társadalmat megette reggelire a fogyasztói társadalom"
-
r00r1
aktív tag
Hagyd már ezt a Lézer Jani- féle "mindenki annyit ér" nettó baromságot.
Fikázok? Igen. A foglalkozásom lsd. feljebb.
A legnagyobb probléma ezzel az egésszel, hogy a Munka törvénykönyvét direkt úgy írták, hogy a multiknak kedvezzenek, amik aztán ide is telepedtek. Ez nem baj. A baj az, hogy legitim feltételeket nyújt az olyan fucked-up dolgoknak, mint a minden héten új szerződés, stb.... -
vittorio7
őstag
Valaki azt tud arról kimutatást, hogy mekkora állami támogatásban részesültek a multi cégek?
Van arról hiteles kimutatás, hogy mennyi adókedvezményt kaptak a rendszerváltás óta? És a mérleg másik oldalán, hogy mennyi adót fizettek be? Merre leng ki a mérleg nyelve?Mert pl. a Hankook gumigyár olyan feltételeket kért ami már nem felet meg Szlovákiának, de Magyarországnak igen. Ezek a cégek nem csak a „két szép szemünkért”, jönnek ide, hanem komoly állami támogatásért, adókedvezményért is. Természetesen „vásárolnak” maguknak tetsző törvényeket is.
És általában olyan erősen egészségkárosító tevékenységeket hoznak ide, amik "roncs emberek" tömegeit hagyják hátra. És ezeknek az embereknek az ellátása az államra marad.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz vittorio7 #96 üzenetére
Abból a pénzből amit adó - és egyéb kedvezmény formájában kaptak okos (és mutyimentes) felhasználással egy erős KKV szektort lehetett volna kialakitani, de erre sem szándék se képesség, meg persze a "centrális erőtér" fogalmával se összeegyeztethető.
A másik dolog, hogy a magasabban képzett, minőségibb munkát igénylő feladatok idecsabitasa és ezzel párhuzamosan az ilyet ellatni képes réteg képzése lenne ésszerű, de ez megint csak nem cél, a "jobbágy /droid" jobban irányítható. (erősen off, de elgondolkodtató írás a rossz anyagi helyzetűek iranyitasarol [link])
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Gengi
senior tag
Nem hagyom, mert ez a véleményem. Dolgoztam ezerszer szarabb helyen ennél mint egy gyár, hogy az egyetemet, amiből ma szépen megélek finanszírozzam. Nálunk meg klímával meg se izzadva dolgoznak több pénzért a droidok. A heti szerződés, a munkavállaló szempontjából elfogadhatatlan. Viszont egy gyár rugalmasságát ezerszeresére növeli.
Lehet szakmát tanulni és abból megélni. Vagy napszámba idénymunkára.Ismét azt mondom, aki beválik, azt nem dobják ki soha.
A multikkal nem érdemes harcolni, meg lehetetlen is. Nállunk a komplett gyárat 1-2 hónap alatt aljzatbetonig bontják. Ezzel a gyár 1000 munkásának, a 24 órás beszállítók 2000 munkásának. A szállítmányozók 200 munkásának munkahelyével együtt.
Viszont! Abban egyetértek, hogy a munkabér nem kifizetését erősebben kell szabályozni.
-
Mercutio_
félisten
Droidot talál máshol is, de egy beszallitóváltás az alkalmazott minősítő rendszer mellett 1-2 év és mindig van benne kockázat, pl ha valamelyik nem válik be vagy visszamondja /nem köti meg a szerződést .
Azt is számold ki mennyi a kiesett bevétel a 2x1-2 hónap alatt míg itt lebont, új helyen felépít, engedélyeket megszerez, gyártást beindit, mindent az új helyre atszallit.
Az, hogy ahol te dolgozol jobbak a körülmények nem cáfolja azt, hogy a cikkbeli gyárban viszont - a leirtak alapján - embertelenek.
Nyugaton valóban nem sok az 1500 euró, de ott jobbak a körülmények és ésszerűen beosztva hó végén se kell aggódnod, hogy lesz-e mit enni.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
r00r1
aktív tag
Szolidaritásról hallottál már? Én is légkondis irodában dolgozok, de attól nem felejtem el, hogy azok a "droidok" ugyanolyan emberek, mint én.
Azt mondom, hogy meg kellett volna rég találni azt az ideális egyensúlyt a munkavállalók és a munkáltatók között, ami garantálja a munkavállalónak, hogy EMBERKÉNT tudjon megélni, a munkáltatónak pedig, hogy megérje Magyarországon foglalkoztatni. Csak valahogy az elmúlt 24 (!!!!!!!) évben ez semelyik hatalmon lévő pártnak nem sikerült...
Mondjuk, ha kampányolni akarnék, akkor az lenne az első napirendi pont, hogy az ilyen munkaerő közvetítő cégeket azonnali hatállyal illegális státuszba helyezném. Ezzel kötelezhetőek lennének a munkavállalók, hogy az átlagemberek/ kétkezi munkásoknak jobban kiszámítható élete legyen. Az ilyen közvetítő cégek ott csalnak, ahol csak lehet.
Más: azt meg szabad kérdeznem, hogy hány éve dolgozol?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- BestBuy topik
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen processzort vegyek?
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest