Új hozzászólás Aktív témák

  • Vasti74

    aktív tag

    válasz ranat #59692 üzenetére

    Egy "épületen" belül (iroda, lakás, akármi) a két LAN eléggé furcsa megoldás... A több internet kapcsolat nem lehet oka, hogy ilyen elvetemült dolgot csináljon valaki ;-)

    Ja, egyébként ha a két hálózat csak logikailag két hálózat, de fizikailag egy közegen (wifi, kábelezés) elérhetőek, akkor nem nagy gond a fájlszerver meg a hálózati nyomtató, mert IP Alias-ok minden op.rendszer alatt vannak. Ha mégis két fizikai hálózat lenne, amit nem hiszek, akkor meg a nyomtatót a szerverre kell dugni, a szerverbe meg két hálókártyát pattintani, és meg is van oldva. De szerintem itt nem ez a probléma.

    Szóval az eredeti problémához: ahogy snyper990 írta, kell _egy_ olyan router, aminek több wan portja van, azokat erre találták ki ;-) Innentől kb. a meglévő eszközök, és a pénztárca szab határt a dolognak.
    Gondolom most rendelkezésedre áll a két router, mindkettőnek van LAN portja: akkor nem a legszebb, nem a leginkább hely és energiatakarékos megoldás, de mindenképpen a legolcsóbb, ha veszel egy load balancer router-t, ezekkel általában akár 3-4 WAN kapcsolatot is tudsz kezelni :-)
    Ha egyik kapcsolatod sem gyorsabb, mint 100Mbit/s, akkor itt van ez , ha gyorsabb kell, akkor meg pl. ez. A hálózatod megy a LAN portjára, a WAN portjaira meg a meglévő routerek LAN portjai. Aztán indulhat a konfigurálás ;-) Használtam pont ilyen (az első) routert sok évig, nem volt vele gond.
    Ha nem akarod a két internet kapcsolatot egyidejűleg használni, hanem a mobilnet csak vésztartalék, akkor van egy csomó USB portos, USB-s 3G modemeket támogató, vagy beépített modemes, SIM kártyát fogadó router, aminek van kábeles WAN portja is, és ki lehet választani, hogy melyik kapcsolat legyen az alapértelmezett, és melyik a backup. A hátránya, hogy kell egy USB-s modem, plusz általában load balancig-et nem tudnak...
    Aztán ott van még a legmelósabb megoldás: veszel valamilyen WRT-t támogató router-t, meg USB-s mobil modemet, aztán abból összeraksz egy olyan dobozt, ami egymagában load balancer, wifi ap, és switch is ;-) Kétségtelenül ez a legszebb, leginkább hely és energiatakarékos, ugyanakkor a legmelósabb.

    Ja, ha a meglévő routereket teszed egy load balancer elé, akkor a wifi-nél ugye kavarodás lesz ;-) Mert a LAN-on megy a két hálózat, de wifi-ből kettő lesz, egy a kábeles, egy meg a mobil kapcsolathoz... A legszebb, ha letiltod a wifi-t mindkét routeren, és a load balancer LAN felőli oldalára valahová akasztasz egy AP-t.

    Azt nem tudom, hogy mi az oka, miért van két internet kapcsolatod?
    Mert eszembe jutott még egy dolog ;-)

    Nem tudom, otthon manapság miket árulnak, de mi Ausztriában élünk, és itt a legtöbb kábelen is szolgáltató internet szolgáltatónak van hibrid megoldása, sőt, általában azt akarják telepíteni (...mert optika szinte sehol sincs, a dsl lassú, és csak úgy tudnak értelmes sávszélességet eladni, hogy dsl + 4G kapcsolattal együtt kijön 300-500Mbit/s)
    Ez egy olyan router, amibe megy dsl is, meg van benne SIM kártya is: alapvetően a dsl van használatban, de amikor a kihasználtsága elér egy bizonyos szintet, akkor bekapcsol a mobilnet is, illetve ha kiesik a dsl, akkor is.

    Ha lenne otthon, aki ilyet árul, akkor a legjobb és legegyszerűbb az lenne, ha ilyenre váltanál: már csak azért is, mert ez így - legalábbis errefelé - annyiba kerül, mint egy adott sávszélességű dsl internet! Nincs külön dsl meg mobilnet díj :-)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák