Új hozzászólás Aktív témák
-
sonar
addikt
Sziasztok,
Egy kérdés, érnek be a jalapenok, eddig szépen eszegettük őket.
Egy jó adag megy savanyúságnak, salsa szószok is elkészültek már. És azon gondolkodom, hogy mást is ki kéne próbálni. Van vkinek bevált receptje?
Neten láttam, hogy van aki csinál Jalapeno só-t (jalapeno salt)? Ilyet csinált esetleg vki?A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
veterán
Eddig mindig a kertben termesztettem a paprikát, de jövőre kertrendezés lesz, ezért kérdezem, hogy kinek milyen chilifajta termett jól cserépben?
Két-három nagy cserépbe ültetnék chilit, valami csípősebb fajtát. Ki mit ajánl?
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
sonar
addikt
válasz Donki Hóte #8402 üzenetére
Nálam Jalapenok + Habanerok sokkal jobban fejlődtek a cserepekben. De hozzáteszem, hogy a szabadföldieknek azért lényegesen többet kellett küzdeniük a szélsőséges időjárással.
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Digitalpimp
senior tag
válasz Donki Hóte #8402 üzenetére
Enni, fűszernek, vagy szósznak valót szeretnél? Én 13 éve erkélygazdálkodom, volt sokféle, mindig edényben voltak.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
veterán
válasz Digitalpimp #8404 üzenetére
Enni nemigen szoktuk a chilit (néha azért pár jalapeno elfogy), tört/pehely chili van pár évre való, szószt meg nem csinálok, nem értek hozzá. Inkább paprikakrémet csinálunk a chilikből, ehhez kellene pár különböző, 20 - 100 ezer SHU közötti csípősségű chilifajta.
Eddig néztem a Bird's Eye, a Thai Red, a Hot Juanita és a Cayenne Long Slim fajtákat.
Köszi az infót, a habanerókról nem tudtam, hogy jól érzik magukat cserépben.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
rob2174
tag
Készül az idei első szósz
15 dkg piros habanero az alap
1,2 kg pritamin, 1 lila 1 vöröshagyma 1,5 fej fokhagyma 6db paradicsom. Só, bors, 1 rúd
fahéj, 5 babérlevél vagy 20 bazsalikomlevél, oregánó, tárkonyos almaecet, karamelizált cukor.
Most fort fel, kb 1 órát rogyogtatom😄
[ Szerkesztve ]
-
Digitalpimp
senior tag
válasz Donki Hóte #8406 üzenetére
A jalapeno is jól elvan cserépben, de bármelyik fajta is. Én kb. 5 literes edénybe, vagy 26-28cm-es cserépbe szoktam ültetni őket. A cayenne nagyon jól terem, ha viszonylag korán ülteted, kétszer is szedhetsz róla. Semleges ízű paprikákat szeretnél inkább, vagy lehet valamilyen ízük?
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
veterán
válasz Digitalpimp #8408 üzenetére
Inkább semleges ízűt szeretnék, elég, ha csípős.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz Donki Hóte #8409 üzenetére
Akkor azok jók, amiket már te is felsoroltál. Jó még a Fish (ez nagyon szép is), a Naga Jolokia Purple, Chi Chien, Kakasfarok, Cherry Bomb.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
zsiga68
senior tag
Pár szósz recept: [link]
-
veterán
válasz Digitalpimp #8410 üzenetére
Köszi a javaslatokat.
Ez a Cherry Bomb nem a mi cseresznyepaprikánk előkelőbb körök számára
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz Donki Hóte #8412 üzenetére
Cseresznye paprika, csak más tájegységből származik. Hirtelen meg nem mondom, honnan. Volt régen, jópofa kis paprika, nagyon finom, ezt is lehet tölteni, mint a jalapenot, meg savanyúnak is szuper.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Land
veterán
Üdv!
Van olyan ajánlott chili szósz, mely nincs még elszállva árban?
Szalámira, kenyérre csepegtetném.
Tibchilit, Beszószt stb vettem már. Nagyon finomak, de meg is kérik az árukat.
Esetleg ha van olcsóbb nagyüzemi chili szósz márka az is érdekelne.
Az ázsiai Chin-Su pl nem rossz
Esetleg a Sriracha chili szósz?
Köszi!Pixel 8 8/128 Gb | Sendiy M2 & KZ ED9 & QCY C13 és C17 | Citroen C5 Tourer 3.0 V6 HDI Exclusive
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csak azzal megeszed a tartósítószert, a cukrot, az extra sót, stb... Vegyél boltban zacskós birdseye csilit, azt daráld le (vagy pl. Cayenne csilit őrölve), enyhe tűz fölött főzd össze darált kápia vagy bocskor paprikával, sóval tartósíthatod és már kész is a házi szósz. Részletek a korábbi posztokban.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
veterán
-
mephi666
nagyúr
ami szerintem nincs nagyon elszállva, az a marha erős szósz: fél literes dudlisüveg 1000-1500 közt kapható, ami elég baráti ilyen kirakodóvásárokban szokott mindig megfordulni a fejemben, hogy ki kéne próbálni pár kézműves cuccot, de amikor meglátom, hogy kb féldecis üvegekben súlyos ezrekért mérik, gyorsan meggondolom
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
veterán
A Chin-Su szójaszósz egy sós lötty, semmi köze a chilipaprikához.
A Sriracha már jobb, de a hasonszőrű társaihoz (pl.Tabasco) hasonlóan egy csomó ecetet tartalmaznak, pl. a pho leveshez illik ez az ízvilág, de sülthúsokhoz én nem szeretem.
Esetleg vegyél Gochujang pasztát, én nagyon szeretem, pörköltek főzéséhez használom. Ezt az ízvilágot otthon nem tudod előállítani, hacsak nem állsz neki szóját fermentálni
Ha csak egy egyszerű csípős krém előállítása a célod, akkor tényleg próbálkozz meg saját szósz készítésével, akár a piacon is vehetsz különféle csípős paprikákat, daráld le, főzzed, kevergesd, pürésítsd kézi mixerrel, aztán úgy ízesíted, ahogy neked tetszik
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
sike!
tag
Leszüreteltem a maradék paprikákat a két bokorról (benti növények, mesterséges fénnyel).
Szeretném őket pihentetni és tavasszal a szüleim kertjében tervezem őket elhelyezni (maradnak "cserépben").Kellene valami stratégia, hogy tavaszig hogyan pihentessem őket. A gond az, hogy az egyik újra elkezdett rengeteg virágot hozni. Hagyjam meg a jelenlegi formájában vagy metszeni kellene? Nem gond, hogy nem tudok alacsonyabb hőmérsékletet biztosítani? Fény szempontjából is gondban vagyok, nincs déli tájolású ablak, mesterséges fénnyel, de kevesebb fényerővel világítsam tovább? A tápozást nyilván abba kell hagyni, de milyen gyakran kellene locsolni?
-
mephi666
nagyúr
bent kezeld úgy, mint egy szobanövényt irodában volt 2-3 éves palántám, csak jött a covid, home office, benti munkatársak meg nem nagyon foglalkoztak a locsolásával és azt az időszakot megsínylette ...most van egy 1.5éves habanero-m helyette, vidáman elvan
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A visszavágás necces, ha már úgy is nekiállt virágozni, én hagynám. Nekem van 3 kisebb csili tövem otthon, azok télen-nyáron kvázi szünet nélkül teremnek, igaz déli ablakban vannak de mesterséges fény nélkül.
A tavaszi kiültetést kell majd nagyon óvatosan csinálnod az UV miatt, amit a lakásban egyáltalán nem tapasztaltak meg.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Digitalpimp
senior tag
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
mephi666
nagyúr
válasz Digitalpimp #8425 üzenetére
2. és 4. 7pot? kaptunk random palántákat, ilyet szüreteltem pénteken és beleaprítottam egyet indiai szószba, amit beburkoltam... lett egy kis ereje valami vírus piszkálta a torkom, de helyrejött ettől
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
Digitalpimp
senior tag
válasz mephi666 #8426 üzenetére
Szerintem inkább valami elkutyulódott Narancs Habi, ami felvette részben egy Skorpió, vagy Jolokia alakját. Kíváncsi leszek, hogy jövőre milyen lesz a belőle szedett magokból fejlődő növény, termés.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
veterán
válasz Digitalpimp #8427 üzenetére
F 12.7 hibrid
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
peestike
senior tag
-
veterán
Csak részben tartozik ide, de a hétvégén szárított paradicsomot csináltunk, az üvegbe került némi fokhagyma, rozmaring, kakukkfű, tárkony füstöltbors és persze kis chili is
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
vince
őstag
válasz Donki Hóte #8430 üzenetére
Hú, de jól néz ki
"Ha eredményesen akarunk valakit megcáfolni, bebizonyítva, hogy téved, előbb vizsgáljuk meg, melyik oldaláról szemléli a dolgot, mert arról az oldalról tekintve rendszerint igaza is van." - Blaise Pascal
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Megosztom ezt a két képet, a visszavágás lehetséges hatásaival kapcsolatban. Ez egy Carolina Reaper, ami bazi bokros lett, aztán azt hiszem tavaly ősszel meguntam és alaposan visszavágtam.
Erre kinőtt két oldal ág belőle és nagyobb lett, mint valaha volt. Viszont most nem bokrosodott el, igyekszem figyelni rá és kivágni a felesleges ágakat.
Amúgy magát a Carolina Reapert annyira nem javaslom termesztésre, mert bár igen erős, de jellegtelen az íze. Ebben a kategóriában akkor már inkább a Trinidad Scorpiont javaslom, az nagyon fincsi.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
mephi666
nagyúr
válasz CPT.Pirk #8432 üzenetére
...én szeretem a reaper ízét: tömény gyümölcsbomba 1 pillanatra, majd jön egy lórúgás a pofába csak hát ebből 1 szemet ép eszű ember nem eszik meg pl 1 szendvicshez... erőben azt szeretem, amiből jól esik egy elejétől-végéig... a reaper bőven túl van ezen a határon
idén már terem a japanese lantern: ez se rossz paprika... nem kimondottan erős, lehet belőle enni egy marékkal is akkora, mint egy borsószem...
így néznek ki (nem saját kép)
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ilyenre még nem gondoltam, de miért ne?
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
mephi666
nagyúr
válasz CPT.Pirk #8434 üzenetére
...amíg az uv nem intézi el a szatyrokat (meg a gyökérzet nem fúrja át magát) és nem szól közbe a gravitáció, addig működhet kertbe raktam ki vileda vödröt... 1év alatt pirosból halvány rózsaszín lett és kisebb erőhatástól is apró darabokra pattant
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
veterán
-
Digitalpimp
senior tag
válasz CPT.Pirk #8434 üzenetére
Ezt vödrökkel kivitelezve már régebben láttam. Fellógatod, az alján lyukat vágsz, ott dugod bele a palántát aztán feltöltöd földdel, fentről meg locsolod.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
mephi666
nagyúr
...na akkor elvileg hivatalosan is megtörtént a trónfosztás (...nem mintha most akkor már emiatt gyengének számítana a carolina reaper)
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
Thrawn
félisten
válasz mephi666 #8439 üzenetére
Kár, hogy még évekig nem lehet majd kapni eredeti magot belőle, de a Reaper példájából kiindulva megértem Ed miért döntött így.
Érdekesség: már 10 éve kész volt a Pepper X, csak azért nem került előbb piacra, mert arra vártak, hogy valaki lenyomja a Reapert. Ez nem történt meg (a Pepper D továbbra sincs hivatalosan elismerve) ezért nem vártak tovább vele.[ Szerkesztve ]
Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
mephi666
nagyúr
egyszer megkóstolnám, de nem tudom hogy a reaper után erőben milyen különbséget tudna mutatni vagy ízben teljesen más dominál benne, nem ez a gyümölcsösség?
tegnap a pár nappal ezelőtti szüret eredményéből csináltam 2 üveg szószt és szépen ledunsztoltam... kóstolgattam: van íze, de ebből nem kell nagykanállal tenni a pörköltbe (elég minimál az ízesítése: vöröshagyma, fokhagyma, só, bors... emlékeztet a marha erős szószra, de annyira azért nem sós, viszont ebben rombol rendesen az a chocolate)
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
addikt
Sziasztok!
Kaptam 4 db ilyet:
Szeretném őket szaporítani. Hogyan fogjak hozzá?
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
mephi666
nagyúr
válasz body007 #8443 üzenetére
...magról szaporításnál az a kérdés, hogy mi lehetett a növény, amiről termett? ...ha F1 hibrid, akkor lutri, hogy mi lesz belőle: esélyes, hogy nem hajt ki, vagy a belőle fejlődő növény kb minden tekintetben bőven elmarad az ősétől (termésmennyiség, erő, stb) ...érdemes inkább ilyen hibrid magokat szerezni és azokat hajtatni, mert ezeknek az a lényege, hogy "ki vannak maxolva a tulajdonságai" (az átka meg az, hogy az utódai kb használhatatlanok lesznek)
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz body007 #8443 üzenetére
Megvágod, kiveszed a magokat, hagyod kicsit száradni őket. Közben elmész pisilni, meg megdörzsölöd a szemed, hogy beavasd magad a csilis szakmába. Aztán mehetnek földbe és 1-2 héten belül kihajt majd valami belőlük.
Viszont most csak akkor állj neki, ha tudsz elég mesterséges fényt adni nekik, valamint van elég helyed mert ezek valszeg elég nagyra fognak nőni.
De csatlakozva mephir666 posztjához, ha azt is szeretnéd tudni, hogy mid van, akkor rendelj magot valami jobb helyről.
Egyébként ha első csilid, akkor talán könnyebb a kisebb növésű, de bőtermő fajtákkal indítani. Időnként a voltokban virág helyett is kapni ilyeneket, aztán tök szép bonsai jellegű növényt lehet belőlük nevelni.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
addikt
-
mephi666
nagyúr
válasz CPT.Pirk #8445 üzenetére
...meg lehet érdemes kezdésnek kicsit lightosabb fajtákkal indulni nálam is szép lassan épül a tolerancia: birds eye-ból is be tudtam anno erősíteni jól a kajákat, most meg már egyre gyakrabban rákívánok a reaper-re is... normál mennyiséget fogyasztani meg ilyen 100k-s paprikák mennek... nekem elsőre a jalapeno/birds eye páros vált be, mert lakásban jól elfértek, termettek bőséggel és nem fordultam fel egy körömnyi darabtól
...ezek a képen hasonlóak, mint amit előtte 1-2-vel linkeltem... asszony mondta, hogy megkóstolná ezt a szószt nem nagyon köszönte meg... habár neki abszolút nem jön be a reaper gyümölcsössége és ez vette el inkább a kedvét... szerintem jó szósz lett: krémes, nem túl tolakodóan fokhagymás, viszont a reaper miatt rúg egy nagyot pofába... levesbe egy kiskanálnyi tökéletesen elég volt
#8446: egy próbát megér a képeden a bal szélső mifajta, nem mondta? ilyen palántát kaptunk és 80%ban ebből főztem a szószt és elég izom lett...
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
-
veterán
válasz body007 #8449 üzenetére
Ha a termesztő, akitől a szomszéd kapta, eredeti magokat ültetett el, akkor nem biztos, hogy a paprikákból kiszedett magok kihajtanak és tényleg csípős termést hoznak.
Ha viszont a termesztő is egy korábbi termésből szedte ki a magokat és azt ültette el, akkor valószínű, hogy az általad vetett magokból is olyan termés lesz, mint az eredeti.
Szóval szerintem mindenképpen próbáld ki a magok elvetését, vesztenivalód nincs
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen autót vegyek?
- Robotporszívók
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Óra topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Napelem
- További aktív témák...