Új hozzászólás Aktív témák

  • MaCS_70

    Topikgazda

    válasz Johnzy #61322 üzenetére

    "Ezt a Cat5E-t felejtsük már el, 2022-őt írunk!"

    Sok esetben kifejezetten a Cat5e a jó megoldás, még 2022-ben is. A helyzet ugyanis nem az, hogy a magasabb verziószám mindenben jobb.

    Fontos persze, hogy tudjuk, hogy mire kell a kábel, és amúgy mellékesen könnyen áthúzható módon kell kialakítani a nyomvonalat.

    De a helyzet az, hogy Cat6-tól végigfut egy izolációs keresztkeresztmetszetű szál a kábelen, ami bizony megnöveli a kábel merevségét. Ezért aztán ha TUDJUK, hogy jó ideig biztosan elég a Cat5e sávszélessége, és a nyomvonal miatt számít a bújtathatóság, akkor bizony hülyeség Cat6-ost tenni oda.

    A Cat7 meg egy nagyon furcsa történet. Ha valaki ilyet akar, az legyen tisztában a valós előnyeivel és nehézségeivel. Mellékesen meg nem szabványos típus.

    Amúgy meg tényleg érdekes kérdés, hogy milyen elterjedtséggel és mennyi ideig játszunk még rézzel, különösen most, hogy a világgazdaság is rásegít a réz mellőzésére. Elég széles körben elterjedt nézet szerint racionálisan már régen az optika lenne az alapértelmezett megoldás, csak éppen gyártói oldalon erős az érdekeltség az n+sokadik bőr lehűzására is, hiszen lényegében érdemi fejlesztések nélkül eladható, és hiába jobb az utódja, amíg ezt is veszik.

    MaCS

    Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Új hozzászólás Aktív témák