Új hozzászólás Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    Részben OFF, részben nem:

    Egy tanulmány (linkről elérhető a konkrét tanulmány is), ahol folyamatos vércukormérővel vizsgáltak embereket. Voltak köztük diabéteszesek (2-es típusú), prediabéteszesek és (a szokásos vizsgálatok által meghatározva) egészségesek is.
    Lényeg, hogy a mérések alapján kiderült, hogy az egészséges csoport 15% produkált prediabéteszes vércukor tüskéket, és 2%-uk diabéteszest is. Ráadásul a résztvevők 80%-a produkált tüskét kukoricapelyhes müzlis reggeli után.

    Tanulság, és miért linkelem? Hogy önmagában az, hogy valaki hagyományos vércukorvizsgálat szerint rendben van, nem jelenti azt, hogy nyugodtan ehet ész nélkül szénhidrátot, mert nem biztos, hogy ténylegesen rendben van a cukorháztartása. De még ha rendben is van, akkor sem mindegy, hogy milyet eszik (bár gyanítom a topiclakók ezzel úgyis tisztában vannak, függetlenül attól, hogy ketoznak-e vagy sem :) ).
    Másrészt keton is érdemes elgondolkozni azon, hogy az ember hogy osztja be a napi ch adagját és milyen ch-t eszik. Nem biztos célszerű a 15g ch-t egy adagban ellőni mondjuk egy sütire, mert hogy makroba úgyis belefér...

    Egyébként ha valakinek van hozzáférése hagyományos vércukormérőhöz és kíváncsi, hogy adott étel okoz-e nála problémákat, valamennyire lehet szimulálni egy ilyen folyamatos vércukomérőt: egyszerűen az adott étel elfogyasztása utána fél óránként kell vércukrot mérni, legalább 6-8 alkalommal. Ez alapján elég jó közelítéssel meg lehet rajzolni a vércukor grafikont. Nyilván némileg tűpárna lesz az ember ujja, meg elfogyaszt pár tesztcsíkot, de valamit valamiért :) Mondjuk tegyük hozzá, hogy az otthoni vércukormérők pontossága +-15%-ot is megenged, szóval annyira precíz ez sose lesz, illetve ha nagyon fura eredmény jön ki érdemes mérni mégegyet és átlagolni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák