Új hozzászólás Aktív témák

  • Enclave

    aktív tag

    Helló!

    Először is használtam a keresőt de ilyesmire nem nagyon találtam választ.

    Az alaplapomon van 2db raid1 tömb. (X58-UD5)

    Első tömb: 2 db WD15EADS 512byte-os szektorméret, 32mega cache, 5400rpm.

    Második tömb: 2 db WD20EARS 4kbyte-os szektorméret (Advanced Format), 64 mega cache, 5400rpm.

    A gondom az lenne,h. a második tömb érezhetően és mérésekkel is sokkal lassabb, mint az első tömb. Az első tömbbel adatmozgatás, lemezműveletek során megvan a kb. 80mb/sec vagy több is, a második tömbön inkább a 40-60mb/sec max.
    (töredezettségmentesítéssel is csak kicsit javult a helyzet, ntfs cluster size méretekkel variálva is csak kicsit)

    Tudom,h. ezek a hdd-k nem sebességrekordok döntésére valók (és hivatalosan nem is raid-be) ám mivel "green" változatok így csak 5400rpm-en pörögnek de az nekem magas,h. a nagyobb méretű hdd-k dupla cache-el és advanced format technológiával (ami elvileg szintén kellene,h. gyorsítson a kevesebb lemezművelet miatt, hacsak ez is valami marketing szimplán) kb. csak fele olyan gyorsak mint a kisebb méretű hdd-k. A gyártó, merevlemezcsalád ugyanaz, csak a 2 széria megvétele között kb. fél év telt el.

    Az Advanced Format meghajtók miatt próbálkoztam új Intel RST-vel (9.6.0.1001->10.1.1001), alignálással a 4k-s szektorméret miatt, illetve még jumpert is próbáltam (emulált 512byte-os szektorméret) de semmi... :F

    Van valakinek valami ötlete, mitől lehet az,h. a modernebb (advanced format) és újabb hdd-im lassabbak RAID1-ben mint a régebbiek? :F

    Köszönöm!

    u.i: vírusirtó és ilyesmi nem játszik közre mert a kisebb hdd-kkel nincs gond, illetve az sem nyert,h. "add el az advanced format-os hdd-ket és vegyél helyettük simát" mivel lassan az összes nagyobb hdd advanced format-os lesz... (esetleg ha másik advanced format-os hdd nem lassul be raid1-től ennyire, akkor megfontolnám)

    Semmi sem állandó, csak a változás.

Új hozzászólás Aktív témák