Új hozzászólás Aktív témák
-
Thrawn
félisten
válasz vendingo #4179 üzenetére
A Jalapeno ehetetlen? Az még igencsak a gyengébb chillik közé tartozik
Ha szereted az ízét akkor van belőle olyan fajta is, ami egyáltalán nem csípős, ez a Jalapeno Fooled You.Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
Exian
őstag
válasz vendingo #5461 üzenetére
A Jalapeno szerintem nem éppen szárításra alkalmas fajta. Valóban, szerintem csak tök pirosra érve lehet esetleg kiszárítani. De szerintem nem érdemes. Sokkal jobb azt savanyúságnak megcsinálni, amikor még zöld.
De ahogy írták előttem, esetleg aszalóban-szárítóban érdemes megpróbálni.
-
Dilikutya
félisten
válasz vendingo #5465 üzenetére
Savanyúságot eltenni nem bonyolult. Kell egy ecetes alaplé (özön recept van, de nem kell fűszerekkel túlgondolni), felöntöd, és kész. És mindent rakhatsz el így, ami zöldséget csak megkívánsz, paprikákat is vegyítheted. Mi isteni vegyeseket szoktunk, hagyma, paprika, uborka egyben, meg külön almapaprika tisztán, vagy káposztával töltve.
Chilit még nem raktunk el soha, idén nincs termés.Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
Digitalpimp
senior tag
válasz vendingo #6745 üzenetére
Ha elkezd sárgulni, akkor Lemon. Ha piros lesz, akkor passz.
Fausto 6746: A sok víztől szétcsattanhat, érett még nem lehet, nem piros. A normál Early Jalapeno kb. akkora mint a piros ducis. A nagyobb fajták meg úgy lettek kinemesítve.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
wierra
senior tag
válasz vendingo #6743 üzenetére
Chipotle nálam is tervben volt idénre, de a termés nem volt elég bő sajnos. Nyáron vettem egy BBQ smokert, abban terveztem a füstölést.
Én frisset használtam, ahogy egy pár hisz-szél fentebb linkelt videóban volt.
Simán mehet savanyú a többi jala, legalább megoldodik a karácsonyi ajándék kérdésköre is.
"In fact, success represents 1 percent of your work which results only from the 99 percent that is called failure. Success can be achieved only through repeated failure and introspection.” – Soichiro Honda
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz vendingo #6758 üzenetére
Ez a receptem felbontva lett hűtőbe rakva 2015-ben, de még úgy is jó volt idén: https://prohardver.hu/tema/re_petipetya_jalapeno_magok_elultetese_hogyan_hel/hsz_6626-6626.html
És így készült, piszok egyszerű:
[link]*a menta és a citromfű zöld leveles formában került bele. Annyit tennék még hozzá a recepthez, hogy a hűtőben pár nap után érdemes egyszer átkeverni és ellenőrizni a sósságát, hogy ne legyen sótlan, de el se legyen sózva.
Ez a szósz sokaknak ízlett, merem ajánlani. Főtt virslivel mártogatni hhhmmmmhmmhmm.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz vendingo #6760 üzenetére
Igen, a kápia vagy bocskor paprika megadja neki a kellő lé mennyíséget. Én próbálkoztam víz alapú cuccal is szószt készíteni, de nem tudtam besűríteni a cumót, ráadásul nem is győzött meg róla az eljárás, hogy jó dolog lenne megenni a végeredményét...
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz vendingo #6762 üzenetére
A Tabasco az egyetlen ecetes szósz amit megeszek, de én sem vagyok a híve, mert simán kiérzem bármiből.
A bolti cuccokba nyilván beleteszik, mert úgy könnyebb tartósítani...Izé, viszont mivel darált paprikáról van szó, az nem kifejezetten folyékony szósz lesz, hanem nagyjából megmarad az állaga, csak a főzéstől kicsit homogénebb lesz. Kb mint az erős pista, talán egy hangyányit sűrűbb csak.
*fokhagyma, vöröshagyma simán mehet bele, igazából nem nagyon lehet ilyesmivel elrontani a dolgokat. Az is elsőre talán vadnak hangzik, hogy mentát meg citromfűt javaslok a szószba, de az íz magáért beszél.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
tzimash
őstag
válasz vendingo #6805 üzenetére
Igen, üveg és dunszt.
CPT.Pirk
"2-3 habanero termés már bőven erősen csípős végeredményt ad 2-3 komplett kápia mellett is."Akkor velem van a baj, hogy majd 20 jolokia/moruga + 3-4 kaliforinai paprika keveréke nálam még nem az ehetetlen kategória? Vagy a kaliforniai ennyivel édesebb vagy húsosabb a kápiánál és ezért oltja ki a chili erejét?
Amúgy gondoltam még arra is, hogy a chilikkel van a baj, és nem hozzák az elvárt kapszaicin szintet.
Vagy mégsem Jolokia és Moruga volt, hanem valami más. De a kinézetük meg...[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz vendingo #6812 üzenetére
Olajat miért tettél bele? Olajba inkább csak beáztatni szoktak.
Amúgy elsőre talán kicsit túl sokféle a fűszer, ettől lett jellegtelen. A sója majd kicsit csökkenni fog pár nap elteltével a hűtőben és az íze is alakulni fog még, csak majd 2-3 naponta 1x forgasd át kanállal.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz vendingo #6814 üzenetére
Mármint kitöltöd üvegbe, lezárod és nem rögtön megy a hűtőbe?
A következő cuccnál amit csinálsz, ha van elég egyforma csilid akkor próbáld ki, hogy csak csilit, sima paprikát és sót használsz, hogy úgy milyen ízek jönnek elő.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Saurelm
újonc
válasz vendingo #6925 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszokat!
A tőzegkorongot mindenképp átgondolom akkor ezek szerint.
Pár félreértést szeretnék tisztázni!
2-3 óránként cseréli ki teljesen a levegőt a folyamatosan működő szellőztetőventi számításaim szerint, azzal pedig, hogy igen költséges ez a megoldás tisztában vagyok, de akkor sem teszek mellé kendert, pedig jóval 100k fölé kalkulálom a teljes árát. Igazából a kihívást keresem benne. A lámpának még mindenképp utánanézek, bár nagyon szimpatizálok ezzel a 300W-os LED-del.Mégegyszer köszönöm szépen a tanácsokat, és a segítő szándékot!
-
vince
őstag
válasz vendingo #6937 üzenetére
Én az idén kezdtem, 120-130 tővel. A paprikát nagyjából csak én fogyasztottam a családban, szüret után főztem csiliszószt, azért mindenki odavan a szűk és tág családban egyaránt
"Ha eredményesen akarunk valakit megcáfolni, bebizonyítva, hogy téved, előbb vizsgáljuk meg, melyik oldaláról szemléli a dolgot, mert arról az oldalról tekintve rendszerint igaza is van." - Blaise Pascal
-
Saurelm
újonc
válasz vendingo #6929 üzenetére
Köszönöm szépen, hogy mindamellett, hogy nem értesz egyet a projekt mivoltával mégis hasznos tanácsokat adsz! Megértem, hogy miért ellenzitek ennyien a projektet, de számomra ez inkább a kellemeset a hasznossal (vagy még kellemesebbel) szerű dolog, mert régóta szeretnék építeni egy "mini fitotront", az erős/csípős élelmiszereket pedig imádom! A fényerő számszerűsítése nagyon sokat lendített most a dolgon, ezerrel kutatom a lámpákat.
Természetesen azóta is bújom a többi témát is, és minden tanácsot szívesen fogadok!Ha majd lesz lehetőségem fogok erkélyen és/vagy kertben is nevelni chiliket, de egyelőre ehhez "adottak a körülmények".
Az öntözéssel kapcsolatban mit javasolnál?
Én már a hidrózáson vagy félhidrózáson is elgondolkodtam, de inkább ismét kikérem a tapasztaltabbak véleményét! -
lev258
veterán
-
Cranium
tag
-
lev258
veterán
válasz vendingo #7157 üzenetére
Én tavaly egészen júniusig tépkedtem a bimbókat.
Abban, hogy egy normálisabb méretű palántán már megjelennek, nincs semmi meglepő/rossz.
tzimash: Igen, elegendő lesz az elején, ha később úgyis megkapják a fejadagot a szabadban.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
looser
addikt
válasz vendingo #7186 üzenetére
Köszönöm, akkor így teszek, valószínűleg túl magasra lett ültetve. Viszont az öröm az, hogy 10/10 a kihajtás mindkettőnél, még úgy is, hogy a csiliknél kettőnek le kellett szedni a magot a fejecskéjéről. Tavaly rajtahagytam, mondván le fogja dobni, de nem tette, egy halt így meg (csak elsorvadt), egynek meg rosszul szedtem le és letéptem a levélkéit.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Digitalpimp
senior tag
válasz vendingo #7215 üzenetére
Szép, alakul rendesen. Nagy kedvenc a narancs után, a mérete meg az intenzív aromája miatt. Na meg az ereje sem elhanyagolható. Idén lesz nekem is egy.
Én a kínai fajtákat csak bevagdosom négyfelé, nagyon szépen szárad úgy is. A vékony húsúak meg egybe simán fellógatva.
[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Digitalpimp
senior tag
válasz vendingo #7219 üzenetére
A Red Savina után a legerősebb. Az 500K fölött van, a csoki 400K-500K között. Viszont nagyon aromás, különleges íze van. És nagyon jól néz ki éretten. Enni ezeket már brutális, de szószba mehet más paprikákkal "hígítva".
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Kergeboci
tag
válasz vendingo #7255 üzenetére
a kedvencem, nem csap agyon, mennyei ize van.. már nőnek a balkonon, remélem termés is lesz belőle.
Amit még ki akarok idén próbálni, hogy smoker alatt még ezt megfüstölni (kolléga tavaly hozott olyant.. aztarohadt az milyen tökéletesség volt)
[ Szerkesztve ]
Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ !! M3 Chip - MacBook Pro 14" 8C CPU / 10C GPU / 8 GB/ 1 TB / Bontatlan / Magyar
- Tidradio td-h3 akkumulátor
- HP ZBook Studio x360:i7 9850H,32GB,512GB,P2000,15.6" UHD 3840x2160 TOUCH 600nit 100%AdobeRGB,HP gari
- i7-es PC, i7-4790 CPU, 16 GB DDR3 RAM, 1030 2 GB VGA, 240 GB SSD
- Klipsch Promedia 5.1 + Monitor Audio Bronze BR1