Új hozzászólás Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz Hieronymus #1572 üzenetére

    Az emberi szervezet napi szinten 800-1200mg koleszterint termel, a mennyiség függ attól, hogy mennyi a bevitt mennyiség (értsd: ha több koleszterint tud felvenni a szervezet, akkor kevesebb koleszterint termel). Tehát ha növényi rostokkal megakadályozod a koleszterint felszívódását, azzal csak annyit érsz el, hogy többet fog termelni a szervezet.
    Egyébként emellé tipikus étrenden kb. 300-500mg koleszterint viszünk be. Keton legyen ennek a duplája (600-1000mg), akkor is még bőven fog termelni a szervezet.

    Ráadásul a megevett koleszterin több, mint fele koleszterint-észter, amit nem preferál a szervezet, mivel előbb át kell alakítani ahhoz, hogy felhasználja. Figyelembe véve, hogy az epe lényegében koleszterin-észterből áll, az emésztőrendszerben található koleszterin-észter 85% "saját termelés". Ennek egy kis részét forgatja csak vissza a szervezet.
    Tehát ott tartunk, a megevett koleszterin max fele lesz az amit fel is tud venni és használni a szervezet.

    Továbbá a koleszterin felszívása nem automatikus folyamat, hanem szabályozórendszer végzi:

    Bár a NPC1L1 "kapu" automatikusan felvesz minden nem észterizált koleszterint, a ABCG5/G8 ki is rakja őket, ha többet vett már fel a szervezet, mint amire szüksége van.
    Tehát ha a szervezet jól működik, akkor nem fog több koleszterint felvenni amire szüksége van.

    Emellett a szervezetben 30.000-40.000mg koleszterin van állandóan, hormonokban, sejtmembránban (tömegre nézve minden sejt 33%-a koleszterin, agy száraz anyagának kb. 75%-a koleszterin), epében, stb. A lenti vérkép alapján 4 mmol/l (154mg/dl) "középérték" helyett 6.6 mmol/l (255mg/dl) van a vérében. Teljes vérmennyiségre nézve ezek 7700mg és 12750mg, teljes koleszterinmennyiséghez viszonyítva 19% és 31%-ot jelent, tehát 11% eltérés.

    Továbbá a kérdés, hogy ez a 5050mg többlet azért jött össze mert bevitt naponta 300-500mg koleszterint (ugye duplázott keto lefelezve, mert nem veszi fel a szervezet), miközben termelt 800-1200mg-ot VAGY mert a fogyás miatt és a keto adaptáció miatt a szervezetben olyan folyamatok zajlanok ami miatt nagyobb koleszterin transzportációra van szükség a szervezetben? :)

    Egyébként egyetlen koleszterin csökkentőt találtam gyors kereséssel ami a felszívódást akadályozza ([link]), de az is a NPC1L1 proteint gátolja csak (magyarul: kevesebbet fog beengedni, de figyelembe véve a fenti ábrát, ez csak annyit jelent, hogy a ABCG5/G8 kevesebbet fog kiengedni... ). Egyékbént eléggé vitatják is róla, hogy ér-e valamit vagy sem: "While ezetimibe reduces LDL cholesterol, it has not been shown to affect outcomes such as risk of death or major cardiovascular event like heart attack or stroke.[7] Its effectiveness in reducing atherosclerosis in clinical trials has been inconsistent." ([link]).
    Valahol vicces amúgy, hogy bár több gyógyszer is van amik tudnak LDL szintet csökkenteni a vérben, de mégse tudják róluk egyértelműen bebizonyítani, hogy hatásosak az érrendszeri megbetegedések ellen. Erre nem az a konklúzió, hogy lehet akkor nem is az LDL a probléma itt, hanem hogy fejlesszünk másikat :W

Új hozzászólás Aktív témák